Dodaj do ulubionych

Pieczenie chleba, pomocy!

22.04.11, 15:18
Witajcie,

Jestem tu nowa, piszę ponieważ mam problem z wypiekiem chleba. Otóż po wyjęciu z piekarnika, papier do pieczenia w żaden sposób nie chce się odkleić od chleba. Potrzebuję szybkiej pomocy w jaki sposób go usunąć sad Sprawa naprawdę pilna, ponieważ chleb już wyjęty z pieca...
Obserwuj wątek
    • lirio Re: Pieczenie chleba, pomocy! 22.04.11, 15:47
      Niestety musisz to wyskubać ręcznie, albo wręcz obkroić.
      Do chleba nie używa się papieru. Natłuszczam formy olejem, piekę chleb i wywalam go z formy na drewnianą deskę.
      • anonimka124 Re: Pieczenie chleba, pomocy! 22.04.11, 16:21
        kurcze.... no trudno sad ale dziękuję za odpowiedź! smile
        • taba18 Re: Pieczenie chleba, pomocy! 22.04.11, 17:06
          W tej sytuacji faktycznie nic nie poradzisz. Mi też przytrafiło sie coś takiego, ostnym nożem ścięłam po prostu boki z przyklejonym papierem.
          To nie tak, że do chleba nie można używać papieru. Ja przez długi czas piekłam chleb w starej keksówce, nie chciałam wkładać ciasta bezpośrednio do niej, więc używałam papieru do pieczenia. Chlebki odchodziły super. Potem kupiłam inny paier i okazał się felerny jak Twój. Od tamtej pory kupuję tylko taki papier, na którym jest napisane, że jest dwustronny (obie strony z powłoką zapobiegającą przywieraniu) .
          Niedawno kupiłam w Tchibo formę do pieczenia chleba (taka większa keksówka) i tylko smaruję tłuszczem.
          • johana75 do taba18 22.04.11, 18:00
            Jak sprawdza się keksówka z Tchibo?
            Zastanawiam się właśnie nad nimi, są dość drogie a ja potrzebuje 4 sztuki bo zawsze piekę po 4 chlebki i nie chciałabym wyrzucic kasy w błoto.
            Zwykłe formy robią się brzydkie po kilkunastu pieczeniach.
            Czy te z Tchibo są teflonowe w środku?

Kupiłam kiedyś formy z Ikei, z teflonem w środku i to niestety był szajs...
            • ka_thy Re: do taba18 22.04.11, 19:23
              Zwykłe masz na myśli białe? Mnie białe nie dopiekają od spodu, znaczy pieką ale chleb wyciągam zupełnie biały i muszę go jeszcze dopiec bez foremki.

A z okazji Świąt szarpnęłam się na taką foremkę na chleb smile Jeszcze nie piekłam, jutro debiut smile
              https://ec5.images-amazon.com/images/I/41eZTdycFpL._SL500_AA280_.jpg
              • johana75 Re: do taba18 22.04.11, 23:33
                Pisząc zwykłe miałam na myśli te srebrne formy (keksówki kosztują ok 5zł).
                A białe to jakie są?
                Fajna ta forma do chleba ile kosztuje?
            • taba18 Re: do taba18 22.04.11, 21:41
              Sprawdza się, jestem zadowolona. Piekłam dopiero kilkanaście razy, na razie forma jest jak nowa. Nie wiem co to za powłoka, ale chlebek wyskakuje z formy bez problemu, chlebek ze wszystkich stron jest ładnie przyrumieniony.
              Też się "gryzłam" czy kupić, bo drogo, ale nie żałuję i zdecydowanie polecam.

Dla zainteresowanych - chodzi o taką formę:
              www.tchibo.pl/Forma-do-wypiekania-chleba-p200023069.html
              • johana75 Re: do taba18 22.04.11, 23:36
                O to fajnie, muszę jeszcze wymierzyć czy zmieszczą mi się do piekarnika. Szkoda że nie są wyższe, bo jak piekę razowca to jest równo z formą i chleb nie jest za wysoki. Te formy z TCM mają dokładnie tą samą wys. co moje.
                • taba18 Re: do taba18 23.04.11, 13:54
                  Ja dopasowuję proporcje do formysmile Piekę z 1,5-2 porcji. W Tchibowej formy wychodzi mi nawer 2 kilogramowy chlebek.
                  www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f22a68d3930731ae.html
                  • johana75 Re: do taba18 23.04.11, 17:46
                    Oczywiście porcje ciasta dopasowuje do foremek ale foremki muszą mi się zmieścić do piekarnika, w taki sposób żeby był pełen, bo niezbyt ekonomiczne dla mnie jest pieczenie jednego chleba. Musiałabym piec 4 razy w tygodniu a nie mam na to czasu.
                    Tak więc piekę za jednym zamachem 4 keksówki z 2,2 kg mąki czyli przeszło 4kg. chleba .

Ja często piekę razowce więc ie wyrastają mi z kopułką tak jak chlebki z białej mąki.

Ten z garnka rzymskiego - z mąki oczyszczonej:
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/iCgmVPr1uK7bpkTknB.jpg

A tutaj typowy razowiec:
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/cVWBaDod3wMSQ7C1wB.jpg

A ten pieczony w zwykłym garnku ze stali nierdzewnej :
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/ZmIrBf58VAFLvYSLSB.jpg
    • johana75 Re: Pieczenie chleba, pomocy! 22.04.11, 17:51
      Nigdy nie używałam papieru do pieczenia chleba. Zawsze smaruje keksówki margaryną i odchodzi doskonale. Garnek rzymski smaruje olejem i posypuje otrębami, lub płatkami owsianymi.
      • wilma1970 Re: Pieczenie chleba, pomocy! 23.04.11, 17:16
        Piekę biszkopt na tortownicy bez dna, wyłożonej tylko papierem, żeby go odkleić od ciasta, pocieram go mokrą ręką - jakoś odchodzi. Możesz spróbować.
    • hela6 Re: Pieczenie chleba, pomocy! 29.04.11, 12:19
      Używam do różnych rzeczy, do chleba najmniej, chyba że słodkiego tureckiego.
    • mocpytan Re: Pieczenie chleba, pomocy! 29.04.11, 21:56
      johana a jakie masz foremki do bułek? smakowicie wyglądają na tych zdjęciach smile
      • johana75 Re: Pieczenie chleba, pomocy! 29.04.11, 22:14
        Oj chyba nieskładnie napisałam wink

Bułki są pieczone bez foremek. Zagniatam ciasto i kilka razy " naciągam" górę aby ładnie wyrosły i nie rozeszły sie na boki.
        No własnie formowanie bochenka chleba i bułek to taka sztuka...podpatrzyłam na youtube.
        jesli się bochenka dobrze nieu formuje to własnie przy wyrastaniu lub pieczeniu rozejdzie sie na boki.
        np. tak;
        www.youtube.com/watch?v=bNY7ESjCQFo&feature=related
        mi jest wygodnie robic to na stole nie w powietrzu ;0
        • furryfriday Re: Pieczenie chleba, pomocy! 04.05.11, 11:02
          Dzięki za odpowiedź i linki smile W takim razie popracuję jeszcze nad moimi umiejętnościami zagniatania chleba, ewentualnie nabędę foremkę. Wypieki na zdjęciach wyglądają pysznie, zazdroszczę talentu piekarskiego smile
          • johana75 Re: Pieczenie chleba, pomocy! 05.05.11, 14:42
            Dziekuje za pochwałe ale np. ciasta uciera nie wychodza mi ;P
            A chlebki i inne owszem smile
    • tehuana Re: Pieczenie chleba, pomocy! 04.05.11, 23:09
      Felerny papier. W papier trzeba niestety zainwestowac. Mieszkam w USA, a gdy jade raz na rok do Polski to kupuje sobie zapas papieru Paclan. Uzywam go od lat, moja mama uzywala. Nawet nie probuje uzywac innego. Zawsze klade bochenek na lopacie wylozonej papierem i wsuwam do piekarnika. Bez podsypywania i balaganu. Po 15 minutach wyjmuje papier spod bochenka i pieke juz na samym kamieniu.
      Papier niespecjalnie sie sprawdza w keksowkach przy zytnich chlebach na zakwasie. Gdy ciasto rosnie, papier wilgotnieje, przy pieczeniu paruje i robi sie nie zbyt fajna skorka. Lepiej kupic porzadna keksowke albo obsypac wnetrze maka lub bulka tarta. I dopiekac juz bez keksowki, by przyrumienic boki chleba.
      Do garnka rzymskiego tez ciasto moze sie przykleic. Mozna sie zdenerwowac.
      moj blog o pieczeniu chleba w domu
      • zawsze_zielona Re: Pieczenie chleba, pomocy! 12.05.11, 14:55
        Ile ja sie nadenerwowallam, by zrzucic wyrosniety chleb z lopaty na kamien bez uszkodzen chleba. O tym, by wkladac chleb na lopacie wylozonej papierem nie pomyslalam :-o Dziekuje Ci dobra kobietosmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka