Dodaj do ulubionych

Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa!

20.12.11, 12:14
Jakieś pomysły na niepracochłonną sałatkę pasującą do rybnych dań? Kiedy pomyślę o krojeniu tej tradycyjnej......
Idziemy do rodziny na wigilię, i mam zanieść sałatkę
Obserwuj wątek
    • loczek62 Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 14:02
      Puszka kukurydzy, puszka zielonego groszku, 5 jaj ugotowanych na twardo posiekanych w kostkę (ja robię to przy pomocy takiego krążka z krateczką) i opakowanie paluszków krabowych pokrojonych w 0,5cm talarki. Popieprzyć, dodać majonez, wymieszać i gotowesmile
      • real.avalanche Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 17:49
        Jeśli ktoś (ja wink ) nie lubi paluszków krabowych, można dodać tuńczyka z puszki. Zwykle daję też mniej jaj.
    • budzik11 Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 15:06
      Sałatka śledziowa oczywiście smile Śledzie w oleju, ziemniaki ugotowane w mundurkach, cebula, zielony groszek (opcjonalnie dodatkowo kukurydza i/lub czerwona fasola), jabłko, jajko, kiszone ogórki, majonez.
    • jul-kaa Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 18:12
      U nas się robi przepyszną sałatkę z buraków. Z fasolą, podsmażoną cebulą. Doskonale pasuje do śledzi. Podać przepis?

A do krojenia w kostkę można kupić takie ustrojstwo - ja mam i to chyba najczęściej używane urządzenie kuchenne.
      • happy_time Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 19:51
        > U nas się robi przepyszną sałatkę z buraków. Z fasolą, podsmażoną cebulą. Dosko
        > nale pasuje do śledzi. Podać przepis?

Ja poproszę smile

> A do krojenia w kostkę można kupić takie ustrojstwo - ja mam i to chyba najczęś
        > ciej używane urządzenie kuchenne.

Ja do sałatki jarzynowej używam takiej kratki, nie mam pojęcia jak to się nazywa, ale bardzo ułatwia krojenie i równa kostka wychodzi.
        Może ktoś wie jak to się nazywa?
        • budzik11 Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 20:00
          > Ja do sałatki jarzynowej używam takiej kratki, nie mam pojęcia jak to się nazyw
          > a, ale bardzo ułatwia krojenie i równa kostka wychodzi.
          > Może ktoś wie jak to się nazywa?

Krajacz do warzyw - chociaż to chyba jakiś neologizm.
          • joanna1984k Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 20:14
            sałatka sledziowasmile
            3-4małe płaty śledziowe (dobrze wymoczyć) i pokroić w kostkie
            1 puszka fasoli czerwonej
            1 duza cebula-pokroic w kostke i lekko podsmażyć
            2 mandarynki-pokroić w kostke
            pieprz,sół
            1-2łyżki majonezu
            Sałatka szybka i smaczna, mozna oczywiscie nie dodawać mandarynki jak ktos nie lubi takich połączeń

Śledzie w pierzynce
            przeips moze znany,my ukaładamy wastrwami
            sledziepokrojone w kostkę , cebulka,majonez,ziemniaki ugotwane i starte na tarce o grubych oczkach,posypujemy vegeta,potem marchewka-ugotwana,vegeta,majonez,jajko i vegeta.coś takiego chyba wiadomo o co chdzismile
            .
        • jul-kaa Karasie 21.12.11, 00:12
          KARASIE (czyli sałatka z buraków i fasoli, nie pytajcie, skąd taka nazwa smile)

5 ziemniaków ugotowanych w łupinach
          ½ kg buraków
          ¼ kg drobnej fasolki
          3 ogórki kiszone
          2 jabłka

Ugotowane ziemniaki i buraki, ogórki i jabłko pokroić w paseczki, dodać fasolę, zalać sosem.

Sos
          Na oliwie usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać odrobinę wody, łyżeczkę octu winnego, cukier, pieprz sól.
    • marta76 Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 20:23
      sałatka ziemniaczana u nas to tradycjasmile ale tez sie kroi jak jarzynową
      gotowane ziemniaki w łupinach.Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę
      jajka na twardo w kostkę, ogórki kwaszone w kostkę, natka pietruszki (dużo) drobno.Mozna szczypiorek dodać. Pieprz,sól i majonez pomieszany z jogurtem naturalnym.
      • malenkie7 Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 21:33
        ostatnio jadlam takową i bardzo mi posmakowała: kukurydza z puszki, rodzynki, orzechy włoskie+majonezik. taka zrobie do rodzicow na wigilięsmile, prosta i pyszna.
        • mitta Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 22:01
          Najlepsza na Wigilię jest u nas słynna sałatka Waldorf z małymi modyfikacjami od autorki kwestii smaku. Elegancka, wykwintna, pachnąca Bożym Narodzeniem. Skopiowałam:
          Składniki na 2 porcje:
          • 1,5 jabłka
          • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
          • 1/2 średniego selera korzeniowego
          • 1/2 filiżanki rodzynek
          • świeżo zmielony czarny pieprz
          • 2 szczypty mielonego cynamonu
          • 2 garście rukoli (niekoniecznie, może byc sałata lub kapusta pekińska)
          • 3 łyżki majonezu
          • sól
          • 10 połówek orzechów włoskich
          Przygotowanie:
          •Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiało.
          •Selera obrać i włożyć na minutę do wrzącej wody. Selera wyjąć i pokroić w cienkie słupki, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka.
          •Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do warzyw. Całość oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz cynamonem.
          •Dodać rukolę, majonez, grubo posiekane i zrumienione na patelni orzechy włoskie. Oprószyć solą i wymieszać wszystkie składniki.
          Tu jeszcze link:
          www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/salatki_jablka/salatka_waldorf/przepis.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka