Dodaj do ulubionych

mikser ręczny

03.01.11, 00:51
Przymierzam się do kupna miksera ręcznego. Podpowiedzcie, proszę, jaki polecacie, jaką powinien mieć moc, czy ręczny blender z trzepaczką sprawdzi się równie dobrze? Zastanawiałam się nad Kenwoodem z serii kmix. Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • misself Re: mikser ręczny 03.01.11, 09:43
      awanturnica_73 napisała:

> Przymierzam się do kupna miksera ręcznego. Podpowiedzcie, proszę, jaki polecaci
      > e, jaką powinien mieć moc

Mam taki firmy Tesco, 125W. Kosztował 30 zł.
      Doskonale się sprawdza przy ubijaniu piany z białek, ubijaniu śmietany i ucieraniu jajek z cukrem (kogel-mogel, np. do tiramisu czy do biszkopta).
      Do innych celów go nie używam, bo po co?

> czy ręczny blender z trzepaczką sprawdzi się równie dobrze?

Nawet lepiej, bo blender ma więcej zastosowań niż mikser.

> Zastanawiałam się nad Kenwoodem z serii kmix. Co o tym sądzicie?

Sądzę, że cierpisz na nadmiar gotówki wink
      Pół z tego zapłacisz za Boscha z końcówką do ubijania piany, dodatkowym pojemnikiem do siekania i mocą o 200 W większą.
      • marionaud_1 Re: mikser ręczny 03.01.11, 15:35
        Popieram. Mam tego Boscha. Jest niezawodny, wygodny, szybki - najczęsciej uzywany sprzęt w kuchni.
        • ladyjm Re: mikser ręczny 05.01.11, 15:40
          ja mam zelmera i jest git. ale ja mam prawie wszystko zelmera. ale zupelnie przypadkowo smile
    • princesswhitewolf Re: mikser ręczny 03.01.11, 15:42
      Polecam miksery reczne bezprzewodowe tzn sa one BEZ KABLA i laduje sie je. Takie naladowanie starczy na niejedno "ubijanie". Jest to bardzo przydatne, ze mozna sie nie meczyc z kablem.
      Braun takowe produkuje i Philips. Lepiej Philipsa bo tansze modele sa tez dostepne.
      Ja mam ten: Philips blender ręczny HR1368
      www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?ctn=HR1368/00&scy=pl&slg=pl
      zaplacilam jakies £40 czyli 200 zl.

Jak bedziesz kupowac, to pamietaj aby zwrocic uwage aby w zestawie tez byla druciana ubijaczka ( do smietany, bialka). Nie w kazdym zestawie jest. Ten model powyzej to ma.
      • lee-aa Re: mikser ręczny 03.01.11, 20:40
        Popieram wybór Philipsa smile mam blender z końcówkami - niezniszczalny.
        Tanie tescowe o małej mocy potrafią złośliwie zasmrodzić się i spalić przy byle kremie, zwracaj uwagę na końcówki i moc
        • misself Re: mikser ręczny 03.01.11, 20:58
          lee-aa napisała:
          > Tanie tescowe o małej mocy potrafią złośliwie zasmrodzić się i spalić przy byle
          > kremie, zwracaj uwagę na końcówki i moc

To prawda, ale akurat wtedy miałam emergency, bo spalił się taki za 150 zł, o 11 wieczorem tongue_out Kupiłam to, co było, i na co mnie było stać smile Ale to nie zmienia faktu, że sam MIKSER (czyli taki z końcówkami do mieszania, jak ten Kenwood) kosztujący 400 zł to jest mocne przegięcie tongue_out
          • awanturnica_73 Re: mikser ręczny 03.01.11, 22:15
            Dzięki, nie miałam pojęcia, że nie da się nim np. ubić piany bo do tego głównie ma służyć - ubijanie piany, śmietany, kogla - mogla. Zastanowię się nad innym.
            • misself Re: mikser ręczny 03.01.11, 22:53
              awanturnica_73 napisała:

> Dzięki, nie miałam pojęcia, że nie da się nim np. ubić piany bo do tego głównie
              > ma służyć - ubijanie piany, śmietany, kogla - mogla. Zastanowię się nad innym.

Którym się nie da?
              Każdym mikserem ubijesz pianę - takim z Tesco za 30 zł, przystawką do ubijania piany w blenderze Boscha czy Philipsa z zestawu za 150 zł albo mikserem Kenwooda za 400 zł.

Pianę z białek można ubić nawet ręcznie! (Śmietany nie polecam, ręka mdleje.)
              Wybór należy do Ciebie - ja bym odpuściła Kenwooda, bo za tę cenę możesz kupić nawet wyspecjalizowany ręczny mikser plus nowe buty wink
              • princesswhitewolf Re: mikser ręczny 04.01.11, 21:57
                misself otoz nie. Tez nie przypuszczalam ze to nie takie oczywiste. NIe wszystkie blendery reczne maja przystawke do ubijania. Np ten nie ma: www.dlalejdis.pl/artykuly_dom/51-agd/7171-bezprzewodowy-blender-braun-multiquick-7

Z tych bezprzewodowych tylko Philips jakiego wkleilam ma. Niektore inne modele nie maja Sporo sie natrudzilam aby taki znalezc jaki jest bezprzewodowy a ma do ubijania nakladke tez. Bo jak ubic 1 jajko. KitchenAidem bez sensu 1 jajko ubijac poza tym nie bardzo sie da bo splywa ponizej ubijaczki. Wiec taki reczny jest jak znalazl. ALbo by cos szybko w garnku zmielic w trakcie gotowania. A jak bezprzewodowy to juz w ogole super...
                • misself Re: mikser ręczny 05.01.11, 19:36
                  princesswhitewolf napisała:

> misself otoz nie. Tez nie przypuszczalam ze to nie takie oczywiste. NIe wszystkie blendery reczne maja przystawke do ubijania.

Nie każdy BLENDER ma przystawkę do MIKSOWANIA, ale każdy MIKSER ubija pianę smile

> Bo jak ubic 1 jajko.

Ręczną trzepaczką tongue_out Albo... widelcem.
                  Do 1 jajka by mi się nie chciało wyciągać nawet ręcznego miksera.

> ALbo by cos szybko w garnku zmielic w trakcie gotowania.

Do tego to tylko blender smile
                  • princesswhitewolf Re: mikser ręczny 05.01.11, 23:22
                    > Nie każdy BLENDER ma przystawkę do MIKSOWANIA, ale każdy MIKSER ubija pianę smile
                    no dobra. zgodze sie na to.

> Ręczną trzepaczką tongue_out Albo... widelcem.
                    > Do 1 jajka by mi się nie chciało wyciągać nawet ręcznego miksera.

masz supersprawna szybka lapke zatem. Mnie boli lapa po 2 minutach ubijania i w zyciu by mi sie nie chcialo....
              • awanturnica_73 Re: mikser ręczny 05.01.11, 22:07
                Myślałam, że końcówka do mieszania - jak napisałaś - nie nadaje się do ubijania, ale ja po prostu nie jestem dobra w nomenklaturze kuchennej. Dziękuję, bo teraz wiem na co zwrócić uwagę. Do kenwooda absolutnie nie jestem przywiązana, spodobał mi się, natomiast nie spojrzałam na cenę, bo nie sądziłam, że zwykły mikser może tyle kosztować, obstawiałam, że nie więcej niż jakieś 150 - 200 zł maksimum. Na taki nadmiar gotówki nie cierpię smile, tym bardziej, że np. kilka książek można by za to kupić - to bardziej mi się podoba.
                • misself Re: mikser ręczny 05.01.11, 22:34
                  awanturnica_73 napisała:

> Myślałam, że końcówka do mieszania - jak napisałaś - nie nadaje się do ubijania
                  > , ale ja po prostu nie jestem dobra w nomenklaturze kuchennej.

No to szybki dokształt smile
                  Mikser - z angielskiego to mix - nadaje się, jak sama nazwa wskazuje, do mieszania, ale również, jak trzepaczka ręczna, do ubijania piany, śmietany itp. smile
          • princesswhitewolf Re: mikser ręczny 04.01.11, 22:01
            400 zl za mikser to nie jest jeszcze drogo. Kenwood roboty, Kitchen Aid czy Thermomix kosztuja ok 2.5 razy tyle i wiecej....
            • misself Re: mikser ręczny 05.01.11, 19:38

> 400 zl za mikser to nie jest jeszcze drogo.

Za ręczny - owszem, moim zdaniem to jest bardzo drogo.

> Kenwood roboty, Kitchen Aid czy The
              > rmomix kosztuja ok 2.5 razy tyle i wiecej....

Tyle że roboty takie jak KA czy TM są:
              a) wielofunkcyjne (jak sama nazwa wskazuje)
              b) wielkie
              c) mocne jak profesjonalne urządzenia gastronomiczne
              d) do innego celu niż mikser ręczny przeznaczone
              e) na lata i do rozbudowywania.
              • princesswhitewolf Re: mikser ręczny 05.01.11, 23:23
                no dobrauncertain zgodze sie tu tezuncertain z takim postawieniem sprawy
    • ka_thy Re: mikser ręczny 03.01.11, 22:29
      > czy ręczny blender z trzepaczką sprawdzi się równie dobrze?

Nawet lepiej, bo blender ma więcej zastosowań niż mikser.

Takim blenderem z trzepaczką nie ubijesz kremu maślanego do tortu ani nie zrobisz ciasta ucieranego.
      • misself Re: mikser ręczny 03.01.11, 22:52
        ka_thy napisała:

> Takim blenderem z trzepaczką nie ubijesz kremu maślanego do tortu ani nie zrobi
        > sz ciasta ucieranego.

Nie wiem jak z kremem maślanym, ale ciasto ucierane robię zwykłą ręczną trzepaczką.
        • lee-aa Re: mikser ręczny 04.01.11, 10:07
          a krem maślany mąż uciera drewnianą pałką w makutrze... smile inaczej nie smakuje tak samo smile
          Nie pamiętam marki, ale są blendery ręczne z pojemnikiem i tarczą emulującą, które krem maślany pięknie wyrabiają.
        • princesswhitewolf Re: mikser ręczny 05.01.11, 23:33
          > Nie wiem jak z kremem maślanym, ale ciasto ucierane robię zwykłą ręczną trzepac
          > zką.

stachanowiec w spodnicy....smile wink
          • misself Re: mikser ręczny 06.01.11, 11:05

> > Nie wiem jak z kremem maślanym, ale ciasto ucierane robię zwykłą ręczn
            > ą trzepaczką.

> stachanowiec w spodnicy....smile wink

Cóż, moja Mama też robi robotem - bo go ma big_grin
      • princesswhitewolf Re: mikser ręczny 04.01.11, 22:03
        ....a juz nie wspomne ze nie wyrobi ci ciasta drozdzowego, albo calosci ciasta na duza blache sernika itd. Ja tam cenie zdrowie swoich nadgarstkow i tego typu sprzety powstaly po to by ludzie sobie ulatwiali zycie.
        • misself Re: mikser ręczny 05.01.11, 19:39

> ....a juz nie wspomne ze nie wyrobi ci ciasta drozdzowego, albo calosci ciasta
          > na duza blache sernika itd. Ja tam cenie zdrowie swoich nadgarstkow i tego typu
          > sprzety powstaly po to by ludzie sobie ulatwiali zycie.

Ale wątek nie dotyczy urządzenia, które ma wyrabiać ciasto drożdżowe.
          • princesswhitewolf Re: mikser ręczny 05.01.11, 23:24
            Ale wątek nie dotyczy urządzenia, które ma wyrabiać ciasto drożdżowe.

sad no co? nie mozna sobie powyolbrzymiac tematu schodzac na ulubione tematysad eee
            • misself Re: mikser ręczny 06.01.11, 11:02

> Ale wątek nie dotyczy urządzenia, które ma wyrabiać ciasto drożdżowe.
              > sad no co? nie mozna sobie powyolbrzymiac tematu schodzac na ulubione tematysad e
              > ee

Można, ale MODERACJA CZUWA!!! <ciacha złowrogo nożyczkami śmiejąc się jak Joker>
              • jagoda85 Re: mikser ręczny 06.01.11, 12:23
                Dziewczyny, jak już poruszyłyście temat robienia ciast drożdżowych w robocie, to ja mam pytanie. Szukam jakiegoś dobrego w miarę mocnego robota, który wyrobiłby ciasto na placek drożdżowy i na chleb. Niestety z moimi "łapkami" coraz gorzej, stary robot zelmera jest na wykończeniu, a ja po przeglądaniu w necie mam coraz to większy mętlik. Ma ktoś dobre doświadczenia , i może mi coś dobrego jakościowo polecić? Najlepiej żeby części były metalowe i do mycia w zmywarce. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
                • misself Re: mikser ręczny 06.01.11, 12:40
                  Kitchen Aid sobie na pewno poradzi.
                  Podobno można też wyrabiać ciasta drożdżowe w maszynie do chleba - ale nie próbowałam, bo jakoś te mieszadła nie budzą we mnie zaufania.
                  • ka_thy Re: mikser ręczny 06.01.11, 13:29
                    Do wyrabiania drożdżowego najlepsza jest maszyna do chleba. Nawet najprostsza. Maszyna taka jest wygodna bo super wyrobi Ci ciasto, zadba o właściwą temperaturę wyrastania i jest praktycznie bezobsługowa. Jedynie trzeba wrzucić składniki. smile U mnie właśnie teraz wyrabia się ciasto na świąteczna pizzę, a ja sobie siedzę przy komputerze, na forum. big_grin
                    • misself Re: mikser ręczny 06.01.11, 14:27
                      ka_thy napisała:
                      > Maszyna taka jest wygodna bo super wyrobi Ci ciasto, zadba o właściwą temperat
                      > urę wyrastania i jest praktycznie bezobsługowa.

Ale chyba z ciastem na chleb na zakwasie sobie nie radzi?
                      Ja jakoś bardziej ufam swoim dłoniom, ale ja wiem, że dziwna jestem, bo wyrabianie drożdżowego to dla mnie taka sesja u psychoanalityka wink
                      • ka_thy Re: mikser ręczny 06.01.11, 19:51
                        Nie robiłam nic na zakwasie. Póki co się przymierzam ale mam za zimno w domu na zakwas. smile Jednak z tego co czytałam problem z maszyną i chlebem na zakwasie jest nie w wyrabianiu a w pieczeniu. Po prostu czas potrzebny na wyrastanie ciasta chlebowego jest na każdym programie za krótki. Jeśli ciasto będzie tylko wyrabiane nie ma problemu, po zakończeniu programu można dowolnie długo przedłużyć czas wyrastania - maszyna jest ciepła jeszcze przez jakiś czas i ciastu będzie dalej tam dobrze smile
                        • misself Re: mikser ręczny 06.01.11, 21:49
                          ka_thy napisała:

> Jednak z tego co czytałam problem z maszyną i chlebem na zakwasie j
                          > est nie w wyrabianiu a w pieczeniu.

Przyznam, że też nie robiłam, swoją wiedzę opieram na sygnaturce jednej z forumek, która potrzebuje KA do wyrabiania chleba na zakwasie - stąd mój wniosek, że dowolny inny robot sobie nie da rady wink
                          • hela6 Re: mikser ręczny 07.01.11, 13:39
                            Mam doświadczenie wiec napiszę.

Maszyny nie mają programu do wyrabiania chleba na zakwasie bo to czasochłonna metoda ale nie ma przeciwwskazań by chleb na zakwasie wymieszać w tej maszynie pod warunkiem że jest to chleb pszenny.

Pieczywa żytniego maszyna nie zrobi bo ciasto ma inną konsystencję, nie elastycznej kluski lecz raczej błotnistą /mało glutenu/, więc ani maszyna ani ręce tylko mikser sobie poradzi.

Maszyna poza tym jest idealna do wyrabiania ciasta drożdżowego również słodkiego oraz ciasta kluskowego /makaron,pierogi/. Robi to dobrze bo powoli i cierpliwie wiec tak jak ręcznie. Przy tych ciastach szybkie miksery robią ciasto mniej elastyczne.
                            • jagoda85 Re: mikser ręczny 07.01.11, 14:04
                              hela6 napisała:

> Mam doświadczenie wiec napiszę.
                              >
                              > Maszyny nie mają programu do wyrabiania chleba na zakwasie bo to czasochłonna m
                              > etoda ale nie ma przeciwwskazań by chleb na zakwasie wymieszać w tej maszynie p
                              > od warunkiem że jest to chleb pszenny.
                              >
                              > Pieczywa żytniego maszyna nie zrobi bo ciasto ma inną konsystencję, nie elastyc
                              > znej kluski lecz raczej błotnistą /mało glutenu/, więc ani maszyna ani ręce tyl
                              > ko mikser sobie poradzi.
                              >
                              > Maszyna poza tym jest idealna do wyrabiania ciasta drożdżowego również słodkieg
                              > o oraz ciasta kluskowego /makaron,pierogi/. Robi to dobrze bo powoli i cierpliw
                              > ie wiec tak jak ręcznie. Przy tych ciastach szybkie miksery robią ciasto mniej
                              > elastyczne.

Wszystko ok. ale mnie chodzi o robot wieloczynnościowy, który między innymi dałby sobie radę z wyrabianiem ciasta chlebowego, na zakwasie i to z mąką żytnią
                              • lee-aa Re: mikser ręczny 08.01.11, 15:59
                                Z ciastem drożdżowym i chlebowym poradzi sobie np philips hr7775, moc 1000W i odpowiednia przystawka. Generalnie z ciastem drożdżowym radzą sobie roboty o mocy powyżej 700W, aczkolwiek robiłam kiedyś dawno jeszcze w maminym MPM (Kasia) - moc 550 i też dało radę.
                              • awanturnica_73 Re: mikser ręczny 08.01.11, 22:33
                                A trzeba koniecznie ciasto na chleb na zakwasie wyrabiać? Ja robię chleb żytni na zakwasie z mąką razową, mieszając tylko wszystkie składniki rękoma. Czy wyrabianie wpływa jakoś na jakość takiego chleba? Ten mój wydaje mi się dobry, a jest bardzo prosty.
                      • princesswhitewolf Re: mikser ręczny 07.01.11, 14:27
                        nie no nie wyobrazam sobie recznego miksera jaki wyrabia ciasto na zakwasie.

Na zakwasie to u mnie w domu wyrabia maszyna do pieczenia chleba tez Philipsa
                        • jagoda85 Re: mikser ręczny 07.01.11, 14:41
                          Toteż moje pytanie nie dotyczy miksera ręcznego tylko robota wieloczynnościowego, który, między innymi podołałby wyrobieniu ciasta na chleb. Nie potrzebuję maszyny do wyrabiania i pieczenia chleba. Wiem, że "wcięłam" w wątek o ręcznym mikserze, ale ponieważ poruszono tutaj sprawę ciasta drożdżowego i chlebowego, dlatego pytam, może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie.
                  • jagoda85 Re: mikser ręczny 07.01.11, 11:21
                    misself napisała:

> Kitchen Aid sobie na pewno poradzi.
                    > Podobno można też wyrabiać ciasta drożdżowe w maszynie do chleba - ale nie prób
                    > owałam, bo jakoś te mieszadła nie budzą we mnie zaufania.

Dzięki oglądałam Kitchen Aid jak i Kenwooda, troszkę chyba za drogie jak na moją kieszeń. Ale dzięki za informację.
                    • misself Re: mikser ręczny 07.01.11, 16:46
                      jagoda85 napisała:

> misself napisała:
                      >
                      > > Kitchen Aid sobie na pewno poradzi.
                      > > Podobno można też wyrabiać ciasta drożdżowe w maszynie do chleba - ale ni
                      > e prób
                      > > owałam, bo jakoś te mieszadła nie budzą we mnie zaufania.
                      >
                      > Dzięki oglądałam Kitchen Aid jak i Kenwooda, troszkę chyba za drogie jak na moj
                      > ą kieszeń. Ale dzięki za informację.

No niestety, drogie są.
                      Zerknij jeszcze tu, może coś podpasuje smile
                      forum.gazeta.pl/forum/w,124,69758596,,Ciasto_drozdzowe_jaki_robot_wybrac_.html?v=2
                      • cytrynka6543 Re: mikser ręczny 07.01.11, 17:22
                        A co myślicie o tym: www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_15760.htm
                        Potrzebuję końcówek do miksowania i ubijania białek,bo w tym celu nie chce mi się wyciągać dużego robota,a ten w/w by był jak znalazł,zwłaszcza do białek. Do tej pory miałam ręczny Zelmera( 170W),głównie właśnie do tych białek i miksowania i poszukuję czegoś co mi ułatwi życie. Zaznaczam,że chodzi mi głównie o ubijacz do białek i końcówkę do miksowania,firma nie gra pierwszych skrzypiec.
                        • misself Re: mikser ręczny 07.01.11, 18:12
                          Moim zdaniem jest OK smile
                          • cytrynka6543 Re: mikser ręczny 07.01.11, 19:07
                            Dzięki,też mi się tak wydawało,no bo to w końcu 600W i ma to czego potrzebuję.
                            Jeszcze raz dzięki.
                            • cytrynka6543 Re: mikser ręczny 07.01.11, 19:08
                              Oby tylko jeszcze był,gdy się w poniedziałek wybiorę.
                              • jagoda85 Re: mikser ręczny 07.01.11, 20:27
                                Promocja tego blendera zaczyna się w poniedziałek 10-go stycznia. Myślę, że trzeba być zaraz po otwarciu sklepu, bo tego typu sprzęt znika błyskawicznie. Ja też się wybieram po niego. Cena jest atrakcyjna.
                                • princesswhitewolf Re: mikser ręczny 07.01.11, 20:40
                                  Moja siostra 2 lata temu w ramach oszczednosci kupila jakis robot Zelmera tlumaczac mi ze rownie dobry jak KitchenAid. Tere fere dudki jej mowilam.
                                  2 tygodnie temu juz kupila potulnie KitchenAid unikajac komentarzy po Zelmer po 2 latach uzytkowania sie rozkraczyl oczywiscie....

Nie mowie ze musi byc zaraz KitchenAid ale czasem warto zainwestowac chocby ciut wiecej w cos sprawdzonego.
                                  • cytrynka6543 Re: mikser ręczny 07.01.11, 22:32
                                    Ja nie uważam,że firma ma znaczenie. Rzeczonego Zelmera posiadam od 19 lat i gdyby nie to,że końcówka do mixowania trochę słabo już chodzi,to nie wymieniałabym go. Niestety najczęściej używam właśnie końcówek do miksowania i ubijania białek,a użycie do tego stacjonarnego robota Philipsa nie jest wygodne. A w tym Lidlowskim zachęca mnie moc.
                                    • ka_thy Re: mikser ręczny 07.01.11, 23:44
                                      Bo Zelmer kupiony 19 lat temu ma duże szanse pochodzić jeszcze parę lat. Natomiast Zelmer kupiony dziś z ledwością doczeka końca gwarancji po czym wyzionie ducha. Taka jest niestety prawda.

A co tego Lidlowego blendera - to ja osobiście bym go nie kupiła z przeznaczeniem ubijania większej ilości białek. Wydaje mi się on niewygodny do takiej pracy.
                                      • misself Re: mikser ręczny 08.01.11, 11:54
                                        ka_thy napisała:
                                        > A co tego Lidlowego blendera - to ja osobiście bym go nie kupiła z przeznaczeni
                                        > em ubijania większej ilości białek. Wydaje mi się on niewygodny do takiej pracy

Większą ilość białek najwygodniej ubijać w robocie smile
                                        Tyle że - jak często ubijasz tę "większą ilość"?
                                        Więcej niż 6 zdarzyło mi się dotąd 3 razy.
                                        Na dodatek za pierwszym razem ubijałam trzykrotnie po 12 białek ręcznie...
                                • jagoda85 Re: mikser ręczny 10.01.11, 12:16
                                  Kupiłam ten blender. Już zdążyłam posiekać w nim cebulkę do pomidorów, zrobić ciasto na naleśniki, rozdrobnić brzoskwinie i ser do naleśników. Jak na razie jest ok. Zobaczymy jak dalej. Ważna informacja dla ewentualnych chętnych do kupna tego blendera, niestety nie da się myć części blendera w zmywarce, taką informację podaje producent.
                                  • cytrynka6543 Re: mikser ręczny 10.01.11, 18:01
                                    A mnie się nie udało sad
                                    Byłam w czterech sklepach i nigdzie już nie było,zazdroszczę Ci,Jagodo. Teraz będę musiała rozejrzeć się za czymś innym.
                                  • misself Re: mikser ręczny 17.01.11, 14:53
                                    jagoda85 napisała:
                                    > Ważna informacja dla ewentualnych chętnych do kupn
                                    > a tego blendera, niestety nie da się myć części blendera w zmywarce, taką info
                                    > rmację podaje producent.

Nawet jak by się dało, to mycie ostrzy w zmywarce = tępe ostrza smile
    • hela6 Zelmer - pytania 04.01.11, 15:47
      Końcówka blendująca do rzecznego zelmera używana przeze mnie bardzo rzadko bardzo często okazuje się niezdatna do użytku. Po prostu nie chce się nożyk obracać.
      Wywaliłam już kolejną końcówkę i mam dość.

I teraz pytania.
      Czy coś źle robię?
      Czy może taka ich uroda?
      Czy w innych blenderach tak bywa?
      • ka_thy Re: Zelmer - pytania 04.01.11, 17:57
        Taka uroda. Miałam to samo. Też przerobiłam kilka końcówek zanim dałam sobie spokój. Teraz mam blender Brauna, blender, nie robot i zero problemów. A i robot ręczny Zelmera wymieniłam rok temu na Boscha.
        • hela6 Re: Zelmer - pytania 04.01.11, 18:08
          O! Dzięki.
          No to mam problem bo blendera potrzebuje raz - dwa razy do roku. Musze to przemyśleć.
          Miksera nie wymienię bo używam rzadko i się nie chce zepsuć póki co big_grin
          • ka_thy Re: Zelmer - pytania 04.01.11, 18:53
            Wiesz, dopóki nie miałam blendera też mi się wydawało, że go nie potrzebuję. Teraz używam go dość często smile i zastanawiam się jak żyłam bez niego. big_grin
          • princesswhitewolf Re: Zelmer - pytania 04.01.11, 21:59
            hela. jak nie potrzebujesz czesciej niz 2 razy w roku (btw... rany boskie jak ty to robisz, ja uzywam co 2 dzien!) to reczny blender ci wystarczy. Wiele z nich ma przystawke do "blendowania"
            • hela6 Re: Zelmer - pytania 05.01.11, 09:38
              Dziewczyny, Rany Boskie, powiedzcie co Wy tak miksujecie!
              U mnie to jest może raz w roku truskawki /nie lubię miksowanych ale małżonek wymiałczy/ i zupa z porów która pyszną jest ale ma milion kalorii wiec też od wielkiego dzwonu.

Jak już pisałam ta przystawka w moim zelmerze jest do bani a płacenie 20 zł kilka razy to cena blendera.
              • jagoda85 Re: Zelmer - pytania 05.01.11, 15:18
                Jak robisz tą super kaloryczną zupę z porów, bo moja tak z pora, jak i cebuli ma niewielką ilość kalorii. Zupy robię na łyżce oliwy plus warzywa i do tego grzanki, ale takie bez tłuszczu.
                • hela6 Re: Zelmer - pytania 05.01.11, 18:54
                  Dusi się w maśle pory pokrojone w krążki, dodaje curry, gałkę muszkatołową, ziemniaki ugotowane w mundurkach obrane i zmiksowane i rosół a do tego biały ser najlepiej gładki. A na okrasę ostatni ziemniaczek pokrojony w kosteczkę i dużo natki pietruszki. Podaje się jeszcze do tego grzankę posmarowaną serkiem ziołowym ale moim zdaniem to zbytek.
                  Pyyycha ale rozerwać może.

A zupa cebulowa na białym winie i z grzankami posypanymi żółtym serem to też dietetyczna nie jest i za dwa dania mnie wystarcza zdecydowanie.
              • ka_thy Re: Zelmer - pytania 05.01.11, 17:06
                > Dziewczyny, Rany Boskie, powiedzcie co Wy tak miksujecie!

Ja najczęściej miksuję sos do mięsa - duszę mięso z dodatkiem cebuli, marchewki ew. jeszcze czegoś, przedtem to wszystko lądowało w koszu bo córka nie lubi farfocli, teraz to fajnie razem miksuję. Ale mój blender to nie tylko końcówka miksująca ale również siekająca, taki pojemnik. I jego też używam do siekania np. cebuli, ogórków na zupę, sera do naleśników albo drożdżówek. Taki blender zmielił mi też na pył migdały do świątecznego maku. Bardzo sobie chwalę zakup tego blendera. Długo się wahałam po niedobrych doświadczeniach z końcówką właśnie od Zelmera ale w końcu kupiłam i nie żałuję a wręcz przeciwnie, zastanawiam się dlaczego tak zwlekałam. smile
                • hela6 Re: Zelmer - pytania 05.01.11, 18:58
                  Oj to najwyraźniej to sprzęt nie dla mnie, lubię jak mi pływa w jedzeniu coś na zęba a konsystencja siekanych obrotowo ogórków czy cebuli to zdecydowanie nie moje smaki..
              • princesswhitewolf Re: Zelmer - pytania 05.01.11, 23:32
                > Dziewczyny, Rany Boskie, powiedzcie co Wy tak miksujecie!

jogurt + chocby pomarancze i bzzzzzz w calosc, zupy, sosy, mieso dla meza na jakies tam spagetti bolognese czy mielone, siekamy blenderem szybciutko cebule bo inaczej rycze jak nienormalna i zadne metody nie pomagaja na to, poza tym moj blender to thermomix wiec i mieli orzechy na pesto, ziola na cos innego, kawe ( za co mnie zbesztaly koneserki kawy na Kuchnia forum) itd itp ...
                .... A tym recznym blenderem to nawet jak gotuje zupe i chce zmiksowac jej zawartosc bo fafrocli nie chce wyrzucac to ja traktuje bzzzz.... albo budyn jak gestnieje i ma ochote stac sie kluchowaty to reczny blender bzzzzz i juz jest gladki jak jedwab. itd itp Uzyc jest tysiace...

Zupa z porow ( por+ ziemniak+ tymianek + cebula+ ciut smietany chudej do zaciagniecia) = przeciez to nie ma znow tylu kalorii....
                • hela6 Re: Zelmer - pytania 06.01.11, 10:31

> Zupa z porow ( por+ ziemniak+ tymianek + cebula+ ciut smietany chudej do zaciag
                  > niecia) = przeciez to nie ma znow tylu kalorii....

Tyle że mnie nie chodzi o niską kaloryczność bo i takie przepisy znam i praktykuję, ale o wyjątkowość smaku która w tym wypadku nie idzie w parze z lekkością.
    • awanturnica_73 Re: mikser ręczny 05.01.11, 22:22
      Dziękuję za podpowiedzi i mam w związku z nimi jeszcze kilka pytań. Czy taki ręczny blender nie jest ciężki i niewygodny? Nigdy takiego nie używałam - mam kielichowy i trochę się boję, że może być nieporęczny. Jeśli blender ma dodatkowo naczynie do szatkowania albo nawet dwa, jak np. braun multiquick , to jaka jest ich optymalna pojemność? Co w takich naczyniach robicie, przy czym się sprawdzają, a o czym zapomnieć - pytam, bo nie bardzo wierzę reklamom, że nadają się do wszystkiego.
      • misself Re: mikser ręczny 05.01.11, 22:34
        awanturnica_73 napisała:
        > Czy taki ręczny blender nie jest ciężki i niewygodny?

Mój blender - Bosch, bez końcówki - waży o,5 kg.
        Dla porównania mikser - również bez końcówek, firma no name - waży 0,65 kg.
        W kwestii ergonomii: Bosch wygrywa smile
        Poza tym te urządzenia mają dość dużą moc, zwykle 400, 600W, więc nie trzeba ich długo używać.

> Jeśli blender ma dodatkowo
        > naczynie do szatkowania albo nawet dwa, jak np. braun multiquick , to jaka jest
        > ich optymalna pojemność?

Pojemność maksymalna tych naczyń to o,5 l - i w praktyce można do nich tyle właśnie napakować. Da się w nich poszatkować cebulę, posiekać orzechy do ciasta czy do deseru itd.
        Blender z końcówką do siekania możesz wrazić do zupy (nawet gorącej! polecam przy okazji te blendery z końcówką metalową), do dowolnego naczynia, zrobisz nim wszystko, co ma konsystencję papki: zupę-krem, pesto, hummus, guacamole i inne dipy, passatę pomidorową itd. Blendery ręczne kruszą też lód do drinków smile Jedyne, czego nie zrobią, to mielenie (maku, nie wiem jak z mięsem, ale jak często jest potrzebny mielony mak? smile), tarcie (np. warzyw na surówkę czy ziemniaków na placki - od tego są odpowiednie przystawki w robocie kuchennym zwanym malakserem) i puree ziemniaczane (to chyba najlepiej robić praską albo ubijaczem do ziemniaków).
      • princesswhitewolf Re: mikser ręczny 05.01.11, 23:41
        Czy taki ręczny blender nie jest ciężki i niewygodny?

ten Philipsa z doladowywana bateria ma 400g czyli lekkie. ( poszlam na twoja czesc zwazyc waga kuchena he he)

Takie z kabelkiem pewno lzejsze.

Jeśli blender ma dodatkowo
        > naczynie do szatkowania albo nawet dwa, jak np. braun multiquick , to jaka jest
        > ich optymalna pojemność?

Te brauna i phlipsa reczne to maja do max pol litra a czasem 1 pint czyli nieco mniej. No te sa male, ale wystarczy na drobne potrzeby. Na wieksze trzeba kupic stojacy robot.

Co w takich naczyniach robicie, przy czym się sprawdz
        > ają, a o czym zapomnieć

W zasadzie w tym zakresie nie spotkalam sie aby reklamy jakies cuda wymyslaly jakich ja nie robie bo robie i to sporo.... No moze z jednym wyjatkiem....

Kiedys sprzedawca Thermomixa ( gotujacy blender z najwyzszej polki) na prezentacji zachwalal jak to przy uzyciu funkcji blendera mozna zrobic sok o smaku kiwi z ...pietruszki i cytryny...
        No to juz byl idiotyzm

• misself Re: mikser ręczny 06.01.11, 11:04
          >
          > Takie z kabelkiem pewno lzejsze.

Mój z kabelkiem troszkę cięższy, o 100 g smile
          (Też ważyłam na wadze. Odkąd kupiłam wagę, wszystko ważę jak durna smile)
      • ka_thy Re: mikser ręczny 06.01.11, 13:38
        > Czy taki ręczny blender nie jest ciężki i niewygodny?

Do długiej i ciagłej pracy jest niewygodny. Ale blendera używa się krótko. Do zmiksowania albo posiekania - to jest moment. Moje zdanie dotyczące robotów jest takie - do ciast robot-mikser ręczny, do prac miksująco-siekających - blender. Jak pisałam wyżej ja mam złe doświadczenie z końcówką blendującą do robota ręcznego dlatego kupiłam osobny blender.
    • adresnieprawidlowy Re: mikser ręczny 07.03.11, 09:52
      Bosch philips, zelmer - myślę, że miksery tych marek można brać niemal w ciemno. Możesz zwrócić uwagę na przykład na boscha MFQ 3540 - ma sporą moc (450 W) i 5 stopniową skalę prędkości. Widziałem go na electro za coś koło 120 złotych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka