krapheika 26.03.11, 21:14 uzywa w swoim domu zarowek energooszczednych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania.rene Re: Ile z Was WDPD 26.03.11, 21:23 ja używam w 3 pomieszczeniach - kuchnia - salon - pokój córki Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: Ile z Was WDPD 26.03.11, 21:47 mam takie wszedzie poza lazienka - w lazience gdybam miala inne lampy tez bym zamontowala. Odpowiedz Link
aaaguniaaa Re: Ile z Was WDPD 26.03.11, 22:03 a i uprzedze pytanie z innego forum. wiem co sie z nimi pozniej robi. ogladalam ten sam program w niemieckiej tv (o utylizacji pampersow tez ) Odpowiedz Link
kropkaaga Re: Ile z Was WDPD 26.03.11, 21:56 Ja mam w salonie,pokoju dziecka,kuchni,w dwóch przedpokojach energooszczędne.W łazience i wc mam halogeny ale myślę,że są też halogeny energooszczędne więc pewnie wymienię.No i w kinkietach nie mam energooszczędnych ale rzadko używam. Odpowiedz Link
alicez Re: Ile z Was WDPD 26.03.11, 21:57 Oprócz łazienki i WC gdzie lampy na to nie pozwalają mam energooszczędne żarówki wszędzie. Odpowiedz Link
at.at Re: Ile z Was WDPD 26.03.11, 22:20 Wszędzie poza korytarzem u góry i garderobą- nie świeci się tam długo. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Ile z Was WDPD 26.03.11, 22:28 Mam tylko w kuchni (od tygodnia zresztą), bo tylko to się opłaca - wszędzie indziej zbyt krótko uzywamy światła, żeby to miało sens. W salnie przebywamy najdłużej, ale tam z kolei mamy ściemniacz a przy nim nie mozna instalować takich żarówek. Bardzo mi się nie podoba to trupio białe światło, nie mogę się przyzwyczaić. Nie mówiąc o tym, że w momencie włączenia światła po raz pierwszy z nowymi żarówkami jedna, kosztująca zresztą 25zł i mająca starczyć na 8 lat wg producenta - spaliła się. Odpowiedz Link
at.at Re: Ile z Was WDPD 26.03.11, 23:11 Są też żarówki, dające ciepłe światło, mają to zaznaczone na opakowaniu. A żarówki energooszczędne są na gwarancji- 2 lata, w każdym razie Phillipsy. Mój sklep wymaga zachowania opakowania, gdzie przystawia swoja pieczątkę, ale może duże markety budowlane uznają paragony. Odpowiedz Link
lola_kr Re: Ile z Was WDPD 26.03.11, 22:40 wszędzie, poza korytarzem i łazienką, nad tą ostatnią zaczynam się zastanawiać bo ostatnio co poniektórzy polubili godzinne moczenie się w wannie. Odpowiedz Link
b-b1 Re: Ile z Was WDPD 26.03.11, 22:46 Mam w salonie i we wszystkich pokojach, oprócz pokoi dzieci, w kuchni oświetlenie działa na dwa fronty-do mojego gotowania-energooszczędna, do posiłków normalne oświetlenie. Reszta(łazienki, przedpokoje, piwnica)-normalne żarówki. Odpowiedz Link
keepersmaid Re: Ile z Was WDPD 26.03.11, 23:30 Wszedzie, gdzie wymienialam zarowki w ciagu ostatnich... 3 lat? "Normalne" zachowaly sie chyba tylko w spizarce i garderobie, plus halogen w kuchni na suficie. Tylko jedna, przez pomylke, ma "zimne" czyli trupioblade swiatlo. Odpowiedz Link
madzioreck Re: Ile z Was WDPD 27.03.11, 00:07 Krapheika, Ty się wściekłaś dzisiaj? Tutaj też nastąpią pytania egzaminujące? Odpowiedz Link
maria10344 Re: Ile z Was WDPD 27.03.11, 01:37 Mam w salonie,kuchni i w sypialni.Nie mam w kibelku i w łazience /halogeny/,bo tam krótko się świecą.W kuchni mam i energooszczędne i halogeny.Jak wchodzę na krótko,to włączam halogeny.Kupując żarówki sprawdzam ich barwę.Już wiem,że te tanie mają krótki żywot.Najdłużej mam 5 lat. Teraz zastanawiam się nad Ledami. Od czasu jak mam energooszczędne znacznie mniej płacę za "prąd" i wiem,że już mi się energooszczędne zwróciły z nawiązką. Odpowiedz Link
pamana Re: Ile z Was WDPD 27.03.11, 13:28 Mam wszedzie ,niestety nie zauważyłam niższego rachunku p. Odpowiedz Link
otterly Re: Ile z Was WDPD 28.03.11, 14:45 Ja mam tylko tam, gdzie się długo świeci światło, czyli na schodach (zapalamy wieczorem i świeci się ono-stop do nocy) i w jednej lampie, która też się świeci przez cały wieczór i tyle. Głownie mam lampy halogenowe (ale podobno halogeny tez mało żrą), a łazienkach normalne, bo energooszczędne nie lubią zapalania na chwilę. Odpowiedz Link
misself Re: Ile z Was WDPD 28.03.11, 20:51 krapheika napisała: > uzywa w swoim domu zarowek energooszczednych? Używam wszędzie tam, gdzie długo świecę światło. Odpowiedz Link
ladyjm Re: Ile z Was WDPD 28.03.11, 21:30 ja uzywam ale juz chyba nie mozna kupic w sklepach nie-energooszczednych zarowek Odpowiedz Link
budzik11 Re: Ile z Was WDPD 04.04.11, 20:58 Odkryłam sekret energooszczędności żarówek energooszczędnych. Otóż odkąd mamy w kuchni takie żarówki - po prostu najczęściej nie zapalamy światła. Bo o tej porze roku wchodzę po zmroku do kuchni "na chwilę" - i po prostu nie włączam światła bo "się nie opłaca", radze sobie przy świetle z korytarza. Jakkolwiek głupio to brzmi - tak u nas wygląda energooszczędność Odpowiedz Link
szarsz Re: Ile z Was WDPD 04.04.11, 21:40 ja już nie mam. Nienawidzę żarówek energooszczędnych. Tych za 30 zeta też. Dzień, w którym spaliła się ostatnia był dobrym dniem w moim domu. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Ile z Was WDPD 06.04.11, 11:10 My - tam, gdzie żarówki swiecą dłużej niż 2-3 minuty - czyli poza przedpokojem i łazienką. Odpowiedz Link
joanna_poz Re: Ile z Was WDPD 06.04.11, 11:40 wszędzie, za wyjątkiem 2 lamp, których specyfika nie pozwala na zamontowanie takowych. Odpowiedz Link