Dodaj do ulubionych

POLECAM BIAŁORUŚ !

IP: *.crowley.pl 26.10.04, 01:15
Szczegóły w najbliższym czasie bo właśnie przyjechałem z Mińska i
jestem "lekko" zmęczony.

Zaczynam nowy wątek bo naprawdę jestem pod wrażeniem. Polecam ten kraj na
krótką wycieczkę światopoglądową smile

W każdym razie nasze media są skrajnie monotematyczne i sieją niepotrzebny
zamęt (nie to żebym popierał pana Ł).

Jeden z najbezpiecznejszych i przyjaznych krajów dla turystów w jakim
byłem!!! Bardzo mili ludzie i nic tam nikomu nie grozi! (pod warunkiem, że
nie będzie ostentacyjnie krytykował miejscowej polityki i władz)

POWTARZAM -DLA TURYSTÓW!

Polecam!
Obserwuj wątek
    • szut Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! 26.10.04, 07:37
      Zgadzam sie z toba, tez bylem pod wrazeniem Minska, Trajeckiego pradmiescia, ogolnej czystosci. Pewnie wiosna sie znow na Bialorus wybiore, tym razem zamek w Mirze zamierzam zobaczyc.
      Jedyne co mi nie pasuje, to podwojne ceniki i wyzsze ceny dla inostrancow (ale z tym akurat wszedzie orpocz miejsc, gdzie trzeba pokazac paszport, to sobie radzewink
      • Gość: Pikor Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! IP: *.crowley.pl 27.10.04, 21:28
        Dokałenie. Kraj bardzo czysty. Drogi i budunki miejskie dość dobrze utrzymane.
        Często lepiej niż u nas!

Stan dróg też dobry, przynajmniej w miastach (jeżdziłem pociągami wieć nie wiem
        jak poza miastami). W przeciwieństwie do Ukrainy - gdzie byłem kilka miesięcy
        temu. Ogólenie moim szokiem co do Białorusi to było to jak kraj ten różni się
        od Ukrainy! (na kożyść Białorusi ogólnie)

Szkoda tego kraju - gdyby nie wadliwa polityka ten kraj byłby z nami w Unii
        Europejskiej sad Szkoda mi jego mieszkańców, w szczególności młodzieży pod tym
        względem. Starsi nie mają nic przeciwko obecnamu stanowi rzeczy - oni by
        faktycznie tylko stracili - tak jak i u nas stracili...
    • Gość: Pikor Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! IP: *.crowley.pl 27.10.04, 21:21
      Bardzo bezpieczny kraj - system nadal quasi socjalistyczny i autorytarny,
      ludzie by się bali, poza tym Łukaszenko jak samstwierdził w jednym ze swoich
      wypowiedzi daje "każdemu na chleb i twarożek" smile więc ludzie nie są
      znerwicowani. Jako, że nie ma dużych widocznych różnic społecznych ludzie nie
      widzą w dużym stopniu "że inni to lepiej mają". Na ulicach nie widziłęm
      żulostwa i tym podobnych żeczy. Trzeba wyjść na Plac Lenina z transparentem"
      Łukaszenko do lamusa - wtedy ktoś po ciebie przyjdzie.

Ludzie są bardzo mile usposobieni do turystów. Często są wręcz przyjaźni.

W TV lecą programy typu "wsi spokojna wsi wesoła". Problemy ludzi to np. "Ja
      chotieła mołoko iz chołodnika a ono nie z chołodnika" smile

Ceny podobne jak w Polsce. Poza oczywiście wódą i papierochami. Minusem na
      pewno są podwójne ceny dla obcokrajowców - w tym Polaków. Obywatele WNP płacę
      niższą stawkę niź my ale i tak wyższą niż Białorusini. My w Mińsku płaciliśmy
      25USD za noc za Hotel, który 20 lat temu był "ful wypas" a teraz wygląda tak
      jak wtedy.

Ominąć drogie hotele można podróżując w nocy pociągiem. Kuszetka (kupiejnyj) ok
      40 PLN. Pociąg jedzie 350 km ok 10 godzin także można dostosować. Koleje na
      białorusi są w lepszym stanie niż w Polsce poza tym zresztą tańsze (podobnie
      zresztą na Ukrainie). W Mińsku nawet nowy dworzec stoi - a u nas w Warszawie
      czy Katowicach lepirj nie mówić... - Wizytówki kuźwa miast!

Zabytków wielu nie ma - porównując relatywnie z innymi krajami. Za to jest
      wiele pamiątek z okresu ZSRR. Można popodziwiać Lemniny, dziwne statuły na
      placach zwycięstwa. Super jest np. Traktornyj zawod (fabryka traktorów) smile)
      Znaki ZSRR, Leniny, tablice pamiętkowe upamiętniające bratnią przyjaźń ZSRR i
      NRD - po prostu czad smile Nawet jest stacja metra - traktarnyj zawod, inne to np:
      pierwomajskaja, proletarskaja, płoszczd Lienina, mołodieżnaja smile

Baza gastronimiczna nie rozwinięta. Ale bez problemu da się znaleźć jakiś lokal
      gastronimiczny. Nie ma tego dużo - bo dla kogo ? (80% ludzi pracuje w sektorze
      państwowym)

jak będę miał wene to jeszcze coś napiszę

pozdr.

• Gość: Pikor Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! IP: *.crowley.pl 27.10.04, 21:33
      acha

Ludzie ubierają się skromnie ale starają się ubierać gustownie jak na stan
      posiadania. No może goście jak dla mnie trochę wieśniacko - ale widocznie tam
      taka moda. Ale jak sie tam pojedzie to wygląda się tak jak miejscowi - bardzo
      dobrze oczywiście.

Ludzi są czyści i o siebie dbają (w przeciwieństwie do Ukraińców - gdzie w
      autobusach często unosie się swąd).

Kobiety ładne i zadbane smile

pozdr.
      • szut Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! 28.10.04, 07:41
        Skoro nawiazales do pociagow, to ja cos jeszcze dodam. Pismaki gadaja, ze Bialorus to panstwo policyjne i nas strasza. W Polsce calkiem niedawno sadzili francuza, ktory robil zdjecia jakichs instalacji przemyslowych, potem cos slyszalem o angliku, ktory robil zdjecia na terenie kolejowym i tez mial klopoty. A ja sobie calkiem spokojnie robilem zdjecia dworca w Minsku, a zdjecie wewnatrz budynku dworca robilem stojac kolo milicjanta. Popatrzyl tylko na mnie, strzelil usmiech i poszedl w swoja strone.

Czy sprawdzali ci gdzies dokumenty? Mnie tylko raz w metrze, ale w tym dniu byl jakis mecz, po miescie krecilo sie duzo dlugowlosych (jak ja). Pokazalem paszport, pogawedzilem z milicjonerami i OK.

A co do porzadku: jadac do Petersburga z Minska mielismy w przedziale faceta z synkiem. Juz rano, gdzies na terenie Rosji synek sie obudzil i komentujac widoki za oknem powiedzial do taty, ze na malej stacyjce w lesie byla wysoka trawa. Facet na to 'nu, eto uze Rossija'...
        • Gość: Pikor Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! IP: *.crowley.pl 28.10.04, 22:24
          hej

Ani razu nikt nie sprawdzał nam dokumentów. Przed wyjazdem bałem się, że będę
          sprawdzać czy mam to całe zameldowanie, lub wyłudzać łapówy - ale nic się nie
          działo! Kompletne bzdury te nasze media serwują!

Przykład hit na potwierdzenie:

Oddaliśmy bagaże do przechowalni, takiej na żetony. Nieprawidłowo
          skorzystaliśmy z z urzędzenia. Pani musiała nam otworzyć sama. Pokazałem
          paszport. Pami spisała protokół z szczegółowym opisem zawartości bagażu.
          Wiedzieli, że spieszy nam się na pociąg - więc jakby chcieli mogliby spokojnie
          próbować coś wyłudzić.

Następnie pani otworzyła schowek. Kazali nam otworzyć plecaki i torbę -
          wszystko kulturalnie i grzecznie. Kolega podał, że ma w plecaku 300USD.
          Przyszło 3 policjantów. Pani powiedziała, żeby wyjąć pieniądze i przliczyć.
          Spytała czy się zgadza. Kolega: zgadza się.

Jeden z policjantów spytał jak wycieczka, czy wszystko się zgadza i było po
          sprawie!!! Szok!!

Co do zdjęć to tylko przed siedzibą Łukaszenki strażnik spokojnie powiedział,
          że nie wolno. Pogawędził z nami chwilę, uśmiechnął się i tyle. A fotografowałem
          wszystko co popadnie: dworce, stacje metra, Traktarnyj Zawod smile) - tam też
          pracownicy wychodzący z pracy tylko się uśmiechali

Spokojnie mogli mnie uznać za terrorystę smile

(Tak w ogóle to jakiś idiota doniusł na tego obcokrajowca co w Łodzi fabrykę,
          Jakbym coś w Łodzi chciał fotografować to włąśnie fabryki - historię tego
          miasta. Jak byłem w Łodzi to żałowałem, że nie ma nikogo ktoby mnie po nich
          oprowadził.)

Ciekawe to z tą Rosją smile

pozdr.
          • szut Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! 29.10.04, 08:54
            Z bagazami mialem taka sama przygode w Kijowie (bylem sam). Jakies pol godz. przed odjazdem nie moglem otworzyc szafki (identyczne jak w Minsku). Opisy to tam na nich byly, ale po ukrainsku, a ni rosyjsku sad Jakas babka caly czas sie smiala, jak mi otwierala szafke, alarm sie wlaczyl, wylo na cala przechowalnie, spisalem zgrubsza zawartosc plecaka na jakis swistek, potem kazala otworzyc plecak. Napisalem, ze mam zielony polar i nie wiedziala, co to oznacza...
            Caly czas sie przy tym smiala , ale sie nie dziwie, bo troche spanikowalem, hehe wink Milicja sie nie pojawila.
            W Kijowie w metrze zdjecia tez robilem, ale jak sobie chcialem z milicjantem na peronie zrobic - to powiedzial, ze tam nie wolno sad Pewnie za 5 hrywien by pozwolil wink
            Jak wracalem z Minska do PL, to nikt na granicy nie pytal o registracje.
            Za to w Rosji widzialem, jak milicja czai sie w metrze (oczywiscie, to tez nie jest regula) na inostrancow (zwlaszcza japonczykow i wlochow, hiszpanow - ich wszystkich najlatwiej zazwyczaj rozpoznac) i sprawdza registracje.
            Na granicy ros-est sprawdzali registracje i wszystkie mozliwe swistki. Ale nikt na zadnej granicy nie probowal wyludzac lapowki. Wszyscy spokojnie i grzecznie prosili o dokumenty (i swistki).

• Gość: borys Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! IP: 194.158.202.* 13.11.04, 09:53
      co za brednie, co innego przyjechac i posluchac tydzien a co innego mieszkac,
      ja mieszkam na tej wspanialej bialorusi rok i widze to inaczej nedza bieda i
      upodlenie, tyle mojego komentarza.
      • clickkey Najlepiej własnym (na razie) samochodem !!! 14.11.04, 09:51
        kiosk.onet.pl/art.html?NA=1&ITEM=1198805&KAT=241

To chyba masochisci, albo komuniści z gułagu Łukaszenki mogą polecać Białoruś.
      • Gość: rodia Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! IP: 212.33.87.* 23.11.04, 16:07
        Zgadzam sie. szczegolnie irytuje mnie wychwalanie pod niebiosa bialoruskiej
        milicji. Kiedy robilem badania do pracy magisterskiej w jednym z bialoruskich
        miasteczek zostalem zatrzymany przez dwoch mundurowych i KGB - owca. Moglo sie
        skonczyc odebraniem mi zrealizowanych ankiet i wysoka kara gdyby nie znajomosci
        moich gospodarzy. O ile Bialorusini w wiekszosci to ludzie serdeczni, lagodni i
        goscinni, to tamtejszy aparat bezpieczenstwa gromadzi najgorszy element. Gdybym
        mogl zilustrowalbym swoje slowa zdjeciami "chlopcow Łukaszenki". Zachecam do
        odwiedzenia tego pieknego kraju, ale apeluje o zachowanie przynajmniej odrobiny
        krytycyzmu. Nie zapominajmy, ze Bialorus to najgorszy rezim we wspolczesnej
        Europie.
    • Gość: ciul Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 19:22
      pewnie, że do prowadzenia interesów to białoruś nie jest może zachęcająca.
      stanie w kolejkach na granicy (jeśli nie da się w łapę) nawet po 2 dni
      konfiskata samochodu i inne takie. ale jeśli chodzi o studenckie wyjazdy z
      plecakiem to białoruś jest świetna. porównując z rosją to na białorusi jest
      względny spokuj, milicjanci cie nie zaczepiają na ulicy itp. przyroda
      wspaniała, a w zasięgu ręki. w rosji jest oczywiście piękniej, tyle że aby się
      dostać w niektóre miejsca trzeba mieć pieniadze i/albo czas, a na białorusi
      niesamowite miejsca są nawet tuż za granicą. białoruskie pociągi są słynne w
      całej wspulnocie niepodległych państ przedewszystkim dlatego że sa czyste i
      dobrzze utrzymane.
      i na koniec: jeśli jesteś na białorusi, masz 150 dolarów na miesiąc i ci się
      podoba to świetnie. jednak nie można zapomnieć, że jesteś tylko turystą, i nie
      musiasz w tym kraju mieszkać. ty sobie wyjedziesz a białorusini tam zostają i
      muszą borykać się z rzeczami o których my już dawno zapomnieliśmy
      • szut Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! 15.11.04, 10:28
        Wszystko powyzsze sie zgadza.

I oczywiscie nie przecze, ze pisze z pozycji turysty.
      • senq Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! 15.11.04, 11:03
        Prawda. Ale jezeli chodzi o ich problemy
        to po czesci sa lekko sobie winni. Bo jak
        by sie nie bali Pana L to moze by cos z nim
        wrescie zrobili.
        Sytuacja na Białorusi jest zła ale nie beznadziejna.
        Mam tam kolege i wiem jak sie męczy (politycznie)
        ale co zrobic? Naród wybrał dyktatora (o on im jeszcze
        pomogł - k...a!)
        Ja jak tylko bede mógł znów pojade do Mińska.
        Uprzejmi ludzie, piekne widoki...tylko ten system.

Pozdrawiam
    • Gość: Rafal Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 17.11.04, 12:11
      a co konkretnie można zobaczeć w Białorusi, oprócz Mińska i Białowieskiego
      parku narodowego? czy są tam jakieś naprawdę super miejsca /przyrodnicze/ bądż
      atrakcje?
      Może osoby które były i znają zaproponują ranking rzeczy które koniecznie
      należy zobaczeć będąc tam?
      Czy znacie jakąś bialoruską agnecje które ma www a sprzedaje bilety kolejowe na
      podrózę po dawnym WNP, na do Kazachstanu, Uzbekistanu?
      pozdrawiam i poważnie rozważam odwiedzenie Białorusi!
      • Gość: rodia Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! IP: 212.33.87.* 23.11.04, 16:16
        Inne atrakcje to zamki w Mirze i Nieswiezu, bagna Berezynskie, miejsca zwiazane
        z Mickiewiczem, Orzeszkowa i Kosciuszka oraz Grodno (najpiekniejsze duze miasto
        Bialorusi). Najciekawszy jest jednak kontakt z ludzmi - zyczliwymi, serdecznymi
        i goscinnymi. Polecam zaszycie sie gdzies na prowincji, w malej wiosevczce lub
        miasteczku i chloniecie jej leniwej atmosfery.
    • clickkey Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! 24.11.04, 01:19
      Gość portalu: Pikor napisał(a):
      Jeden z najbezpiecznejszych i przyjaznych krajów dla turystów
      -------------------------------------------------------------

Chyba bardzo młody jesteś, w każdym ustroju faszystowskim i autorytarnym jest
      mniej przestępstw kryminalnych niż w demokracji.

Po prostu państwo-mafia nie toleruje i zwalcza konkurencję - innych bandziorów.
      W Niemczech za Hitlera i w Rosji za Stalina przestępczość kryminalna była
      bardzo niska, w stosunku do dzisiejszego stanu.

Chwalenie teraz Białorusi to tak jak chwalenie reżimu Hitlera: "Wszyscy mieli
      pracę i było bezpiecznie".

Pikor, czy Ty też jesteś faszystą - komunistą?

Oprócz podróżowania trzeba jeszcze myśleć.
      • Gość: senq Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.11.04, 17:06
        Masz racje ale dla zwykłego turysty to chyba dobrze że nie
        jest az tak narazony - prawda?

A kwestia systemu to druga sprawa jesli chodzi o turystyke i
        Bialorus. Ja takze polecam ja turystycznie.
        • clickkey Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! 29.11.04, 00:54
          Widzę, że mnie nie zrozumiałeś.

Amerykańscy turyści jeździli na narty do Austrii w 1939 roku, już po wybuchu
          wojny, po zagarnięciu Austrii i podbiciu Polski i Czechosłowacji.
          Ich nie obchodził jakiś Adolf Hitler i faszyzm.
          Ale wydając swoje dolary w jego państwie , ten sam faszym wspomagali.

Czy teraz to zrozumiałeś?

Popierasz Łukaszenkę i jego politykę?
          • Gość: senq Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.04, 17:55
            A ja napisałem, że popieram morderce, faszyste i dyktatora?
            A co ja moge zrobić? Jade na Białoruś do kolegi i w
            państwowym sklepie mówie: chce zapłacić piekarzowi a nie
            Łukaszence?
            Chce jechac pociągiem to mam zrezygnować bo wiem że
            koleje są państwowe i mówie: Nie nie jade bo wspomagam
            rządy totalitarne, wór Łukaszenki?

Wiec to nie dokonca o to chodzi. Turysta nie ma wyboru.
            I to że jade czyms państwowym i zapłaciłem za to kase
            to ni ma sie jak do wspierania tego sk...a Łukaszenki.
            • clickkey Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! 30.11.04, 06:59
              Jeśli chcesz jechać do kolegi/znajomych/rodziny na Bialorusi, to rzeczywiście
              nie masz wyboru. No, chyba, że oni przyjadą do Ciebie.

Ale po co kogoś namawiać, żeby jechał tam w celach czysto turystycznych?
              Grecja, Wlochy, Hiszpania znaczny procent dochodu narodowego zawdzięczają
              turystyce. Nie warto, żeby Łukaszenko i jego klika miała dodatkowe dochody. I
              tak nie podzielą się tym z białoruskim społeczeństwem.

Lepiej powiedzieć - jeśli nie musisz, to nie jedź.

To też jest forma protestu.

• Gość: senq Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 23:12
                Kazde miejsce na swiecie jest dobre do
                zwiedzania. Hiszpania, Włochy etc...nie
                wszystkich pasjonują take kraje.

Ale powód taki: nie jedz nie dasz zarobić
                Panu Ł. jest bez sensowny. I to ze tam nie
                pojade to dla mnie zadnen protest. Jade tam
                do ludzi i tego co jest a nie do polityki.

Ale racja, że jak nie musisz to nie jedz.

Pozdrawiam
      • Gość: Pikor Re: POLECAM BIAŁORUŚ ! IP: *.crowley.pl 14.01.05, 18:53
        > Chyba bardzo młody jesteś, w każdym ustroju faszystowskim i autorytarnym jest
        > mniej przestępstw kryminalnych niż w demokracji.
        >
        Doskonale o tym wiem, mimo że jeszcze jestem młody smile

> Pikor, czy Ty też jesteś faszystą - komunistą?

Żyd-faszysta smile

> Oprócz podróżowania trzeba jeszcze myśleć.
        >
        Gościu, nie wiem czy zauważyłeś ale to jest forum TURYSTYKA! A nie polityka czy
        cuś.

Jakbyś nie zauważył co na początku napisałem, to podaję jeszcze raz:

POLECAM BIAŁORUŚ TURYSTYCZNIE, W CELACH ŚWIATOPOGLĄDOWYCH, NA KRÓTKI OKRES.

Poza tym gościu:
        1. W Grecji, Turcji, Portugalii, Australii i wielu innych krajach już byłem a
        na Białorusi do niedawna jeszcze nie.

2. Mam w tyłku Łukaszenkę i całą jego świtę i...

(posłuchaj, może Ci ulży)

... dzieki temu, że tam byłem bardziej rozumię co tam jest grane i jakby ktoś
        zbierał kasę aby wspomóc opozycję e tym kraju to bym wspomógł.

3. Wspomagłem też wrogie reżimy w Iranie, Kaszmirze, Turcji (mordują kurdów)

smile)

pozdrawiam (ale tylko turystów) smile

• Gość: piter formalności IP: 213.25.81.* 04.12.04, 23:19
      Witam!

Zaintersował mnie ten temat. Od jakiegoś czasu planuje kolejną wyprawę na
      wschód.

Jakie są wymagane formalności co do wjazdu na Białoruś?
      I jak to załatwić?

Miłe widziane różne wskazówki

Pozdrawiam
      Piotr
      • Gość: senq Re: formalności IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.12.04, 23:36
        To proste.
        Potrzebujesz wize. Jezeli jedziesz tylko
        na Bialorus (raz wjezdzasz na Bialorus)
        to potrzeba Ci wize turystyczna. Kosztuje ona
        jedyne 6 USD. Jest wyrabiana do tygodnia czasu
        w Ambasadzie Białorusi (w Warszawie) lub w
        placowkach dyplomatycznych. Znajdz www Ambasady
        Bialorusi. Tam jest wszystko. Jest wymagane
        ubezpieczenie (tak sadze, trzeba bylo wpisac
        w rubryczke). Na miejscu podobno jezeli jestes
        dluzej jak 3 dni sie zarejestrowac. Ja tego nie
        zrobilem. Wlepilem w Brzesciu 1 łapówkowego
        dolara...
        • Gość: senq Re: formalności IP: *.acn.waw.pl 01.02.05, 20:36
          Ja wlasnie wrocilem z Bialorusi.
          Byłem nawet na granicy zony czarnobylskiej.
          Wszystkie formalnosci nadal aktualne tylko
          przy wypełnianiu wniosku wizowego wiecej
          pytan.

Troszke zdjęć: senq.ownlog.com

Pozdrawiam
          • Gość: wojtek Re: formalności IP: 81.15.236.* 07.02.05, 19:56
            Bardzo czule, bym powiedział, chwytasz mój ulubiony białoruski klimacik. Szkoda
            tylko, że brak jest opisów. Dobre zdjęcia, aż się łeska kręci. Chciałbyn tam
            teraz być.
          • Gość: Pikor :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 00:33
            Spoko zdjęcia.

szczególnie miło wspominam te "pierwociny hipermarketów" smile) (zdj nr 3)

pozdr.
            • Gość: senq Re: :) IP: *.acn.waw.pl 24.02.05, 09:07
              Racja wink wieczorem to fajniej wygląda.
              Jak by tam ktos kiedyś był to na piętrze
              przy schodach jest sklep ze słodyczami.
              Polecam batono-wafel Konfety smile mniam!
              • Gość: Bartek Re: :) IP: 217.204.97.* 24.02.05, 18:57
                A ja polecam Bialorusinki, sa znacznie milsze i bardziej dostepne od polskich
                ksiezniczek
                • Gość: senq Re: :) IP: *.acn.waw.pl 24.02.05, 19:44
                  Jeżeli chodzi o młode białorusinki niestety nie
                  mam do końca wyrobionego zdania. Ale miałem kontakt
                  ze starszymi to niektóre, szczególnie te sklepowe nie
                  są miłe-wiadomo. Ale ogólnie są to o wiele bardziej
                  milsi ludzie jak w Polsce. Inna mentalność, inny stan
                  dobrobytku dlatego lubie tam jezdzić.

Pozdrawiam was
                  • Gość: P Re: :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.05, 23:40
                    up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się