Dodaj do ulubionych

jaki piec?

06.06.11, 10:17
wszechwiedząca WDPD!
penie będziemy wymieniac piec do co w domu,bo ten nasz jest do powieszenia w sklepie z napisem-panu juz dziękujemysmile
i teraz doradźcie-jaki jest dobry piec,w miarę tani,który szybko nie wygasa,a nagrzeje dom piętrowy
żeby nie trzeba było wymieniac instalacji,bo na to już nie będzie kasy
teraz jest na zwykły węgiel,ale te nowsze są chyba na ekogroszek?ktoś coś wie?
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: jaki piec? 06.06.11, 14:03
      Są i zwykłe i na ekogroszek-wszystko zależy od tego czym chcesz w nim palić.
      Jeśli normalnej wielkości węglem, drewnem-wystarczy zwykły piec węglowy -najlepiej z wentylatorem, aby temperaturę utrzymywał, ale do niego trzeba dokładać kilka razy dziennie, jeśli chcesz palić ekogroszkiem-najlepiej kupić piec z podajnikiem (do załadowania raz na kilka dni). Taka opcja jest najwygodniejsza, ale i piec jest droższy i tona ekogroszku również. Czasami jest również problem z kupieniem tej wielkości węgla. Rozeznaj się ile u Ciebie kosztuje i czy do zdobycia przez cały rok.

Mam zwykły piec Zrębiec z wentylatorem -ogrzewa dom piętrowy ok 200m-i daje czadu od kilku lat-bo my ciepłolubni przez cały rok mamy ok 25 stopni big_grin Nie mam do tej firmy zastrzeżeń-może o tyle, że najniższą temperaturę jaką można było na nim uzyskać to 50 stopni-ale poradziliśmy sobie kupując sam sterownik(dodatkowo 50zł)-i teraz najniższa to 40 stopni(na piecu oczywiście).
      • mama.rozy Re: jaki piec? 06.06.11, 14:17
        to nasz złom,pali prawie wszystko,ale niestety wypala się mniej wiecej po 3 godzinach,w przypływie czułości kaloryfery na górze są letniesad
        w nocy wygasa nam do zera,toteż marzniemy paskudnie
        pomyślimy o tym z podajnikiem
        • schiraz Re: jaki piec? 06.06.11, 14:51
          Piec na ekogroszek ma ten plus, że palisz w nim raz na początku okresu grzewczego i wygaszasz go wiosnąsmile Podajnik podaje ekogroszek a jedyna robota to wybieranie popiołu i dosypywanie wsadu, ale jest to droga impreza, bo piec jest droższy i tona ekogroszku droższa (u nas 800zł). My mamy piec miałowy, palimy raz w tygodniu (w okresie grzewczym), po 48 h od napalenia musimy dołożyć miału i potem co 24 godziny dokładamy szufelkę. Po tygodniu mniej więcej piec gaśnie, trzeba go wyczyścić, zasypać i rozpalić (dla mnie 15 minut roboty). Teraz palę tylko na ciepłą wodę i trzyma gdzieś tak dwa tygodnie zanim zgaśnie. Tona miału kosztuje u nas 450 zł, przez zimę potrzebuję półtorej tony (mniej więcej) na ogrzanie domu 100 m.
          ------
          Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
          • mama.rozy Re: jaki piec? 06.06.11, 19:27
            a,to nasz piec jest koksowy,tzn.kostka można w nim palic,ale im większe kawałki,tym lepiej grzeje
            tona 850zł-kostki
            koksu jakoś 900 czy coś koło tego
            toteż ten groszek dla nas nie jest taki zły
            a przynajmniej by nie wygasał,jak teraz
            bo rozpalenie w nim od rana to jakieś 40min,po czym góra jest lenia po 2godzinach,po prostu koszmar-ale dom był budowany dla starszego małżeństwa,pan szybko zmarł,a pani,która w nim mieszkała zajmowała jeden pokój na dole.miała tu mieszkac jej wnuczka,ale się rodzina pożarła o spadek i chatę sprzedaliwink
            popatrzymy za tymi piecami
            dzięki
            • schiraz Re: jaki piec? 06.06.11, 20:01
              W takiej sytuacji zdecydowanie polecam piec na ekogroszek. Najważniejsza sprawa - nie bawisz się w rozpalanie i czyszczenie, jedynie raz w tygodniu dosypujesz wsadu i czyścisz z popiołu. I pali Ci się jak złoto od początku do końca okresu grzewczego czyli od pierwszego rozpalenia do planowego wygaszenia. Ja zdecydowałam się na miałowy piec tylko ze względu na cenę miału. Jeżeli teraz opał kosztuje Ciebie tyle, to śmiało decyduj się na ekogroszek.
              ------
              Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
              • mama.rozy Re: jaki piec? 06.06.11, 20:19
                ok,jeszcze raz dzięki
                a nie wiesz jeszcze,jak mam się nie dac oszukac w sklepie?winkmąz filozof będzie wiedział jeszcze mniej niż ja,a w dodatku nie ma takich WDPD przy sobiewink
                • b-b1 Re: jaki piec? 06.06.11, 21:47
                  Najpierw poczytaj opinie w necie na temat pieców z podajnikiem-bo sa jak się nie myle dwa rodzaje -szufladowy(tłokowy) i ślimakowy. Potem szukaj opinii o producentach, potem sprawdzaj, gdzie najtaniej.

U nas w zeszłym roku był problem z ekogroszkiem(sąsiedzi korzystają)-cena za tonę dochodziła do 1500zł , a i tak trudno było go zdobyć-stąd ja raczej na ten luksus się nie piszę big_grin

Mój zwykły nie gaśnie(ma wentylator) nie trzeba go rozpalać rano, mimo, że trzeba dokładać częściej(co ok 6 godzin), to nie wygasa w nocy.
                  • mama.rozy Re: jaki piec? 07.06.11, 08:15
                    nasz tych 6godzinnie dożywa,mamy straszny problem zimą,bonie ma tak,żeby cały czas ktoś był w domu,czasem trzeba wyjechac na te kilka godzin...
                    z tego,co się orientowaliśmy,tu ceny ekogroszku nie były tak wysokie i jest kilka hurtowni,gdzie można zamawiac
                    dziękismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka