Dodaj do ulubionych

Pralka - co wazne, a co zbedny bajer?

06.08.11, 14:51
Czeka mnie zakup nowej pralki. Stara - Elektrolux, po 10 latach eksploatacji i wymianie bębna odmawia dalszej wspolpracy, i znow nadaje sie do naprawy. Zamiast wiec wydawac pieniadze na czesci, postanowilam zakupic nowy egzemplarz.

I teraz pytanie. Co jest wazne w pralce (jakie programy czy funkcje), a co jest zbednym bajerem. Jedyne ograniczenie, ktore mam to pralka moze miec max 45 cm glebokosci i musi byc ladowana od przodu.

Dodam, ze w domu jest dwojka malych dzieci i pralka chodzi codziennie, a czasami nawet i 2x na dzien.
Napiszcie, jakie programy, oprocz tych podstawowych Wam ułatwiaja zycie, bo byc moze moja ich nie ma i nie wiem, ze moga byc potrzebnasmile

Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 06.08.11, 15:15
      U mnie ważne funkcje to:
      - mam widzieć, ile czasu pierze na danym programie
      - ma mieć program do prania wełny- swetry piorę tylko w pralce.
      - mam też program z możliwością skrócenia, omija się jedno z płukań i tak zamiast na 40 stopniach prać 1,20; pierze -45 min.
      W sumie z własnej pralki jestem bardzo zadowolona, służy mi już z 5 lat (mam amicę).
    • marikooo Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 06.08.11, 15:48
      Musi mieć krótki program 30-40 stopni na tzw. pół wsadu - często korzystam, kiedy mam tylko kilka ubrań w danym kolorze, a za żadne skarby nie będzie mi się chciało ich wyprać ręcznie.
      Gdybym kupowała pralkę teraz, to zwróciłabym uwagę na to, żeby był łatwy dostęp do zakamarków pojemnika na proszek. Zalągł mi się tam grzyb i nie mam jak go wyszorować - już nawet szczoteczką do zębów próbowałam, ale nie sięgam do końca.
      • ewenny58 Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 06.08.11, 17:15
        próbowałaś wymontować szufladę i wymyć ją pod kranem?
        ja swoją rozbieram na części i szoruję
      • asdaa Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 06.08.11, 17:47
        polecam wsypywanie proszku bezpośrednio do bębna, robię tak od kilku lat i nie mam problemu z zasyfioną szufladką. Pop raniu szufladkę wyjmuję, wąż spustowy odłaczam od kanalizacji, drzwiczki zostawiam otwarte - schnie tak przez ok. dobę. Nie ma problemu z grzybem.
        Swojego spróbuj potraktować domestosem, a wydrapać go np. patykiem do szaszłyków.
      • slim.fast Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 07.08.11, 12:16
        marikooo napisała:

Zalągł mi się tam grzyb i nie mam jak go w
        > yszorować - już nawet szczoteczką do zębów próbowałam, ale nie sięgam do końca.

Wyjmij cały pojemnik i wrzuć do zmywarki na wysoką temperaturę smile

• dzambii Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 06.08.11, 16:24
      Ostatnio mama kupiła pralkę Bosch. Już żałuję, że moja wciąż działa. Ma 40 cm, pojemność 4,5 kg, dowolnie ustawiana temperatura i szybkość obrotów, dobór ilości wody do wagi włożonych rzeczy, pokazuje czas trwania prania, można włączyć z opóźnieniem… cudo.

Zastanawiam się, jakim cudem pralka może być zapełniona codziennie (nawet przy dwójce dzieci). 4 kg rzeczy to duży wór. Zmieniacie ciuchy co godzinę, czy jest codzienne pranie ręczników i pościeli? Nie czepiam się założycielki wątku, w innych jest to samo. Tak się tylko zastanawiam co pierzecie 7 dni w tygodniu.
      • marzeka1 Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 06.08.11, 16:30
        "Zastanawiam się, jakim cudem pralka może być zapełniona codziennie"- też mnie to zadziwia, a mam 2 dzieci.
        • ka_thy Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 06.08.11, 17:10
          Ja segreguję pranie i osobno piorę:
          1. Koszule męża - jasne i inne delikatne jasne rzeczy.
          2. Koszule męża - kolorowe i inne delikatne rzeczy kolorowe
          3. Bieliznę czarną i skarpety
          4. Bieliznę białą i skarpety
          5. Ciemne rzeczy delikatne - koszulki, bluzy, itp
          6. Bluzki zielono-turkusowe - akurat mamy dużo tego w domu, że zbierze się jedno pranie

Jeśli do tego dodać ściereczki, ręczniki, pościel, dżinsy, itp. to łatwo wychodzi przynajmniej jedno pranie dziennie.
        • sadosia75 Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 06.08.11, 17:57
          2 dzieci, 2 dorosłych ( prania zwierząt nie licze ) codziennie pranie składa się z
          - spodni męża
          -koszulek męża ( w trakcie pracy 8 godzinnej idą 2 koszulki, 12 godzinnej 3 - 4 koszulki w zależności o temp na zewnątrz )
          - koszulki dziewczyn
          -spodnie, sukienki, kiecki dziewczyn
          - moje koszulki spodnie i cała reszta

Każde ciuchy zakładamy raz ( przy takich temp nie da się więcej razy ) jeśli leży wszystko w łazience to po prostu śmierdzi wszystko bo wentylacja jest zerowa jeśli nie ujemna. codzienne pranie szczególnie latem ( zimą jest znacznie lepiej ) to nic dziwnego w moim domu.
          a doliczyć do tego ręczniki 2 psów ( codziennie są wywożone na jezioro żeby popływały ) koce kotów, leżanki itp to prania jest od cholery i ciut ciut.

A w temacie. moja pralka musi mieć
          - szybkie pranie
          - wyświetlacz czasu prania
          - program na wełnę
          - wysokie obroty wirowania
          - możliwość zaprogramowania czasu prania ( jeśli chcę żeby się prało za 2 godziny to ma się wyprać za dwie godziny i)
          - blokadę przycisków
      • mloda0242 codzienne pranie 06.08.11, 17:20
        zdarza mi się dość często codzienne pranie, a mam tylko jedną córę - rzadko czekam, aż uzbiera mi się 4 i pół kilo czerwonego czy czarnego, białego albo ręczników - piorę na krótkim programie codzienne ubrania, ręczniki, ściereczki i inne cuda;
        • erivela Re: codzienne pranie 09.08.11, 08:55
          Ja mam w swojej pralce 30 minutowy cykl prania i tez często z niego korzystam, a najczęściej to chyba włączam pranie parowe bo to duża oszczędność wody i prądu.
      • at.at Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 07.08.11, 10:52
        Pralka z wsadem 4 kg nie oznacza, że masz do niej wpakować 4 kg ciuchów. Bo to waga MOKREGO prania. Jak myślisz, ile to par dżinsów?
        Ostatnio naprawiałam pralkę i pan powiedział mi, że mało kto o tym wie, a większość reklamacji pralek jest odrzucana ze względu na przeładowanie.
        • ka_thy Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 07.08.11, 18:06
          Poza tym pranie pełnego wsadu mają tylko podstawowe programy, te dla bawełny. Wszelkie syntetyki, mixy, delikatne itp są przeznaczone dla połowy wsadu.
        • kamw1807 Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 07.08.11, 21:56
          at.at napisała:

> Pralka z wsadem 4 kg nie oznacza, że masz do niej wpakować 4 kg ciuchów. Bo to
          > waga MOKREGO prania. Jak myślisz, ile to par dżinsów?
          > Ostatnio naprawiałam pralkę i pan powiedział mi, że mało kto o tym wie, a więks
          > zość reklamacji pralek jest odrzucana ze względu na przeładowanie.

Bzdura TOTALNA, w pralkach troszkę siedzę i jestem na bieżąco, podana jest zawsze maksymalny wsad SUCHEGO prania, nie mokrego
    • an.i.ka Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 06.08.11, 17:35
      Jakiś czas temu kupowałam pralkę i ważne dla mnie było, żeby była wkładana od przodu, mieściła 5 kg, miała wysokie obroty wirowania, żeby była nie głębsza niż 40 cm i miała dobre opinie w internecie. smile Generalnie ważne było, żeby zmieściła się w mojej małej łazience, a miała takie funkcje jak duża.

Udało mi się kupić taką pralkę, głębokość 35 cm firmy Hoover. Co ważne - oprócz standardowych - ma trzy krótkie programy 45, 30 i 15 minut - przydają się gdy trzeba coś odświeżyć. Jest też program trwający 1 godzinę.

Przydatne jest to, że programy są skonfigurowane automatycznie tzn. ustawia się tylko rodzaj prania, a pralka dobiera czas i temperaturę prania (chociaż, jeśli nam nie odpowiada temp. można też ustawić ręcznie). Dobrze wiruje.

Niedawno ją kupiłam, ale na razie jest ok. Trochę się obawiałam zakupu, bo firma nieznana. Zobaczymy co będzie za kilka lat. No ale recenzje na ceneo mnie przekonały.
      • 3-mamuska Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 06.08.11, 18:17
        Ja mam 3 dzieci i 7 kg wsadu i piore prawie codziennie, a czasem 2 prania dziennie.
        Co tydzien sama posciel to 2 wsady,z 4 lozek w tym 1 duze.Koce poduchy z kanap 1 wsad,reczniki 1-2 wsady (zalezy czy byl basen czy wyjscie nad wode), 2 ciemnie wsady i 2 biale wsady,1-2 jane kolory wsady, 1-2 ciemne kolory wsady.
        Moj syn i maz codziennie koszule do pracy szkoly ,corka ma mundurek,ja tez codziennie zmieniam,a do tego 3 late i wiecznie otwarte drzwi ogrodowe,czaem zdarza sie ze mam malo prania jak w tym tygodniu tylko 2,ale kosz juz pelny stoi,mamy duzo ubram.A do tego koty wiec czesciej piore i posciel i koce,kanapowe poduchy.

Szukalam w pralce:
        -duzy wsad,
        -polowa prania,
        -mozliwosc 90 stopni,
        -mozliwosc nastawinia czasu,
        -blokada drzwi (to juz chyba wszystkie maja)
        -welna,
        -szybkie pranie,
        -intensywne pranie dla ciuchow dzieci,
        -pranie reczne,
        -mozliwosc ustawinia szybkosci wirowania,
        -mam tez program samego wirowania ,sprawdza sie przy jeansach,
        -i dodatkow plukanie.
        -a i dla mnie wazne bylo pokazanie czasu trwania praniaczesto jeszcze gdzies wychodzac chce powiesic pranie,a nie lubie jak pranie siedzi wyprane mokre w zamknietej pralce,
        a i moja ma mozliwosc skasoania programu juz po wlaczniu,sprawdza sie jak moj syn wlaczy pralke,zawsze moge ja wylaczyc,moja mama ma taka ze musi 24 odczekac, zanim samo sie skasuje.

> Przydatne jest to, że programy są skonfigurowane automatycznie tzn. ustawia się
        > tylko rodzaj prania, a pralka dobiera czas i temperaturę prania (chociaż, jeśl
        > i nam nie odpowiada temp. można też ustawić ręcznie). Dobrze wiruje.
        Moja tez chyba to ma,bo kilka dni temu maz wstawil ciemne spodnie i koszule do pracy i normalnie 45 minut,by pralo, a po chwili przeskoczylo na cos kolo 20 kilku minut,
        a i wczoraj podczas dodatkowego wirowania syn mowi ze zostalo 4 miniuty do konca ,a mnie minelo 30 sekund jak pokazlo sie koniec.

• kasiak37 Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 06.08.11, 21:24
        Hoover to nieznana firma?big_grin
        To znana i dobra marka.
        • an.i.ka Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 06.08.11, 23:32
          kasiak37 napisała:

> Hoover to nieznana firma?big_grin
          > To znana i dobra marka.

Być może smile Mi dotąd nie znana. W sklepach królują Bosh, Electrolux, Beko, Whirlpool. Myślę, ze dla kogoś kto się tym nie interesuje/zajmuje to obco brzmiąca marka.

Skoro znana i dobra marka to się cieszę, bo pralkę mam krótko.
          • smutas13 Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 08.08.11, 07:50
            Dla mnie ważne są programy:
            - bawełna białe
            - bawełna kolor
            - wełna
            - syntetyki
            - jedwab
            - super krótkie
            - możliwość pranie bez wirowania ( męskie koszule i delikatne bluzki)
            - możliwość przerwania pracy pralki w celu dołożenia zapomnianej rzeczy
            - możliwość ustawienia poboru wody
            - możliwość ustawienia obrotów wirowania (chyba jest we wszystkich typach)
            Jeszcze muszę się zastanowić, jak rozwiązać problem krochmalenia. Ścierki, prześcieradła i pościel, muszę mieć wykrochmalone. W instrukcji mojej nowej pralki (mamy ją od tygodnia), nic na ten temat nie jest napisane. Nikt już nie krochmali prania?
            • kamw1807 Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 08.08.11, 11:38
              Myślę, że nikt nie krochmali, wyszło to z mody poza tym jest niezdrowe,
              robiły to nasze babcie.
              czym wg Ciebie różni się program bawełna biała, od bawełna kolor?
              Tylko Amica ma tak chore nazewnictwo, przecież cykl wygląda identycznie, poza tym, że na kolor nie masz 90st.
            • jagoda85 Re: Pralka - co wazne, a co zbedny bajer? 08.08.11, 11:46
              A po co dawać dodatkowe "jedznoko" roztoczom. Ja krochmalę tylko ścierki kuchenne, które z rzadka używam, bo mam zmywarkę, krochmalę też haftowane serwetki i 2 obrus haftowany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka