Dodaj do ulubionych

Obieracie pieczarki?

20.12.11, 13:30
Często widzę w przepisach, że należy obrać pieczarki. Nawet do smażenia.
Pamiętam z domu, że moja mama też obierała pieczarki, wyciągała nożykiem od spodu kapelusza kawałek "skórki" i ciągnęła do góry, aż na czubku skórka się urywała. I tak naokoło kapelusza.

Ja sama nie ich obieram, myję tylko pod bieżącą zimną wodą. Jeśli pod palcami schodzi mi trochę skórki, to OK. Ale nie staram się ich obierać. Nie widzę sensu. Ale może się mylę? Może powinnam obierać? A jak Wy robicie?
Obserwuj wątek
    • qpiska Re: Obieracie pieczarki? 20.12.11, 13:57
      yyyyy, ja obieram...
      • toya666 Re: Obieracie pieczarki? 20.12.11, 14:04
        qpiska napisała:
        > yyyyy, ja obieram...

A mogę spytać w jakim celu? Przecież normalnych grzybów się nie obiera smile
    • monika3411 Re: Obieracie pieczarki? 20.12.11, 13:59
      Ja robię tak samo jak Ty smile
      A mama chyba obierała o ile mnie pamięć nie myli.
    • danuu Re: Obieracie pieczarki? 20.12.11, 14:16
      jak mam dużo czasu, czyli prawie nigdy to obieram. Albo jak są brzydkie. Ale z reguły tylko dokładnie myję smile
      • toya666 Re: Obieracie pieczarki? 20.12.11, 14:32
        danuu napisała:
        > jak są brzydkie.

Aaa, to inna sprawa smile Ale zazwyczaj staram się nie dopuszczać do takiego stanu. Kupuję pieczarki w większej ilości tylko jeśli planuję jakąś potrawę z pieczarkami.
        • horpyna4 Re: Obieracie pieczarki? 21.12.11, 06:59
          A ja kupuję pieczarki na zapas, jak widzę duże i ładne. Takich nie trzeba obierać, myję letnią wodą i pomagam sobie szczoteczką. Po osączeniu kroję na plasterki i zamrażam przełożone folią polietylenową. Zamrożone wsypuję do pojemnika.

Oczywiście nie należy ich rozmrażać przed smażeniem, bo sflaczeją i wycieknie z nich woda. Na gorące masło rzucam plasterki od razu po wyjęciu z zamrażalnika, usmażone nie różnią się wtedy od świeżych. A jak mam zrobić np. jakieś risotto z pieczarkami, to przygotowanie potrawy zajmuje wtedy znacznie mniej czasu. Wygodna jestem po prostu, ot co.
    • budzik11 Re: Obieracie pieczarki? 20.12.11, 14:42
      Moja mama obierała, ale być może dlatego, że najczęściej to były pieczarki zbierane na własnej łące, często wyrośnięte na krowim placku, osikane przez krowę itp. Ja nie obieram, ale kupuję pieczarki z pieczarkarni, czyściutkie i ładniutkie smile Myję tylko pod bieżącą wodą.
      • irenazu Re: Obieracie pieczarki? 20.12.11, 16:25
        Ja też tylko myję i to krótko.
    • joanka-r Re: Obieracie pieczarki? 20.12.11, 16:51
      Jak duża to obieram, bo skóra gruba, jak małe to zostawiam umyte. Grzyby prawdziwe też obieram, szczególnie maślaki.
      • marysia191 Re: Obieracie pieczarki? 20.12.11, 17:15
        Myję porządnie, nie obieram. Mama tez nigdy nie obierała. Odrywam tylko tą błonkę pod kapeluszem, o ile da się to zrobić.
        W pracy, kiedyś, na ten temat się zgadałyśmy i patrzyli na mnie, jak na dziwoląga, bo wszystkie koleżanki obierają pieczarki wink Tylko ja nie...
    • misiowazona Re: Obieracie pieczarki? 20.12.11, 17:11
      Zawsze obierałam, bo w moim domu rodzinnym się obierało. W mężą domu - nie obiera sie, więc przejęłam ten obyczaj, bo ułatwia życie. Myję pod bieżącą letnią wodą przy użyciu szczoteczki do warzyw, by usunąć ziemię i tyle. Na smak to nie wpływa, ale przyspiesza obróbkę oraz nie generuje dodatkowych śmieci.
      • dwapsyikot Re: Obieracie pieczarki? 20.12.11, 19:45
        nigdy nie obieram, zawsze kupuję malutkie, żeby nie kroic. myję pod zimną, bieząca wodą
    • magdalaena1977 Re: Obieracie pieczarki? 20.12.11, 20:09
      Zawsze obieram. I kupuję duże, żeby to obieranie się "opłacało".
    • mamakasia_ltd Re: Obieracie pieczarki? 20.12.11, 21:53
      Ja chyba jestem kosmitką, bo nie wiedziałam, że je można obierać big_grin
      W domu rzecz jasna się nie obierało.
    • agni71 Re: Obieracie pieczarki? 20.12.11, 22:04
      He he, do niedawna sądziłam, że wszyscy obierają smile

Ja z frakcji obierającej.
      • smutas13 Re: Obieracie pieczarki? 21.12.11, 06:51
        Wszystko zależy od tego, jaka potrawa z pieczarek będzie przyrządzana. Jeśli zupa lub sos,
        pieczarki tylko myję pod małym strumieniem letniej wody. Jeśli z pieczarek ma być farsz do uszek, wtedy kupuję większe i obieram bo twarda skórka jest przeszkodą w dalszej "obróbce" (wlaściwie, mąż obiera bo uwielbia to robićsmile) - obrane pieczarki kroję w plastry i przeciskam przez stalowe siteczko - przyrząd do krojenia jarzyn na sałatki - szybko i sprawnie - szybciej, niż krojenie nożem smile
      • joanna_poz Re: Obieracie pieczarki? 21.12.11, 09:11
        > He he, do niedawna sądziłam, że wszyscy obierają smile
        >
        > Ja z frakcji obierającej.

ja do tego watku myslalam, ze wszyscy obierająsmile
        tez obieram
    • mw144 Re: Obieracie pieczarki? 21.12.11, 07:49
      Nie obieram.
    • toya666 Re: Obieracie pieczarki? 21.12.11, 08:52
      Fajny rozkład, jest mniej więcej pół na pół. Czyli nikt nie jest kosmitą, każdy robi jak uważa.
      Wesołego spożywania pieczarek (obranych lub też nie) w Święta smile smile
    • erichdaniken NIE OBIERAM 21.12.11, 10:21
      obieram tylko gdy dłużej poleżą i zrobią się brzydkie.
      Normalnie pieczarki myję ciepłą wodą i tylesmile
    • agpagp Re: Obieracie pieczarki? 21.12.11, 18:22
      qrcze... zawsze obieram ! chyba już mechanicznie big_grin jak tylko widzę pieczarkę to od razu nożyk i jeszcze nóżkę 2 milimetry skracam big_grin
    • figrut Re: Obieracie pieczarki? 21.12.11, 19:20
      Nie obieram pieczarek, nie obgotowuję grzybów leśnych przed smażeniem.
    • madzioreck Re: Obieracie pieczarki? 21.12.11, 23:21
      Do niedawna obierałam, ale ponieważ mnie to wkurzyło, zapytałam na forum, i jak się okazało, że ludzie nie obierają i żyją, to ja tez nie obieram big_grin
    • hela6 Re: Obieracie pieczarki? 21.12.11, 23:40
      W moim rodzinnym pieczarek się nie jadło wiec nie wiedziałam o obieraniu.
      Może robiło się tak dlatego że kiedyś rosły na kurzaku?
      Z grzybów leśnych obiera się maślaki.
      • horpyna4 Re: Obieracie pieczarki? 22.12.11, 07:31
        Raczej na końskim nawozie. Ale właśnie te z hodowli nie wymagają obierania; prędzej już te leśne lub polne, jeżeli są stare i mają dobrze wykształconą, ale słabo przyrośniętą, skórkę.
        • sajolina Re: Obieracie pieczarki? 22.12.11, 08:18
          Ja myję pod gorącą wodą i często zamiast obierać szoruję je gąbką do mycia naczyń, skórka sama schodzi, jak trochę skórki zostanie, to nic się przecież nie stanie. Jak są brzydkie, to obieram normalnie cale nóżki i całe kapelusze.
          • ewa9717 Re: Obieracie pieczarki? 22.12.11, 09:44
            W moim domu się obierało, a kiedy u znajomych zobaczyłam, że można nie obierać, było to dla mnie odkrycie, z którego skutków do dziś chętnie korzystam wink
    • iksigrekzet111 Re: Obieracie pieczarki? 28.12.11, 10:50
      Nigdy nie obierałam i obierać nie będę. Osobiście znam tylko jedna osobę obierającą (baa, obiera nawet wiśnie i czereśnie) - reszta dziwi się na taki pomysł.
    • wiedzma800521 Re: Obieracie pieczarki? 28.12.11, 11:10
      Obierała mama, obieram i ja smile
      może to tradycja rodzinna
    • agixo Re: Obieracie pieczarki? 28.12.11, 22:10
      Obieram jak dłużej poleżą. Moja mama obiera, ja z tym walczę i dokładnie wycieram je ręcznikiem papierowym (bo się podobno nie myje smile ale czasem tradycja rodzinna zwycięża
      • iksigrekzet111 Re: Obieracie pieczarki? 04.01.12, 11:19
        Axigo - myj te pieczarki byle szybko na bieżąco a nie mocząc prze pół godziny - przecież między blaszkami nie wytrzesz a z pewnością wolisz całe czyste

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka