Dodaj do ulubionych

Plamy z potu

25.10.10, 12:31
Mam trochę ciuchów, które nosiłam w stresujących sytuacjach - egzamin, rozmowa o pracę, sama praca. Mimo wielokrotnego prania niektóre z tych bluzek są jakby wiecznie przepocone.
Polega to na tym, że bluzka nawet świeżo wyprana zaczyna śmierdzieć po nałożeniu - po rozgrzaniu się tkaniny pod pachami (same pachy suche, bo antyperspirant, oczywiście).

Jest na to jakiś sposób? Pranie w 90 stopniach nie pomaga, zresztą niektórych z tych ciuchów wolę nie prać w takiej temperaturze - a trudno pół szafy wyrzucić.

(Stresującą pracę już rzuciłam dawno, i ćwiczę jogę, żeby się nie denerwować pierdołami smile)
Obserwuj wątek
    • sadosia75 Re: Plamy z potu 25.10.10, 12:37
      Kup mydlo w plynie Bialy Jelen.
      wlej do cieplej wody i wrzuc ubrania, mozesz jeszcze na miejsca pod pachami nalozyc troche mydla, potrzymac przez godzine i wtedy wrzucic do wody z mydlem. pozniej wypierz w bialym jeleniu ( mozesz w tym mydle bez problemu ) i po klopocie.
      maz mial tak z mundurami i bialy jelen rozwiazal problem. mundury w ogole nie przepuszczaly powietrza i wszystko zostawalo na tkaninach.
      zreszta te nowe tez nie lepsze. nie dosc, ze brzydkie big_grin ( tak tak wezu wiem, ze podczytujesz to forum i wiem, ze sie oburzasz, ze mundur jest ladny ale jest brzydki!! ) to jeszcze piora sie tak jak by chcialy a nie mogly sad
      • zuzanna.7 Re: Plamy z potu 25.10.10, 13:42
        Moja córka, kiedyś, w przypływie szaleństwa kupiła sobie " piękną" ( o matko boska ) bluzkę w second handzie , pomijając fakt jej "piękna" miała właśnie ślady po pocie, pod pachami.
        Wyprałam ją ale nic nie pomogło, potraktowałam te pachy Vanishem do koloru i poskutkowało.
        Możesz spróbować, nie zaszkodzi a może zadziała smile
        • misself Re: Plamy z potu 25.10.10, 13:48
          Niestety próbowałam Vanisha - nie działa uncertain
      • misself Re: Plamy z potu 25.10.10, 13:47
        sadosia75 napisała:
        > wypierz w bialym jeleniu ( mozesz w tym mydle bez problemu ) i po klopocie.

Tak normalnie w pralce?

Dziękuję za radę, zastosuję się smile
        • sadosia75 Re: Plamy z potu 25.10.10, 15:46
          Tak normalnie w pralce smile dzieciakom piore w bialym jeleniu bo nie uczula, a dodatkowo naprawde dobrze spiera plamy i slady potu. jesli nie podziala bialy jelen ( a powinien ) to oddaj do pralni chemicznej. bo wtedy to ja juz naprawde wysiadam z pomyslami sad
          • misself Re: Plamy z potu 25.10.10, 17:32
            sadosia75 napisała:

> Tak normalnie w pralce smile dzieciakom piore w bialym jeleniu bo nie uczula, a do
            > datkowo naprawde dobrze spiera plamy i slady potu. jesli nie podziala bialy jel
            > en ( a powinien ) to oddaj do pralni chemicznej. bo wtedy to ja juz naprawde wy
            > siadam z pomyslami sad

Jak nie podziała Biały Jeleń, to wyrzucę w cholerę, bo więcej mnie będzie kosztowało pranie chemiczne niż nowe ciuchy smile
            • scarlet_agta Re: Plamy z potu 25.10.10, 22:12
              misself napisała:

> Jak nie podziała Biały Jeleń, to wyrzucę w cholerę, bo więcej mnie będzie koszt
              > owało pranie chemiczne niż nowe ciuchy smile

Możesz jeszcze spróbować wyprać/wypłukać z dodatkiem kwasku cytrynowego lub octu. Coś mi się kołacze, że może pomóc.
              • misself Re: Plamy z potu 25.10.10, 22:16
                scarlet_agta napisała:

> Możesz jeszcze spróbować wyprać/wypłukać z dodatkiem kwasku cytrynowego lub oct
                > u. Coś mi się kołacze, że może pomóc.

Niestety tego też próbowałam sad
                Myślałam jeszcze o denaturacie, ktoś tu polecał w innym wątku.
                Tylko czy denaturat nie farbuje?
          • misself Re: Plamy z potu 05.11.10, 17:46
            sadosia75 napisała:

> Tak normalnie w pralce smile dzieciakom piore w bialym jeleniu bo nie uczula, a do
            > datkowo naprawde dobrze spiera plamy i slady potu.

Podziałał! DZIĘKI!
    • allija Re: Plamy z potu 26.10.10, 00:04
      ja juz z zasady wszystkie koszulki i bluzki zapieram pod pachami, przed właściwym praniem, ręcznie, mydłem, wszystko jedno jakim. Kiedys miałam takie mydło-odplamiacz, może na takie starsze plamy byłoby lepsze od zwyklego? Mydło skończyło się i teraz używam zwykłego. Zaczęłam tak robić kiedy podczas prasowania zalatywał zapach potu, teraz tego nie ma.
      • misself Re: Plamy z potu 26.10.10, 21:16
        allija napisała:

> ja juz z zasady wszystkie koszulki i bluzki zapieram pod pachami, przed właściw
        > ym praniem, ręcznie, mydłem, wszystko jedno jakim.

Mam gallseife, pomaga?
        (To, że mam, nie oznacza, że używałam big_grin)
    • anutek78 Re: Plamy z potu 26.10.10, 16:51
      Chyba tu na forum znalazłam sposób, który się sprawdził: trzeba posypać plamę proszkiem do pieczenia i zmoczyć ciepłą wodą (niech się zapieni), potem zaprać (ja zrobiłam to mydłem i pomogło).
      • misself Re: Plamy z potu 26.10.10, 21:17
        anutek78 napisała:

> Chyba tu na forum znalazłam sposób, który się sprawdził: trzeba posypać plamę p
        > roszkiem do pieczenia i zmoczyć ciepłą wodą (niech się zapieni), potem zaprać (
        > ja zrobiłam to mydłem i pomogło).

Proszek do pieczenia to to samo co soda oczyszczona, więc raczej nie pomoże, bo sody już próbowałam (posypywania i zapierania).
        • silie Re: Plamy z potu 27.10.10, 10:23
          Moja mama likwiduje te plamy i zapach po prostu Ace - do białych rzeczy naturalnie.
          Faktycznie schodzą pięknie i żadnych zacieków po polaniu tylko pod pachami nie ma.
          Muszę ją dopytać na jak długo zostawia Ace - napiszę jutro.

A myślałam że tylko ja mam problem z okropnym zapachem potu na czystych rzeczach, który się ujawnia podczas prasowania. Okropieństwosad
          Podoba mi się ten pomysł z zapieraniem pach mydłem - co do skuteczności, bo co do wykonania to nie wiem czy się zmobilizujęsmile))
          Ale może będzie trzeba, bo Ace tyko do białych rzeczy przecież się nadaje...

pzdr, s.
          • misself Re: Plamy z potu 27.10.10, 11:24
            silie napisała:

> Moja mama likwiduje te plamy i zapach po prostu Ace - do białych rzeczy natural
            > nie.
            > Faktycznie schodzą pięknie i żadnych zacieków po polaniu tylko pod pachami nie
            > ma.
            > Muszę ją dopytać na jak długo zostawia Ace - napiszę jutro.

Chodzi o białe rzeczy? Czy to Ace do białego ma być? smile
            Ja w ogóle nie używam wybielaczy - czy zapach wybielacza (chlor!) nie jest gorszy od potu?
            • lee_na Re: Plamy z potu 05.11.10, 18:10
              a ten jeleń pomógł czy nie?
              • misself Re: Plamy z potu 05.11.10, 19:41
                lee_na napisała:

> a ten jeleń pomógł czy nie?

Tak, pomógł, jak napisałam tutaj smile
                forum.gazeta.pl/forum/w,49213,117955617,118375098,Re_Plamy_z_potu.html
                • sadosia75 Re: Plamy z potu 05.11.10, 19:55
                  To sie ciesze, ze moglam pomoc smile
                • lee_na Re: Plamy z potu 05.11.10, 22:48
                  misself napisała:

> lee_na napisała:
                  >
                  > > a ten jeleń pomógł czy nie?
                  >
                  > Tak, pomógł, jak napisałam tutaj smile

to też nabędę smile
                  > forum.gazeta.pl/forum/w,49213,117955617,118375098,Re_Plamy_z_potu.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka