liberum_veto 31.05.09, 11:54 Moja Odessa www.youtube.com/watch?v=7f-ZGlZNdyw Alosza Awdiejew - Chłopcy źli Album wydany przez MITEX S.A. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liberum_veto Murka 03.06.09, 19:17 www.youtube.com/watch?v=KRj0d-PoQ_Y oficjalna strona artysty alosza.gog.pl/ Odpowiedz Link
liberum_veto Kołysanka 08.06.09, 20:10 Tak śpiewa dr hab. Uniwersytetu Jagiellońskiego www.youtube.com/watch?v=0bapw_OaARA Alosza Awdiejew w Wikipedii pl.wikipedia.org/wiki/Aleksy_Awdiejew Aleksy Awdiejew, znany jako Alosza Awdiejew (ur. 18 sierpnia 1940 w Stawropolu) – polski aktor filmowy, piosenkarz, językoznawca i rosjoznawca. Z pochodzenia Rosjanin. W działalności artystycznej związany z krakowskim kabaretem Piwnica pod Baranami, przyjaciel Piotra Skrzyneckiego. Stały felietonista miesięcznika psychologicznego "Charaktery" i członek Rady Naukowej tego magazynu. Żonaty, ma dwóch synów, Pawła i Igora. Absolwent filologii polskiej UJ (1972), od 1974 pracownik naukowy Instytutu Filologii Wschodniosłowiańskiej na Uniwersytecie Jagiellońskim. Członek Polskiego Towarzystwa Językoznawczego. W 1978 - doktor nauk humanistycznych (rozprawa: Interferencja foniczna w mowie rosyjskiej Polaków). W 1980 pracował w Trinity College w Dublinie jako visiting professor. Twórca koncepcji gramatyki komunikacyjnej. W 1986 doktor habilitowany. Obecnie profesor Instytutu Rosji i Europy Wschodniej UJ, gdzie zajmuje się głównie pragmalingwistyką i gramatyką komunikacyjną. W latach 1994-1998 wicedyrektor Instytutu Filologii Wschodniosłowiańskiej, od 1996 roku kierownik Zakładu Językoznawstwa Rosyjskiego. Odpowiedz Link
liberum_veto Kim ja jestem? 20.06.09, 07:08 profesor Awdiejew na koncercie w Białymstoku (12.12.2008) www.youtube.com/watch?v=EIVB8oKEhl8 Trochę Ruski, trochę Żyd i naprawdę wielki wstyd bo kiedy śpiewam, to jestem już Cyganem Odpowiedz Link
buldog2 Alosza Awdiejew 21.06.09, 12:24 Ten wątek, to właściwe miejsce, by zaproponować posłuchać СПЕЦИАЛЬНОЕ РАДИО – przede wszystkim piosenki autorskiej na pl.specialradio.ru/12/ , Prócz piosenki autorskiej polecam „drugą falę” – pl.specialradio.ru/2/ Rosyjski Chanson, – Блатняк. Jak widać i bardzo miło powiedzieć, Specjalne Radio ma wersję polską. Jako ciekawostkę dodam, że „fala szesnasta” to… sami Państwo zobaczcie (mnie się zrobiło gorąco). Inny portal, z pewnością wart polecenia, to Музыкальный огонек – shanson-e.tk/forum/ – całe mnóstwo rozmaitej muzyki (zastrzeżenie: do zapoznania się z nią!), rosyjska piosenka autorska również. Na koniec odnośnik do polskiek wersji strony AIMP – www.aimp.ru/ i jej polskiej wersji – aimp.com.pl/ O ile wiadomo (mnie i kolegom), obecnie to najlepszy programowy odtwarzacz muzyki (w dalszej kolejności jet i mpc). Pozdrowienia buldog. Odpowiedz Link
liberum_veto Tiomnaja nocz' 21.06.09, 19:04 Widzę, żeś prawdziwy koneser muzyczny. Dzięki za linki, co prawda w Radiu Specjalnym udało mi się wejść tylko na jeden kanał (Dance), ale program wygląda ciekawie i imponująco www.youtube.com/watch?v=H1WK9VrnT-o Tiomnaja nocz, tolko puli swistjat po stepi, Tolko wietier gudit w prowodach, Tusklo zwiezdy mertsajut. W tiomnuju nocz ty, ljubimaja, znaju nie spisz', I u dietskoi krowatki taikom Ty sliezu utiraiesz. Kak ja ljublju głubinu twoich laskowych głaz, Kak ja choczu k nim priżatsja siejczas gubami. Tiomnaja nocz razdeljaet, ljubimaja, nas, I trevozhnaja cziornaja step' Prolegla meżdu nami. Wierju w tebja, w doroguju podrugu moju, Eta wiera ot puli mienja tiomnoi noczju chranila. Radostno mnie, ja spokoien w smertelnom boju, Znaju, wstretisz s ljubowju mienja - Czto b so mnoi nie sluczilos! Smiert' ne straszna, S niei nie raz my wstreczalis w stepi, Wot i siejczas nado mnoju ona krużitsja... Ty mienja żdiosz i u dietskoi krowatki nie spisz, I poetomu znaju, so mnoi niczego nie sluczitsja! Odpowiedz Link
dystans4 Re: Tiomnaja nocz' 21.06.09, 19:57 Темная ночь. Только пули свистят по степи Только ветер гудит в проводах Тускло звезды мерцают В темную ночь Ты, любимая, знаю не спишь И у детской кроватки тайком Ты слезу утираешь Как я люблю глубину твоих ласковых глаз. Как я хочу к ним прижаться сейчас губами Темная ночь разделяет любимая нас И тревожная черная степь пролегла между нами. Верю в тебя. Дорогую подругу мою Эта вера от пули меня темной ночью хранила Радостно мне. Я спокоен в смертельном бою. Знаю с радостью встретишь меня, что б со мной не случилось. Смерть не страшна. Мы не раз с ней встречались в степи. Вот и сейчас надо мною она кружится. В темную ночь ты у детской кроватки не спишь. И поэтому знаю со мной ничего не случится. --- Wyszukiwarka www.yandex.ru/index_engl_qwerty.html wyszukiwany tekst można pisać bukwami bez specjalnego oprogramowania. Nie pamiętam już, WMP trzeba chyba zainstalować jakieś wtyczki (w najnowszej 11 wersji chyba nie) Odpowiedz Link
liberum_veto Podmoskownyje wiecziera 22.06.09, 14:11 mam sentyment do tej pieśni www.youtube.com/watch?v=P9CrWUS-LsQ Подмосковные вечера Не слышны в саду даже шорохи, Все здесь замерло до утра; Если б знали вы, как мне дороги Подмоско вные вечера. Речка движется и не движется, Вся из лунного серебра, Песня слышится и не слышится В эти тихие вечера. Что ж ты, милая, смотришь искоса, Низко голову наклоня, Трудно высказать и не высказать Все, что на сердце у меня. А рассвет уже все заметнее, Так, пожалуйста, будь добра: Не забудь и ты эти летние Подмосковные вечера. ***** PS. A ta dość nieudolna (skopiowana z youtube) transkrypcja pieśni "Tiomnaja nocz'" była skierowana specjalnie do tych kilku polskich "Ukraińców', zaglądających na forum P-U, którzy nie znają ani języka ukraińskiego, ani cyrylicy. Zrewolucjonizowali więc pisownię języka ukraińskiego, dostosowując go do wzorców łacińskich. Potrzeba matką wynalazku forum.gazeta.pl/forum/w,$f,$t,$a,$seot.html?f=48782&w=89453080&a=89715429 Odpowiedz Link
liberum_veto Miszka Fiszman 30.06.09, 19:09 piosenka z repertuaru Wysockiego www.youtube.com/watch?v=w_xzziT19VE profesor Awdiejew w bazie FilmWeb www.filmweb.pl/Person?id=8939 Odpowiedz Link
liberum_veto Władimir Wysocki - Miszka Szifman 16.07.09, 22:53 www.youtube.com/watch?v=S9TLI0ZBLBM ten Wysocki to chyba jakiś obrzydliwy antysemita Odpowiedz Link
liberum_veto Tolerancja 30.07.09, 18:23 z dedykacją dla tropicieli antysemityzmu www.youtube.com/watch?v=S2ZzT-aw5K4 Odpowiedz Link