Dodaj do ulubionych

Duza krotkowzrocznosc

29.11.06, 19:43
Czesc

Czy krótkowidzom o bardzo znacznej wadzie wzroku przysługuje świadczenie
pielegnacyjne w zwiazku z czesciową niepelnosprawnoscią, jakies ulgi lub
zwrot kosztów za zakup pomocy naukowych?
Obserwuj wątek
    • baja47 Re: Duza krotkowzrocznosc 30.11.06, 22:53
      jeżeli owa krotkowzrocznośc potwierdzona jest stosownym orzeczeniem o
      niepelnosprawności - tak
      • tukzar Re: Duza krotkowzrocznosc 01.12.06, 09:16
        Gdzie nalezy sie udac by uzyskac takie orzeczenie? Czy sa jakies szczegolne
        kryteria wg ktorych przyznaje sie takie orzeczenie? Jakie wymogi trzeba
        spelniac?
        • baja47 Re: Duza krotkowzrocznosc 01.12.06, 11:11
          sklada sie wniosek do powiatowego/miejskiego Zespołu d/s Orzekania o Stopniu
          Niepełnosprawności jaki działa przy urzędach gminnych/miejskich......
          tam dostaniesz druki wniosku i załącznikow , w ktorych lekarz opisze zasadniczą
          chorobę /jak tez i inne/, składasz, czekasz na termin Komisji i to wszystko
          POWODZENIA :))))
          • tukzar Re: Duza krotkowzrocznosc 03.12.06, 10:36
            Znasz moze jakies miejsce o takiej tematyce w internecie?
            • dobrakobieta3 Re: Duza krotkowzrocznosc 03.12.06, 14:06
              tukza - wyszukiwarki naprawdę nie gryzą...:)
              Np. na niepelnosprawni.info jest cały dział temu poświęcony. Poza tym strony
              poszczególnych wojewódzkich udzędów - szukaj, na pewno znajdziesz. Zadzwoń do
              swojego OPS-u, panie też podpowiedzą, co i gdzie załatwić. Pzdr.
              • tukzar Re: Duza krotkowzrocznosc 10.12.06, 16:00
                > tukzar - wyszukiwarki naprawdę nie gryzą...:)
                > Np. na niepelnosprawni.info jest cały dział temu poświęcony. Poza tym strony
                > poszczególnych wojewódzkich udzędów - szukaj, na pewno znajdziesz. Zadzwoń do
                > swojego OPS-u, panie też podpowiedzą, co i gdzie załatwić. Pzdr.

Faktycznie wyszukiwarki ludojadami nie są :) Problem w tym że trzeba wiedzieć
                czego szukać. A ja dokładnie nie wiem o co biega z tymi swiadczeniami i jak to
                sie dokładnie nazywa.

Na niepelnosprawni.info jest sporo materiałów dotyczących różej
                niepełnosprawności, masz rację. Przeczytałem artykuł na temat osób niewidomych,
                same ogólniki, nic nie było w nim na temat krótkowidzów niestety.
                Szczegolnie interesuje mnie sposób orzekania o niepełnosprawnosci w stosunku do
                osób słabowidzących, jakie kategorie, kryteria orzekania, ile dioptrii, jakie
                ulgi się należą, świadczenia, dodatki, refundacje, ile wynoszą, kto za nie
                płaci itd. Tego niestety się nie dowiedziałem ani z tego portalu, ani ze stron
                wojewódzkich urzędów. Niepotrafie sobie znaleźć chyba...albo...sam już nie wiem
                czego szukać.

• baja47 Re: Duza krotkowzrocznosc 11.12.06, 18:14
              tukzar- zacznij od posiadania w reku orzeczenia o niepelnosprawności
              spowodowanej niedowidzeniem, podałam Ci gdzie sie udać, tu na stronie w
              wyszukiwarce znajdziesz n/t orzekania, na Komisji dostaniesz troche informacji,
              potem w Polskim Związku Niewidomych itd.....
              dla chcącego nie ma nic.......
              pozdrawiam :)))
    • baja47 Re: Duza krotkowzrocznosc 11.12.06, 18:16
      acha - ja znalazłam wszystko w necie, co dotyczyło tej ułomności w mojej
      rodzinie, z czego korzystam i dalej szukam, co nowego w sprawach ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka