robkar 01.04.10, 11:18 Witam, chcę zrobić (pierwszy raz w życiu) jaja faszerowane na śniadanie Wielkanocne, ale nie wiem czy mogę je zrobić w sobotę wieczorem? Czy muszą być robione w niedzielę rano? Proszę o pomoc doświadczone forumki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misself Re: jaja faszerowane 01.04.10, 11:31 Nie wiem, z jakiego przepisu chcesz robić, ale generalnie jajka wytrzymują przez noc w lodówce. Odpowiedz Link
iki2007 Re: jaja faszerowane 01.04.10, 15:25 tylko zakryj je folią spożywczą bo zeschną sie i będą nieładnie wyglądać, a czym nadziewasz? Odpowiedz Link
robkar Re: jaja faszerowane 01.04.10, 15:43 dzięki za odzew, chcę zrobić z łososiem wędzonym i szczypiorkiem, szynką i kukurydzą, ogórek i rzodkiewka. Przepisy znalezione i internecie. Jeżeli jeszcze będę mieć ochotę to z pieczarkami, tylko nie wiem czy surowe czy podsmażone z cebulką. Zrobię w sobotę wieczorem i nakryję folią, bo rano nie chce mi się tego robić. A może macie jakieś inne przepisy? Odpowiedz Link
jul-kaa Re: jaja faszerowane 01.04.10, 15:51 A jak udaje Wam się przekroić skorupki? Mnie zawsze pękają ostry nóż, tępy nóż, tasak, z ząbkami, gładki - nie da się Odpowiedz Link
misself Re: jaja faszerowane 01.04.10, 16:09 jul-kaa napisała: > A jak udaje Wam się przekroić skorupki? Mnie zawsze pękają ostry nóż, tępy > nóż, tasak, z ząbkami, gładki - nie da się Ja nie przekrawam skorupek Z przepisem na faszerowane skorupki spotkałam się dopiero w późnym wieku nastu lat - wcześniej zawsze widywałam i sama robiłam faszerowane jajka, tj. ugotowane na twardo jajko obrane i przekrojone na pół, z nadzieniem wszprycowanym w miejsce żółtka. Tak to wygląda: Odpowiedz Link
jul-kaa Re: jaja faszerowane 01.04.10, 16:19 misself napisała: > Ja nie przekrawam skorupek A nie, to zupełnie co innego - ja bym chciała zrobić takie, w których całe jajo (białka i żółtka) się sieka i miesza z jakimiś dodatkami, a potem ładuje taką masę do skorupki. Odpowiedz Link
misself Re: jaja faszerowane 01.04.10, 19:03 jul-kaa napisała: > > A nie, to zupełnie co innego - ja bym chciała zrobić takie, w których całe jajo > (białka i żółtka) się sieka i miesza z jakimiś dodatkami, a potem ładuje taką > masę do skorupki. Czyli faszerowane skorupki Bo jajka faszerowane to jest to, co opisałam Odpowiedz Link
asia_k_19 Re: jaja faszerowane 01.04.10, 16:13 ja robię faszerowane kurkami dzień wcześniej podsmażam na masełku kurki z cebulką, doprawiam, a przed śniadaniem gotuję jajka, zółtka dodaję do podgrzanych kurek, mieszam i nakładam farsz w miejsce żółtek. Odpowiedz Link
budzik11 Re: jaja faszerowane 01.04.10, 17:53 IMO spokojnie wytrzymają, tylko udekoruj je dopiero w niedzielę, żeby wyglądały świeżo. Ja robię najczęściej z pieczarkami (żółtka pomieszane ze zmielonymi, podsmażonymi z cebulką pieczarkami), do tego natka pietruszki lub szczypiorek, sól, pieprz i majonez; albo z tuńczykiem (żółtka pomieszane z tuńczykiem z puszki, ew. z makrelą wędzoną, do tego cebulka - może być podsmażona, szczypiorek/pietruszka, przyprawy, majonez; przybrane majonezem i gałązkami pietruszki/majonezu, pieprzem. Odpowiedz Link