Dodaj do ulubionych

odbarwione pranie

01.08.11, 11:00
od jakiegoś czasu mam problem z praniem i nie mam pomysłu jaka jest przyczyna

na ubraniach po praniu pojawiają mi się odbarwienia, np. na szarym ręczniku są pomarańczowe plamy, dzisiaj na zielonej bluzce zauważyłam kilka jaśniejszych plam, szara bluzka ma pomarańczowe odbarwienia

i pytanie jaka może być przyczyna: odplamiacz z Lidla który dodaję do prania, zażelaziona woda (w której wiem że nie mogę namaczać zwłaszcza białych rzeczy bo są na nich potem pomarańczowe plamy)

z ręcznikami miałam jeszcze podejrzenie że to może być od wycierania niedokładnie spłukanych rąk po użyciu specyfików do mycia łazienki - no ale w bluzki tych rąk nie wycieram

myślałam jeszcze że to może problem dorzucania do prania ścierek ubrudzonych w detergentach do mycia - ale ostatnio piorę je osobno więc na bluzkach nie powinno być tych plam
Obserwuj wątek
    • minia0000 Re: odbarwione pranie 01.08.11, 20:18
      U mnie jest podobny problem, z tym że moje plamy są koloru brunatnego- na jasnych rzeczach, a jasnego- na ciemnych. Poszperałam troche w necie i okazało się że jest to wina zbyt twardej wody. Zalecają dodawać więcej proszku do prania (gdyż zawiera zmiękczacz), także Calgon. Pozdrawiam
      • olciaalcia Re: odbarwione pranie 01.08.11, 22:54
        dzięki za pomoc - tego nie brałam pod uwagę

parametrów wody jeszcze nie znam - dopiero zbieramy się do jej badania i zakładania filtrów
    • the_kami Re: odbarwione pranie 01.08.11, 22:58
      A czy te odbarwienia się spierają w kolejnych praniach, czy zostają na stałe? Bo jeśli zostają, to jednak bym ten lidlowy preparat podejrzewała...
    • ja.dorcia Re: odbarwione pranie 02.08.11, 09:20
      Ja mam kilka teorii, nie wiem czy słusznych... smile

1) Odplamiacz
      2) Zbyt dużo proszku, nie wypłukał się dokładnie, wysechł i tak mu zostało
      3) Podobnie jak wyżej tylko że płyn do płukania
      4) Taka tkanina

Już tłumaczę punktu 1 i 4 smile
      1 - miałam raz przypadek, co prawda nie z tym lidlowym, ale innym, jeszcze dawno, dawno, że plama ze ścierki dosłownie przeszła na prany razem obrus... i z tego obrusu już puścić nie chciała... ale to jeszcze, jak cały rynek odplamiaczy dopiero raczkował...
      4 - też mam kilka takich bluzek, na których z bliżej nie określonych przyczyn pojawiły się odbarwienia - białe na niebieskim i zółte na zielonym... Przy czym nie gra tu roli ani materiał, ani jakość (oba fakt, niby bawełna, ale jedna marketowa a druga markowa)... i nic nie da się z tym zrobić
      • olciaalcia Re: odbarwione pranie 02.08.11, 16:47
        plamy zostają na stałe - to jest odbarwiony materiał

rodzaj tkaniny nie ma znaczenia - zarówno ręczniki frotte, jak i bawełniane bluzki, koszule - kolorowe

na szarym kolorze zrobiły się pomarańczowe plamy a na zielonej bluzce jaśniejsze - żółte przebarwienia

odplamiacz odstawię - no chyba że zaufam Vanishowi ale jest pieruńsko drogi - przydałby się bo moje dziecko non stop coś zaplamia

płyn do płukania też odstawię

zobaczymy, najgorzej że nie ma reguły że przy każdym praniu pojawiają się te plamy

• czarnygosi_ek Re: odbarwione pranie 02.08.11, 17:36
          Użyłam do białej bluzy wybielacza z lidla , po pranu pojawiły się na nim żółte odbarwienia , które widoczne są tylko pod światło , nie mam 100% pewności że to ten wybielacz , może bluza wcześniej je miała tylko nie zauważyłam , choć raczej w to nie wierzę . Niestety później usiłowałam się pozbyć tych odbarwień różnymi sposobami i nic nie pomogło sad Bluza nie nadaje się do niczego sad a lidlowski odplamiacz wywaliłam , wolę nie ryzykować z innymi ciuchami .
          • pluszsz Odplamiacz z Lidla 13.08.11, 21:13
            Zwróciliście uwagę, że ten "odplamiacz z Lidla" to nic innego niż Va.ish, tylko 3 razy tańszy? Ta sama fabryka, skład, instrukcja użytkowania. Porównajcie.
            • synus2 Re: Odplamiacz z Lidla 24.08.11, 15:30
              w 100%wina odplamiacza z Lidlla,kiedys kupilam srodek zmiekczjacy wode w Rossmanie /za pare groszy/ i po uzyciu okazalo sie, ze odbarwil kolory na recznikach i kolorowej odziezy.Wywal to swinstwoi
              • czarnygosi_ek Re: Odplamiacz z Lidla 05.10.11, 20:01
                już się też go pozbyłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka