Dodaj do ulubionych

Macaroni & cheese

28.10.11, 20:37
Chcialabym przygotowac macaroni & cheese na jutrzejszy obiad, cos takiego na przyklad:
kulinarnia.blogspot.com/2010/05/macaroni-cheese.html
Tylko przeraza mnie ilosc masla, smietany, sera...
Czy ktos ma pomysl na taka zapiekanke w wersji 'light' albo przynajmniej troche zdrowsza? Czy macie Wasze ulubione przepisy na mac'n'cheese?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mjermak Re: Macaroni & cheese 29.10.11, 02:02
      Mozesz uzyc wszystkich skladnikow low fat i nie wiem czemu jest tam az tak duzo masla w tym cytowanym przez ciebie przepisie. I . I ser koniecznie powinien byc cheddar a nie zwykly poslki zolty ser.
      Zobacz ten przepis:
      www.skinnytaste.com/2010/05/lighter-baked-macaroni-and-cheese.html
      ale w Stanach przynajmniej jest to tzw comfort food wiec jak wszytsko inne zdrowe nie bedzie.
      Ja robilam keidys wersje gotowana na kuchence nie pieczona i od razu odradzam-bez porownania!!!
    • edw-ina Re: Macaroni & cheese 29.10.11, 12:51
      Ja to robię tak: suchy makaron mieszam z wybranymi warzywami (brokułem, porem, cukinią) i zalewam sosem z pół litra mleka, mozarelli i dwóch łyżek mąki kukurydzianej. Czasami dodaję też kawałek gorgonzolli.
    • jolunia01 Re: Macaroni & cheese 01.11.11, 11:37
      wesol-utka napisała:

> Tylko przeraza mnie ilosc masla, smietany, sera...
      > Czy ktos ma pomysl na taka zapiekanke w wersji 'light' albo przynajmniej troche
      > zdrowsza?

Ślepa jestem, ale gdzie ty w tym przepisie widzisz śmietanę. No i na pewno nie jest to porcja jednoosobowa z takiej ilości składników. I co tam jest niezdrowego? Może ser cięzkostrawny, ale bez przesady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka