beakarp 20.12.11, 12:14 Jakieś pomysły na niepracochłonną sałatkę pasującą do rybnych dań? Kiedy pomyślę o krojeniu tej tradycyjnej...... Idziemy do rodziny na wigilię, i mam zanieść sałatkę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loczek62 Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 14:02 Puszka kukurydzy, puszka zielonego groszku, 5 jaj ugotowanych na twardo posiekanych w kostkę (ja robię to przy pomocy takiego krążka z krateczką) i opakowanie paluszków krabowych pokrojonych w 0,5cm talarki. Popieprzyć, dodać majonez, wymieszać i gotowe Odpowiedz Link
real.avalanche Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 17:49 Jeśli ktoś (ja ) nie lubi paluszków krabowych, można dodać tuńczyka z puszki. Zwykle daję też mniej jaj. Odpowiedz Link
budzik11 Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 15:06 Sałatka śledziowa oczywiście Śledzie w oleju, ziemniaki ugotowane w mundurkach, cebula, zielony groszek (opcjonalnie dodatkowo kukurydza i/lub czerwona fasola), jabłko, jajko, kiszone ogórki, majonez. Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 18:12 U nas się robi przepyszną sałatkę z buraków. Z fasolą, podsmażoną cebulą. Doskonale pasuje do śledzi. Podać przepis? A do krojenia w kostkę można kupić takie ustrojstwo - ja mam i to chyba najczęściej używane urządzenie kuchenne. Odpowiedz Link
happy_time Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 19:51 > U nas się robi przepyszną sałatkę z buraków. Z fasolą, podsmażoną cebulą. Dosko > nale pasuje do śledzi. Podać przepis? Ja poproszę > A do krojenia w kostkę można kupić takie ustrojstwo - ja mam i to chyba najczęś > ciej używane urządzenie kuchenne. Ja do sałatki jarzynowej używam takiej kratki, nie mam pojęcia jak to się nazywa, ale bardzo ułatwia krojenie i równa kostka wychodzi. Może ktoś wie jak to się nazywa? Odpowiedz Link
budzik11 Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 20:00 > Ja do sałatki jarzynowej używam takiej kratki, nie mam pojęcia jak to się nazyw > a, ale bardzo ułatwia krojenie i równa kostka wychodzi. > Może ktoś wie jak to się nazywa? Krajacz do warzyw - chociaż to chyba jakiś neologizm. Odpowiedz Link
joanna1984k Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 20:14 sałatka sledziowa 3-4małe płaty śledziowe (dobrze wymoczyć) i pokroić w kostkie 1 puszka fasoli czerwonej 1 duza cebula-pokroic w kostke i lekko podsmażyć 2 mandarynki-pokroić w kostke pieprz,sół 1-2łyżki majonezu Sałatka szybka i smaczna, mozna oczywiscie nie dodawać mandarynki jak ktos nie lubi takich połączeń Śledzie w pierzynce przeips moze znany,my ukaładamy wastrwami sledziepokrojone w kostkę , cebulka,majonez,ziemniaki ugotwane i starte na tarce o grubych oczkach,posypujemy vegeta,potem marchewka-ugotwana,vegeta,majonez,jajko i vegeta.coś takiego chyba wiadomo o co chdzi . Odpowiedz Link
jul-kaa Karasie 21.12.11, 00:12 KARASIE (czyli sałatka z buraków i fasoli, nie pytajcie, skąd taka nazwa ) 5 ziemniaków ugotowanych w łupinach ½ kg buraków ¼ kg drobnej fasolki 3 ogórki kiszone 2 jabłka Ugotowane ziemniaki i buraki, ogórki i jabłko pokroić w paseczki, dodać fasolę, zalać sosem. Sos Na oliwie usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać odrobinę wody, łyżeczkę octu winnego, cukier, pieprz sól. Odpowiedz Link
marta76 Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 20:23 sałatka ziemniaczana u nas to tradycja ale tez sie kroi jak jarzynową gotowane ziemniaki w łupinach.Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę jajka na twardo w kostkę, ogórki kwaszone w kostkę, natka pietruszki (dużo) drobno.Mozna szczypiorek dodać. Pieprz,sól i majonez pomieszany z jogurtem naturalnym. Odpowiedz Link
malenkie7 Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 21:33 ostatnio jadlam takową i bardzo mi posmakowała: kukurydza z puszki, rodzynki, orzechy włoskie+majonezik. taka zrobie do rodzicow na wigilię, prosta i pyszna. Odpowiedz Link
mitta Re: Sałatka na wigilie? Nie tradycyjna jarzynowa! 20.12.11, 22:01 Najlepsza na Wigilię jest u nas słynna sałatka Waldorf z małymi modyfikacjami od autorki kwestii smaku. Elegancka, wykwintna, pachnąca Bożym Narodzeniem. Skopiowałam: Składniki na 2 porcje: • 1,5 jabłka • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny • 1/2 średniego selera korzeniowego • 1/2 filiżanki rodzynek • świeżo zmielony czarny pieprz • 2 szczypty mielonego cynamonu • 2 garście rukoli (niekoniecznie, może byc sałata lub kapusta pekińska) • 3 łyżki majonezu • sól • 10 połówek orzechów włoskich Przygotowanie: •Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiało. •Selera obrać i włożyć na minutę do wrzącej wody. Selera wyjąć i pokroić w cienkie słupki, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka. •Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do warzyw. Całość oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz cynamonem. •Dodać rukolę, majonez, grubo posiekane i zrumienione na patelni orzechy włoskie. Oprószyć solą i wymieszać wszystkie składniki. Tu jeszcze link: www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/salatki_jablka/salatka_waldorf/przepis.html Odpowiedz Link