greendorka991 18.01.09, 16:47 W tym roku nie będzie niestety programu "Sprawny dojazd",a szkoda. www.pfron.org.pl/portal/pl/46/498/Pilotazowy_program_Sprawny_dojazd.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola23061978 Re: Sprawny dojazd 27.01.09, 12:20 niestety nie bedzie. my jesteśmy w pechowej grupie co w 2008 dostałą pozytywną decyzje ale zabrakło funduszy i kazali w 2009 jeszcze raz złozyc wniosek Szara polska rzeczywistość. Jeżeli 2 letnie niewidome leżące dziecko z porażeniem 4 kończynowym spastycznym i padaczką , które prawie codziennie dojezdza na rehabilitacje po 10-16 km/1 stronę a kilka razy w roku na operacje oczu (660 km/1 strone) i do neurologa (300 km/1 strone) sie nie nadaje i nigdy nie korzystalo z programu PFRON to ja nie wiem dla kogo były te auta. Znajomi mają dziecko ze stomią i tracheo i tez nie dostali mimo pozytywnej decyzji. Ja w ten kraj nie wierzę. Uratowali moją córeczkę w 6 m-cu ciązy (910 g)a teraz radź sobie sama. pozdr Jola p.s. Nie wiem czy sie odwoływać - do PFRON WArszawa, ministra, premiera, prezydenta jakiegoś trybunału w unii? Odpowiedz Link
wosmar Re: Sprawny dojazd 29.01.09, 00:22 Ja też nie rozumiem...pewnych rzeczy !!! poznałam osoby co mają dziecko z niedosłuchem, spionizowane, sprawne umysłowo.Owszem dzieci mają choroby metaboliczne -ale nie są w stanie zagrożenia zycia, nie muszą jeździć tak czesto na rehabilitacje, zabiegi już nie mówiąc o turnusach rehabilitacyjnych i wizytach w wielu poradniach specjalistycznych jak My mamy z dzieciami ze sprzężonymi wadami.... Wiem że dostali zgodęna dofinansowanie, Przykre jest t0, że my musimy w pogodę czy niepogodę-gdy dziecko zainfekowane , niespokojne, napadowe itp. itd. nie możemy przewieźć go w przyzwoitych warunkach do róznych miejsc! A szkoda...Troche się zawiodłam...a o kryteriach przyznawania hm...tez chiałabym wiedziec czym się kierowali urzędnicy. Dobrze by było aby w takich komisjach zasiadali rodzice dzieci naprawdę poważnie chorych co w zyciu trochę przeszli ...a jeszce długa i trudna i często niewiadoma droga przed nimi i ich dziećmi. Wystarczyłoby realnie spojrzeć na problem i wagę niepełnosprawności....ale widocznie to nie w gestii pewnych instytucji. A czytałyście może wytłumaczenie PFRON dlaczego w tym roku nie przyznają dofinansowania do samochodu?! Wcale ale to wcale to do mnie nie przemawia Odpowiedz Link
jola23061978 Re: Sprawny dojazd 29.01.09, 10:07 Wsród mojego naprawde dużego grona znajomych rodziców dzieci niepełn znam tylko jedno które dostało w ub. roku auto - 2 letni chłopiec z chorobą metaboliczna, słyszący, widzący, chodzący, bawiący sie, bez padaczki, mieszkający w centrum miasta Odpowiedz Link