Dodaj do ulubionych

Blat nad zmywarką

30.09.09, 09:55
Od miesiąca mam nową kuchnię. Montaż przeprowadzali panowie z firmy, której
producent kuchni (IKEA) zleca montaż. Zamontowali blaszkę dołączoną do
zmywarki od spodu blatu - AFAIK prawidłowo.

Blat jest laminowany, dwustronny. Po pierwszym użyciu zmywarki spuchł od pary
wydobywającej się PODCZAS mycia z lewego rogu urządzenia. (W instrukcji piszą,
że ta para to normalna rzecz.) Od tamtego czasu sukcesywnie puchnie coraz
bardziej, wyginając blaszkę mającą go zabezpieczać przed puchnięciem!

Wygląda to tak:
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1986880,2,1,blat.html
Nie wiem, co zrobić: reklamować blat, reklamować zmywarkę czy pokochać?
Obserwuj wątek
    • mustardseed Re: Blat nad zmywarką 30.09.09, 10:07
      Wydaje mi się, że podczas pracy zmywarki żadna para nie powinna się
      wydostawać, to jakaś nieszczelność sprzętu jest.
      Normalne, że para jest po zakończeniu zmywania jak się otworzy.
      Wcześniej - nie.
      • mustardseed Re: Blat nad zmywarką 30.09.09, 10:08
        Na moje - reklamuj zmywarkę (lub jej montaż).
        Szkoda blatu.
      • majself Re: Blat nad zmywarką 30.09.09, 10:33
        To nie jest pierwsza zmywarka, z którą mam do czynienia, ale poprzednie były
        zamontowane pod ociekaczem na naczynia, więc problem nie występował.

Przejrzałam tę instrukcję, jest tam tylko ostrzeżenie o parze po otwarciu
        drzwiczek (nie otwieramy, dopiero jak wystygnie, bo inaczej blat puchnie jeszcze
        bardziej i to na środku). Wniosek: pewnie masz rację, że nie powinno być pary
        podczas zmywania...
        • tymoteusz.a Re: Blat nad zmywarką 30.09.09, 11:45
          Ze zmywarki w czasie "prania" nie powinna wylatywać para. Ja mam zabezpieczone miejsca cięcia blatu silikonem. To na wypadek, gdyby został zalany blat. Pod "blaszkami" zabezpieczającymi też.
        • cafe_tee Re: Blat nad zmywarką 30.09.09, 11:46
          o kurcze, ładnie uncertain
          Ja reklamowałabym i jedno, i drugie.
          Para - parą, ale blat??? ja mam 3 lata, tak zamontowany i bardzo podobny - i
          żadnych wypukłości. Może to zależy, od sklejenia pilśni? Słabej jakości klej,
          łączył wióry?
          U mnie dziecko zalewa blat ("odkryło" kran i wodę), aż woda zacieka pod blat i
          leje się po podłodze - i nadal nic się nie dzieje. Są tylko brązowe plamy, po
          wyschnięciu.
          • majself Re: Blat nad zmywarką 30.09.09, 13:02
            Napisałam do serwisu Elektrolux, czekam na odpowiedź w sprawie naprawy.
            Obejrzałam zmywarkę i wygląda na to, że w jednym miejscu uszczelka się odkleiła.

Cafe_tee, też masz dwustronny blat z IKEI? Szczerze mówiąc, to do blatu
            pretensji nie mam - przecież to nie wina producenta, że coś się psuje przy
            niewłaściwym użytkowaniu: żaden blat poza kamiennym nie wytrzyma strużki pary
            wodnej przez dwie godziny.

Jeśli miałabym reklamować i blat, i zmywarkę, to zostanę bez kuchni na kilka
            tygodni...
            • majself Re: Blat nad zmywarką 30.09.09, 14:46
              Zamówiłam serwis do zmywarki, przyjadą w poniedziałek.

Co do blatu, to nadal nie wiem, co zrobić - zobaczymy, co powie serwisant.
            • cafe_tee Re: Blat nad zmywarką 01.10.09, 01:13
              nie chcę cię niechcący okłamać - bo w czasie, kiedy montowała się u mnie kuchnia
              - ja leżałam w szpitalu uncertain na wyrostek.
              Ale zamawiana była w Ikei, ale konkretnie jaki to "model", i czy dwustronny - to
              za Chiny ci nie powiem. Po prostu nie pamiętam i nie znam się na tym. Jestem
              techniczną blondynką. Nawet koloru szafek w kuchni nie pamiętam - czy jest to
              jabłoń, czy wiśnia...

Zachodzę do sklepu meblowego, siadam dupskiem, mierzę plecami,opieram głowę,
              ugniatam, macam, klepię, kładę się bezczelnie wzdłuż - tak kupuje kanapę.
              Komody, szafki - otwieram po 50 razy, stukam palcem, skrobię pazurem (czy ślady
              zostają) i pokazuje palcem - "to". Blat tez tak wybierałam - pukałam, skrobałam,
              klepałam, masowałam dłonią - pokazałam - "ten". A mąż tylko sprawdza jakieś
              "parametry", wymierza i przelicza.
              Ale sądzę, że jeśli robi je, jeden producent - to one są bardzo "podobne" do
              siebie.
              • majself Re: Blat nad zmywarką 01.10.09, 09:15
                Czy blat jest dwustronny, łatwo można sprawdzić - te dwustronne są laminowane
                także od spodu. Co do IKEI, to trudno powiedzieć, czy to ten sam producent - oni
                100% produkcji zlecają przecież, nie mają własnych fabryk, i być może przez lata
                coś się zmieniło...

W każdym razie na poniedziałek mam zamówionego pana z serwisu zmywarki. Blat
                będę musiała pokochać. Gdybym mieszkała w USA, pozwałabym Electrolux za
                spowodowanie strat w sprzęcie wink
                • hoop_cola Re: Blat nad zmywarką 04.10.09, 19:32
                  o ranyyysad daj znac co wymyslił serwis. ja uwazam ze jesli to wina sprzetu lub montazu to powinni za blat zwrocic ci kase
    • budzik11 Re: Blat nad zmywarką 30.09.09, 18:27
      IMO nic ze zmywarki nie powinno się wydobywać. jest nieszczelna i to jej wada.
      Mam zmywarkę, nad nią blat niczym nie zabezpieczony, ba - nawet nieoklejony
      okleiną (blat z płyty pilśniowej) i nigdy nic mi nie spuchło, otwieram zmywarkę
      zaraz po skończeniu pracy. Nic się nie dzieje.
    • majself Re: Blat nad zmywarką 06.10.09, 12:05
      Wczoraj był pan od zmywarki i oto, co się okazało - zmywarka jest sprawna! Winę
      za nieszczelność ponoszą panowie, którzy panel drzwiowy (to zmywarka do
      zabudowy). Zmywarka stoi krzywo, więc żeby panel pozostawał w pionie, dodali
      jakąś podkładkę, przez co drzwi nie domykają się z jednej strony.

To ułatwia sprawę smile Bo teraz będę miała pretensje tylko do firmy montażowej...
      Choć chyba nie będę się czepiać o blat - kosztował 300 zł, a montaż nowego
      oznacza kolejny dzień wycięty z życia mojego i kuchni.
      • majself Re: Blat nad zmywarką 06.10.09, 20:39
        Panowie od montażu właśnie wyszli... Po godzinie kombinowania ograniczyli emisję
        pary do minimum, po czym stwierdzili, że nic więcej nie zrobią, bo "zawiasy są
        spitolone z jednej strony".

Od Annasza do Kajfasza, a mnie bierze cholera sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka