la.felina 21.01.09, 14:54 że nawiążę do Mumio Wersja podsmażone mięso mielone/pierś z kurczaka + papryka, cebula, sałata lodowa, salsa i śmietana --> zawinąć --> jeść jest bardzo fajna, ale trochę mi się znudziła. Podzielicie się swoimi przepisami? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pasqoodnikowo Re: tortilla, ale nie hiszpańska tylko taki place 21.01.09, 22:57 Zdarza mi się pakować w nią coś a'la "chilli con carne" (czyli podsamażone mielone mięso + czerwona fasola + kukurydza + sos pomidorowy, wszystko przyprawione papryką) albo "chińczyka" jeśli mąż zazyczy sobie mix smaków On tak lubi, wszystko by w tortille pakował Odpowiedz Link
kreola Re: tortilla, ale nie hiszpańska tylko taki place 21.01.09, 23:15 Te meksykanskie (znaczy sie w Meksyku) zwykle maja w srodku miesiwo podobne do popularnego u nas kebaba, czyli nie mielone tylko takie skrawane. Do tego czerwona fasola (czesto w postaci pasty), kuurydza, duzo cebuli, chili w plasterkach i jakis ostry sos albo guacamole czy kwasna smietana (ale nieczesto, bo tam goraco, wiec by sie psula). Rownie czesto jadlam tam wypchana miesem (tym kebabowym), z niewielka iloscia fasoli i kukurydzy i na to ser zolty i to wszystko lekko zapieczone/podsmazone. Kiedy chce zrobic takie danie w domu to kupuje piers kurczaka, kroje ja na drobne paseczki, ale takie napawde cieniutkie i dlugosci ok. 3 cm, przyprawiam je przyprawa do tzatzikow (!) i smaze na patelni na bardzo malej ilosci tluszczu. A przyparawa do tzatzikow, bo ona mi w tym zestawie pasuje bardzo Ta przyprawa to taka jest: z tej samej serii jest tez przyprawa do gyrosa i to tez jest dobry pomysl. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: tortilla, ale nie hiszpańska tylko taki place 22.01.09, 02:30 ja chce takie przyprawy! Gdzie oprocz Grecji mozna je kupic? Odpowiedz Link
la.felina kupic można np. tutaj 22.01.09, 09:34 www.kuchnieswiata.com.pl/index.php/cPath/56/sort/2a/page/2 w każdym razie stąd jest to zdjęcie Mnie też zaintrygowała ta przyprawa Kreola powiedz czy jest na tyle lepsza od np. mieszanek Knorra, by płacić za nią tę dość wysoką cenę? A czy pasta z fasoli, o której wspominasz, to tylko utarta fasola czy powinny być w niej jakieś dodatki? Dziękuję za pomysły mysiulek08 napisała: > ja chce takie przyprawy! Gdzie oprocz Grecji mozna je kupic? Odpowiedz Link
kreola Re: kupic można np. tutaj 22.01.09, 22:08 Mysiulek, w Warszawie mozna kupic wlasnie w sklepach typu Kuchnie Swiata albo przez net. Jak bys potrzebowala to moge Ci kupic i wyslac, ale sadze, ze u Ciebie tez gdzies takie sa. Tylko uwaga, te przyprawy w ladnych garnuszkach sa drogie, bo to opakowanie dla turystow. To samo na Krecie w markecie mozna kupic za ok 1 euro. Wiec warto poszperac i poszukac tanszych. Nie wiem czy jest lepsza od Knorra, bo Knorra nie kupowalam nigdy. Kupowalam natomiast jakies proszki w torebkach co to mialy byc do tzatzikow i naprawde one przypominaly wszystko, ale nie tzatziki! W tych przyprawach jest suszony czosnek i przyprawy. Trzeba najpierw nasypac proszku do malej ilosci jogurtu, poczekac z godzinke az sie namoczy i rozpusci i potem dodawac do smaku jogurtu i utartych ogorkow. Pasta z fasoli moze byc po prostu fasola ugotowana w wodzie i przyprawiona sola i pieprzem, ale jadlam tez na ostro, wiec prawdopodbnie z tabasco. No i zdaje mi sie, ze oni daja tam tez troche oleju, zeby nie wysychalo. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: kupic można np. tutaj 23.01.09, 02:11 przyprawe do tzatzikow mam bulgarska w oryginale do taratora. Pochwale sie, ze dostalam od takiej jednej forumowiczki znanej niektorym z nas U mnie moja droga posucha przyprawowa jest. Generalnie uzywa sie soli, pieprzu i kuminu (brrrr). Dostepne mieszanki tez sa z kuminem. Jedno co maja swietne to merken, ostra mieszanka przypraw wg receptur indianek mapucze, bez kuminu na szczescie. Nie ma sklepow "kolonialnych" typu turka czy innej nacji i wsio kupujesz w supermarkecie. Ratunkiem sa tzw tostadurie czyli cos wlasnie w typie sklepiku kolonialnego, gdzie dostaniesz mak, suszone grzyby, kawe figowa i duzy wybor prawdziwych, make zytnia i integral, sporo suszonych i konfitowanych owocow, lokalne kasze i inne cuda. Ale przypraw to samo co wszedzie, kumin, merken, alino i kilka typowych oregano, bazylie, papryka, itp, korzenie. O, szafran paragwajski jest swietny Mnie wspomaga mamuska slac co jakis czas zapas majeranku, pieprzu ziolowego, ziol prowansalskich czasami mieszanek, np rzykladowo gyrosa. Jak mam potrzebe czegos extra to kupuje via net w Polsce i czekam na mamuskowa dostawe. Trza se radzic Podobaja mnie sie te amforki i chyba sobie zafunduje Odpowiedz Link
la.felina Re: kupic można np. tutaj 23.01.09, 10:22 Sprawdziłam gdzie KŚ mają swoje sklepy i znów się okazała, że wszędzie mam daleko Dzięki za info na temat pasty. Myślałam, że można ją zrobić z fasoli z puszki,ale taka got wana będzie chyba jednak lepsza. Odpowiedz Link
aniaiewa Re: tortilla, ale nie hiszpańska tylko taki place 22.01.09, 22:41 kreola napisała: kebaba, czyli nie mielone tylko takie skrawane. Ja tylko troche czepialsko, ale tylko jako ciekawostka - kebaby w znacznej mierze sa wlasnie z mielonego ale poprzekladane cienkimi kawaleczkami (doslownie) normalnego miesa i stad latwo o pomylke A. Odpowiedz Link
alinka_li Re: tortilla, ale nie hiszpańska tylko taki place 22.01.09, 11:55 Robię podobnie, na obiad piersi z kurczaka smażone w panierce jak schabowe, a na wieczór ta sama pierś pokrojona w paski oraz sałata z obiadu zawinięte w tortillę lub naleśnik (mięso podgrzane). Dla tych, których sałata z obiadu obrzydziła z lekka: kroję lodową, pomidory, ogórki, cebulę czerwoną, mieszam (sałaty jest więcej niż innych warzyw, czasem nawet solo), przekładam do miski i na stół. Każdy sam sobie nakłada i na talerzu dopiero doprawia sosem majonezowo- jogurtowym. Wymieszane od razu szybko wyglądałoby nieświeżo. A więc to co zostało, przechowuję do kolacji w lodówce bez sosu, ew.dokroję trochę świeżych warzyw, jak jest za mało. Wieczorem: podgrzewam placki i mięso, smaruję placki sosem majonezowo- jogurtowym, układam warzywa im mięso, daję na to trochę ostrego ketchupu, zawijam i już. Przypomina to fast food a nie jakąkolwiek kuchnię narodową, ale jest pycha Odpowiedz Link
salsadura Re: tortilla, ale nie hiszpańska tylko taki place 23.01.09, 00:01 Mam zapytanie.Jak zrobic takie nalesnikowate,zeby dosc konkretna konsystencje mialo?Nalesniki produkuje w ilosciach hurtowych (uzaleznione dziecko lat prawie 18,ale sa takie cieniutkie,lekkie,w sam raz do posmarowania Nutella...Do tortilli marzy mi sie inne.Moze make inna kupic,wymieszac?Dzieki. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: tortilla, ale nie hiszpańska tylko taki place 23.01.09, 02:17 jak chcesz nalesnikowe to dodaj troche maki np grahamkowej i troche drozdzy, mala plaska lyzeczka. Osobiscie jednak wole te "normalne". Odpowiedz Link
alinka_li Re: tortilla, ale nie hiszpańska tylko taki place 23.01.09, 10:52 Wiesz,jak się da do ciasta na naleśniki więcej mąki,to one całkiem konkretne wychodzą Odpowiedz Link