Dodaj do ulubionych

Suchosc w ustach

13.09.11, 22:48
Dziewczyny czy ktoras z Was miala moze podobny problem?Odczuwam non stop suchosc w ustach i nie pomaga picie ani wody,herbaty,sokow.Chwile po wypiciu czegokolwiek znow mam wrazenie jakbym skacowana po imprezie byla.Pomozcie bo to bardzo uciazliwe jest sad
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Suchosc w ustach 13.09.11, 23:09
      wysychanie śluzówek nie tylko w jamie ustnej jest
      objawem niedoczynności tarczycy.
      Dlatego gorąco Cię namawiam na pozbycie się
      niedoczynności. Po wyrównaniu hormonów
      suchość zniknie. Do tego czasu proponuję ssanie
      cukierków czy żucie gumy. Mnie osobiście te czynności
      łagodziły tę niedogodność.
      • misiowazona Re: Suchosc w ustach 14.09.11, 10:37
        Myślę, że to hormony są przyczyną takiego stanu. Ja miałam podobny dysomfort w ciąży; wiecznie chodziłam wszędzie z 2-litrową butlą wody, w nocy piłam jak smok. Też mam kłopoty tarczycowe, więc pewnie rację ma koleżanka.
    • dzioucha_z_lasu Re: Suchosc w ustach 14.09.11, 11:20
      Do lekarza! To może być objaw cukrzycy lub problemów z nerkami.
    • wadera3 Re: Suchosc w ustach 14.09.11, 11:22
      Prawdopodobnie niedoczynność tarczycy - miałam to samo.
    • claratrueba Re: Suchosc w ustach 14.09.11, 11:38
      Zrób podstawowe badania- krew+ TSH, cukier na czczo, mocz.
    • jagoda85 Re: Suchosc w ustach 14.09.11, 16:56
      Równie dobrze możne to być Zespół Sjogrena. Najlepiej iść do lekarza i porobić dokładne badania.
    • katarzynadudek7 Re: Suchosc w ustach 14.09.11, 21:47
      Też bym nie bagatelizowała bo to nie jest normalne. Jeśli natomiast wysycha Ci gardło to swego czasu można było kupić w aptece nawilżacz do gardła w sprayu więc może to trochę pomoże.
      • 25augustyna Re: Sucha śluzowka 15.09.11, 11:41
        Też mam straszne problemy z suchą śluzówką. Mnie pomaga picie ziółek o nazwie BRONCHINAL. Jest tam prawoślaz który działa powlakająco i osłaniajaco na śluzówkę. Nie można pić herbaty ( strasznie wysusza) oraz wody gazowanej !!!
        • mamcia2synow Re: Sucha śluzowka 15.09.11, 14:34
          Dziekuje bardzo za podpowiedzi.
          Sprawa wyglada nastepujaco:zrobilam wczoraj analize krwi i moczu.Tarczyca w porzadku,cukier tez.Natomiast okazalo sie ,ze mam ogromne niedobory wit.D.Drugi problem to
          nieciekawe wyniki moczu(krew).Dzis zrobilam takze usg nerek-niby wszystko ok(kiedys mialam kamienie), no ale za to lewa nerka jest powiekszona...Zrobilam te badania z powodu ciaglego mego zmeczenia i wlasnie tej suchej sluzowki.Postanowilam pic mniej herbaty i kawy,wiecej owocow i warzyw na surowo.Moze bedzie poprawa.
          • dzioucha_z_lasu Re: Sucha śluzowka 15.09.11, 14:41
            Pić powinnaś dużo, zamiast herbaty pij herbatkę ze skrzypu - bardzo dobra na nerki. Kawę odstaw całkowicie, używaj mniej soli i żadnych przetworów z octem.
            I jeszcze badanie moczu zrób - to może być zapalenie nerek. Chociaż to zwykle bywa dość bolesne, ale czasem się tak tli i jedynym widocznym objawem jest właśnie ciągłe pragnienie, senność i często ciemne cienie pod oczami.
          • katarzynadudek7 Re: Sucha śluzowka 16.09.11, 16:35
            No to idź do dobrego lekarza smile Objawy te mogą być objawami choroby tkanki łącznej do których zalicza się toczeń czy zespół sjogrena. Ja podobno miałam szczęście bo diagnozę postawiono dosyć szybko ( w ciągu półtorej roku ). Niestety lekarze olewają "takie" dolegliwości nie łącząc ich ze sobą. A one nie są normalne.
            • aaricia_szalona Re: Sucha śluzowka 18.09.11, 11:30
              Doraźnie możesz kupić w aptece tabletki pobudzające wydzielanie śliny o nazwie SST. Są dostępne bez recepty, tylko w mniejszych aptekach raczej trzeba je sobie zamówić.
              • 25augustyna Re: Sucha śluzowka 19.09.11, 09:03

nie szalej. Zwykła wysuszona śluzówka też daje takie objawy. Odstaw herbatę i gazowane. Po 2 tyg. powinna byc poprawa.Jak nie dopiero bierz inne ewentualności pod uwagę. Nie panikuj.
                • hashi-tess Re: Sucha śluzowka 19.09.11, 11:04
                  25augustyna napisała:

>

. Nie panikuj.
                  >
                  >
                  >
                  w żadnym poście nie doczytałam się paniki.
                  Przesadzasz?
                  • 25augustyna Re: Sucha śluzowka 20.09.11, 15:27
                    przeczytaj jeszcze to:

zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,8820916,8__Drganie_powiek_,,ga,,8.html--
                    "Dopóki walczysz, jesteś zwyciężcą" — św. Augustyn
                    • 25augustyna Re: Sucha śluzowka 20.09.11, 15:29
                      jeszcze raz wklejam ten link:

zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,8820916,Blaha_dolegliwosc__czy_objaw_powaznej_choroby_,,ga.html--
                      • 25augustyna Re: Sucha śluzowka 20.09.11, 15:29

zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,8820916,Blaha_dolegliwosc__czy_objaw_powaznej_choroby_,,ga.html--

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka