przeciwcialo 29.10.09, 16:42 Długo nie miałam dywanu ale teraz musze nabyc. Jakie warto kupic a jakie sobie podarować? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiowazona Re: Dywan. 30.10.09, 12:44 Na pewno z dużą domieszką (np.80 %) wełny, bo to zdrowe i miłe dla stóp podłoże, do tego daje ciepło i nie elektryzuje nam fryzur na przykład.Trzeba tylko przez pierwszy okres odpowiednio go traktować (nie odkurzać, tylko czyścić szczoteczką), żeby kudły nie wyszły do cna. Ze wzgledów praktycznych - dywan o nieregularnych, mazajowatych wzorach, żeby nie trzeba było go non stop odkurzać i żeby nie było widac przypadkowych plamek. Mam takiego mazaja, że nawet psa nie widać, jak sie gdzieś położy Z tego co wiem, osoby mające wrażliwe na szorowanie podłogi, powinny wyposażyc dywan od spodu w taką białą silikonową chyba kratkę, antyprzesuwną, ponieważ osnowa dywanu bywa ostra (taka kokosowa)i może porysować podłogę. Odpowiedz Link
emma_me Re: Dywan. 30.10.09, 13:05 ja kupiłam cały wełniany, w beżowym kolorze. jest piękny, klasyczny i się super prezentuje. Odpowiedz Link
cilantre Re: Dywan. 30.10.09, 13:14 Ja mam sztuczny, ale pan od czyszczenia dywanu powiedział, że tylko wełniany - doskonale się czyści i po latach wygląda jak nowy ... Odpowiedz Link