fettinia 06.03.08, 14:11 Czyli cos w rodzaju sciagiCzasem tez mam dni "zacmienia" pt-co by tu dzisiaj Nie musza to byc wyszukane potrawyTakie zwykle jakie gotujecie na codzien Co Wy na to? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia zaczynam-placki ziemniaczane:) 06.03.08, 14:13 Akurat dzisiaj u nasJak zwykle w czterech wersjach-z gulaszem,ze smietana,z musem i z cukremCo jutro?Hmm nie wiem jeszcze Odpowiedz Link
purim Re: zaczynam-placki ziemniaczane:) 21.07.09, 15:28 placki cukiniowe tez sa pyszne robie je tak jak ziemniaczane (czasami nawet dodaje ziemniakow do nich) Bardzo pyszne! polecam! Odpowiedz Link
ciociapolcia Re: Watek obiadowy:) 06.03.08, 14:23 U mnie dzisiaj tucząco: Karmazyn smażony, frytki i surówka z kapusty kiszonej. Odpowiedz Link
diegosia po szwajcarsku 06.03.08, 15:24 U nas znowu zrobilo sie zimno, wczoraj snieg padal, wiec obiad szwajcarski: Rösti (czyli cos na ksztalt naszych plackow ziemniaczanych) z gulaszem teoretycznie cielecym, ale to akurat zalezy od tego czy owe ciele w sklepie dzis dostane. Odpowiedz Link
misia72 Pulpety :-) 06.03.08, 17:02 dzis obiad byl na miescie ( niestety nic specjalnego ) za to wczoraj byly pulpeciki w sosie pieczarkowym z ziemniaczkami i kiszonym ogorkiem. Chwalone przez cala rodzine ! w zaleznosci od ochoty i upodaban domownikow sos moze byc rowniez w wersji pomidorowej albo smietankowo-koperkowej. fajny pomysl na obiad to cos a la gulasz z piersi kurczaka i zielonego ogorka. niegdy przedtem bym nie pomyslala, ze cos takiego moze tak fajnie smakowac. Mieso kroje na kosteczke albo w paseczki, przysmazam na zloty kolor, dodaje pokrojony w polplasterki zwykly zielony ogorek. Jak pusci sok dodaje slodkiej smietany, zageszczam ( najczesciej maka ziemniaczana) i doprawiam sola, pieprzem, czasami odrobina bulionu vege + koniecznie sokiem z cytryny i koperkiem. do tego najczesniej mamy ryz. to takie pomysl na obiad jak nie wiadomo co jesc Odpowiedz Link
peopleofspringfield Re: Pulpety :-) 01.04.08, 21:00 Misiu, a jak robisz te pulpety i sosy? Ja cale lata jakos stronilam od pulpetow, a niedawno mialam okazje gdzies je zjesc i bylam zaskoczona, jak bardzo mi smakowaly. I tak mi chodza po glowie... Odpowiedz Link
an20 Re: Watek obiadowy:) 06.03.08, 18:03 Ja ogolnie staram sie jak najmniej uzywac miesa, ziemniakow i makaronow Dzisiaj u mnie pierogi z soczewica polane sosem warzywnym i do tego salatka Odpowiedz Link
irishcream Re: Watek obiadowy:) 06.03.08, 19:18 U nas dzisiaj resztka z wczoraj - muszle makaronowe zapiekane z farszem: mozarella, łosoś wędzony, suszone pomidory, pesto - pod beszamelem. Wcześniej z tego tygodnia pulpety cielęce w sosie potrawkowym. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Watek obiadowy:) 07.03.08, 08:16 irishcream napisała: > U nas dzisiaj resztka z wczoraj - muszle makaronowe zapiekane z farszem: > mozarella, łosoś wędzony, suszone pomidory, pesto - pod beszamelem. > > Wcześniej z tego tygodnia pulpety cielęce w sosie potrawkowym. ------> Moglabys podac przepis ? Odpowiedz Link
jan.kran Re: Watek obiadowy:) 10.03.08, 02:22 irishcream napisała: > Na które? --------------> Muszle makaronowe Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Watek obiadowy:) 06.03.08, 22:29 Kapusniak na wedzonych zeberkach (jakims cudem odkrylam dzis u rzeznika, ze tutaj tez istnieja) i wziela mnie taka chcica na kapusniak, ze nie wytrzymalam kupilam puszke niemieckiej kapusty kiszonej i wlasnie sie gotuja ziemniaki z zeberkami plus makaron z warzywami, o taki: fotoforum.gazeta.pl/3,0,476781,2,26.html Jutro z uwagi na mocno miesozernego (chwala mu za to) goscia bedzie carpaccio z poledwicy i pieczona lub smazona. Dla moich niepozeraczy czerwonego miesa kurzy biust w ziolach. Do tego pieczone ziemniaki. W sobote fondue. W niedziele losos z bialym winem i tez pieczone ziemniaki. W poniedzialek tarta ze szpinakiem a dla mnie frytki Do zarelek zawsze micha wielka salaty. Od wtorku moge dalsze menu podawac. Odpowiedz Link
a.ala3 Re: Watek obiadowy:)kapuśniaczek mniam 27.03.08, 19:42 A ja znam bardzo szybki przepis na pycha kapuśniak. Kiedy wracam z pracy obieram trzy ziemniaczki, cebulę, siekam kapustę i dodaję paprykę czerwoną. Wszystko to podsmażam na oleju, w między czasie gotując wodę z 2 kostkami rosołowymi. Kiedy wrze wywar wrzucam podsmażony misz masz i gotuję wszystko ok. 30 min. Niektóre z moich koleżanek dodają zamiast papryki przecier pomidorowy. Naprawdę szybko i pycha. aala3 Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy:) 07.03.08, 08:10 dzis - bulionik z marchewka i porem i lanymi kluskami + rozmrozone knedle ze sliwkami i pierogi z truskawkami ze smietana i cukrem poprzednio: - pomidorowa z kluskami + ziemniaczki i kapusta a la bigos z kiełnbasa - pomidorowa z kluskami + spaghetti z sosem pomidorowym i parmezanem (niestety pomodory zdublowane - cebulowa z grzankami + odgrzewane lasagne z mielonym mieskiem i beszamelem - barszcz biały z ziemniakami + lasagne - barszcz biały z jajkiem + ryba w cieście naleśnikowym i sałatka z buraczków, pomarańczy i cebulki Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Watek obiadowy:) 07.03.08, 09:26 Swietny pomysl U nas dzis ryba pieczona z pure ziemniaczanym i surowka z kapusty (czyli klasyk) Jutro pieczone warzywa z garnka rzymskiego z ryzem (dla Ewy i meza moze dodatkowo jakis kotlecik, bo oni raczej miesozerni) W najblizszym czasie planuje jeszcze zarzutke i zacierkowa (hehe, zgadnijcie kto mi smaka narobil ), ale to musze poplanowac tak zeby nie bylo 2 dni pod rzad zupy A przy okazji - moj pelen podziw dla Czekolady - obiady z 2 dan! Fiu fiu!!! Ania Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy:) 07.03.08, 09:35 ale za to z powtarzajacymi sie zupami, a w praktyce to sa obiado- kolacje. No co tu duzo mowic - Mała i M żerni.... Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 07.03.08, 10:01 Ja tez podziwiamMoi tez "zerni"ale dwa dania by nie przeszly Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy:) 07.03.08, 11:09 Eeee przesadzxacie dziewuszki! U mnie by nie przeszlo jedno, znaczy jednorazowo - czemu nie, ale na dluzsza mete....... )) zreszta - mnie to nie przeszkadza, w weekendy i tak kucharzy M najczesciej, a ja sie ciesze, ze mam dla kogo gotowac i nawet lubie sie przysluchiwac, jak "jednym głosem" jestem poddawana "krytyce". Znaczy nie ja, a potrawy ) Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 07.03.08, 11:12 HihiJa podziwiam apetyty twojej rodzinyTez czesto robie dwa rozne(lub i trzy)dania dziennie.Ale kazdy zjada jedno-np moj M musi miec miecho a reszta np nalesniki Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy:) 07.03.08, 11:45 M jest miesozerny, ale sporadycznie miewa ochote na rybke, makaronik; suroweczka/salatka jak najbardziej, w sumie jadlospis tradycyjny, byle bez potraw mlecznych. Mała - generalnie wsiożerna - na dłuzsza metę domaga się dwudaniowego obiadku + jogurty, jogurty, jogurty i soki w kazdej ilosci. Ich tryb szkolno-pracowy jest taki, ze potrzebuja duuuuzo kalorii, Mala np powinna spozyc ok 2200. Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 07.03.08, 14:51 Dzisiaj spätzle z pieczarkami,sosem,szynka i przyprawami Odpowiedz Link
wiolunia79 Re: Watek obiadowy:) 07.03.08, 18:59 Kaszanka z cebulką i ogórek kiszony a jutro golonka (jak mi wcześniej ktoś pomoże ) Odpowiedz Link
ciociapolcia Re: Watek obiadowy:) 07.03.08, 19:26 Kurze nogi pieczone, colesław i znowu frytki. Odpowiedz Link
an20 Re: Watek obiadowy:) 07.03.08, 23:53 Dzisiaj byly smazone fladry (cale nie filety), ziemniaki i salatka na cieplo z baklazana. Zawsze jak smaze fladry to przypominaja mi sie wakacje na Helu Odpowiedz Link
buka007 Re: Watek obiadowy:) 29.03.08, 12:47 fettinia napisała: > Dzisiaj spätzle z pieczarkami,sosem,szynka i przyprawami fetti, podaj prosze przepis na te szpecle! ) Odpowiedz Link
fettinia przepraszam:) 29.03.08, 16:36 tu sa one fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64348168,64727098,0,2.html?v=2 gotowe tez moga byc Pieczarki smaze na masle,dodaje tymianek.Szynke kroje w kostke.Calosc dodaje go spätzli i ewentualnie dodaje sos grzybowy.Doprawiam przyprawa 7 Kräuter,pieprzem,papryka i ciut sosu sojowego.Mozna jesc od razu albo zapiec z serem w piekarniku Odpowiedz Link
fettinia Re: przepraszam:) 29.03.08, 16:55 Sos moze byc rowniez pieczeniowy czy jakikolwiek inny Odpowiedz Link
buka007 Re: przepraszam:) 29.03.08, 17:15 mam takie ustrojstwo z tchibo do przeciskania ziemniakow i ma ono własnie wkładke do szpecli, wkrotce wypróbuje na Twoim przepisie! Mozna je tez zapiekac z serem, pycha! Odpowiedz Link
fettinia Re: przepraszam:) 29.03.08, 17:16 Sprobuj sprobujZ serem moje bractwo tez lubi Odpowiedz Link
irishcream Re: Watek obiadowy:) 09.03.08, 10:47 Idziemy dalej - wczoraj "chińszczyzna" na szybko (kurczak + mrożonka warzyw + ryż basmati) - zostanie też na poniedziałek. Dzisiaj, jako, że niedziela, to ruskie pierogi, małżonek mnie podpuścił A tak w ogóle, to wątek mi się przyda, od poniedziałku zeszłego mam pracę, pierwszą w życiu i po powrocie z niej zostaje mi 6h na zrobienie wszystkiego w domu, udzielenie się towarzysko, rodzinnie etc. Miło mieć jakąś ściągę w związku z tym. Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 09.03.08, 11:04 Gratulacje "na nowej drodze zycia" Wczoraj u nas pizza i knedle(do wyboru) a dzisiaj tradycyjnie-niedzielniePieczen+biala kapusta+kluski slaskie biale i szare.No moj M w niedziele musi miec albo rolady albo pieczen Odpowiedz Link
an20 Re: Watek obiadowy:) 09.03.08, 13:00 fettinia napisała: > tradycyjnie-niedzielniePieczen+biala kapusta+kluski slaskie biale i szare. Kluslki slaskie szare? chyba pyzy masz na mysli, czy cos innego ? Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 09.03.08, 13:07 Czasem sie godo czorne Takie pol surowe ziemniaki pol gotowaneTu sa jedne i drugie fotoforum.gazeta.pl/3,0,607650,2,156.html Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy:) 10.03.08, 08:15 - zapiekanka : ziemniaki w plastrach, kiszona, podgotowana , pokrojona kapusta, podgotowana kielbasa w grube plasty, leciutko podsmazona cebulka, zasypane bułka tarta i tartym żoltym serem - rosło z lanymi kluskami (nauczyłam sie je robic, wychodza przesliczne, wiec zapewne przez jakis czas beda na okraglo do wszystkiego co sie da + ziemniaczki, sznycle, kapusta zasmazana + kompot truskawkowy + ciasto z ananasem Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 13.03.08, 08:28 Wczoraj byla ulubiona zapiekanka z ziemniakow,cebuli i boczku posypana serem. A dzisiaj to jeszcze nie ma koncepcji Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy:) 13.03.08, 08:44 - pieczarkowa z ziemniaczkami w kostkę + ziemniaki, sznycel, surowka z b.kapusty, marchewki, jabłka, selera naciowego, jogurtu nat i majonezu - pieczarkowa nie wiem jeszcze z czym + albo bigos albo bitki w sosie z ziemniakami i jakas surowka/jarzynka Odpowiedz Link
koniczynka777 Re: Watek obiadowy:) 13.03.08, 13:30 gołabki ,ziemniaczki,sos pomidotrowy Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 27.03.08, 12:20 Wczoraj:ziemniaki s sosem pieczarkowo-"brunchowym"+ziolowy omlet www.brunch-online.de/,a dla mieozernych sznycel z frytkami Dzisiaj pudding ryzowo-owocowy a dla mieozernych jeszcze nie wiem Odpowiedz Link
madejdobosz Re: Watek obiadowy:) 27.03.08, 12:42 wczoraj zamawiana pizza z braku czasu... za to dziś prawdziwy polski bigos z gotowanymi ziemniaczkami i zupa szczawiowa z groszkiem ptysiowym...smacznego Asia Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy z sałatką i przepiórczymi jajka 27.03.08, 16:04 Wczoraj: barszczyk bialy, zabielany smietana, z jajkami i podsmazana wedklinka + bigos Dzis: reszta barszczyku z przepiorczymi jajkami + kalafior z bułeczka, schab odgrzany i sałatka Sałatka z przepiórczymi jajkami Sałata, 5 przepiórczych jajek, żółte pomidory, papryka chili, papryka zielona, sól, pieprz, sok z cytryny. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy 28.03.08, 09:24 Zupka w rodzaju "na gwozdziu", czyli to co mi sie znajdzie w kuchni, bo chce wsie resztki zuzyc, moze z lanym ciastem? + ziemniaczki, kalafiorek z bułką, salatka, moze jajak sadzone? Odpowiedz Link
czekolada72 Brukselka 28.03.08, 15:58 zamiast jajka - była brukselka, z tarta buleczka i maselkiem i szczypiorkiem Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy 29.03.08, 11:06 Czerwony barszczyk (nie kiszony) z jajkiem + łazanki z kapustą, papryką, pomidorkiem i podsmażaną wędlinką (trza kiedyś wykończyć te świąteczne zapasy...), do tego może ogóreczki z octu? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy 31.03.08, 12:15 Kapuśniak z ziemniaczkami + (wczorajsze) bitki w pieczarkach, ziemniaczkami i buraczkami (tym razem) na ciepło. Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy 31.03.08, 12:22 Ale dzielna jestes CzekoladkoSumiennie piszesz Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy 31.03.08, 12:50 A pewnie, bo jak mi kiedys pomyslu zabraknie - to fruuuu.... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy 02.04.08, 07:47 Wczoraj Zupa brokółowa na rosołku z lanym ciastem + bigos z ziemniaczkami Dzis Wczorajsza zupka "zabielona" + kurczak w jarzynkach z czyms? ryzem moze? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy 03.04.08, 10:05 Zupka pieczarkowa z makaronem + kasza z wczorajszym (mowilam juz, ze u mnie najczesciej obiadki idą na tzw zakladke?) sosem i moze buraczki jeszcze raz? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy 05.04.08, 12:07 Ze względu na remoncik zupa jarzynowa na ostro + fasolka po bretońsku Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy 07.04.08, 15:15 Dzis: zupa brukselkowa + fasolka po bretońsku (remoncik ma się dobrze Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy 10.04.08, 12:21 Wczoraj: zupka jarzynowa + ruskie pierogi ze skwareczkami Dziś: Barszczyk czerwony z krokiecikiem + parówkiz brukselką i kawałkami pora z majonezem + surówka z czerwonej kapusty Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy 14.04.08, 09:47 sob: zurek z jajkiem + smażona panga, kasza gryczana z jogurtem i surówka z sałatki i marchewki (po czym usłyszałam od moich, że nie sa królikami, a moze otruć ich chce? wiec spozylam sama całą!) niedz: żurek z ziemniaczkami + ziemniaczki z cebulka podsmażoną, kotlety z karkówki, ogórki konserwowe i surówka z kiszonej kapusty + sernik dziś zupa szczypiorkowa z marchewka i jajkiem + sznycle, ziemniaczki, surówka wczorajsza Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy 16.04.08, 08:40 Dzis - szczawiowa z jakiem + parówki, ziemniaczki, rzodkiewki glazurowane, moze jeszcze jakas surowka? Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy 23.04.08, 09:30 I wczoraj i dzis - zurek z ziemniaczkami + omlet - wczoraj z szynka, pomidorem, ogórkiem i groszkiem ; dziś - z pomidorem, cukinia, marchewka i groszkiem + mix sałat z kiełkami i sosem vinegret Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy 24.04.08, 09:05 zupa pomidorowa na ostro z jarzynkami i nalesnikami + pieczona kiełbasa z cebulka, makaronem i sałatka Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Watek obiadowy 10.05.08, 16:07 Zupa szczawiowa, na wywarze warzywnym, z marchewka i ryzem + bigos + piwo + paczki sklepowe z budyniem (?) obsypane kokosem Odpowiedz Link
gonia225 Re: Watek obiadowy:) 27.03.08, 18:37 u mnie była wołowina duszona + rigatoni + marchewka + sałatka z pomidorów ogórków konserwowych, jutro ryba pieczona + ziemniaki i pewnie kiszona kapusta do tego. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Watek obiadowy:) 27.03.08, 21:46 W poniedzialek zupa groszkowa dla Starszego, frytki i smazony camembert z konfitura zurawinowa dla MD, dla mnie tylko frytki z jogurtem (z braku kefiru). Starszy do pracy dostal ryz z owocami. W ciagu dnia pozarlismy resztki swiateczne We wtorek makaron z wariacja warzywna, Starszy zupa cukiniowo-ziemniaczana W srode pulpety indycze w sosie pomidorowym, ziemniaki i marchewka z groszkiem, Starszy zupa z dyni. Dzisiaj czyli w czwartek bedzie leczo z drobiowymi parowkami i pieczywem. W piatek zrazy bite (tzw bitki) w dwoch wersjach z wolowiny i z indyka plus kasza gryczana plus buraczki z chrzanem i surowka z kiszonej kapusty.Goscie na kolacji stad dwie wersje miesa. W sobote albo pizza, albo szaszlyki z piersi kurczaka i ananasa albo pstragi z migdalami. Sie zobaczy na co bede miala ochote. W niedziele zapewne powtorka z lososia z bialym winem, pieczone ziolowe ziemniaki i salata. No co poradze, ze lubimy Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Watek obiadowy:) 27.03.08, 21:56 U nas dzis leniwe golabki w sosie pomidorowym z pure ziemniaczanym Jutro ryba smazona z ziemniakami i surowka z czerwonej kapusty i kapusty pekinskiej W sb. na zyczenie bardziej miesozernej czsci rodziny - domowe hamburgery z frytkami albo taccos (jeszcze zobaczymy) W nd. nalesniki ze szpinakiem i feta zapiekane pod serowa kolderka A od pn. pan maz jedzie do PL, dziecie do przedszkola, gdzie tez sie stoluje obiadowo, wiec ja bede sobie robila to co lubie najbardziej a oni niespecjalnie - ogorkowa, nalesniki z serem i kopytka Ania Odpowiedz Link
aniaiewa Re: ogorkowa dobry pomysl:) 28.03.08, 13:53 Fetti, A ja znalazlam kiszone ogorki w Kauflandzie! i naprawde fajnie smakuja, prawie nie ma roznicy do PL. Salz-Dill Gurke fa. Spreewaldliebie Byly wystawione na samej gorze, ostatnie 3 sloiki przed swietami, wiec latwo bylo przeoczyc w tlumie innych rodzajow, ktore nawet kiszonych nie przypominaja, mimo nazwy "polnische art" Ania Odpowiedz Link
aniaiewa Re: ja wiem:) 28.03.08, 20:44 fettinia napisała: > Od lat je kupuje w Edece Ooooooo, a ja myslalam ze Ameryke odkrylam))))))) Ania Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 29.03.08, 13:39 Dzisiaj dzien leniwca Malsz zazyczyl sobie tatar(to juz jego obiad)a dla dzieci jarzynowa i paluszki rybne Odpowiedz Link
szpulkaa Re: Watek obiadowy:) 31.03.08, 18:00 Dziś robię schab z cebulką i serem, czyli: na blache rozbite i popieprzone kotlety, na to cebulka cienko pokrojona, na to ser żółty, na to cebulka i na koniec trochę majonezu. Zapiekam ze 30-40min i podaję z ryżem albo ziemniakami albo... no różnie Dziś będzie jeszcze sałata z winegretem Odpowiedz Link
wiolunia79 Re: Watek obiadowy:) 31.03.08, 20:12 też robie taki schab fajnie bo można dodawać co sie chce np.pieczarki,marchew Odpowiedz Link
hala24_2 Re: Watek obiadowy:) 31.03.08, 20:35 a u mnie bardzo tradycyjnie zupy krupnik, pomidorowa, koperkowa, ogórkowa, żurek,rosół, botwinkowa(buraczkowa),kapuśniak, barszcz ukraiński(wszystkie warzywa w jednym garnku) mięsko w sosie koperkowym z ryzem lub ziemniakami do tego sałatka pulpety w sosie koperkowym lub pomidorowym podobne dodatki,zapiekanka (mięso, ziemniaki, papryke, cebule, pomidory kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy sól, pieprz, oregano i odstawiamy na około 2 godzinki i nastepnie na blaszke polac oliwa i do piekarnika na godzine lub troszke dłuzej. Zeberka pieczone z ziemniakami, żeberka solimy dodajemy czosnek i troszke pieprzu lub papryki jesli ktoś lubi to sok z cytryny odstawiamy na kilka godzin,na blaszce ukladamy obrane ziemniaki, solimy i na ziemniakach układamy zeberka podlewamy wodą lub winem troszke oliwa i do piekarnika na 1,5-2 godziny. Pastisio, lasange i pewnie wiele innych. Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: Watek obiadowy:) 01.04.08, 19:41 Ziemniaki utłuczone,cycki duszone w pieczarkach i cebuli,mizeria - to Onchudzielec - ja popatrze Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 03.04.08, 09:47 Przedwczoraj-salatki makaronowe(sa w GPkotlety jajeczne a dla miesozercow hamburgery. Wczoraj-ogorkowa i zeberka z ciapkapusta. Dzisiaj chyba kopytka marchewkowe z sosem orzechowym no i cos z wczorajszym sosem. Taa druga wegetarianka sie obudzila i musze dwa obiady gotowac Odpowiedz Link
diegosia Re: Watek obiadowy:) 06.04.08, 09:31 U nas wczoraj moussaka wg przepisu z cincin - pyszna! i do tego jogurt grecki z miodem i pinolami. A dzis na przyjazd rodzicow gulasz i serviettenknödel (wybaczcie, ale nie mam pojecia jak sie po Polsku nazywaja, u nas na Kaszubach takich nie jadalam i poznalam wlasnie jako serviettenknödel na obczyznie). A na deser... jeszcze nie wiem, albo pavlova albo tarta cytrynowa. Odpowiedz Link
diegosia Re: Watek obiadowy:) 06.04.08, 20:41 Postaram sie zapamietac Wlasnie siedza w garnku, no zobaczymy czy wyjda mi te knedle bulczane gotowane w serwecie Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 06.04.08, 20:55 HihiTo sa takie same jak zwykle Semmelknödel prawda?Tyle ze w serwecie a nie bezposrednio w wodzie gotowane Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Watek obiadowy:) 06.04.08, 21:31 A wiecie ze ja nie jadlam nigdy ani takich (tzn w serwecie) ani takich bez Jakos do mnie nie przemawiaja, ale moze to bledne myslenie i tak naprawde sa pyszne A u nas 2 dni nalesnikowe - tak to jest jak sie zrobi ciasta z prawie litra plynu Do tego na 2 osoby, w tym jedna bardzo maloletnia Wiec wczoraj z twarozkiem, musem jablkowym, dzemami wszelkimi, do wyboru naturalnie, a dzis zapiekane z zoltym serem i parowkami Ania Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 06.04.08, 21:40 One same w sobie to sa nijakie trocheOzywia je dopiero sosI wtedy rozkwitaja A nalesniki to musze smazyc jak dzieci jeszcze w domu nie ma bo bym nie nadazyla Odpowiedz Link
diegosia Re: Watek obiadowy:) 06.04.08, 23:16 Oj tak, to odwieczny problem nalesnikowy Knedle wyszly pyszne! Mi smakowaly nawet same ale w polaczeniu z gulaszem i tym ciemnym sosem... pycha! Warto bylo sie meczyc i tlumaczac Backfachverkäufein (!) roznice miedzy Schrippe i Semmel i ze nie, to jednak nie to samo, kupic w koncu kajzerki z sezamem i zeskrobywac go potem mozolnie... ale oplacalo sie Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Watek obiadowy:) 06.04.08, 23:35 No to musze kiedys sprobowac A przy okazji - takie torebki foliowe z pokrojona bulka, ktora czesto kupuja starsze Bawarki, zwlaszcza pt to na knedle bulczane, prawda? Bo zawsze sie zastanawialam, co to jest Ania Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 07.04.08, 10:00 Tak wlasnieAle ja wole sama buly kroic-przynajmniej wiem co daje dp srodka Odpowiedz Link
diegosia Re: Watek obiadowy:) 07.04.08, 11:26 Niektrorzy buly kroic musza Tu na polnocy knedle bulczane sa raczej egzotyczne i zadnych popakowanych torebek z wczorajszymi scinkami nie oferuja. W sumie masa na knedle taka sama jak na Semmelknödel(choc slyszalam, ze wg znawcow nie do konca - niektorzy upieraja sie, ze do Servietten dodaje sie koniecznie make! a do semmel nie... ja robilam bez maki), tylko te ciete "z metra" i ma sie pewnosc ze sie nie rozpadna podczas gotowania. Tak naprawde nie robilam Serviettenknödel, tylko Alu-Knödel, bo zawijalam je wg przepisu najpierw w folie spozywcza a pozniej w aluminiowa i tak wlozylam do garnka. Pewnie coponiektora Bawarka by mnie za to z kuchni wyrzucila, ale te knedle maja pewien plus: sa mniej "rozciapane" Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 07.04.08, 11:51 Hehe-Aluknödel Ja do tych zwyklych dodaje troche maki-tak dla zasady coby sie nie zozciapaly wlasnie Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 06.04.08, 14:09 piatek-kapusniak i knedle z truskawkami,sobota-leczo z ryzem,a dzisiaj zapiekanka wege a dla miesozernych kotlety Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 08.04.08, 17:21 Dzisiaj tortellini zapiekane w sosie serowo-brokulowo-orzechowymMiesozerny ma mielone Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Watek obiadowy:) 08.04.08, 17:28 A to zesmy sie dzis chyba zgadaly - u nas makaron rurki zapiekany w sosie serowo-brokulowym Wlasnie dochodzi w piekarniku Ania Odpowiedz Link
fettinia Re: Watek obiadowy:) 09.04.08, 18:24 Dzisiaj placki z gulaszem i na slodko oraz barszcz z tortellini bo zostaly od wczoraj Odpowiedz Link
kaszatkow Re: Watek obiadowy:) 09.04.08, 21:11 No, patrzcie Panie! A u mnie dzisiaj spaghetti z sosem serowo-brokułowym ), a wcale nie odgapiałam bo nie było mnie wczoraj w necie! Odpowiedz Link
fettinia o jak mi sie przydala dzisiaj sciaga:) 10.04.08, 14:36 Sciagnelam zapiekanke od Czekolady i panierowany ser od MysiulkaDzieki Odpowiedz Link
aniaiewa U nas dzis kombinatorstwo 10.04.08, 16:35 pierwszego stopnia, ale pyszne wyszlo, to sie dziele Knedle ziemniaczane (wersja mini) z podsmazona w talarkach cebula i kielbaska podwawelska (maz z PL przywiozl) A do tego troche mrozonej fasolki szparagowej, groszku, brokula, marchewki itp Wszystko smazy/dusi sie do miekkosci, dodaje ugotowane knedelki, miesza, dosmacza papryka slodka i ostra, ziolami a kto lubi mozna posypac paremezanem (ja wole bez) Szybkie, sycace i pyszne! Odpowiedz Link
fettinia Re: U nas dzis kombinatorstwo 10.04.08, 17:07 Mniam mniamU nas w koncu tez kombinatorstwo zamiast sera Podsmazone pieczarki na masle+Eierspätzle+duuuzo ziol i sos sojowy i mielone orzechy i troche BrunschMoje wegetarianki byly zachwyconeJa tez-chyba bede wegeD Od czasu jak im gotuje to sama nie jem miesa Odpowiedz Link
fettinia wczoraj i dzisiaj:) 13.04.08, 13:43 Wczoraj "chinszczyzna" i ryz z jablkami,dzisiaj rolady ze szparagami i kluski oraz zupa szaparagowo-marchewkowo-pomaranczowa Odpowiedz Link
fettinia Re: wczoraj i dzisiaj:) 15.04.08, 18:33 wczoraj klasyka-pomidorowa i nalesniki(i surowka)Dzisiaj Semmelknödel z karkowka duszona lub z sosem grzybowym i zasmazana kapusta kiszonaSrednio wiosenny obiad,ale buro za oknem to trzeba bylo sie rozgrzac od srodka Odpowiedz Link
aniaiewa Re: wczoraj i dzisiaj:) 15.04.08, 19:01 fettinia napisała: Srednio > wiosenny obiad,ale buro za oknem to trzeba bylo sie rozgrzac od srodka To u nas dzis zupelnie zimowy, ale tez musielismy sie rozgrzac Wiec zapodalam - flaczki z kurczaka Na pikantnie Pycha bylo! Ania Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: wczoraj i dzisiaj:) 15.04.08, 19:03 a ja tak leniwie makaron z jajkiem i ziolami ale smaka mialam okropnego Odpowiedz Link
fettinia Re: wczoraj i dzisiaj:) 18.04.08, 11:23 Wczoraj rozniscieGyros i frytki oraz polewka piwna i salatka. Dzisiaj na pewno cos z brokulami ale co to nie wiem Odpowiedz Link
aniaiewa Re: przedwczoraj, wczoraj i dzisiaj:) 18.04.08, 11:27 niezmienie pomodorowka... Na usprawiedliwienie sie dodam, ze rzadko tak jest, ze obiad ten sam 3 dni pod rzad, no i ze 2 ostatnie dni jadlam sama, bo maz sie poza domem dozywil, o czym zapomnial mnie poinformowac wczesniej A dziecie wyzera tylko makaron, stanowczo odmawiajac polania choc lyzka zupy No to na dzis jeszcze zostalo Ania Odpowiedz Link
koniczynka777 Re: przedwczoraj, wczoraj i dzisiaj:) 22.07.09, 12:48 klasyczne mielone,ziemniaczki i buraczki z chrzanem Odpowiedz Link
dorotkaf1 Re: przedwczoraj, wczoraj i dzisiaj:) 21.05.10, 12:54 ogórkowa, pomidorowa, kapuśniak no i mielone Odpowiedz Link
koniczynka777 Re: przedwczoraj, wczoraj i dzisiaj:) 15.06.10, 09:39 kurczak duszony,sosik,ziemniaczki,kalafior Odpowiedz Link
fettinia dzisiaj:) 19.04.08, 18:12 emigrancki zurek bez zurku,"ruska"zapiekanka i na zyczenie najstarszej-kacze cycki w warzywach z dzikim ryzem Odpowiedz Link
fettinia Re: dzisiaj:) 22.04.08, 15:43 spagetti bolognese i pyyszny sernik szpinakowy z GP-polecam naprawde Odpowiedz Link
aniaiewa Re: dzisiaj:) 22.04.08, 16:56 A u nas wiosennie, skoro pogoda sie nie moze zdecydowac, to choc na stole niech zagosci - ziemniaczki z koperkiem, brokul gotowany i jajka sadzone Do tego dla chetnych maslanka Ania Odpowiedz Link
koniczynka777 Re: dzisiaj:) 23.04.08, 13:25 U mnie dzis watrobka zjabluszkiem,ziemniaczki i surowka z pekinskiej Odpowiedz Link
fettinia Re: dzisiaj:) 26.04.08, 15:28 tortellini z sosem brokulowym(znowu bo lubimy)i kluchy na parzeMiecha niet bo M niet Surowka jeszcze bedzie na podwieczorek Odpowiedz Link
aniaiewa Re: dzisiaj:) 26.04.08, 17:34 Spaghetti u klasycznym pesto Za to swiezutkim, samodzielnie robionym, z wlasnej bazylii Mniam Ania Odpowiedz Link
fettinia Re: dzisiaj:) 27.04.08, 15:50 mmm U nas dzisiaj nietypowoChuopa nie ma to obiad lekki bez kluch i miecha ciezkiego Panceksy z syropem klonowym lub dzemem,salatka wiosenna-dla miesozernych z plasterkami kurczaka,dinosy(indyk panierowany)dla smarkatego francuskiego pieska I salatka ziemniaczana Odpowiedz Link
fettinia Re: dzisiaj:) 01.05.08, 15:30 Dzisiaj typowo "niedzielny"Kluchy jedne i drugie,bitki i modro kapusta Oraz sajgonki warzywne Odpowiedz Link
fettinia Re: dzisiaj:) 02.05.08, 18:38 Ziemnniole i sos pieczarkowy+kielbaski sojowe i kapusta od wczoraj.Dla M odsmazane szare kluski z soem i miesem Odpowiedz Link
marghe_72 Re: dzisiaj:) 08.04.11, 17:31 Zwalczyłam lenia i robię coś więcej niż makaron Pieczony schab zamarynowany w sambalu, oliwie i papryce Ziemniaki pieczone z czarnuszką, czosnkiem i czarną solą Carpaccio z cukinii w sosie bazyliowo cytrynowym mix sałat z pomidorkami koktajlowymi pomarańczowy deser z mascarpone z truskawkowo bazyliowym sosem Odpowiedz Link
achulaw Re: dzisiaj:) 08.02.09, 20:37 Ja byłam dziś u rodziców z "moim" i były rolady ,kapusta,czorne kluski a dla mnie kasza gryczana. A"propos kaszy jak nie mam pomysłu to robię kaszę gryczaną z pieczarkami i serem lub ryz z przesmażonymi potartymi jarzynami duszony z sokiem pomidorowym i posypany serem. Bardzo lubię też "rizotto"!!!Bardzo a'la): Ryż , pieczarki uduszone na maśle, groszek , przesmażona kiełbaska lub szynka ,kukurydza.Wszystko mieszam wkładam do żaroodpora zalewam 2 jajkami wymieszanymi ze śmietaną i zapiekam 10-15min.Calość zajmuje 30 min.Przyprawy oczywiście wg. aktuaLNYCH POTRZEB!!! Odpowiedz Link
fettinia Re: wczoraj i dzisiaj:) 24.04.08, 10:03 wczoraj "chinszczyzna" i ryzowe kulki (sa w GP) Dzisiaj wlasnie ciezko mysle Odpowiedz Link
aniaiewa Re: wczoraj i dzisiaj:) 24.04.08, 11:35 A ja na dzis nastawilam juz bulki na Semmelknödel (knedle bulczane) Bede robila po raz pierwszy w zyciu, wiec kciuki wskzane Do tego sos grzybowy, a w zasadzie pieczarkowy Ania Odpowiedz Link
fettinia Re: wczoraj i dzisiaj:) 29.04.08, 14:16 No i jak te kluchy wyszly? Wczoraj-panowie mieli polskie krupnioki a my placki bananowe i pomidorowaDzisiaj kukurydza na parze,szpinak,omlet warzywny i ziemniaki,a dla miesozernych steki marynowane i bratkartofle Odpowiedz Link
aniaiewa Re: wczoraj i dzisiaj:) 29.04.08, 18:45 A dziekuje, nawet nawet Co prawda nie byly jeden w drugi, ale smakowo i owszem No i z 3 bulek strasznie duzo tego wyszlo, wiec polowa zamrozona czeka na nastepny raz Bedzie jak znalazl Ania Odpowiedz Link
gonia225 Re: Watek obiadowy:) 14.04.08, 17:13 Dziś pieczeń w sosie (od teściowej) + ziemniaki + sałata ze śmietaną lub buraczki. Do picia sok własnej roboty. Jutro szaszłyki od teściowej , ryż i jakieś surówki. Dobrą mam teściową . Odpowiedz Link
diegosia polnocnie i wschodnio 22.04.08, 18:12 Wczoraj niemieckie Birnen, Bohnen, Speck z polnocy (=gruszki + fasolka + boczek) w ktorych chyba sie zakochalam, bo pyszne jest toto niemilosiernie a dzis ze wschodu kuchnia tajska: czerwone curry z wolowina, bambusem, pak choi i co-tam-jeszcze-sie-w-lodowce- znajdzie A na deser moje pierwsze w zyciu lody. Pierwsze w sensie wlasnej roboty naturalnie Upolowana maszyna doszla wczoraj i dzisiaj pierwsze podejscie do tematu: sorbet cytrynowy z imbirem Odpowiedz Link
aga-aa niemieckie Birnen, Bohnen, Speck z polnocy 23.04.08, 10:36 można prosić o przepis na to: niemieckie Birnen, Bohnen, Speck z polnocy Odpowiedz Link
diegosia przepis :) 23.04.08, 11:57 Alez oczywiscie na 2 osoby (mniej wiecej) - 200-300 g wedzonego boczku (ja kroje kawalek w 4 plastry o grubosci ca. 1 cm) - 500 g zielonej fasolki (duze straki kroje na pol, mniejsze w calosci) - 2 gruszki (moga byc twarde, moje wazyly jakies 170 g kazda) przekrojone na pol, ZE skorka ale bez gniazda nesiennego - mniej wiecej 3 ziemniaki, pokrojone w 2cm-kostke (tak by ugotowaly sie w 15 minut) - Bohnenkraut (czaber ogrodowy) - mozna ew. zastapic tymiankiem System jest bardzo prosty 3x15 minut: 1) Do garnka wlac 1/2 litra wody, wrzucic boczek i gotowac 15 minut (ma lekko pyrkac a nie bulgotac) 2) na boczek wrzucic fasolke z czabrem i gotowac kolejne 15 minut 3) dodac ziemniaki i gruszki i nastepne 15 minut 4) wyjac zawartosc i powstaly sos doprawic bialym pieprzem (ja zwykle czarnym) i zagescic maka / maslem Ja zwykle przy punkcie 3 postepuje nastepujaco: wyjmuje boczek, wrzucam ziemniaki i mieszam z fasolka tak, by byly w wodzie (musza sie ugotowac w te 15 minut), na nie klade gruszki cieciem w dol i na koniec ukladam miedzy nimi / na nich boczek. Solic zazwyczaj nie trzeba. Zazwyczaj ziemniaki sa gotowe w 15 minut, jesli nie, a gruszki sa juz dosc miekkie (nie moga byc ZA miekkie i sie rozpadac) wyjmuje je, reszte gotuje jeszcze pare minut, i pod sam koniec wrzucam na gore gruszki, jesli ostygly (co raczej sie nie zdarza, bo te 2 minuty wytrzymaja pod przykryciem Odpowiedz Link
mikulka Re: przepis :) Pytanie 23.04.08, 17:14 Witaj,a moglabys okleslic jaki ma to jedzienie smak,przepis wydaje sie interesujacy.A tak fasolka to ma byc z puszki,czy tez ze sloika? Pozdrawiam z Kiel Odpowiedz Link
diegosia Re: przepis :) Pytanie 23.04.08, 17:57 Jak smakuje... hmmm... slodkie gruszki fajnie sie komponuja z wedzonym boczkiem i wg mnie swietnie wspolgraja. A fasolka koniecznie swieza! Odpowiedz Link