Dodaj do ulubionych

Zielone pomidory

24.08.11, 18:15
Niespodziewanie mam sporo zielonych pomidorów. Nigdy nic z nich nie robiłam, macie może sprawdzone przepisy, coś oprócz tradycyjnej sałatki typu "szwedzka"?
Obserwuj wątek
    • kubeczka Re: Zielone pomidory 24.08.11, 18:43
      Można zrobić dżem. Najlepszy wychodzi robiony 2 dni. Proporcja: 2 kg pomidorów, 1 kg cukru, sok z 1 cytryny. Pomidory pokroić w kostkę, dodać sok z cytryny, odrobinę cukru i gotować ok. godziny. Dodać resztę cukru i gotować jeszcze ok. godziny. Następnego dnia jeszcze pogotować i włożyć do gorących słoików (najlepiej podgrzanych w piekarniku) zakrecić i odstawić do ostygnięcia.
    • budzik11 Re: Zielone pomidory 24.08.11, 20:26
      Smażone zielone pomidory (BTW polecam książkę!). Tyle, że są dość kwaśne, ale w połączeniu z delikatnie słoną panierką - pychota: ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Smazone_zielone_pomidory,,41754055,9495.html
      Zielone pomidory zdrowe nie są, ale raz na jakiś czas można poszaleć smile
    • kol.3 Re: Zielone pomidory 25.08.11, 07:10
      Wyrzuć, są rakotwórcze.
    • kol.3 Re: Zielone pomidory 25.08.11, 07:11
      pl.wikipedia.org/wiki/Solanina
      • agava07 Re: Zielone pomidory 25.08.11, 08:42
        Są trujące, podobnie jak zzieleniałe bulwy ziemniaków. Pomidory tracą solaninę podczas dojrzewania. Jadalne są tylko czerwone.
    • hela6 Zielone dojrzałe pomidory 25.08.11, 08:52
      Właśnie dostałam od teścia. Są zielone i dojrzałe. Taka odmiana. Nie powalają. Może i smaczne jak inne , ale kolor podły. Choć w sałatce z czerwonymi wyglądają ciekawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka