mysiulek08 31.07.09, 19:38 pewny przepis poprosze lopatologicznie wytlumaczony, bo to moje pierwsze beda do tych rolad z tej wolowiny Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smutas13 Re: Fetti i reszta Slaska :) kluski slaskie 31.07.09, 20:07 ja robię tak: Ugotowane ziemniaki przeciskam prze praskę, lekko uklepuję w misce,dzielę na cztery części, jedną część wykładam na pozostałe ziemniaki. W tę część po ziemniakach wsypuję mąkę ziemniaczaną - czyli są cztery częsci ziemniaków i jedna część mąki ziemniaczanej. Dodaję jedno lub dwa jajka,(zależy od ilości ziemniaków) mieszam wszystko razem i formuję kluski. Jajka w tym przepisie są dyskusyjne. Jedni dodają, inni nie. Smacznego! Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Fetti i reszta Slaska :) kluski slaskie 31.07.09, 20:16 ok, ale ILE tych ziemniakow ugotowac? Klusek nie ma starczyc dla pulku wojska a czterech osob Odpowiedz Link
achulaw Re: Fetti i reszta Slaska :) kluski slaskie 31.07.09, 20:24 Biołe -"gumiklejzy" : Na ok.4 osoby 6 -7 średnich ugotowanych ziemniaków (zależy od apetytów biesiadujących)i dalej jak powyżej Ja należę do frakcji nie dodającej jajek. Pułk wojska - KWESTIA DYSKUSJI: "Mój" zjada 10 kluzek , ja trzy . Zawsze możesz zamrozić lub podać z sosikiem na drugi dzień. Odpowiedz Link
misia72 Re: Fetti i reszta Slaska :) kluski slaskie 31.07.09, 20:25 jak Ci klusek zostanie, to podpieczesz wieczorem z cebulka i sloninka - moi to uwielbiaja ja zawsze robie na oko, to nigdy nie wiem ile tych ziemniakow jest Robie podobnie jak poprzedniczka: gotuje , odcedzam, przeciskam przez praske, dziele na cztery czesci, 1/4 dopelniam maka ziemniaczana i zawsze daje 1 jajko.To sa tz biale kuski ! Gdybys chciala zrobisz kluski szare, musisz do masy ziemniaczanej dodac jeszcze jeden surowy ziemniak starty na tarce . C´est tout ! Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Fetti i reszta Slaska :) kluski slaskie 31.07.09, 20:43 Ja przeciskam gorące, a potem odstawiam, aż całkiem ostygną. Mąki ziemniaczanej tak z 1/4, jako i odrobina gorącej wody. Wyrabiam kluski w kształcie latających talerzy i oczywiście robię wgłębienie w każdej. Jak zrobisz wiecej kluch, na pewno się nie zmarnują. Odsmażane są przepyszne. A można je pokroić w paski, odgrzać w reszcie czerwonej kapusty i sosu roladowego. Jak starczy, to i roladę można dorzucić ;- ) Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Fetti i reszta Slaska :) kluski slaskie 31.07.09, 20:40 To dzieki Pyry sie gotuja, na oko chyba kilo. Jak wyjdzie za duzo to jutro bedziem dojadac Z szarymi czy "czarnymi" (z surowych pyrow) nie mam klopotow, bo takie babcia robila Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Fetti i reszta Slaska :) kluski slaskie 01.08.09, 01:14 Slucjacie, a jesli one sie zwa gumiklejzy, to faktycznie maja byc takie "gumiaste", czy ja cos nie tak zrobilam? Przyznaje sie, troche sie zagapilam (czyt zaforumowalam ) i chyba ciut za dlugo sie gotowaly, bardzo urosly (dwa jajka dalam). Cos mi sie kolacze w pamieci, ze ktoras z ciotek robila i one byly takie "zwarte" i zolte Odpowiedz Link
ewa9717 Re: sluchajcie, of kors :) nt 01.08.09, 07:40 Nazwa zobowiązuje, rzeczywiście są trochę gumowate, no ale w tym ich uroda! Faktycznie puchną, ale wyjęte z wrzątku nieco się kurczą. Co do barwy - są raczej białe. Odpowiedz Link
fettinia Re: Fetti i reszta Slaska :) kluski slaskie 01.08.09, 12:46 Juz po ptokach Ja nie daje jajka-wtedy sa takie gumiate jak gumiklyzjy maja byc Dalas dwa-nie dziwne,ze wyszly inne Odpowiedz Link