Dodaj do ulubionych

papilotki do muffinek

16.04.12, 08:31
Dostałam ostatnio blachę do muffinek, taką z Ikei . No i mam problem z papilotkami. Kupiłam jedyne jakie były dostępne w sklepie, ale one pasują na takie foremki. Ta blacha jest dosyć głęboka, ciężko tam zmieścić ten papierek. A bez papierka to są niemożliwe do wydobycia z formy uncertain
Czy w Ikei są może specjalne papierki do tych form, wiecie może? Dla mnie niestety to wyprawa, a i nie lubię zbytnio tam jeździć bez konkretnej potrzeby. Ewentualnie, możecie polecić jakieś inne, w miarę pasujące?
Obserwuj wątek
    • robitussin Re: papilotki do muffinek 16.04.12, 08:38
      Ta blacha to jedna wielka pomyłka. Dostałam ją od koleżanki, bo jej rzekomo się do niczego nie przydała. Potem się dopiero wygadała, że po prostu się nie sprawdziła, bo żadne papierowe foremki do niej nie pasują. Poza tym otworki są za wąskie i muffinki rosnąc wypełzają z formy niemal w całości.
      Potwierdzam, bo po jednym pieczeniu mam te same spostrzeżenia. Blacha wylądowała na śmietniku.
      • b-b1 Re: papilotki do muffinek 16.04.12, 10:23
        Potwierdzam-żadne nie pasują, trzeba kupić inną blachę, albo męczyć się ze smarowaniem każdego otworu.
    • budzik11 Re: papilotki do muffinek 16.04.12, 10:36
      CytatI jeszcze inna nietypowa metalowa forma (na zdjęciu poniżej), znaleziona przeze mnie tylko w popularnej szwedzkiej sieciówce, do której pasują już inne, wyższe papilotki. Niestety, do kupienia tylko w ich sklepach, w większych miastach.
      to z notki o papilotkach i formach: mojewypieki.blox.pl/2012/02/Pieczemy-muffinki-i-babeczki-wybieramy-formy.html

- czyli że można kupić do tej formy papilotki, ale tylko w Ikei.

Ja Ci radzę - wywal tę formę, to nie majątek, kup zwykłą, z płytszymi dołkami, do tego silikonowe papilotki - super sprawa (silikonowa cała forma nie jest taka praktyczna i dołki nie są karbowane, muffinki nie wychodzą ładne).
      • hela6 Re: papilotki do muffinek 16.04.12, 11:02
        Używam tych ikejowskich papilotek do silikonowych foremek ale wydaje mi się że one nie są dość wysokie do omawianej formy, zresztą spójrz na zdjęcie na zalinkowanej stronie.
        Nie, ta blacha to ie jest dobry pomysł, no chyba ze ktoś ma potrzebę wypieku wałeczków albo grzybków smile
        • budzik11 Re: papilotki do muffinek 16.04.12, 11:15
          Nie wiem, czy to było do mnie? Ja pisałam o zwykłej blaszanej formie (nie z Ikei) i silikonowych papilotkach, takich jak na przedostatnim zdjęciu z linka.
          • doti_cz Re: papilotki do muffinek 17.04.12, 11:01
            Ja zakupiłam w "carefurze" i drugą dostałam w prezencie ;] Kosztowała ok 14 zł i pasują wszystkie papilotki. Na święta zbrakło mi papilotów już miałam smarować każdą dziurkę...ale zrezygnowałam ;P
          • hela6 Re: papilotki do muffinek 17.04.12, 11:13
            To było do zamieszczonego przez Ciebie cytatu i linka.
    • joanka-r Re: papilotki do muffinek 17.04.12, 20:14
      a nie lepiej zamiast blachy i papilotek używać sylikonowe foremki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka