Dodaj do ulubionych

Tanie pranie -membrana

08.03.11, 08:41
Oczywiście są środki do prania odzieży z membraną ale 15-20 zł za jedna dozę kiedy przewidujemy oprać całą rodzinę a a do pralki można włożyć jedna góra dwie rzeczy spory wydatek.
Wieść gminna niesie że środki do prania membran to głównie mydło.
Sprawdziłam mydło do pralek - nie dopiera tak dobrze.
Pojawiły się na rynku tanie płyny do odzieży sportowej. Np. 8 zł za kilkanaście prań.
www.libella.com.pl/Chemiczna/Produkty/Pranie_i_pielegnacja_tkanin,product,207/Bil_Sport_Active.html
I teraz mam pytanie czy ktoś potrafi powiedzieć jakie składniki powinien mieć płyn do prania membran a jakich mieć nie powinien?
Bo jeśli można prac za niecałą złotówkę to może nie warto przepłacać?
A może jednak warto?

Obserwuj wątek
    • zla_wiedzma Re: Tanie pranie -membrana 08.03.11, 09:08
      https://www.4energy.pl/gfx/main/nikwax7.jpg
      ja piorę w tym koszt ok. 22zł na dwie kurki jedna zakrętka
      Membrany ponoć nie lubią płynów do płukania, więc nie dodaję go...
      • zla_wiedzma Re: Tanie pranie -membrana 08.03.11, 09:08
        sorki za wielkość obrazka wink
        • hela6 Re: Tanie pranie -membrana 08.03.11, 09:53
          Prałam w nikiwaxie.
          U mnie w miasteczku to 30 zł za flaszkę a do tego 150 ml na kurtkę i spodnie wiec 15 zł wychodzi jak nic. Jak się jeszcze dołoży impregnację / u mnie 40 zł na Nikiwax/ to pranie rodzinne bije po kieszeni nieźle.
    • paskuda.1 Re: Tanie pranie -membrana 09.03.11, 09:51
      środki do prania odzieży sportowej , nie powinny zawierać lanoliny, środów zmiękczających, wybielaczy i innych szkodliwych dla membran. Najlepiej działają płyny ponieważ dobrze się wypłukują.Płyn nie koniecznie musi być bardzo drogi jak niektóre zachodnie po 50-80zł , aby był skuteczny.Ostatnio na allegro pojawił się Bil Sport Active - polecam!!!!!!!!!!!!!!
      dokładny opis na stronie www.libella.com.pl/Chemiczna/Produkty/Pranie_i_pielegnacja_tkanin,product,673/NOWOSC_Bil_Sport_Active_Fresh_Energy.html
      • paskuda.1 Re: Tanie pranie -membrana 09.03.11, 10:20
        https://www.libella.com.pl/var/cache/img/600x800/var/images/673/pl/674/origin.jpeg
      • hela6 Re: Tanie pranie -membrana 09.03.11, 20:34
        No przeciez właśnie pytałam o tego Bila big_grin
        • smartlive Re: Tanie pranie -membrana 09.03.11, 21:06
          nam sprzedawca w Alpinusie przy zakupie kurtek narciarskich nie polecał w ogóle prania,a jeśli już to albo miejscowo przecierac szmatką,gąbką,albo w pralce-ale na najnizszej temp.w mydle lub płynie do tkanin delikatnych,oczywiście bez uzycia płynu zmiekczającego-bo najbardziej niszczy membranę

szkoda,że tego nie wiedzieliśmy przy poprzednich zakupach
          • marchewkowepole8 Re: Tanie pranie -membrana 10.03.11, 09:42
            Jakoś nie widzi mi się absolutny brak prania mojej kurtki narciarskiej.. Kilka razy robiłam to miejscowo- tak jak pisze smartlive, ale to się sprawdza w danym sezonie.. W kolejnym nie wyobrażam sobie wyciągnąć kurtki z szafy, która nie była używana przez prawie rokuncertain
            Kupiłam ostatnio tego Bila Sport. Świetnie się sprawdził – chyba dlatego, że jest właśnie bardzo delikatny. Jestem bardzo zadowolona, bo odświeżyłam kurtę, będzie gotowa na kolejny sezon narciarski (dla mnie w tym roku się już skończył:/). Tak więc z czystym sumieniem mogę polecić Bila tym, którzy wciąż poszukująsmile
            • hela6 Re: Tanie pranie -membrana 10.03.11, 10:38
              Miejscowo to można przetrzeć przed praniem te miejsca które podejrzewamy że delikatne pranie nie da im rady. Takie zalecenie jest na nikwaxie.
              Prać trzeba i co kilka prań impregnować bo brudna membrana nie jest membraną i co nam z tego za pożytek?

Mówicie nie prac w detergencie i lanolinie. Lanolin to lanolina, ale co jest detergentem? Przecież na opakowaniu nie pisze "zawiera detergent" tylko związki powierzchniowo czynne i kilka dodatkowych nazw.
              Jak odróżnić co jest be a co cacy?
              • marchewkowepole8 Re: Tanie pranie -membrana 10.03.11, 14:28
                Detergent to środki powierzchniowo czynne- to za nich pomocą możliwe jest usunięcie brudu. Oczywiście trzeba pamiętać, że nie można stosować środków zawierających substancje niszczące membrany - lanolinę, enzymy, wybielacze optyczne- to one zapychają i powodują rozwarstwianie się membran.
                Jak dotąd to właśnie płyn Bil Sport spisał sie najlepiej - jest delikatny a to podstawa. Aaaa, i dodatkowo zawiera neutralizatory nieprzyjemnych zapachów.. Fajne sprawasmile Naprawdę polecam.
                • hela6 Re: Tanie pranie -membrana 13.03.11, 21:16
                  Bill zawiera środki powierzchniowo czynne.
    • beakarp a bielizna termoaktywna? 22.03.11, 20:39
      jak ją prawidłowo prać? Mam jeszcze ten problem, że nie mogę nijak doprać zapachu potu z jednego drogiego podkoszulkauncertain
    • beakarp Re: Tanie pranie -membrana 22.03.11, 20:44
      I w których sklepach / auchan? real?/ można kupić tego Bila?
      • paskuda.1 Re: Tanie pranie -membrana 31.03.11, 10:13
        Bila półlitrowego widziałam w Realu w Warszawie w pakiecie z dużym Bilem do kolorów lub do czarnych.. Ale najprawdopodobniej jest w każdym Realu, przecież to sieć.

Według mnie najwygodniej kupić na allegro..
      • hela6 Re: Tanie pranie -membrana 31.03.11, 13:32
        U mnie i Inter Marche ale ta siec nie wszędzie ma swoje sklepy.

Jeśli to droga bielizna termoaktywna to dziwne ze jest zapach potu i to ciężki do doprania. Zwykle właśnie taka bielizna zabezpieczona jest przed takimi zjawiskami jakimiś nowoczesnymi technologiami.

W schleckerze jest seria płynów do prania "AS", jednym z produktów tej serii jest płyn do prania odzieży sportowej, ale czy ma jakieś szczególne właściwości to nie wiem.
    • ffela Re: Tanie pranie -membrana 20.12.13, 00:07
      Witam, dziś szukając tanich rozwiązań trafiłam na ten wątek. Po godzinnych poszukiwaniach informacji w necie trafiłam na naszą rodzimą pollenę, która też wydaje wersję do prania odzieży turystycznej z membraną. Na dzień dzisiejszy 1 litr kosztuje zaledwie 8,60 zł więc chyba warto się zastanowić nad tą opcją smile
      W opisie produktu wiele zalet, ja sobie zamówiłam jeszcze z kilkoma innymi produktami do paczkomatu (tańsza wersja dostawy) i zobaczę co to jest warte. A próba na dość drogiej kurtce narciarskiej więc trochę się boję....
      zostawiam link:

www.sklep.pollena.com.pl/drreiner-plyn-prania-odziezy-sportowej-p-568.html?osCsid=8c3ff0443a22ee3b39b23b89533323e0
    • yaga7 Re: Tanie pranie -membrana 20.12.13, 14:57
      Dobrze, że trafiłam na ten wątek, ale szkoda, że po fakcie.

Parę dni temu uprałam spodnie narciarskie w pralce z płynem do prania delikatnego i z płynem do płukania delikatnego na programie pranie ręczne w niskiej temperaturze. Myślicie, że BARDZO im zaszkodziłam?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka