Dodaj do ulubionych

Zatęchła pościel.

19.08.11, 19:17
Wyjęłam pościel ze skrzyni w wersalce gdzie lezała z rok nie używana w pokoju gościnnym i czuję że śmierdzi i kołdra i poduszki. Wywaliłam na dwór już ze 3 tygodnie temu, jest trochę lepiej, ale nadal wyczuwam ten zapaszek. Czy coś można zrobić?
Obserwuj wątek
    • irenazu Re: Zatęchła pościel. 19.08.11, 19:54
      Oddaj do pralni i na przyszłość co miesiąc wyjmuj i wietrz. I raczej nie na słońcu. Zimą, w mróz możesz przetrzymać dłużej na powietrzu.
      • lirio Re: Zatęchła pościel. 19.08.11, 20:20
        Albo trzymaj w workach z których powietrze wyciąga się odkurzaczem.

Czytałam o metodzie z goździkami. Lekko rozbite goździki układa się na podstawkach w szafie w której śmierdzi stęchlizną. Nie wiem czy goździki nie pozostawią plam jak się je rozrzuci po pościeli, albo wrzuci do worka z pościelą.
        • ziellonka Re: Zatęchła pościel. 20.08.11, 18:44
          Ja, niestety, wyrzuciłam, bo nic nie pomogło, ciągle czułam ten zapach. W nocy się budziłam i go wyczuwałam.
          • koralina5 Re: Zatęchła pościel. 08.09.11, 09:06
            Szkoda, że nie masz pralki z funkcją prania parowego bo łatwo można odświeżyć nawet kołdrę w takiej pralce Big In z wsadem 11 kg
    • mikiliki77 Re: Zatęchła pościel. 21.08.11, 14:33
      Potwierdzam, wietrzenie przynajmniej co dwa miesiące zapobiega niepożądanym zapachom. Teraz to pewnie w pralni coś pomogą, albo na przyszłość dobrze jest zaopatrzyć się w pralkę funkcją odświeżania pościeli.
    • przeciwcialo Re: Zatęchła pościel. 21.08.11, 19:35
      Ja wietrze wełniana, i cały czas ją czuje. Chyba wywale w końcu tylko nie wiem jaką kupic w zamian.
      Musi być ciepła.
      • media_hole Re: Zatęchła pościel. 25.08.11, 13:13
        Jak stęchlizna ciągle się utrzymuje, to nie ma co, trzeba wywalić - ja z szafie z pościelą staram się trzymać saszetki zapachowe, poza tym wyjmuję je w miarę często, więc nie ma problemu z zawilgoceniem. Bardzo ładne zapachy do szafy znalazłam tutaj.
        • mikiliki77 Re: Zatęchła pościel. 28.08.11, 19:14
          Trzeba też sprawdzać miejsce w którym się pościel trzyma, bo może być wilgoć i wtedy saszetki zapachowe tylko tłumią zapach a potem jest już za późno, i trzeba wywalić.
          Ja mam kołdrę zwykłą puchową, jest lekka ale daje dużo ciepła, raz na jakiś czas odświeżam ja w pralce.
    • ladyjm Re: Zatęchła pościel. 28.08.11, 20:33
      pralnie chemiczna moze pomóc ale gwarancji nie ma
      • dorota_11 Oddajcie do schroniska 08.09.11, 09:46
        Jesli nic nie pomoże i postanowicie wywalić - oddajcie do schroniska dla bezdomnych lub do schroniska dla zwierząt. Zawsze są potrzebujący, którym przydadzą się rzeczy dla nas nieprzydatne...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka