anetapzn 29.01.10, 12:48 Chodzi mi o taką mrożona mieszanke owoców morza. Mam coś takiego od ok. 3 miesięcy w zamrażarce i chciałabym w najbliższy weekend jakoś to przyrzadzić, a w ogóle nie mam pomysłu. Podpowiedzcie coś proszę.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma2ma Spagheti... 29.01.10, 14:31 a wiec tak... 400-500 g makaronu (spagheti lub innego dlugiego) 1 zabek czosnku kilka pomoddorkow koktailowych 750 ml wina bialego 1 peczek pietruszki 1 galazka rozmarynu 1 galazka tymianku papryczka chili (ilosc zalezy od upodoabania do pikantosci, papryczke obrac i wyskorobac pestki) 50 g masla 6-8 duzych lyzek oleju owoce morza przygotowanie: makaron ugotowac wg przepisu na opakowaniu. owoce morza wyplukac pod zimna bierzaca woda i oczyscic. nastepnie przysmazyc je na oleju i masle (ale moze byc tylko na oleju), dodajac ziola i czosnek. doprawic chili. po ok. 3 minutach zalac winem i zredukowac sos, czyli gotowac az do wyparowania wina. dodac pietruszke i pokrojone na polowki pomidorki (pod koniec gotowania). posolic i doprawic pieprzem. Wyciagnac chili i ziola i cozsnek a na patelnie dodac makaron i wymieszac, chwile zostawic i wymieszac. smacznego Odpowiedz Link
alicez Re: Jak WDPD przyrządza owoce morza? 29.01.10, 15:02 To mój ulubiony przepis: www.wielkiezarcie.com/recipe19253.html Ja robię z pietruszką. Odpowiedz Link
pusza123 Re: Jak WDPD przyrządza owoce morza? 29.01.10, 16:27 ja robiłam tak: na patelni podsmażasz cebulkę z kilkoma ząbkami czosnku, dolewasz troche bulionu i 2 lyżeczki curry...rbisz taka ala sosik. do tego krusze kilka suszonych grzybków. do tego wrzucam zamrożone owoce morze i kilka minut gotuje. podaję z ryżem Odpowiedz Link
lee-aa Re: Jak WDPD przyrządza owoce morza? 30.01.10, 10:07 najprościej jak się da Na patelnię wlewa odrobinę oliwy, w to łyżkę pasty curry i posiekany ząbek czosnku, po chwili wrzuca przelane wrzątkiem mrożone robaczki, chwilę podsmaża na dużym ogniu energicznie mieszając, wlewa puszeczkę śmietanki kokosowej, dosala, wrzuca łyżkę miodu, czeka aż zabulgocze, zestawia z ognia i wrzuca łyżkę lub dwie jogurtu naturalnego. Podaje z ryżem. A niemąż ślini się jak niemowlę przy ząbkowaniu. Odpowiedz Link