Dodaj do ulubionych

Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlaczego?

17.05.12, 11:44
Witajcie dziewczyny, mam pytanie dotyczące wolnych chwil. Co czytacie? Co Was ostatnio zachwyciło lu zachwyca niezmiennie?
Zaczynam: moje niedawne odkrycie to Camila Lackberg i jej kryminały.
Jest tu i romans, i przeszłość i kobiece problemy.
Pozdrawiam,M.
Obserwuj wątek
    • alikate Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 11:52
      Ostatnio "Życie jest bajką"- Dubravki Ugrešić.
      Cytuję: książka o tym, jak ciężko jest być kobietą.
      Zwłaszcza wtedy, gdy odkrywasz w sobie Babę Jagę...

• gazeta_mi_placi Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 11:52
      "Podróż" Ida Fink
      • paniiwonka1 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 12:42
        L.M. Mongomery - z sentymentu, powroty do dzieciństwa, choc akurat w dzieciństwie tego nie czytałamsmile
        Chmielewska - tez z sentymentu, na poprawę humoru, dla odmiany pomiędzy czymś ciężkiego kalibru
        sagi norweskie - bez fantastyki - dla zmiany nastrojów pomiędzy Chmielewską i Montgomerywink

poza tym pojedyncze utwory większości pisarek i pisarzy, modnych i niemodnych
    • misiowazona Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 12:41
      Mimo, że jestem kobietą, nie lubię książek pisanych przez kobiety.
      • hela6 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 12:47
        Ja chyba też. Za dużo piany.
    • hela6 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 12:46
      Marek Krajewski
      Powód? Żadne słowo nie jest zbędne. Każde niesie istotną prawdziwą informacje. Zdania są niebywale precyzyjne a przy tym nierzadko piękne.
      Jeśli u zbiegu ulic siedzi baba z kwiatami to mogę być pewna że takie kwiaciarki w opisanych czasach i miejscu siadywały, że handluje ona kwiatami które wówczas były popularne na rogach ulic a przy tym jest oszpecona przez chorobę która rok wcześniej przetoczyła się przez okolice.
      W dodatku jej postać okaże się istotnym elementem intrygi.
      Jak dla mnie crème de la crème bo nie lubię w książkach trzepania jęzorem po próżnicy.
      • mieszko02 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 19:33
        o tak, zakochałam się w jego stylu, zdaje się, że jest filologiem klasycznym...
        • hela6 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 18.05.12, 10:36
          Oj jest, jest.
          To widać słychać i czuć wink
    • robitussin Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 13:23
      Jedna z moich ukochanych pisarek ostatnich lat to Jodi Picoult.
      Nie jest to może literatura z aspiracjami na Nobla, ale takie naprawdę życiowe czytadło, napisane przystępnie, a jednocześnie niebanalnie. Problemy poruszane w książkach tej pisarki są tak niesamowite, że wsiąka się po uszy. Większość pozycji ociera się o sprawy sensacyjne, sądowe, ale nie są to typowe kryminały, tylko raczej dramaty z domieszką ludzkich tajemnic. Bardzo solidny warsztat pisarski i rozległa wiedza autorki, konsultowana dodatkowo z wieloma specjalistami w konkretnych dziedzinach. Pomysły na kolejne powieści zadziwiają mnie za każdym razem smile Niebanalne i bardzo zaskakujące są też same zakończenia, czasem totalne zwroty akcji następują niemal na ostatnich stronach książki.
      Tytułów nie będę wymieniać, bo jest ich cała masa i wszystkie są godne polecenia. Zaczęłam czytać od "Zagubionej przyszłości" (kobieta wychowywana i jak się okazuje - porwana w dzieciństwie - przez ojca, usiłuje odszukać matkę i dowiedzieć się prawdy o życiu całej rodziny) i tę pozycję darzę największym sentymentem. Lubię też "W naszym domu" - bardzo poruszająca powieść o chłopcu z zespołem Aspergera, który zostaje posądzony o zabójstwo swojej nauczycielki.

Inną ukochaną pisarką jest Majgul Axelsson - troszkę cięższy kaliber niż wyżej, ale również godna polecenia. Axelsson pisze głównie o kobietach, ich życiu i dramatach. Język jest wyjątkowo wyszukany, opisy postaci, sytuacji bardzo szczegółowe i realistyczne, nie owija kobieta w bawełnę i to jest jedna z cech, którą lubię u tej autorki smile Moje ulubione to "Dom Augusty" i "Kwietniowa czarownica"
    • nostress.ka21 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 14:08
      George R.R. Martin i całość "Pieśń lodu i ognia".
      Początkowo zafascynowana pierwszym sezonem serialu na motywach pierwszej części, czyli "Gra o tron" zaczęłam czytać. Pierwsze cztery woluminy oderwały mnie od rzeczywistości, piąty czytałam dość długo, zbyt dużo zaległości się narobiło. Zostały 3 do przeczytania i już nie mogę się doczekać smile

Czeka jeszcze Larson i trylogia "Millenium".

A z ulubionych oprócz literatury młodzieżowej czyli cala seria o Ani z Zielonego Wzgórza smile
      Uwielbiam wręcz M. Puzza, Dukaja czy Precheta smile

Niedawno czytałam serię "Igrzyska śmierci" spodoabały się bardzo. Film rozczarowanie maksymalne.
      • nostress.ka21 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 14:09
        Ojjj pisarki... nie zauważyłam, czyli całkowicie nie na temat sad
        big_grin
        • robitussin Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 14:19
          nostress.ka21 napisała:

> Ojjj pisarki... nie zauważyłam, czyli całkowicie nie na temat sad

Nie przejmuj się - też chciałam Larssona wcisnąć i w ostatniej chwili wykasowałam smile
          A właściwie dlaczego tylko pisarki? Precz z dyskryminacją! wink
    • patsy79 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 14:16
      A ja mam tak,że nie mam super ulubionego autora. Bywa,że przeczytam książkę danego pisarza i jestem zachwycona, a po następnej rozczarowana.
      A jeśli bym już kogoś wymienić miała, to Dorotę Terakowską (szkoda,że już nic nie napisze) "Poczwarka" to jedyna książka, przy czytaniu której pociekły mi łzy. Lubię też czytać książki i pośmiać się przy tym, ostatnio przeczytałam pare takich, polskich autorów. Podobała mi sie też saga Pauliny Simons " Jeździec miedziany" itd., troszkę za dużo sexu, ale temat miłości w czasie II wojny światowej, cierpienia, biedy pięknie opisane. Po przeczytaniu tej książki bardziej dotarło do mnie to czym jest wojna.
      • robitussin Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 14:43
        > Podobała mi sie też saga Pauliny Simons " Jeździec mie
        > dziany" itd., troszkę za dużo sexu, ale temat miłości w czasie II wojny światow
        > ej, cierpienia, biedy pięknie opisane. Po przeczytaniu tej książki bardziej do
        > tarło do mnie to czym jest wojna.

O tak! Potwierdzam. Dostałam na urodziny i troszkę się załamałam sądząc, że to jakiś tani romans, ale jak już wsiąkłam, to nie mogłam się oderwać. Marzę, by nakręcono film na podstawie tej powieści.
        Czy za dużo seksu? No może chwilami faktycznie, ale musiała być jakaś przeciwwaga dla okrucieństwa wojny i ciężkich czasów powojennych smile
    • budzik11 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 14:57
      Najbardziej lubię powieści wiktoriańskie i biografie. W tej chwili czytam biografię Słowackiego "Szatanioł".
      • mazajac Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 18:54
        ja teraz czytam " Cukiernia Pod Amorem"- Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk, wciąga,
        • jagoda85 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 24.05.12, 19:40
          Bardzo sympatyczne książka. Ja lubię książki okołokulinarne. A jeszcze jak są przepisy, opisy ciekawych regionów turystycznych, życia codziennego mieszkańców, ale nie fikcja, to super. Czytam sporo biografii, i dużo obyczajowych, byle nie sensacje, i kryminały, bo w życiu mam wystarczająco dużo stresów.
    • sadosia75 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 19:00
      Aleksandra Marinina i od lat Daria Doncowa do tego oczywiście Camilla ( nowy tom już w księgarniach !! ) choć Camilla nie dorasta do pięt Marininej ( ta potrafi zaskoczyć ! ) czy Darii ( ta to ma humor ! Chmielewska niech się wstydzi ! ) to i tak lubię poczytać co tam Szwedka wymyśli.
      Marininą uwielbiam za chłodny obraz Moskwy.
      Doncową za wszystko absolutnie smile
      • kol.3 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 19.05.12, 06:47
        Co do Doncowej to się zgadzam, Marinina mocno przynudza. Na okładca książki mam jej fotografię - nie podoba mi się sztywna dama w niesamowitej ilości pereł i czarnej sukni.
        • sadosia75 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 24.05.12, 20:28
          Marinina jest smaczkiem dla ludzi znających rosję, moskwę mentalność tych ludzi. Bardzo brutalnie pokazuje Moskwę i jej realia.
          Wg mnie jest świetna. Właśnie pożeram jej 4 książkę.
          No ale są gusta i guściki oczywiście smile
      • paniiwonka1 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 13.07.12, 11:06
        sadosia75 napisała:

> Aleksandra Marinina i od lat Daria Doncowa do tego oczywiście Camilla ( nowy to
        > m już w księgarniach !! ) choć Camilla nie dorasta do pięt Marininej ( ta potra
        > fi zaskoczyć ! ) czy Darii ( ta to ma humor ! Chmielewska niech się wstydzi ! )

skuszona przez Sadosię przeczytałam na razie 2 książki Doncowej. i stwierdzam - kochając Chmielewską - że to normalnie jej rosyjski klon. podobny styl pisania, humoru i podobny rozwój akcji. niestety, nie zauważyłam, żebym sie więcej śmiała, a tak jakoś się spodziewałam. od razu napiszę, że osobiście śmieję sie od lat raptem przy 3 ksiązkach pani Joanny, resztę po prostu lubię. poza tym może jestem juz znudzona tego rodzaju humorem i biorę je za oczywisty i mniej przez to śmieszny?
        Sadosiu, czy mogłabys polecić jakiś tytuł Doncowej w sensie bardzo wesołej książki? tak mi potrzeba radaścismile
    • agni71 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 17.05.12, 19:40
      Wielbię Margaret Atwood, ostatnio czytuje Marininę, Lackberg oczywiście też. Kiedys lubiłam Barbarę Vine, Patricię highsmith, Penelope Lively, ale dawno nie czytałam.

Jakos więcej jednak facetów czytuję, wspomnianego Krajewskiego, Wrońskiego (przedwojenny Lublin, dla odmiany), Skandynawów (Mankell, Nesbo, Indridasson, Edwardson, Sjowall i Wahloo)....
      • martaformat Dziewczyny, bardzo dziękuję. 18.05.12, 09:53
        Jak coś jeszcze przyjdzie Wam do głowy, chętniesmile
        • hela6 Re: Dziewczyny, bardzo dziękuję. 18.05.12, 10:37
          A ja nie zwróciła uwagi ze chodzi o pisarki - kobiety. No cóż, Marek Krajewski zdecydowanie jest mężczyzna.
    • pyzzi Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 18.05.12, 15:50
      A chodzi tylko o literaturę piękną?
      Bo tę zostawiłam i czytuję Roberta Kiyosakiego.
    • claratrueba Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 18.05.12, 16:23
      Skoro pisarki, to:
      Zachwyca niezmiennie- Isabel Allende "Dom duchów" (to ta z Clarą Truebą smile i kilka pozostałych.
      Przeraża niezmiennie- Val Mc Dermid.
      Za sensacją nie przepadam ale Alex Kava wciąga.
      Victoria Hislop- romans i nastrój.
      Edith Wharton "Wiek niewinności"- cudo.
      Agata Christie- mój sentyment z dzieciństwa.
      Oksana Robski "Casual" - "nowe Ruskie" -wyjątkowe.
      Jelinek- "Amatorki"- genialne i dołujące (dlatego innych nie czytałam)
      Roma Ligocka "Dziewczynka z czerwonym płaszczyku"- reszta jak dla mnie zbyt sentymentalno- mistyczna.
      Grochola "Podanie o miłość"- doskonałe opowiadania (choć opowiadań raczej nie lubię).
      Terakowska "Poczwarka"
      Samozwaniec- "Zalotnica niebieska" o mojej ukochanej M. Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej i domu Kossaków.
      B. Goldsmith "Geniusz i obsesja" o M. Skłodowskiej-Curie

• kol.3 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 19.05.12, 06:54
        Znalazłam na pólce u kuzynki Oksanę Robski (Casual), nie jest to sympatyczna książka biorąc pod uwagę z jaką łatwością ci państwo do siebie strzelają, nawet jak pani przez pomyłkę zabiła nie tego pana co trzeba, popsuło jej to humor na krótko, rzeczywistość rosyjska mocno ponura, i nawet hurtowe rozrzucanie pieniędzy na restauracje, masażystki i ciuchy jest bez wdzięku.
    • bossa13 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 18.05.12, 16:42
      Fannie Flagg za "Smażone zielone pomidory" i "Dogonić tęczę" - za styl, niesamowity czar i za to że po każdej z nich przez kilka dni żyję w tych książkach.
      A tak w ogóle odkąd mam kindla, czytam wszędzie, na okrągło więc też poproszę o dalsze propozycje.
      • martaformat Dobra literatura-polecajmy sobie dalej. 18.05.12, 21:27
        Dziewczyny, wprowadźmy ten wątek na stałe do naszego forumsmile. Mnie bardzo poprawił hiumor dziekuję.
        A dla WDPD smaczek: Warszawianka w kąpieli, Dagmary Fleming-bardzo zabawne opracoanie o higienie w XIX wieku-momentami jak dreszczowiecwink
    • wiatro-dmorza Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 20.05.12, 20:24
      Jan Karon, za serię o Mitford, Fannie Flagg, Irena Matuszkiewicz, Jane Austen, no i Dickens za całokształt - facet, ale pisał dla kobiet, Tove Jannson , Ursula K. le Guin, Annie Proulx...
      • ulkahanka Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 20.05.12, 22:15
        To może nie tyle ulubione, co względnie ostatnio czytane:
        - O Lackberg już było, nie było za to o Donnie Leon - wielkie brawa za jej wenecką serię o komisarzu Brunettim, świetnie napisane, choć dosyć ponure kryminały (ponure nie przez jakieś szczególne okrucieństwa, tyle że bez happy endu - dzielny komisarz zawsze wprawdzie rozwiązuje zagadkę i nawet łapie zloczyńcę, tyle że to wierzchołek góry lodowej, bo łapie płotkę, za którym stoi taka czy inna mafia, wielkie koncerny, Kościół itp.
        - cała seria pisarek "egzotycznych", którymi zainteresowałam się przypadkowo po Zadie Smith ("Biale zeby" bardzo mi sie podobały, "O pięknie" jeszcze bardziej): 1) Arundati Roy (Hinduska): "Bóg rzeczy malych"- doskonała powieść o milości w poprzek podziałów kastowych 2) Kiran Desai (Hinduska) "Brzemię rzeczy utraconych" - świetna, mocno i absolutnie nie "po kobiecemu" napisana rzecz o współczesnych Indiach 3) Helen Oyeyemi (Nigeryjka, mieszka w Anglii, debiut napisany w wieku bodaj 17 lat) "Mała Ikar" - na poły fantastyczna opowieść o dziewczynce z mieszanego malżeństwa, trochę zagubionej pomiędzy Anglią a Nigerią. Szczególnie polecam milośniczce (przepraszam, nie pamietam nicka smile "Kwietniowej czarownicy", bo w pewnym sensie ma podobnie baśniowy klimat i 4) moje prawdziwe objawienie, choć długo uczyłam się nazwiska smile - Chimamanda Ngozi Adichie (Nigeryjka): "Fioletowy hibiskus", jej pierwsza powieść jest niezła, ale to tyle, natomiast "Połówka żółtego słonca", wielka saga na temat konfliktu w Biafrze jest po prostu olśniewajaca literacko, a przy tym wstrzasająca, jeśli chodzi o temat. Sama przed rozpoczeciem czytania nie miałam za bardzo o tym pojęcia, choć to jeden z najbardziej krwawych i brutalnych konfliktów XX wieku. Ale "Połówka..." nie jest powieścia historyczna, to raczej rodzaj sagi rodzinnej, powiedzmy nigeryjska "Wojna i pokój" wink Rewelacja!
        PS. Przyłączam się do pomyslu, zeby wprowadzic ten wątek na stałe smile
        PS2. Jak Tove Jansson, to i Astrid Lindgren: jak Muminków w dziecinstwie nie lubiłam, to na powieściach Lindgren się wychowałam, a "Dlaczego kąpiesz się w spodniach wujku?" myslę, ze i teraz przeczytałabym z przyjemnościasmile
        • ulkahanka Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 24.05.12, 11:52
          Podciągam wątek, bo przywiądł w upale smile
          • ajtra Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 24.05.12, 19:33
            Ze starszych pozycji: Seria "niedoskonała" Krystyny Nepomuckiej.
            Stanisława Fleszarowa - Muskat.
            Bardzo Lubię wracać do książek Krystyny Jandy, a szczególnie do "Moja droga B."
            Teraz czytam dwie książki, na zmianę. "Zarys dziejów traktora ukraińskiego" Mariny Lewyckiej. To moja pierwsza książka tej autorki i jestem zachwycona jej stylem pisania.
            Druga to "Każdy szczyt ma swój Czubaszek"- Marii Czubaszek. Pani Maria Czubaszek podoba mi się coraz bardziejsmile
            • martaformat Indie-hmmm.... 25.05.12, 19:55
              Dzięki, Ulkahankasmile
    • dolmadakia Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 25.05.12, 22:30
      Chyba jeszcze nikt jej nie wymienił: Rozamunde Pilcher--lubię ogromnie.
      Ze starszych S.Fleszarowa-Muskat
      Grochola,Szwaja.
      Ogromnie lubię też powieści, w których bohaterowie przenoszą się do innego kraju i to opisują:Annie Hawes, Peter Mayle /no,ale to nie pisarka/
      Pod wpływem forum o czytelnictwie kupiła"Jajko i ja"-ponoc powieść kultowa-faktycznie kapitalna i na poprawę humoru jak znalazłsmile
      Od niedawna poluję na książki Sharon Owens-lubię ich atmosferę,akcja ich toczy sie w Belfascie.
      Niedawno czytałam"Matki,zony,czarownice","Cukiernia pod Amorem"-też polecam.

Muszę jeszcze się pochwalić:znam Marka Krajewskiego i jego żonę.Z nią studiowałam,a on był rok niżej..On jest bardzo fajnym i "misiowatym"facetem.Nie wiem,jak wymyśla te pełne grozy opowieści.Przymierzałam się dwa razy,ale nie mogęsad
      • ulkahanka Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 25.05.12, 23:01
        Martaformat - proszę bardzosmile, ale i tak najbardziej polecam Nigeryjki. Dodam tez, że po Roy i Desai uznałam, że hasło "indyjska pisarka" to znak jakości i z rozpędu przeczytalam dwie rzeczy pani Jhumpy Lahiri, zbiór opowiadań "Tłumacz chorób" i powieść "Imiennik". Nie sa najgorsze, tematyka ciekawa, ale objawienia nie było.
        Dolmadakia - pod Szwają podpisuję się obiema rękami. Chłop się ze mnie śmieje, że w kółko czytam jej powieści, to może nie do końca prawda, ale fakt - co jestem chora, albo w gorszej formie, to zalegam "ze Szwają w łóżku", nawet jak dwa lata temu byłam latem w Szczecinie, to urządziłam sobie spacer "na tropie bohaterek Szwai" wink
        • martaformat Do Ulkahanka... 25.05.12, 23:27
          Martaformat - proszę bardzo, ale i tak najbardziej polecam Nigeryjki. Dodam tez, że po Roy i Desai uznałam, że hasło "indyjska pisarka" to znak jakości i z rozpędu przeczytalam dwie rzeczy pani Jhumpy Lahiri, zbiór opowiadań "Tłumacz chorób" i powieść "Imiennik". Nie sa najgorsze, tematyka ciekawa, ale objawienia nie było.
          Wielkie: dziękuję. A ja głupiutka już myślałam, że niewiele zostało do czytania...
          Ulkahanka, skąd jesteś?
          Pozdrawiam,M.
    • dolmadakia Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 25.05.12, 23:15
      No,ta Szwaja to nie jest ambitna literatura,nie ma się co oszukiwaćsmile Ale do poduszki czy jak nie ma niczego fajnego w bibliotece to jak znalazł. Ja wiele z moich ulubionych czytadeł mam w domu,bo....lubie.

Zapomniałam dodać: jeszcze powieści Noaha Gordona : Medicus,Szaman,Spadkobierczyni Medicusa, Medicus z Saragossy-swietne powieści.I historyczne i obyczajowe.
      • martaformat Do Dolmadakia 25.05.12, 23:25
        Muszę jeszcze się pochwalić:znam Marka Krajewskiego i jego żonę.Z nią studiowałam,a on był rok niżej..On jest bardzo fajnym i "misiowatym"facetem.Nie wiem,jak wymyśla te pełne grozy opowieści.Przymierzałam się dwa razy,ale nie mogę

MK jest moim idolem! Tak się cieszę, że mu się udało. Niestety nie miałam przyjemności poznaćwink. Jeszczesmile.
        Jak wymyśla, no myślę droga D, że Mock to sam on w amokuwink-każdy ma swoją ciemną stronę...
        • dolmadakia Re: Do Dolmadakia 25.05.12, 23:30
          martaformat napisała:

> Muszę jeszcze się pochwalić:znam Marka Krajewskiego i jego żonę.Z nią studio
          > wałam,a on był rok niżej..On jest bardzo fajnym i "misiowatym"facetem.Nie wiem,
          > jak wymyśla te pełne grozy opowieści.Przymierzałam się dwa razy,ale nie mogę

> ]
          >
          > MK jest moim idolem! Tak się cieszę, że mu się udało. Niestety nie miałam przyj
          > emności poznaćwink. Jeszczesmile.
          > Jak wymyśla, no myślę droga D, że Mock to sam on w amokuwink-każdy ma swoją ciemn
          > ą stronę...

Ale ja nie zmogłam żadnej jego powieścisad( przymierzałam się do tej pierwszej /chyba:" Śmierć w Breslau" ze 2-3 razy,ale nie mogłam przebrnąć przez wiecej niż 10 stron.Zdecydowanie nie moje klimaty.
      • dolmadakia Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 25.05.12, 23:27
        To jeszcze raz ja-ale już ostatnismile Któraś z poprzedniczek wspomniał o Niepomuckiej-ja odkryłam ją jakieś dwa lata temu i od razu się zachwyciłam kapitalnymi charakterami bohaterów.Ojciec głównej bohaterki to po prostu majstersztyk! nic dodać nic ująć!
        • martaformat Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 25.05.12, 23:29
          O dziękuję, bo ja jeszcze nie odkryłamsmile
          • ulkahanka Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 26.05.12, 00:12
            Martaformat: z Wawy smile, a co?
            A co do Szwai - ambitna nie jest, istotnie. Któraś z WDPD powyżej napisała, ze nie lubi lit. kobiecej, bo za dużo piany - Szwaja jest tu wręcz idealnym przykładem, z całą tą babska gadaniną w stylu: "A wiesz kochana, on mi powiedział, że ona mówi..." itp. Ale to nie zmienia faktu, że na mnie jej powieści działają naprawde jak balsam (na okładkach jest zreszta nawet takie hasło reklamowe, że "jej powieści sa jak kubek kakao w mroźny dzień" czy coś w tym stylu) i to jest święta prawda. Ludzie u niej sa zasadniczo dobrzy, uczciwi, życzliwi, pomocni, maja swoje wady, ale takie do przyjęcia, a jeśli nawet nie - vide roszczeniowa mamusia Michaliny, która zatruwa córce życie - to i tak mozna sobie z nimi jakoś poradzić, a w ogóle to, ze jak sensowni ludzie się zbiorą do kupy i chcą coś dobrego zrobić, to nie ma siły, żeby im się nie udało. Krzepiące jak cholera i w sumie mimo wszystko zbieżne z moją wizją świata. Wychowałam się na Makuszyńskim i choc teraz, jesli do niego wracam, to wyłacznie z sentymentu, bo jednak te powiesci tracą myszką, to Szwaje traktuję trochę jako kontynuację - udorośloną, uwspółcześnioną, ale zasadniczo podobną, właśnie w takim optymizmie i przekonaniu, że świat dokoła nie składa się z samych sukinsynów, a jak się rozejrzeć, to wręcz przeciwnie smile
            PS. A Krajewskiego też lubię, "Śmierc w Breslau" (bo chyba to było pierwsze) podobała mi się nawet bardzo, natomiast w kolejnych powieściach z cyklu było już jak dla mnie za dużo wydziwiansów, jakies sekty bliskowschodnich asasynów jakims cudem działajace we Wrocławiu, skorpiony w butach i inne takie. Poza tym, o ile do przesadnego picia u powieściowych detektywów/ policjantów się przyzwyczaiłam (Chandler, Mankell), to jednak Mock leje żonę, co czyni go w moich oczach postacią - mimo całej barwności - odrażajacą.
            • martaformat Do Ulkahanka... 26.05.12, 20:44
              Bo "pisze się" z Tobą, jak z moją przyjaciółką. Ja też jestem Warszawysmile
              Krajewski-nie za damskiego boksera go cenię, choć to temat częstszy niż nam się wydajesad-może dlatego filolog klasyczny tak "obdarzył" swojego bohatera-też miłośnika antyku...
        • ajtra Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 26.05.12, 08:07
          dolmadakia napisała:

"To jeszcze raz ja-ale już ostatnismile Któraś z poprzedniczek wspomniał o Niepomu
          ckiej-ja odkryłam ją jakieś dwa lata temu i od razu się zachwyciłam kapitalnymi
          charakterami bohaterów.Ojciec głównej bohaterki to po prostu majstersztyk! nic
          dodać nic ująć!"

To ja wspomniałam panią Krystynę Nepomuckąsmile Jeśli polubiłaś jej styl pisania, polecam Ci "Florida story".

Wczoraj zaczęłam czytać "Zemsta kobiety w średnim wieku" - Elizabeth Buchan.
          Też polecam. Nawet jeśli nie jesteś kobietą w średnim wiekuwink
          • dolmadakia Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 26.05.12, 09:01
            ajtra napisała:

>
            >
            > To ja wspomniałam panią Krystynę Nepomuckąsmile Jeśli polubiłaś jej styl pisania,
            > polecam Ci "Florida story".
            >
            > Wczoraj zaczęłam czytać "Zemsta kobiety w średnim wieku" - Elizabeth Buchan.
            > Też polecam. Nawet jeśli nie jesteś kobietą w średnim wiekuwink
            >
            >
            Ależ czytałam "Florida story" i tę serię z "obrączka ze słomy" i inne też,wszystko co było w naszych bibliotekach.Coś mi sie jeszcze majaczy,że w tytule był łabędź...
            >
            >
            >
            >
            > A tej E. Buchan nie znam.Poszukam.Niestety,jestem kobietą w średnim wiekusad((
            • ajtra Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 26.05.12, 09:33
              dolmadakia napisała:

" Ależ czytałam "Florida story" i tę serię z "obrączka ze słomy" i inne też,w
              > szystko co było w naszych bibliotekach.Coś mi sie jeszcze majaczy,że w tytule b
              > ył łabędź..."

Tak, jest łabędź w tytulesmile "Mydło z łabędziem".

"A tej E. Buchan nie znam.Poszukam.
              Niestety,jestem kobietą w średnim wiekusad(("

Dlaczego, niestety? Każdy wiek jest fajny. Wszystko zależy od tego, jak na siebie patrzymy.
              Ja żartuję na temat mojego wieku, cytując słowa mojej ulubionej aktorki, pani Zofii Czerwińskiej: "jestem kobietą w sile wieku, z przewagą wieku."
    • hamerykanka Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 26.05.12, 00:50
      A ja sie zakochalam ostatnio w rosyjskich pisarkachsmile
      Daria Doncova - kryminaly w scenerii nowej Rosji, z olbrzymia dawka dobrego humoru. Cos jak wczesna Chmielewska.
      Aleksandra Ruda - "Odnalezc swa droge" i "Wybor". Fantastyka. Studenckie zycie przyszlej magiczki, jej przygody, przyjaznie i milosci, sporo humoru. Troche jak Szwaja, tylko w magicznym swiecie.
      Olga Gromyko - seria o wiedzmie. Podobnie jak Ruda, tylko o wiele wiecej humoru. Nie moglam sie oderwac poki nie skonczylam...
      Kira Izmajlowa -podobnie.

Z amerykanskich:
      Tess Gerritsen-ciekawie skonstruowane thrillery.
      Ilona Andrews-cykl o Kate Daniels, najemniczce zabijajacej demony i stwory w swiecie, gdzie technika zaczyna przegrywac z magia. Ciekawe do ostatniej strony.
      Laurell Hamilton - rowniez fantasy.
      • martaformat Historycznie dla odmiany. 26.05.12, 15:49
        Hej dziewczyny,
        to ja dla odmiany świetnie napisaną książkę o wycinku historii, który się przemilcza (Lackberg-Niemiecki bękart się kłania): Ebba Drolshagen-Dzieci Wehrmahtu. Nawet jeśli ktoś nie lubi historii-warto przeczytać. Uczy życia...
      • marzeka1 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 30.05.12, 19:54
        "A ja sie zakochalam ostatnio w rosyjskich pisarkach
        Daria Doncova - kryminaly w scenerii nowej Rosji, z olbrzymia dawka dobrego humoru. Cos jak wczesna Chmielewska.
        Aleksandra Ruda - "Odnalezc swa droge" i "Wybor". Fantastyka. Studenckie zycie przyszlej magiczki, jej przygody, przyjaznie i milosci, sporo humoru. Troche jak Szwaja, tylko w magicznym swiecie.
        Olga Gromyko - seria o wiedzmie. Podobnie jak Ruda, tylko o wiele wiecej humoru. Nie moglam sie oderwac poki nie skonczylam...
        Kira Izmajlowa -podobnie. "

-o! Mam podobnie- bardzo lubię te pisarki; dorzucę tu do listy całą Polakową i jej serię o Oldze Riazancewej.
    • magrathh Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. 26.05.12, 17:30
      Często zaglądam na blogi literackie, tu: clevera.blox.pl/html i tu bernadettadarska.blog.onet.pl/.
      Jeśli chodzi o literaturę kobiecą, skuszona recenzjami Darskiej przeczytałam właśnie "Starsza pani wnika" A. Fryczkowskiej i "Mimo wszystko Wiktoria" R. Kosin i w obu przypadkach absolutnie się nie zawiodłam. Polecam też "Cukiernię pod Amorem", ale to już ktoś wyżej pisał, również książki K. Leżeńskiej, I. Matuszkiwicz i "Emigrację uczuć" A. Bednarskiej.
      • martaformat Cukiernia pod Amorem. 26.05.12, 20:39
        Pojawia się kilkakrotnie; niestety nie mogę polecić z czystym sumieniem: przeczytałam-a jakże, całość, ale kompletnie nie czuję...Reklama jednak robi swoje, książka nagłośniona, recenzowana-sprzedaje się...
        • ulkahanka Re: Cukiernia pod Amorem. 26.05.12, 22:22
          Marta, czyli sugerujesz, że się znamy, tylko o tym nie wiemy? Byłoby fajnie smile Daj jakiś namiar, przekonamy się.(nawet gdyby nie, zawsze można się poznaćsmile
          Dolmadakia: bardzo mnie zainteresował ten Gordon, ostatnimi czasy coraz bardziej lubię powieści historyczne, od ktorych kiedyś wiałam jak od zarazy, poszukam w moich bibliotekach.
          A ja teraz idę czytac "Zrób sobie raj" Szczygła, drugą część jego czeskich reportaży (pierwszy był "Gottland"). Dobrze facet pisze, a pamiętam, że jak dawno temu (bedzie już z 15 lat) prowadził jeden z pierwszych talk-showów na Polsacie, to go nie znosiłam i uważałam za nadetego i pretensjonalnego pajaca. A tu proszę - albo on dorósł, albo ja dojrzałam, najpewniej jedno i drugie smile Poza tym, fakt, że dobrze pisze, to jedno, ale temat jest po prostu fascynujący. Czesi i Czechy w ogóle jawią mi się coraz bardziej jako kraj, kultura niedoceniany a frapujący. Przemyśliwalam nawet nad nauką czeskiego na tę okoliczność, ale u mnie niestety od świetnego pomysłu do realizacji droga długa i kręta...wink
          • martaformat Re: Cukiernia pod Amorem. 27.05.12, 09:10
            Ulkahanka, bardzo chętnie-nie mogę wysłać namiarów na Twój gazetowy, bo nie masz aktywowanego profilu. Podaj, proszę, jakiś adres e-mail. Lub na mój gazetowy swój numer telefonusmile
            • ulkahanka Re: Cukiernia pod Amorem. 28.05.12, 22:17
              Martaformat: wybacz, ze odpowiadam z takim opoznieniem, ale nie korzystałam z kompa. Mój mejl: hus287@gmail.com. Pozdrawiam i czekam w napięciu smile
          • hela6 Re: Cukiernia pod Amorem. 28.05.12, 22:38
            > A ja teraz idę czytac "Zrób sobie raj" Szczygła, drugą część jego czeskich repo
            > rtaży (pierwszy był "Gottland").

O, czeskie reportaże to brzmi ciekawie.
            • ulkahanka Re: Cukiernia pod Amorem. 28.05.12, 22:57
              Mam nadzieję, Helu, że wybaczasz błąd w pośpiechu, oczywiście reportaże nie czeskie, tylko o Czechachsmile Ale są frapujące, tak czy owak, zwłaszcza ze Szczygieł porusza naprawdę trudne tematy: stosunek do historii, do religii, do śmierci. To może nie brzmi zachęcająco, lekkie na pewno nie jest, ale czyta się naprawdę świetnie, bo to dobra dziennikarska robota. A fascynujące jest to, ze to przeciez i Słowianie, i blisko stad, i środkowa Europa, a różnimy się jak ogien i woda. Poza tym jest sporo polskich żartów na temat czeskiego i Czechów, a ciekawie jest poczytać z czego w nas śmieją się Czesi, dla których i nasz język i niektóre nasze zwyczaje są tak samo zabawne...
              • hela6 Re: Cukiernia pod Amorem. 29.05.12, 07:22
                Nie no, pojęłam że chodzi o reportaże o Czechach smile Do Szczygła nie mam nabożnego stosunku ale fakt, potrafi wyłuskać i w kilku niewinnych cytatach odmalować charakter człowieka. Przeczytam chętnie zwłaszcza że czasem zaglądam za miedzę do braci Czechów i zauważam że potrafią być bardzo odmienni od Polaków.
    • anetapzn Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 30.05.12, 16:02
      To ja dodam (mam nadzieję, ze sie nie powtórzę) Danielle Steel wiem, niektórzy nazywają je kiepskimi romansidłami, ale ja niezmiennie od kilku lat lubię jej ksiażki, genialnie sie przy nich relaksuję.
      Tess Gerritsen - za świetną sensację i thrillery medyczne.
      Patricia Cornwell - za fantastyczną serię o antropolg dr Kay Scarpetta.
      Kathy Reichs za świetną serię "kosci"
      Susan Wiggs, za fantastyczne powieści obyczajowe, akurat czytam A miedzy nami ocean.
      Joannę Chmielewską- no to wiadomo za cosmile
      Poza tym lubie wiele innych autorek, ale je juz wymieniłyście.
      • tango_basia Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 30.05.12, 19:34
        Absolutnie nr 1 nasza Olga Tokarczuk "Prowadź swój pług przez kości umarłych",czytelnicy największej na Śląsku biblioteki wybrali tę pozycje książką roku.Czyta się wspaniale,żadnego dołowania wbrew tytułowismile
        Jeśli lubicie koty,to Doris Lessing "O kotach"
        • wiatro-dmorza Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 30.05.12, 20:08
          No, skoro mogą być faceci to dodaję:
          Janusz Zajdel - Limes Inferior - świetna polska fantastyka
          M. Bułchakow - calokształt
          F. Dostojewski - j.w.
          Marcin Wolski - Drugie życie
          Peter Mayle - powieści, ale nie te wspomnieniowe
          Marianna i róże - autorek nie pamiętam - rodzinna saga wielkopolska, bynajmniej nie romans
          Waldemar Łysiak - całokształt
          Giovanni Guareschi - cały cykl o Don Camillo
          Musierowicz - za to, że jest współczesnym Makuszyńskim
          Ferenc Mate - cykl o Toskanii
          Klub Perskich Pikli i Tulipany Alice - autorek nie pamietam

• kanzashi Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 31.05.12, 14:18
      Czekałam, aż ktoś wymieni panie które ja czytuję, ale tak się nie stało. Myślę, że jeśli tylko padnie nazwisko Shirley Jackson pojawią się Wam przed oczyma "Poskramianie demonów" i "Życie wśród dzikusów" - takie sympatyczne książeczki o życiu pani domu w Stanach ileśtam lat temu. Ja cenię ją za zupełnie inne, pełne nieokreślonej grozy, krótkie formy.
      Druga pani to Connie Willis, autorka fantasy, ale takiego, że jak ja czytałam pierwszy raz miałam ochotę zgłębiać teorię chaosu. Mocno osadzone w fizyce książki są jednocześnie przystępne, a nie - oczywiste. Niektóre jej opowieści dzieją się w przyszłości, ja preferuję te dotyczące tego, co już było, jak "Księga Sądu Ostatecznego" o czasach średniowiecznej zarazy. Opisanej zgodnie z prawdą historyczną.
      A pod wpływem tego wątku chyba odwiedzę po długiej przerwie Makuszyńskiego.
    • bear80 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 31.05.12, 19:37
      To ja polecę fantastykę:
      1. wznowiona niedawno trylogia Córka Imperium, Sługa Imperium i Władczyni Imperium autorzy Raymond E. Feist, Janny Wurts
      2. Zguba Elfów, Elfia Krew - Andre Norton
      3. Obca, Uwięziona w bursztynie ... grubasy Diany Gabaldon podobają mi się niezmiennie
      4. Opiekun snu - Vonda McIntre
      5. Cykl o Valdemarze - Mercedes Lackey
    • skarabeusz.easy Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 01.06.12, 13:25
      Ten wątek nalezy dodać do ulubionych NAJbardziej jako skarbnica pomysłów na lekturę!
      A ode mnie mój ostatni zachwyt: Fannie Flagg "Smażone Zielone Pomidory" .
    • drzewkopomaranczowe Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 04.06.12, 09:19
      no to jeszcze ja dopiszę bo nie widzę tu tych autorek:

---Judith Merkle Riley -a w szczególności "czara wyroczni" -rewelacyjna nawet mój mąż ją przeczytał w ciagu 2 dni a on zapalony gracz komp. jest

----Malina Stahre-Godycka "Nigdy nie rodzi się byle kto.." -cudowna opowieść o losach polskiej rodziny z kresów-historia prawdziwa ale tak niesamowita i jednocześnie straszna -jak dla mnie to powinna być obowiązkowa lektura dla młodzieży zamiast lekcji historii o komunizmie-bardzo polecam czyta sie naprawdę świetnie

----Jung Chang"Dzikie łabędzie: Trzy córy Chin" -też opowieść prawdziwa ale o chinach -po takiej lekturze człowiek dziękuję Bogu że urodził się w Polsce ...,losy kobiet i ich rodzin w komunistycznych chinach przez przawie 10o lat -bardzo polecam
      • martaformat Malina Godycka.... 04.06.12, 11:58

właśnie zabieram się do czytania...dziękuję bardzo!
        • drzewkopomaranczowe Re: Malina Godycka.... 04.06.12, 17:53
          jestem bardzo ciekawa twoich wrażen po lekturze...
          • martaformat Malina Godycka.... 08.06.12, 10:55
            Szok. Po prostu. Ale już kontrolowanywink, bo niejeden podobny przeżyłam. Życie pisze najlepsze scenariusze. Dziekuję. Gdybyś trafiła na coś podobnego, polecam się życzliwej pamięcismile
    • owsik1 Re: Ulubione pisarki, ulubiona literatura. Dlacz 09.06.12, 20:43
      Stieg Larsson saga "Millenium" - wciąga tak, że jeśli nie masz czasu nie zaczynaj czytać - kryminalno-sensacyjna, może trochę thrillera. Ostatnio powstał film amerykański na podstawie 1 części czyli "Dziewczyna z tatuażem", moim osobistym zdaniem o wiele gorszy niż szwedzki oryginał;
      Suzanne Collins saga "Igrzyska Śmierci" - Science-fiction ale z elementami romansu i przygody. Ostatnio pierwsza część została sfilmowana.
      Stephen King - thrillery i horrory - mogę polecić prawie wszystkie choć są lepsze i słabsze. Moje ulubione to "Bastion", "Zielona mila", "Strefa śmierci", "Mroczna wieża"
      Tess Garritsen - thrillery medyczne. Moje ulubione to seria z Jane Rizzoli i Maurą Isles;
      Adrien Lara - saga "Rasa Środka Nocy" - ale to o wampirach jeśli ktoś lubi super - zdecydowanie +18 a nie bajka dla dzieci jak "Zmierzch"
      Child Lee - kryminały o Jacku Reacherze
      Fran Herbert - "Diuna" - klasyka fantastyki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka