Dodaj do ulubionych

Filtry węglowe

04.10.10, 13:08
Mam wątpliwość w temcie filtrów. Na wpływie wody do domu mamy 2 filtry - jeden sznurkowy, drugi węglowy. Kiedyś, drzewiej, mówiło się, że węglowe filtry są rakotwórcze. Czy te obecne nie są? Jak węgiel, to węgiel, dawniej, czy dziś...
A filtry do Brity na przykład? Z czego są zrobione?
Obserwuj wątek
    • misiowazona Re: Filtry węglowe 05.10.10, 22:40
      Nikt nic nie wie?
    • wiedzma30 Re: Filtry węglowe 06.10.10, 05:43
      Wegiel w filtrach, to tzw. wegiel aktywowany. Nie slyszalm nigdy zeby byl rakotworczy.
      Stosuje sie go rownez w celach leczniczych - czarne tabletki uzywane w przypadku zatruc, przy biegunkach.
      • misiowazona Re: Filtry węglowe 12.10.10, 10:03
        Ale chyba nie sprzedaje sie już takiego węgla.NIe jest przypadkiem wycofany?
        • dzioucha_z_lasu Re: Filtry węglowe 12.10.10, 10:07
          Nie zauważyłam, żeby był wycofany. Zmieniono tylko opakowanie - zamiast brudzących tabletek są kapsułki. Niby co miało by być takiego groźnego w węglu?
          • misiowazona Re: Filtry węglowe 12.10.10, 12:09
            Nie wiem, nie pamiętam. Tak mi się łupie po głowie, że coś o rakotwórczości słyszałam. Ale może coś pomyliłam. W sumie byłoby lepiej, gdybym pomyliła, bo chcę mieć te filtry wody; w obecnym mieszkaniu kamień nas pokrywa grubą warstwąsmile
          • mm1501 Re: Filtry węglowe 12.10.10, 12:20
            Nie ma w tym węglu nic trujacego. Niebezpieczy staje się gdy jest zbyt długo eksplataowany. Błona biologiczna na jego powierzchni zaczyna zagniwać, przerastać, działanie filtracyjne zanika a pojawia sie taki ściek trochę
            • misiowazona Re: Filtry węglowe 12.10.10, 12:37
              Jak sie to rozpoznaje? Czy trzeba wciąż obserwować, czy zmieniać co jakiś ściśle określony czas?
              • maria10344 Re: Filtry węglowe 12.10.10, 13:45
                Ja zmieniam,w/g wskazań producenta to znacz co miesiąć,z odchyleniem 2-3 dni.Jestem pewna,że wszystko jest w porządku.Zbulwersowana byłam,jak przeczytałam na tym forum,że ktoś wymienia filtr co 3 m-ce.Tam musi być już takie siedlisko bakterii jak w toalecie,ale nie chciałam wywoływać ponownie pyskówki.
                trochę się naczytałam w internecie i jestem pewna,że ten miesiąc to optymalny termin wymiana filtra.
              • dzioucha_z_lasu Re: Filtry węglowe 12.10.10, 13:46
                Filtr węglowy do Britty zmieniasz co 4 tygodnie. Na opakowaniu masz informację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka