roseanne 21.11.14, 15:25 jakies danko, poza zupa i zapiekanka dozwolone jarzyny korzeniowe, kalafior, brokul i niewielkie ilosci cebuli bez smietany podpowiecie cos? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanuk Re: chodzi za mna jarzynka 21.11.14, 18:24 Jak juz Cie dopadnie to przequieruj w mo-jo strone. Odpowiedz Link
buka007 Re: chodzi za mna jarzynka 21.11.14, 19:50 nie wiem dlaczego nie zupa. przeciez to takie pyszne jest. wöasnie wszystko razem zmieszane, podane w zupie. mozna zabielic mlekiem kokosowym i podkrecic curry. albo mozna podac po wietnamsku. Odpowiedz Link
roseanne Re: chodzi za mna jarzynka 21.11.14, 23:14 bo zupa to codziennosc i podstawa, czesto z jakims dyniowatym, ile mozna? Odpowiedz Link
qubraq Re: chodzi za mna jarzynka 23.11.14, 10:11 Rozi, ja kupiłem sobie w Mokpolu na wage troche mrozonej "mieszanki warzywnej 7-skladnikowej" i "Paprykarz" mrozony Carrefoura i poddusilem sobie spora porcje na patelni na cebuli z odrobina bulionu razem ze skrojonym w kostke gotowanym wczesniej przez okolo godzine w rosole filetem z piersi kurczakowej; wyszło calkiem smaczne ragout warzywno-kurczakowe; doprawialem to moimi ulubionymi przyprawami - kminkiem, rozmarynem, zielem prowansalskim tymiankiem i na koniec troche garam masala i gałką muszkatołową; nastepnym razem zrobie to ale filet z piersi kurczakowej skroje jeszcze na surowo w kostke i podsmaże na cebulce na masle klarowanym i dopiero do tego dodam te warzywa mrożone Podobno toniecie w śniegu... pozdrawiam Odpowiedz Link
roseanne Re: chodzi za mna jarzynka 23.11.14, 14:07 korytarz pomiedzy jeziorami Ontario i Erie tonie my jestesmy 7 godzin jazdy na polnoc mrozek podszczypuje, ale sniegu na razie max 2 cm Odpowiedz Link
qubraq Re: chodzi za mna jarzynka 23.11.14, 14:52 Aha, rozumiem, a u nas od wczoraj na Podlasiu 20 cm śniegu i 40 tysięcy domow bez prądu; dzis w Warszawie pierwszy raz od dwoch tygodni pogodnie i slonecznie ale chlodno, kilka stopni raptem; Odpowiedz Link
kanuk Re: chodzi za mna jarzynka 23.11.14, 15:04 kleska spotkala Buffalo , spadlo ok 2 metrow sniegu. ja jestem znacznie znacznie blizej Buffalo niz Roseanne. sniegu dostalismy ledwo kilka cm. a teraz jest zielono , po deszczu Odpowiedz Link
shachar Re: chodzi za mna jarzynka 23.11.14, 19:47 Roseanne, kiedy przeczytałam temat to od razu przyszły mi do głowy jarzyny z blachy, konkretnie dyńka Szukałam przepisu , aż nareszcie przypomniało mi się, że się na jednym forum chwaliłam prostotą i smakowitością owej dyńki. a oto przepis... i jeszcze dorzucę przepis na butternut squash, który zrobiłam wczoraj, to już na jesień raczej. Jedną tykwę niewielką oskrobać obierakiem, przeciąć, wydłubać pestki. Pokroić na kawałki 1 inchi o miski. Do tej samej miski trochę czerwonej cebuli pokrojonej w grubsze dzwonka (trzymające się kupy od strony korzeni). Posolić, popieprzyć, pooliwić,podlać ciut słodkim octem balsamicznym(1 łyżka?)wywalić na blachę (folię aluminiową) i piec max 30min w temp 400-425F. Po wyjęciu podlać syropem klonowym . ociupinkę, z wyczuciem. Odpowiedz Link
roseanne Re: chodzi za mna jarzynka 23.11.14, 20:07 nie mam czerwonej, mam plaskie cipolini,reszta skladnikow obecna dzieki Odpowiedz Link