Dodaj do ulubionych

podróże po Litwie

01.08.05, 14:12
Najbliższe 9 miesięcy spędzę w Wilnie. Chciałabym, o ile tylko to będzie
możliwe, pojeździć trochę po Litwie i stąd moje pytanie: co warto Waszym
zdaniem na Litwie zobaczyć? To, że Troki, Kowno i Kłajpedę - wiem, ale gdzie
jeszcze warto się wybrać?
Obserwuj wątek
    • czesiula Re: podróże po Litwie 02.08.05, 21:31
      Warto zobaczyć nieduże polskie miasteczko niedaleko Wilna-Niemienczyn.
      Wspaniali Polacy, polskie szkoły....Dużo wrażeń....Nie wiem.czy jeszcze, ale
      kiedyś odbywała się tam co roku wspaniała impreza" Kwiaty Polskie". Chyba nawet
      w sierpniu...
      • chihuahua1 Re: podróże po Litwie 05.08.05, 20:06
        Rejże, Bazorai
        Adres zajebiście nudnego forum
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30036&t=1123231835976
    • anmarew10 Re: podróże po Litwie 05.08.05, 23:24
      Dobry wieczór,
      Litwa jest pięknym krajem, warto zobaczyć nie tylko Wileńszczyznę, ale takze
      Żmudź, miejsca przy granicy litewsko - łotewskiej. Mieszkałam w Wilnie przez
      ponad trzy lata. Radze kupić przewodnik po Litwie z nazwami miejscowości po
      polsku i litewsku. Drogi w Litwie są dobre, mozna bezpiecznie podróżować.
      Piekne plaże przy granicy z Łotwą, prawie puste, mozna wypocząć. Wilno jest
      urocza, europejską stolicą nowoczesnego państwa. Warto poznać kulturę litewską,
      nie tylko szukać elemrntów polskich.
      Warto odwiedzać Instytut Kultury Polskiej w Wilnie.
      Mozna posłuchać muzyki klasycznej w nowoczesnej sali koncertowej, warto zajrzeć
      do Filharmonii, orkiestra Rinkeviciusa jest na światowym poziomie. Warto
      zajrzeć do Teatru Dramatycznego przy alei Gedymina.
      Wilno to miasto zabytków, kościołów, Adama Mickiewicza, POlaków, Litwinów,
      Żydów (synagoga na Pylimo gatve warta zwiedzenia), cmentarzy (odbudowywany
      Bernardyński, koniecznie należy zobaczyć, o Rossie nie wspomnę, a także ten
      mały przy kościele Piotra i Pawła na Antokolu z polskimi grobami).
      Serdecznie pozdrawiam i zyczę wspaniałego pobytu w Wilnie.
      • martucha3 Re: podróże po Litwie 07.08.05, 10:14
        Bardzo dziękuję za Wasze głosy. Anmarew10, jeśli mogę zapytać, jak sobie
        radziłaś na Litwie językowo?
        Pozdrawiam sredecznie
        M.

• white.falcon Re: podróże po Litwie 07.08.05, 12:18
          Może odpowiem ja. W Wilnie można dogadać się po polsku, szczególnie w sezonie
          turystycznym. Wielokrotnie dostawałam ataku śmiechu, gdy idąc ulicą, turyści z
          Polski kalecząc litewski próbowali dopytać się, jak gdzieś tam trafić.
          Przepraszam za tę refleksję, ale jest ona związana z tym, że nadal panuje takie
          powszechne przekonanie, że Litwini są nieżyczliwi. To są sympatyczni ludzie, a
          to, że mieliśmy historycznie nienajlepsze stosunki w pewnym okresie... Cóż,
          gros ludzi uważa, że tym powinni zająć się historycy i to oni powinni "brać się
          za łby". Ludzie są nastawieni bardzo pro-turystycznie. Wystarczy obejrzeć, ile
          pieniędzy ładują w renowację zabytków. Ktoś tam u nich zdał sobie sprawę, że
          Litwa może wygrać jako atrakcyjny turystycznie kraj i trzeba zachęcić turystów,
          by zostawili parę groszy czy to w knajpce na lodach, czy w zwiedzanym muzeum. W
          samym Wilnie po polsku dogadasz się, jak trochę znasz rosyjski, to ... czuj się
          jak w domu. Wiele osób zna angielski, szczególnie młodych. Owszem,
          można "narwać się" na jakiegoś nacjonalistę z szeregów "moherowych beretów",
          ale nie sądzę, by odźwierciedlał on zdanie ogółu.

W rejonach zamieszkałych przez Polaków (Niemenczyn, Soleczniki) po polsku mozna
          porozumieć się spokojnie.

Należy uważać na Rossie. Mama moja mieszka w Wilnie i mówiła o sprytnej
          rodzince, która tam grasuje, posługując się łamaną polszczyzną, skarżąc się,
          jacy są biedni i nabierając turystów na kiepskiej jakości pamiątki. Nie są to
          Polacy, bo Związek Polaków chciał im pomóc, ale oni wolą uprawiać swój
          proceder. Pół biedy, jak komuś wcisną pamiątkę, gorzej, że dzieci z tej rodziny
          są wcale sprytnymi kieszonkowcami. Tak więc pilnujcie portfeli na cmentarzu.

Proszę nie martwić się, dacie sobie radę. smile
          • dupekzoledny Re: podróże po Litwie 08.08.05, 19:29
            w drodze do inflant chciałbym na dwa-trzy dni zatrzymac się w wilnie.gdzie
            szukać taniego noclegu. hotele z gwiazdkami odpadają. może jakies schronisko
            młodzuieżowe/choć wiekiem to mogło by byc dla przerośniętych/?
            • white.falcon Re: podróże po Litwie 08.08.05, 23:02
              Podam namiar na stronę sensownego tygodnika, wydawanego przez Polaków na
              Litwie. Są tam adresy mailowe osób, które tworzą to pismo, więc sądzę, że one,
              będąc na miejscu, byłyby pomocne i udzieliłyby wskazówek w kwestii kwater
              prywatnych u osób, które z chęcią za mniejszą, niż w hotelach opłatę
              udostępniłyby pokój gościnny. Najczęściej są to adresy osób, które są życzliwe,
              sprawdzone i uczciwe, a dla których każdy grosz, dorobiony do renty lub
              emerytury liczy się. Sądzę, że w ten sposób można także pomóc Rodakom, nie
              dając odczuć im, że to łaska, czy coś w tym rodzaju. Nasi Rodacy tam, nawet Ci
              najbiedniejsi, są honorowi, tak, jak i my.

www.magwil.lt/

Nie wchodzi mi link, ale proszę go wpisać w adres i otworzy się strona
              tygodnika.

Życzę miłej podróży i udanego pobytu w Wilnie. smile
              Sokoliczka
    • julsza Re: podróże po Litwie 12.08.05, 14:27
      i Gora Krzyzy pod Szawlami - nie bylam tam jeszcze, ale ponoc niesamowite
      zazdroszcze Ci Wilna - mam nadzieje, ze Ci sie spodoba. jak juz obejrzysz
      wzystkie zabytki wymienione w przewodniku to zejdz ze szkalow turystycznych i
      zacznij "łazić", odkrywac zaułki, podwórza...
      • adamrac Re: podróże po Litwie 25.09.05, 23:24
        Warto zobaczyć tyszkiewiczowski "Pałac na Wodzie" (prawie taki jak w Łazienkach) w Wace pod Wilnem. A jeżeli Wakę to także pobliski Landwarów. Oprócz tego gdy jest cieplej nie ma wg. mnie piękniejszego miejsca niż pojezierze auksztockie. Polecam książkę "Soból i panna" Józefa Weyssenhoffa i drewniany kościółek w Palusu.
    • doda-elektroda może Juozapines? 01.10.05, 22:51
      taki sobie wzgórek... widoki w sumie niepiękne

Józefowa Góra. Krowy i wykos. Głaz dla Króla Jedmej chwili i drewno dla
      Królowej Wszystkich Chwil. Jak się dobrze rozejrzeć, to widać całkiem daleko.
      • deoand Re: może Juozapines? 31.10.05, 11:46
        Warto zobaczyć tę Górę Krzyży niedaleko miejscowości Szawle ...

Cos oryginalnego i niespotykanego ... oczywiście ogólnie to trzeba zaliczyć
        standarty turystyczne .... po to one w końcu sa by je obejrzeć ...
        i oczywiście są najciekawsze ....

W Kownie muzeum diabłów ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka