Dodaj do ulubionych

zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy!

16.06.10, 19:10
od kilku zmywań nie otwiera mi się szufladka z tabletką (w czasie
mycia).próbowałam na różnych programach-i nic.a jak na złość nie mogę znaleźć
instrukcji,więc jestem coraz bardziej tępasmile
filtry wyczyszczone,na wszelki wypadek.zmywaka
Candy,srebrna,najprostsza.więcej bez instrukcji nie wiem...
jeszcze jedno-szufladka sie ręcznie otwiera-mogę z niej wyjąć tabletkę,nie
działa tylko w czasie zmywania...
kto poratuje?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw A nie blokuje jej nic wewnątrz? 16.06.10, 19:29
      Skoro ręcznie się otwiera, to może układasz w zmywarce coś (sztućce?
      uchwyty od patelni?) tak, że blokują otwieranie tej klapki?
    • misself Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 16.06.10, 20:41
      Wrzucaj tabletkę do koszyka na sztućce, skoro szufladka się nie otwiera.
      • sonia-3 Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 16.06.10, 21:05
        U mnie było podobnie, tyle że raz się otwierała, a raz nie. Umyłam spejalnym płynem do mycia zmywarki i mąż odkręcił mi te ruchome spryskiwacze, z których leci woda. Okazało się że otworki były pozapychane pestkami od winogron i cytryny( jak one sie tam znalazły???). Po wydłubaniu i przepłukaniu spryskiwaczy, szufladka znów się otwiera.
        • kk345 Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 16.06.10, 21:40
          > Okazało się że otworki były pozapychane pestkami od winogron i cytryny
          > ( jak one sie tam znalazły???).

Z mojego doświadczenia wynika, że pestki ZAWSZE dostaną się w te otworkismile
          • misself Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 16.06.10, 21:46
            kk345 napisała:
            >
            > Z mojego doświadczenia wynika, że pestki ZAWSZE dostaną się w te otworkismile

Nie dostaną się, jeśli nie będziesz wkładać kubków z pestkami do zmywarki...
            Szczerze mówiąc nie widzę związku przyczynowo-skutkowego między pestkami a
            pojemnikiem na tabletkę.
            • zawsze_mama_stasia Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 16.06.10, 23:33
              Ja cały czas wrzucam tabletkę tam gdzie sztućce, bo klapka stale nawala.
              Zmywarka lata swojej młodości ma już dawno za sobą...
              • mama.rozy Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 17.06.10, 08:52
                no właśnie ja się zastanawiam,czy to nie zależy od stopnia zużycia zmywarki,u
                mnie tego dużo jest...na razie wrzucam do koszyka,zobaczymy,może coś kiedyś się
                odblokuje.
                dzięki,d.
                • dorota_11 Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 17.06.10, 10:07
                  Miałam podobnie ze zmywarka Bosch. Wezwany fachowiec za 20zł
                  wymienił mi całą szufladkę. Założył tez używaną, ale sprawną. Działa
                  od dwóch lat i jest OK
            • kk345 Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 17.06.10, 19:40
              Terefere, zawsze się jakaś podstępnie dostanie.
              A związek- daleki-jest jak najbardziej: zatkane otworki oznaczają niższe
              ciśnienie wody, a to powoduje mniejszy strumień, otwierający szufladkę- może nie
              dawać rady jej "popchnąć"
              • misself Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 17.06.10, 20:03
                kk345 napisała:

> Terefere, zawsze się jakaś podstępnie dostanie.

Moje by musiały chyba wyskakiwać z cytryn w lodówce, a następnie myk do
                zmywarki. W sumie mają blisko wink Bardzo pilnuję tego, żeby w kubkach nie było
                pestek.

A to szufladkę otwiera strumień wody? Nie potrafię sobie tego wyobrazić.
                Przecież szufladka jest w drzwiach, a woda leci z góry na dół (i z dołu do góry).
                • nina.t Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 17.06.10, 20:55
                  a ja mam odwrotny problem - klapka nie chce się zamknąć - doraźnie
                  poskutkowało wyjęcie uszczelki spod klapki.
                • kk345 Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 17.06.10, 22:56
                  > A to szufladkę otwiera strumień wody? Nie potrafię sobie tego wyobrazić.
                  > Przecież szufladka jest w drzwiach, a woda leci z góry na dół (i z dołu do góry
                  > ).

Tak mi tłumaczył serwisant, nie mam powodu, by mu nie wierzyć- tym bardziej, że
                  tłumaczył mi to w kontekście zatkanych pestką dyszsmile))
                  • misself Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 18.06.10, 08:35
                    kk345 napisała:

> > A to szufladkę otwiera strumień wody? Nie potrafię sobie tego wyobrazić.
                    > > Przecież szufladka jest w drzwiach, a woda leci z góry na dół (i z dołu d
                    > o góry
                    > > ).
                    >
                    > Tak mi tłumaczył serwisant, nie mam powodu, by mu nie wierzyć- tym bardziej, że
                    > tłumaczył mi to w kontekście zatkanych pestką dyszsmile))

Może to zależy od modelu.
              • sonia-3 Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 20.06.10, 09:08
                Dokładnie o to chodzi. Strumień wody otwiera szufladkę.
                • misself Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 20.06.10, 09:22
                  sonia-3 napisała:

> Dokładnie o to chodzi. Strumień wody otwiera szufladkę.

Ale jak? smile Woda leci z góry na dół, a szufladka jest z boku.
                  • kk345 Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 20.06.10, 12:48
                    woda nie leci z góry na dół, tylko we wszystkich kierunkach, dysze mają otworki
                    ustawione każdy w innym kierunku, do góry, na boki- zawsze, kiedy myję dysze pod
                    kranem, zalewam sobie przy tym pół kuchnismile
                    • misself Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 21.06.10, 11:06
                      kk345 napisała:

> woda nie leci z góry na dół, tylko we wszystkich kierunkach

Ale jaką siłę musiałby mieć taki strumień wody lecący z dyszy, żeby otworzyć
                      zatrzask? Ja muszę nacisnąć paluchem, żeby otworzyć szufladkę, woda lecąca z
                      dysz nie ma takiej siły.

Mnie się wydaje, że zmywarka ma zaprogramowane, że po iluś minutach trwania
                      programu otwiera szufladkę automatycznie. I dysze nie mają tu nic do rzeczy.
                      • mama.rozy Re:dysze 21.06.10, 14:58
                        to nie mogą być dysze,wczoraj je tak wyczyściłam(z desperacji),że świecą własnym
                        światłemsmile
                        i woda z nich leci w górę i w dół,na boki nic mi nie leciało,sprawdzałam i
                        wtykałam patyczki w każdą dziurkę,żeby sprawdzić,czy nie zatkana.owszem,na końcu
                        dysz znajdują się małe otworki,ale z nich woda leci do góry.
                        to kto ma jeszcze jakiś pomysł?
                        • misself Re:dysze 21.06.10, 15:07
                          mama.rozy napisała:

> to kto ma jeszcze jakiś pomysł?

A sprawdzałaś w instrukcji?
                          Ja pierwsze co, to bym sprawdziła, a później bym zadzwoniła do serwisu smile
                          • mama.rozy Re:dysze 22.06.10, 10:01
                            no właśnie instrukcja sobie gdzieś wyjechała i chyba się dobrze bawi,bo nie
                            przybiega,jak ją wołamsmile
                            a bym sobie głowę dała uciąć,że leżała grzecznie w szafce razem z innymismile
                            • misself Re:dysze 22.06.10, 11:27
                              mama.rozy napisała:

> no właśnie instrukcja sobie gdzieś wyjechała i chyba się dobrze bawi,bo nie
                              > przybiega,jak ją wołamsmile
                              > a bym sobie głowę dała uciąć,że leżała grzecznie w szafce razem z innymismile

Poszukaj w sieci, np. na stronie producenta.
    • joanka-r Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 17.06.10, 10:35
      a powinna sie otwierać w kazdej? w zasadzie u mnie zawsze po myciu jest zamknieta, ale wszystko pieknie wypłukane i rozpuszczone. zasami jak dokładam coś do zmywarki w trakcie mycia, zawsze jest zamknęta...
    • anmala Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 17.06.10, 20:55
      Szufladkę otwiera takie specjalne ustrojstwo, które znajduje się w drzwiach
      zmywarki (mąż rozbierał to wszystko na kawałki, ale on generalnie jest
      uzdolniony technicznie - humanistom nie polecam). Działa.
      • joanka-r Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 17.06.10, 21:04
        a ja dzis specjalnie podczas mycia 3 razy otwierałam zmywarkę i sprawdzałam czy jest zamknieta. Po jakiejs pół godzinie, tabletka rozpuszczona jest na maxa, nie ma po niej śladu. W instrukcji nic nie wspominają na ten temat. Więc mój model sie nie musi chyba otwierać. W zasadzie nie widze sensu, aby się otwierała, aby w ogóle była. Możnaby przecież luzem wrzucić do komory zmywarki i też byłoby ok.
        • kk345 Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 17.06.10, 22:59
          No cóż, jedyne logiczne wyjaśnienie to takie, że każda zmywarka ma inaczej- moja
          ma takie płaskie pudełeczko, z odskakującą klapką, po włożeniu tabletki muszę ją
          zamknąć, w czasie mycia się otwiera i tabletka wypada. U Ciebie pewnie woda
          przepływa przez pojemnik zabierając rozpuszczającą się tabletkę. Ot i tajemnicasmile
        • misself Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 18.06.10, 08:43
          joanka-r napisała:

> a ja dzis specjalnie podczas mycia 3 razy otwierałam zmywarkę i sprawdzałam cz
          > y jest zamknieta.

Widać zależy od modelu smile Mojej zmywarki nie wolno otwierać podczas mycia big_grin
          Za to po paru minutach od włączenia jest gromkie "trach!" i to znaczy, że
          szufladka się otwiera smile
          • joanka-r Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 18.06.10, 10:48
            ''Mojej zmywarki nie wolno otwierać podczas mycia''
            no ja swoją mogę i bardzo to sobie chwalę, bo zawsze moge coś dorzucić jesli znajdzie sie w trkacie.....
            Tak jak piszecie każdy model ma inaczej.
            • mama.rozy Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 18.06.10, 11:15
              chyba powinnam założyć wątek-czego nie wiedziałam o zmywarce?smile
              mojej nie wolno otwierać w czasie mycia(próbowałam...),klapka sama się otwierała
              w czasie zmywania i muszę ja zamykać jak wkładam tabletkę...
              no ale teraz nie mam tego problemu,bo wrzucam kostkę po prostu do środkasmile
              • kamw1807 Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 18.06.10, 15:56
                Wkładanie tabletki do koszyka na sztućce, czy luzem na dno zmywarki
                nie jest do końca dobrym rozwiązaniem.
                Zależy na jakim programie zmywasz, jak na krótkim to ok, ale przy
                programach długich zmywarka myje 2x. Tzn. najpierw mycie wstępne, w
                samej wodzie, dopiero podczas drugiego cyklu pobiera
                proszek/tabletkę, więc jak wrzucisz na długim programie tabletkę
                luzem to rozpuści się ona podczas mycia wstępnego, a mycie główne
                odbywa się wtedy w samej wodziewink

Co do otwierania podczas mycia to jak najbardziej można tylko trzeba
                wiedzieć w jakim momencie, u mnie (zmywarka Whirlpool 6 zmysł)
                otwieranie podczas mycia jej nie szkodzi, ale podczas płukania po
                zamknięciu następuje automatycznie wypompowanie wody i pobieranie
                czystej.
                Nie wiem czemu, no ale już tak ma. smile
                • pani.misiaczkowa Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 23.06.10, 11:22
                  Pan Bardzo Mądry Mechanik OD Zmywarek tłumaczył mi, że tabletkę do
                  pojemniczka wkłada się tylko do modeli do tego przystosowanych.
                  Tradycyjnie tabletkę wrzuca się między talerze, nie na dno. Tabletka
                  ma kilka warstw i każda z tych warstw rozpuszcza się po iluś tam
                  minutach i w odpowiedniej temperaturze.
              • kk345 Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 18.06.10, 16:39
                Nie wiedziałam, ze są zmywarki, których nie wolno otwierać podczas
                mycia. To takie jakieś nielogiczne, nie da się dołozyć niczego
                podczas pracy zmywarki...To tak, jak z pralka, czesto coś dorzucamsmile
                • misself Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 19.06.10, 07:49
                  kk345 napisała:

> Nie wiedziałam, ze są zmywarki, których nie wolno otwierać podczas
                  > mycia.

Moja się po prostu zeruje, jak się ją otworzy, i całe mycie trzeba zaczynać od nowa.

> To takie jakieś nielogiczne, nie da się dołozyć niczego
                  > podczas pracy zmywarki...To tak, jak z pralka, czesto coś
                  > dorzucamsmile

Ja nie dorzucam do pralki, bo mam otwieraną od przodu i musiałabym najpierw
                  odpompować wodę - więc wyszłoby na to samo co z zerowaniem zmywarki smile Przed
                  nastawieniem zmywarki zawsze przespaceruję się po całym mieszkaniu i zbieram
                  naczynia, a jak jakiś kubek się zabłąka, to myję go ręcznie... Albo czeka do
                  następnego mycia. Z praniem tak samo.
                  • mama.rozy Re: misself 19.06.10, 08:45
                    nie mieszkasz czasem u mnie i nie jesteś mną?smile
                    bo piszesz o mojej pralce i zmywarce...smile
                    • misself Re: misself 19.06.10, 09:07
                      mama.rozy napisała:

> nie mieszkasz czasem u mnie i nie jesteś mną?smile
                      > bo piszesz o mojej pralce i zmywarce...smile

Nie mam pewności tongue_out
                • joanka-r Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 19.06.10, 09:04
                  kk345 no ja np; pralki nie otwieram, to wwada pralki z dużą ilości a elektroniki. Jak juz włącze to dopiero sie odblokuje jak skończy.
                  • misself Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 19.06.10, 09:08
                    Joanka, no właśnie, a w zmywarce nie masz elektroniki? Ja jestem bardziej
                    skłonna gwałtem zmusić pralkę do wyłączenia się niż zmywarkę, bo w instrukcji do
                    zmywarki grożą, że wyłączanie może elektronikę spsuć smile
                    • joanka-r Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 19.06.10, 22:15
                      ale zmywarka ma fabryczną funkcje, ze mogę przerwać jej pracę i cos dołożyć..... a pralka jak się zablokuje to otwiera się dopiero gdy nie ma wody i skończy pranie.
                      • misself Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 20.06.10, 09:23
                        joanka-r napisała:

> ale zmywarka ma fabryczną funkcje, ze mogę przerwać jej pracę i cos dołożyć....

A moja nie ma.

> a pralka jak się zablokuje to otwiera się dopiero gdy nie ma wody
                        > i skończy pranie.

A są pralki, które tak nie mają.
                  • kamw1807 Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 19.06.10, 19:31
                    joanka-r napisała:

> kk345 no ja np; pralki nie otwieram, to wwada pralki z dużą ilości
                    a elektronik
                    > i. Jak juz włącze to dopiero sie odblokuje jak skończy.

Dziwne, mam nową pralkę i zawsze można jej cykl przerwać,wznowić i
                    nie ma z tym problemu.
                    Różnica jest taka, że na programach, w których pralka pobiera więcej
                    wody (tj.Syntetyczne, Delikatne, Wełna, Jedwab) to, żeby coś dołożyć
                    trzeba spuścić wodę, bo inaczej drzwiczki się nie odblokują, ale przy
                    programie na Bawełnie, można z pausować program, blokada puszcza,
                    dokładam, bądź wyjmuję coś i wznawiam program.

W przypadku programów z większa ilością wody, jak bardzo zależy mi na
                    dołożeniu, bądź wyjęciu czegoś, a szkoda trochę na nowo wlewać wody
                    po spuszczeniu i sypać nowego proszku, to łapę wodę w wiaderko i
                    później wlewam szufladkąwink
                    Electrolux to inteligentna bestia, ale nie bardziej przebiegła od
                    właściciela ;D
                    • kk345 Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 20.06.10, 12:51
                      U mnie mogę zatrzymać pralkę (po jakiejś minucie puszcza blokada drzwiczek i
                      mogę coś dorzucić, z wodą to nie problem, bo bęben jest nisko i nie ma jej na
                      poziomie drzwiczek), w zmywarce otwarcie drzwiczek zatrzymuje dysze, woda
                      przestaje lecieć, po ponownym ich zamknięciu program po kilku sekundach startuje
                      dalej. Zawsze wydawalo mi się to oczywistesmile
    • sonia-3 Re: zmywarka-tabletki-szufladka-pomocy! 22.06.10, 20:36
      Pamiętam podobny wątek, jakiś czas temu. ZTeż jadnej Pani nie otwierała się szufladka. Winna była zawieszka zapachowa- źle zawieszona, blokowała klapkę szufladki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka