Dodaj do ulubionych

pranie kurtki

29.09.11, 22:28
Otóż mam kurtkę z polarem (kurtka z Hydrofobowego materiału) która ma być prana w płynie, bez dodatku płynu do płukania. Zastanawiam się tylko czy zasada nie dodawania płynu zmiękczającego odnosi się do kurtki jako kompletu, czy tylko do części wierzchniej? Miałyście do czynienia z takimi problamatycznymi ciuchami?
Obserwuj wątek
    • ka_thy Re: pranie kurtki 29.09.11, 22:36
      A ten polar to jest tą warstwą spodnią? Bo polarów też się nie płucze w płynach zmiękczających.
      • nuova Re: pranie kurtki 29.09.11, 22:39
        ka_thy napisała:

> A ten polar to jest tą warstwą spodnią? Bo polarów też się nie płucze w płynach
        > zmiękczających.

tak, polar jest blizej ciala. dleczego sie nie plycze? a jesli kilka razy plukalam, a od tej pory zawsze juz przestane dodawac plyynu do plukania, to wyjdzie na prosta?
        • kamw1807 Re: pranie kurtki 30.09.11, 14:58
          materiał robi się mniej ochronny, zwłaszcza w przypadku kurtki, może zacząć bardziej przesiąkać itd., ja do swetrów też nie dodaję, wełna robi się taka rozlazła, to samo dotyczy ściereczkę z mikrofibry, prać można w proszku w gorącej wodzie, ale w płynie nie płukać bo traci swoje właściwości
          • nuova Re: pranie kurtki 30.09.11, 21:31
            Że kurtka, to jestem w stanie zrozumieć, ale przedpiszczyni wspomniała, że polara też nie traktować płynem zmiękczającym i tego nie ogarniam.
            • ka_thy Re: pranie kurtki 30.09.11, 23:37
              Polar jako tkanina nie jest taką zwykłą tkaniną.

Polar powstał na wzór futra niedźwiedzia. Jest zbudowany ze splotów cieńkich rureczek poliestrowych. Pojedyncza rureczka może mieć długość nawet 40 kilometrów, przy wadze około 5 gramów, czyli tyle ile waży woda mieszcząca się w jednej łyżeczce od herbaty. W każdym z tych włókien znajduje się powietrze, które daje efekt warstwy termoizolacyjnej. Sam poliester nie absorbuje wody więc wykonany z niego materiał również jest hydrofobem. Jednocześnie polar pozwala na swobodne odparowanie potu, który w przeciwnym wypadku tworzyłby warstwę ochładzająca ciało człowieka.

I niestety wszystkie te zalety polaru znikają po wypłukaniu w płynie zmiękczającym. Podobnie zachowuje się mikrofibra.

Na pocieszenie można jeszcze sobie zadać pytanie czy polar z naszych kurtek i bluz to prawdziwy polar.
              • nuova Re: pranie kurtki 03.10.11, 13:55
                ka_thy napisała:

> Na pocieszenie można jeszcze sobie zadać pytanie czy polar z naszych kurtek i b
                > luz to prawdziwy polar.

Otóż to smile tzn tak się pocieszam wink
                I rozumiem, że już "zniszczyłam" moją podszewkę kurtki pzrerciwdeszczowej (polarową) skoro ze 2x prałam + płukałam go w płynie...
    • mikiliki77 Re: pranie kurtki 30.09.11, 21:46
      Ja tam takie rzeczy ustawiam na pranie parowe, bo też nigdy nie wiem, czy się nie zniszczy i czego używać.
      • nuova Re: pranie kurtki 03.10.11, 13:51
        mikiliki77 napisała:

> Ja tam takie rzeczy ustawiam na pranie parowe, bo też nigdy nie wiem, czy się n
        > ie zniszczy i czego używać.

Na www sklepu z którego mam tę kurtkę jest tylko zaznaczone, żeby nie płukać jej w płynie. Nie ma jakichś wymysłów odnośnie programu prania.
        • mikiliki77 Re: pranie kurtki 04.10.11, 23:14
          No ale nie wiesz czy masz całej nie płukać, czy tylko podpinki. Dlatego dla bezpieczeństwa wrzucam sobie na pranie parowe albo odświeżanie i jestem zadowolona.
          • koralina5 Re: pranie kurtki 05.10.11, 10:33
            A jaka pralka ma takie funkcje prania parowego albo odświeżania? Nie słyszałam o takich programach a jestem na etapie poszukiwania nowej pralki.
            • nuova Re: pranie kurtki 06.10.11, 19:15
              koralina5 napisała:

> A jaka pralka ma takie funkcje prania parowego albo odświeżania? Nie słyszałam
              > o takich programach a jestem na etapie poszukiwania nowej pralki.

Nie wiem jaka ma parowe, ale odświeżanie ma moja Amica.
              • anka_anka24 Re: pranie kurtki 16.10.11, 11:45
                Ja mam takie funkcje w LG F1443KDS, bardzo przydatne, zwłaszcza odświeżanie.
              • koralina5 Re: pranie kurtki 17.10.11, 10:35
                Te funkcje ma LG F1443KDS ale oprócz prania parowego ma 14 programów w tym właśnie odświeżanie i Allergy Care i przy tych wszystkich funkcjach jest w A+++ klasie energetycznej
    • claratrueba Re: pranie kurtki 05.10.11, 06:00
      Jeśli kurtka jest hydrofobem, to jest nim w całości prawdopodobnie. Płyn zapycha mikropory i zmniejsza lub likwiduje te zdolności odprowadzania wilgoci. Polecam prosty eksperyment: porównać stopień mokrości po odwirowaniu (o ile można wirować) bez zastosowania płynu i z zastosowaniem. Po praniu bez płynu, ciuch powinien być prawie suchy, po powieszeniu suchy błyskawicznie, przy czym może z niego woda wyciec (te kanaliki). Z płynem będzie bardziej wilgotny i woda raczej nie wycieknie a odparuje. Wypranie z płynem nie niszczy tych zdolności na zawsze a jedynie do następnego prania bez płynu.
      • anu_anu Re: pranie kurtki 16.10.11, 12:34
        Sęk w tym, że polar nie powinien być wirowany.
        A już na pewni nie na dużych obrotach, bo to zamyka te kanaliki.
        • nuova Re: pranie kurtki 18.10.11, 16:30
          anu_anu napisała:

> Sęk w tym, że polar nie powinien być wirowany.
          > A już na pewni nie na dużych obrotach, bo to zamyka te kanaliki.

Sama nie wiem.
          Przez przypadek postawiłam na TYM polarze coś mokrego - krople wody zjechały po materiale. Jestem dobrej myśli, że nie zniszczyłam go. Ponadto w czasie górskiej wędrówki doskonale radził sobie z odprowadzeniem ... jakby to napisać ... pary od ciała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka