kanuk 17.09.16, 15:30 chyba przegapilem. Takie dorodne ,lokalne ,swieze . Takie nieowiniete w folie ,z napisem Salinas ,Kalafiornia. I fokle wszystko tak jakos przelecialo, w zawrotnym tempie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Sezon na kalafiory 17.09.16, 16:01 przyjedz na Marche Jean Talon, tu sa lokalne, we wszelkich dostepnych kolorach rowniez demoniczne foletowe i fasetkowate jasnozielone Odpowiedz Link
kanuk Re: Sezon na kalafiory 17.09.16, 16:26 Dobra .Dzieki ,Roseanne. Bylem juz tam pare razy. I chetnie pojawie sie znow. Odpowiedz Link
roseanne Re: Sezon na kalafiory 17.09.16, 17:13 wg mnie to teraz najlepszy czas na ten rynek, przez nastepne 3 tygodnie, kosze pomidorow, papryk, baklazanow za smieszne pieniadze zaczynaja sie dynie i jablka w hurtowych skrzyniach jeden minus - masa autokarow turystycznych i ciezko sie przebic przez tlumy Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Sezon na kalafiory 23.09.16, 21:39 W przyszłym roku tylko ci się mignie. Za dwa lata - świśnie. Za trzy - będzie zamazaną plamą. Jesień idzie. No chyba, że jednak uda ci się dorwać nieowiniętego kalafiora i wgryźć w niego z chrupnięciem - czas stanie. Odpowiedz Link
kanuk Re: Sezon na kalafiory 23.09.16, 21:48 Jest jeszcze duzo tych nieowinietych. Juz kupilem dorodnego za 2,50. I jutro robie w/g przepisu z Gazety, po chinsku. Odpowiedz Link
buka007 Re: Sezon na kalafiory 25.03.18, 17:18 czy w chinach znajo karafiory po chinsku? Odpowiedz Link
roseanne Re: Sezon na kalafiory 25.03.18, 22:12 zapewne tak, tylkko czy to takie samo danie? Odpowiedz Link
buka007 Re: Sezon na kalafiory 14.09.18, 16:15 to już dwa lata w zawrotnym tempie, a wczoraj, jakbym przeczuwała, zrobiłam kalafiorówkę Odpowiedz Link
kanuk Re: Sezon na kalafiory 14.09.18, 18:16 Sezon na kalafiory w pelni. Na zupe jest za goraco. Sa tez lokalne truskawki ,piatala za kwarte. Pieknie pachna smakuja jak krajowe. I swieze jedrne pachnace ogoreczki tez jeszcze sa. Odpowiedz Link
roseanne Re: Sezon na kalafiory 14.09.18, 19:41 owszem, bylam dzis na ryneczku, w ramach spacerkow rozrywkowych i wybadania sezonu, niz za wlasciwa potrzeba truskawki lokalne sa, nawet na skrzynki jeszcze, ale ceny juz wysokie pomidory zaczynaja pojawiac sie w duzych koszach, na przetwory kabaczki, dynki , sklosze sie pojawiaja, ale wlasciwych duzych dyn nie ma, podobno zbiory opoznione prze susze - prawie cale lato spedzila na innym kontynencie, wiec nie wiem kalafiiory i owszem tez jako zua kolacyjna ok, obgotowany na parze rowniez, tudziez nieustajaco pieczony jakos nie ciegnie mnie do trendu, by kalafior mial udawac ryz, badz spod do pizzy - choc to podobno wciaz modne Odpowiedz Link