18.02.24, 02:15
Jakiś czas temu kupilam sobie fotel skórzany, rozkladany do leżanki. Bżdżą mi się w nim różne myśli. Takie na przykład, żeby nigdy z niego nie wychodzić.
Obserwuj wątek
    • kalllka Re: W fotelu 19.02.24, 15:06
      Nie mam fotela skórzanego.
      myśle, ze nigdy nie wysiadłabym ze szezlongu z półeczka na książke i kubek z herbata z cytryna. Czarna herbata z cytryna.
      A teraz to patrzę się i patrzę na nowy jork non stop serwowany mi przez fb. dostałam nawet złote fanostwo NY.. a tam sprzed tygodnia- central park…przygnieciony lodem! ulice nieodśnieżone! Ludzi jak na lekarstwo i przemykają ukradkiem pod naporem śnieżycy! Aut nie ma! co tam sie u was dzieje?

• jan_stereo Re: W fotelu 19.02.24, 16:34
      Ja sobie taki sprowadzilem, tez ze skory, bardzo wazne zeby byl gleboki i mial podnozek, inaczej watroba nie odpoczywa ;'))
      • kalllka Re: W fotelu 19.02.24, 17:20
        Ci to wątroba i tak zgnije(od tej miłości do Putina)
        • jan_stereo Re: W fotelu 19.02.24, 18:30
          Czy szanowna pani moze sobie znaleźć kogos innego na tym forum do swoich durnych wtretow ?

• kalllka Re: W fotelu 19.02.24, 19:45
            Nie, nie ma po co.

A poza tematem wkrętów, co myślisz o niespodziewanej śmierci Navalnego?
            • jan_stereo Re: W fotelu 19.02.24, 19:59
              Powiem to raz choc wątpię czy dotrze. Do tej pory miałem poczucie ze moze piszesz bez zazycia lekarstw, ale doszedłem do wniosku, ze to zwykla ludzka glupota, tyle ze ponadprzecietna. Nie bardzo widze aby byla tutaj jakas plaszczyzna na ktorej bym mogl chciec sie z toba komunikowac, a nawet nie chce mi sie takowej szukac. Oczywiście, mozesz udac ze jestes gites i klepac dalej, zwłaszcza jeśli
              juz nie ma innych litosciwych.
              • kalllka Re: W fotelu 19.02.24, 20:03
                Ok. Przyjęłam do wiadomości.
          • rzeka.suf Re: W fotelu 20.02.24, 13:44
            Janie czy mógłbyś wyjaśnić dlaczego porywa cie narracja kennediego, dlaczego uważasz, że Kennedy lepiej sterowałby polityka usa? Co dla ciebie jest ważne?
            Pytam bez złośliwości, po prostu bardzo mnie ciekawia twoje motywy wyboru. Shachar - jako obywatelke usa - łatwiej mi sobie wytłumaczyć jako osobę dbajaca przy wyborze własnym interesem. Również krytyka, jako polaka. Ale o co chodzi tobie???
            Bez złośliwości, powtarzam, pytam, chce zrozumieć.
            • jan_stereo Re: W fotelu 20.02.24, 15:19
              Nigdy nie napisalem ze porywa mnie narracja Kennedyego. Uznalem ze 2 zdania z jego wypowiedzi sa warte uwagi (ta o faktyczych motywach rozszerzenia NATO oraz o mozliwosciach zakonczenia tej wojny znacznie wczesniej gdyby taka byla wola USA) i to wszystko. Kennedy jako osoba bardzo bliska kuluarow politycznych zna bez watpienia sporo 'prawdziwych' rozmow w miejsce tego przefiltrowanego badziewia ktore trafia do ogolnych mediow.

Z obecnych poltykow amerykanskich, najbardziej przemawia do mnie Rand Paul, jako osoba ktora nie wydaje sie przesadnie umoczona w interesy duzych koncernow ktore zazwyczaj ida po trupach aby zarobic i ktore tez sponsoruja te kampanie politycznej. Tyle ze on chyba nie kandyduje obecnie, ani tez nie ma takiego poparcia jak Trump.

Trump natomiast zostal wlasnie skazany przez stan NY za machlojki podatkowe, mamy zatem kandydata ktory stoi na papierze jedna noga w wiezieniu ale bedzie zapewne prezydentem, bo w Ameryce widac mozna. Jego wizja dla zaspokojenia potrzeb amerykanskiego lobby militarnego jest taka aby wszystkie kraje NATO placily regularnie swoja subskrybcje czlonkowska, wystarczy postraszyc ich Rosja i zaraz znajda te 2% budzetu na zakup amerykanskich sprzetow. Ma to taka przewage nad Bidenem, ze zamiast roznych wojen i finansowania ich z pieniedzy wlasnych podatnikow, bylby ten zarobek uregulowany wlasnie corocznymi wydatkami przez panstwa nalezace do NATO. Tyle ze co mowi a co zrobi trump to juz loteria.

Bidena kandydatura jest juz tak slaba, ze w zasadzie moze lepiej byloby gdyby oddal swoja pozycje komus innemu, bylyby wieksze szanse na wygranie z Trumpem.

Co do ryzyka dla Polski ze strony Rosji, wojna na Ukrainie trwa juz 2 lata, udalo sie ruskim wymeczyc kontrole nad kilkunastoma miastami, to niby wedle jakiej racjonalnej motywacji maja w planach rzucenie sie teraz na natowska Findlandie, Szwecje, Polske itd. ?

Putin to taki szef mafii, wataszka, chce miec wszystko pod kontrola u siebie ale nie rwie sie wcale do 3WW, az taki glupi nie jest.

A co jest dla mnie wazne ? Chyba wyposrodkowanie.

Nie potrafie zrozumiec jak sie mozna usmiechac z umilowaniem czy tez chamsko przymykac oko na zbrodnie wojenne USA (Afganistan, Irak, Libia, wysylanie broni do Izraela doslownie mordujacego cywilow - 30tys) i niebotycznie wzburzac na podobne kurestwo w wykonaniu Rosjan (choc na Ukrainie cywilow przez 2 lata zginelo chyba jakies 10tys, a w kilka miesiecy w Gazie 3 razy tyle i jest to w miare akceptowalne na zachodzie, nikt sie nie wyrywa do krytyki poza Irlandia i Hiszpania - mowa o glownych instytucjach panstwowych).

Rozumiem dotrzeganie obu stron jako imperialistyczne byty ktore chca jak najwiecej wladzy dla siebie jak to tylko mozliwe i losy maluczkich i wcale nie interesuja, a wrecz czesto zostana oni wykorzystani (jak teraz Ukraincy przez USA do jak najwiekszego wydojenia konkurencyjnej Rosji).

• rzeka.suf Re: W fotelu 20.02.24, 15:42
                dzieki!

pomysle nad tym, co napisales pozniej.

teraz poszukuje tablic z liczba ofiar w auschwitz. i nie moge znalezc! jedno zdjecie w zbyt malej rozdzielczosci, zeby moc to odczytac. jesli masz chwile zeby to zarzucic w twoja przegladarke to bede wdzieczna.
                • jan_stereo Re: W fotelu 20.02.24, 15:59
                  chodzi o taka tabelke ?

• rzeka.suf Re: W fotelu 20.02.24, 16:41
                    nie, chodzi o tablice upamietniajaca. ale i bez tablicy dam rade smile

wlasnie ogladam sesje rady bezpieczenstwa, znowu wiekszosc 'za', usa przeciw algierskiej propozycji zawieszenia broni, i znow uk sie kurwa wstrzymuje.
                    przemowienie przedstawiciela rosji bardzo dobre!
                    ale co komu po przemowieniach w obliczu liberum veto uncertain
              • rzeka.suf Re: W fotelu 21.02.24, 18:36
                to ja odpisze jakie powody upatruje w tej 'schizofrenicznej' postawie moralnej wobec zbrodni popelnianych na roznych ludach/ludziach.
                1. rasizm lub rasizm kulturowy
                2. interesownosc, koniunkturalizm. czy NAM sie oplaca raczej protestowac przeciw jakiejs zbrodni, czy przymknac oko.
                3. wyjatkowo emocjonalne podejscie do tematu, ktore niweluje bezstronnosc, strach, desperacja.
                to moge zrozumiec w przypadku polakow, ale jednoczesnie przekresla to jakas intelektualna wartosc takich polskich ocen.
                to wszystko mozna jakos tam racjonalizowac/ladnie opakowac, zeby lepiej sie sprzedalo, zeby przekonac kogos , a przynajmniej nie wyjsc na socjopate wink
                • jan_stereo Re: W fotelu 22.02.24, 11:44
                  Powodow moze byc jak piszesz sporo i ja se z nimi zgadzam. Chcialbym jednak na chwile zatrzymac sie na swiecie zachodnim bo to powinno ulatwic nam zrozumienie tych sprzecznosci w postrzeganiu go przez ludzi.

Nie wiem czy ogladalas taki dokument The Spider's Web - traktuje on o dualnym systemie wprowadzonym przez Brytyjczykow, a konkretnie ich glowny bank. Sa to niejako dwa swiaty bankowe, czesciowo zazebiajace sie (by mozna bylo przelewac pomiedzy nimi 'wartosci' materialne) ale osobne (innosc prawna). Ten oficjalny jest dla maluczkich, z licznymi regulacjami podatkowymi, mocno monitorowany, promowany jako praworzadny. A ten drugi system, mocno w tle, w mroku, stworzony dla ludzi wladzy, czy tez dla ludzi pieniadza i to o kazdym pochodzeniu (przestepcy, umoczeni politycy, duze koncerny) majacy sluzyc praniu pieniedzy, terrorystom, bez zadnych limitow moralnych i kryminalnych, jesli chodzi o uzycie tych pieniedzy, tego jak zostaly pozyskane itp. System tak stworzony aby sie go prawnie nie sprawdzalo i nie regulowalo (Jersey czy tez Cayman Islands - raje podatkowe) - byla ngielska krolowa trzymala tam tez czesc swojej fortuny, aby nie placic od niej podatku, czy tez, aby nie musiec placic podatku, jesli pieniadze bylyby w tym pierwszym systemie bankowym dla 'maluczkich'.

www.youtube.com/watch?v=np_ylvc8Zj8

Wydaje mi sie ze to naswietla generalnie jak dziala ten system.

Aby to lepiej unaocznic warto przeczytac ponizszy artykul, tym razem juz traktujacy o militariach, czyli zaopatrywaniu Rosji przez UK wpodzespoly militarne, uzywane w wojnie z Ukraina, ktora rowniez otrzymuje wsparcie finansowe/militarne od tego samego zachodu. Oczywiscie, te materialy militarne (np. do produkcji dronw) nie sa slane oficjalnie/bezposrednio do Rosji, ale do takich panstewek salelitow rosyjskich jak Kyrgystan, przykladowo, skad to idzie juz sobie do Rosji.

Sankcje ekonomiczne sa nalozone niby na Rosje, aby nikt nie mogl z nia handlowac (taka Polska, Holandia, belgia itp.) uzyskujac tym samym monopol na handel z Rosja poprzez UK (ze strony europejskiej), a USA wspiera militarnie Ukraine, dzieki swoim podatniowm, ktorzy wspieraja amerykanskie koncerny militarne. Tak to w cynicznym uproszczeniu mozna widziec.

Pamietam dobrze jak kiedys (na pczatku lat 90tych ?) polscy biznesmeni zostali wsadzeni do wiezienia w USA za handel bronia z krajami z ktorymi USA uwazalo ze ma wylacznosc na handel z bronia ;'))

news.sky.com/story/british-firms-exports-are-almost-certainly-bolstering-russias-war-machine-in-ukraine-sky-data-analysis-finds-13077660#amp_tf=From%20%251%24s&aoh=17085934336955&csi=0&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&share=https%3A%2F%2Fnews.sky.com%2Fstory%2Fbritish-firms-exports-are-almost-certainly-bolstering-russias-war-machine-in-ukraine-sky-data-analysis-finds-13077660

Mysle ze ta dualnosc moralna, ekonomiczna, moze stwarzac bardzo niejasno obraz danego kraju (jesli jest sie tego swiadomym!), gdzie typowi podatnicy musza przestrzegac innych regul/zasad od kasty finansowej/politycznej

Wydaje mi sie ze w przypadku takiej Rosji oba te swiaty nie sa tak odzielone od siebie, egzystujac w jednej przestrzeni publicznej, czyniac ja jednoznaczniej negatywna.

Z innych przykladow, olbrzymi raban w mediach po prawdopodobnym zabojstwie Navalnego w wiezieniu (choc ciekawe ze dopiero teraz, po kilku latach bycia w wiezieniu, w ktorym zapewne w ogole byc nie powinien), a bardzo duza cisza odnosnie bardzo mocnych przeslanek, ze taki Epstein rowniez zostal zamordowany w amerykanskim wiezeniu (przez oficjalne wladze), z takich samych powodow, aby nie rzucic zlego swiatla na tamtejszych politykow/finansjerow.

Juz pomijam o 30 tysiacach zamordowanych malych i doroslych 'Navalnych' w strefie Gazy.

• jan_stereo Afryka 22.02.24, 15:18
                    W oderwaniu od rozmow o Rosji/Putninie/Ukrainie/Gazie, ale wciaz w nawiazaniu do tresci z tego dokumentu powyzej (www.youtube.com/watch?v=np_ylvc8Zj8), pamietam nasza forumowa dyskusje o sytuacji ekonomicznej w Afryce, jej stagnacji i wskazywaniu kto ten kontynent najbardziej chce wykorzystac, padaly wskazania na Chiny, Rosje, itp.

Wynika jednak, wedle mojego zrozumienia rzeczy, ze to UK/USA najbardziej okradaja ten kraj, za pomoca instrumentow bankowych umozliwiajacych skorumpowanym prezydentom roznych panstw afrykanskich, na wykradanie zasobow spolecznych i ukrywaniu ich we wskazanych rajach podatkowych (oficjalne zadluzenie Afryki wzgledem reszty swiata w 2008r 177 miliardow dolarow przy jednoczesnym wywiezieniu z niej, do rajow podatkowych, blisko 944miliardow dolarow!). Jednoczesnie, juz oficjalna droga, pozyczania tym panstwom afrykanskich 'duzych' pieniedzy suzacym glownie zadluzaniu ich aby tym samym miec nad nimi jeszcze wieksza kontrole, no i oczywiscie, zatrzymujac ich rozwoj.

To tyle jesli idzie o dobre intencje i dzialania grupy zwanej potocznie 'zachodem'.
                    • rzeka.suf Re: Afryka 23.02.24, 14:22
                      ja tak sobie pomysliwam, w sensie, ze ta moja opinia to nic popartego gleboka analiza historii, ze to niestety normalne: i to, ze hegemon bezlitosnie wykorzystuje slabszych i to, ze aspirujacy do rangi supermocarstw stosuja inne strategie w przekonywaniu slabszych, zeby poddali sie ich wladzy.
                      musialabym wiedziec jak to wyglada, kiedy chiny lub rosja nie musza dbac o pr, maja wolna reke w polityce mocarstwowej, zeby wiedziec, czy za fasada 'soft power' kryje sie cos podobnego lub nawet bardziej ohydnego niz w przypadku usa/uk.
                      • jan_stereo Re: Afryka 23.02.24, 20:46
                        Warto na początku wyszukać i posegregowac konflikty zbrojne ktore Chiny i Rosja vs USA rozpoczaly na innym kontynencie, czy tez, daleko poza swoimi granicami, w sensie wjazdu tam z wojskami. Za ostatnie 100lat. Choc Chiny mozna by wykluczyc z tego bo to zadne mocarstwo bylo, i tylko Rosje i USA zostawic.

Faktem jest ze kazde z tych mocarstw chce miec tyle władzy ile to mozliwe i to jest normalne. Co nie jest normalnym to biernosc i milczenie Europy, ktora nie powinna nikomu tak bardzo ułatwiać pozyskiwania tej wladzy, zwłaszcza swoim kosztem.
                        • rzeka.suf Re: Afryka 24.02.24, 04:24
                          mysle, ze jesli wygra trump, niemcy zaczna wylamywac sie, po cichu, stopniowo, pasywnie, z koalicji antyrosyjskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka