tukzar 29.11.06, 19:43 Czesc Czy krótkowidzom o bardzo znacznej wadzie wzroku przysługuje świadczenie pielegnacyjne w zwiazku z czesciową niepelnosprawnoscią, jakies ulgi lub zwrot kosztów za zakup pomocy naukowych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baja47 Re: Duza krotkowzrocznosc 30.11.06, 22:53 jeżeli owa krotkowzrocznośc potwierdzona jest stosownym orzeczeniem o niepelnosprawności - tak Odpowiedz Link Zgłoś
tukzar Re: Duza krotkowzrocznosc 01.12.06, 09:16 Gdzie nalezy sie udac by uzyskac takie orzeczenie? Czy sa jakies szczegolne kryteria wg ktorych przyznaje sie takie orzeczenie? Jakie wymogi trzeba spelniac? Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Duza krotkowzrocznosc 01.12.06, 11:11 sklada sie wniosek do powiatowego/miejskiego Zespołu d/s Orzekania o Stopniu Niepełnosprawności jaki działa przy urzędach gminnych/miejskich...... tam dostaniesz druki wniosku i załącznikow , w ktorych lekarz opisze zasadniczą chorobę /jak tez i inne/, składasz, czekasz na termin Komisji i to wszystko POWODZENIA :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
tukzar Re: Duza krotkowzrocznosc 03.12.06, 10:36 Znasz moze jakies miejsce o takiej tematyce w internecie? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: Duza krotkowzrocznosc 03.12.06, 14:06 tukza - wyszukiwarki naprawdę nie gryzą...:) Np. na niepelnosprawni.info jest cały dział temu poświęcony. Poza tym strony poszczególnych wojewódzkich udzędów - szukaj, na pewno znajdziesz. Zadzwoń do swojego OPS-u, panie też podpowiedzą, co i gdzie załatwić. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tukzar Re: Duza krotkowzrocznosc 10.12.06, 16:00 > tukzar - wyszukiwarki naprawdę nie gryzą...:) > Np. na niepelnosprawni.info jest cały dział temu poświęcony. Poza tym strony > poszczególnych wojewódzkich udzędów - szukaj, na pewno znajdziesz. Zadzwoń do > swojego OPS-u, panie też podpowiedzą, co i gdzie załatwić. Pzdr. Faktycznie wyszukiwarki ludojadami nie są :) Problem w tym że trzeba wiedzieć czego szukać. A ja dokładnie nie wiem o co biega z tymi swiadczeniami i jak to sie dokładnie nazywa. Na niepelnosprawni.info jest sporo materiałów dotyczących różej niepełnosprawności, masz rację. Przeczytałem artykuł na temat osób niewidomych, same ogólniki, nic nie było w nim na temat krótkowidzów niestety. Szczegolnie interesuje mnie sposób orzekania o niepełnosprawnosci w stosunku do osób słabowidzących, jakie kategorie, kryteria orzekania, ile dioptrii, jakie ulgi się należą, świadczenia, dodatki, refundacje, ile wynoszą, kto za nie płaci itd. Tego niestety się nie dowiedziałem ani z tego portalu, ani ze stron wojewódzkich urzędów. Niepotrafie sobie znaleźć chyba...albo...sam już nie wiem czego szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Duza krotkowzrocznosc 11.12.06, 18:14 tukzar- zacznij od posiadania w reku orzeczenia o niepelnosprawności spowodowanej niedowidzeniem, podałam Ci gdzie sie udać, tu na stronie w wyszukiwarce znajdziesz n/t orzekania, na Komisji dostaniesz troche informacji, potem w Polskim Związku Niewidomych itd..... dla chcącego nie ma nic....... pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Duza krotkowzrocznosc 11.12.06, 18:16 acha - ja znalazłam wszystko w necie, co dotyczyło tej ułomności w mojej rodzinie, z czego korzystam i dalej szukam, co nowego w sprawach .... Odpowiedz Link Zgłoś