Dodaj do ulubionych

patenty na tupperware

06.06.12, 14:34
Dziewczyny!
Byłam ostatnio na pokazie i serio zauroczyły mnie niektóre patenty. Czy macie jakieś fajne pomysły albo znacie linki do pomysłów z wykorzystaniem ich produktów.
Powiem, że na przykład zamówiłam sobie ten ich cud i nie wpadłabym bez prezentacji, że kiedykolwiek coś takiego będę miała w kuchni.
Albo ten ich sheker(czy jak się to pisze). Kawa z pianką jaką podali wydaje mi się całkiem fajnym pomysłem na domowe spotkanie.Tyle, że z kolei może zaraz mi się to znudzi a drinków jakoś często nie robię wiec czy się to przyda rzeczywiście.
Ale przecież żeby wszystkie albo sporo pomysłów poznać nie będę latać po prezentacjach, stąd pytanie.
Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • lirio tak na marginesie 06.06.12, 14:46
      Kupiłam sobie ostatnio cudowne naczynka do przechowywania sera i wędlin w lodówce za ponad stówę. Gówno straszne. Leżą pieprznięte w lodówce - otwarte, bo żeby to zamknąć trzeba się siłować kilka minut - czego ani ja ani Małżonek nie mamy w zwyczaju robić. Zupełnie nieergonomiczne, zamknięcia zbyt ciasne do naczyń. Kupiłam to zwiedziona opiniami na forum i jestem szczerze zawiedziona.
    • thmwag1 Re: patenty na tupperware 06.06.12, 16:56
      Ja mam w spadku cuda tego typu ale jeszcze sprzed potopu - sławetne waxy. Odziedziczyłam je po teściowej. Też właściwie używam ich jako misek do przechowywania a nie kożystam w jedynie słuszny opisany przez producenta sposób bo również nie przywykłam smile.
      Nie powiem że g..., ale też bym tego nie kupiła. O tych naczyniach do przechowywania nawet właściwie nie myślałam. Mnie korcą pojemniczki do przenoszenia śniadań albo pojemniczki tp.plastikowe ale ze względu na to, że mają gwarancję i ponoć będę mogła je myć w zmywarce. Co czynię z klasycznymi pojemniczkami z supermarketu i one mi się odbarwiają na lekki różyk. Może te tupperki mi tego oszczedzą.
      W sumie na właściwości inne nawet nie liczyłam bo nie miałam pojęcia o ich istnieniu (mówię o tym cudzie i o tym shekerze). Stąd pytanie w tak zacnym i doświadczonym gronie smile
    • mjermak ale jaki cud? 06.06.12, 18:15
      nigdy na pokazie nie bylam wiec prosze mnie oswiecic

Ja uzywam ich pojemnikow do przechowywania zywnosci-jedno moge powiedziec, sa nie do zdarcia, swoje odziedziczylam po tesciowej, ktora je nabyla pewnie w latach 60tych czy 70tych. Czasem tez uzywam pojemnika do robienia galaretki owocowej z "kominkiem " w srodku, ale glownie dla uciechy dziecka czy bawiac sie w desery retro. Uzywam tez maty do walkowania ciasta ale nie probowalam jej uprac w zmywarce.
    • antytalentka Re: patenty na tupperware 06.06.12, 20:40
      thmwag1 napisała:

> Dziewczyny!
      > Byłam ostatnio na pokazie i serio zauroczyły mnie niektóre patenty. Czy macie j
      > akieś fajne pomysły albo znacie linki do pomysłów z wykorzystaniem ich produktó
      > w.
      > Powiem, że na przykład zamówiłam sobie ten ich cud i nie wpadłabym bez prezenta
      > cji, że kiedykolwiek coś takiego będę miała w kuchni.

Co to za cud?

> Albo ten ich sheker(czy jak się to pisze). Kawa z pianką jaką podali wydaje mi
      > się całkiem fajnym pomysłem na domowe spotkanie.Tyle, że z kolei może zaraz mi
      > się to znudzi a drinków jakoś często nie robię wiec czy się to przyda rzeczywiś
      > cie.
      >
      Przyznaję, że mnie się robienie w tym ustrojstwie kawy znudziło. Na początku, oczywiście, super, ale teraz to Ty mi przypomniałaś, że gdzieś to w szafce leżywink Poza kawą wykorzystywałam ten sprzęt do roztrzepywania mąki z sosem/zupą, aby zagęścić resztę. Da się bez tego żyć. Polecam tylko dla kobiet lubujących się w kuchennych gadżetach.
      • mewa000 Re: patenty na tupperware 06.06.12, 23:55
        Masz na myśli CUD KUCHENNY?? big_grin big_grin big_grin Powiem tylko tyle-jakbyś kupiła w sklepie najzwyklejszą miskę to też byś w niej tak umieszała ciasto wink Zapewniam Cię ze akurat tego nie warto kupować, tzn szkoda wydawać na ten niby cud tyle kasy.

Natomiast MixMax (ten sheaker) faktycznie jest fajny, choć i za pewne jego można by zastąpić czymś tańszym i "zwyklejszym". Ja najczęściej ubijam w nim ciepłe mleko do kawy Latte Machiato czy jak to się zwie, albo "rozbyrduję" sosy w proszku czy mąkę ze śmietaną.

Mam jeszcze pojemnik na mleko w proszku dla dziecka, dałam za niego jakoś 25zł, w sklepie można kupić podobny BabyOno-tańszy a w zasadzie to to samo
        • thmwag1 Re: patenty na tupperware 07.06.12, 08:48
          Ten cud kuchenny to nie jest do ciasta a do gotowania bez gotowania. Moja koleżanka porownala to do ladowania ryżu pod koldre celem dojscia. Co do miski do ciasta też mam sceptycznie podejcie, jedynie ta szczelna pokrywką i pykanie w trakcie rosniecia w sumie wyróżnia te miskę od sklepowych.mie już mi dwieczy podpowiedzialyscie, sheker do zageszczania zupy i zabranie gara na wczasy.Proszę o dalsze wink
    • zuzanka79 Re: patenty na tupperware 07.06.12, 00:13
      Ja sobie kupiłam dzbanek do robienia kompotu. W promocji jakiejś był a wyczytałam na forum, że warto to wzięłam. I rzeczywiście warto, szczególnie teraz w sezonie truskawkowym, a potem malinowym, jabłkowym, śliwkowym wink
      Skusiłam się ( po półtora roku zachwalania przez koleżankę) też na taki pojemnik do gotowana "bez gotowania" , nie wiem jak się nazywa, bo te nazwy tupperware do mnie nie trafiają. Zabieram go ze sobą na wakacje ( przynajmniej taki mama zamiar), więc testuję na razie i się sprawdza.
      Na nic więcej mnie koleżanka nie naciągnęła, bo ja sceptyczna bardzo jestem . I jeśli chciałabym coś jeszcze kiedyś kupić to szukałabym na allegro jest taniej.
      • kaskahh prosze o nazwe 07.06.12, 09:11
        zuzanka79 napisała:

> Skusiłam się ( po półtora roku zachwalania przez koleżankę) też na taki pojemni
        > k do gotowana "bez gotowania" , nie wiem jak się nazywa, bo te nazwy tupperware
        > do mnie nie trafiają. Zabieram go ze sobą na wakacje ( przynajmniej taki mama
        > zamiar), więc testuję na razie i się sprawdza.
        >

prosze o nazwe, bo w niedziele bede miala okazje poogladac, a co za tym i dzie cos kupic
        • mewa000 Re: prosze o nazwe 07.06.12, 09:46
          Ano tak! to jest własnie cud kuchenny, ten pojemnik do gotowania bez gotowania, to akurat warto wink
          • aka79 Re: prosze o nazwe 07.06.12, 12:38
            Tu jest kilka przepisów:
            www.tupperware.pl/xchg/pl/hs.xsl/26.html
            Osoba, która robiła Party też powinna mieć i dokładnie wytłumaczyć, co można w danej rzeczy robić smile W mix-maxie robię też ciasto na naleśniki, można też rozbijać w nim kawałki lodu
        • zuzanka79 Re: prosze o nazwe 12.06.12, 20:43
          przepraszam, że tak późno odpisuję , nie wiem jak się nazywa ten dzbanek. nazewnictwo tupperware jest dla mnie jak nauka greki i łaciny big_grin
          Ten dzbanek to taki allegro.pl/tupperware-dzbanek-na-kompot-2-1-l-charytatywna-i2416333782.html , ja za swój zapłaciłam niecałe 30 zł, bo akurat jakaś promocja była.
          Ale warto. Teraz co dzień mam pyszny kompot z truskawek z dodatkiem mięty. Dzieci piją aż miło.
    • ka_thy Re: patenty na tupperware 07.06.12, 15:52
      Ja mam ten shaker ale mały ( duży też mam ale nie używam prawie wcale) i ten mały shaker jest genialny. Uzywam go do rozrobienia mąki z wodą, budyniu, różnych sosów torebkowych, do rozbełtania jajek itp. I właśnie to, że on jest mały (250ml) jest taki poręczny.

Duża miska 7,5l niby do ciasta drożdżowego też jest moim ulubionym sprzętem Tupp. właśnie dlatego, że jest duża smile I owszem rośnie mi w niej ciasto drożdżowe m.in. Poza tym miseczki mam, ale nie widzę, żeby to była jakaś super rewelacja. Może tyle, że mają fajny kształt i są poręczne.

W ogóle uważam, ze ceny Tupp. są mocno przesadzone, ja wszystkie swoje rzeczy kupowałam na promocji.
    • ailia Re: patenty na tupperware 07.06.12, 18:41
      Ja mam takie pudełko na śniadanko, co się zmieści i sałatka i chlebuś, a miejsce na owoce jeszcze. Można myć w zmywarce, ja mam takie fioletowe podłużne nie wiem jak się nazywa. Mam też taką miskę z przykrywką pomarańczową, fajna jest i nie do zdarcia, nie polecam za to takich skladanych misek harmoniusz. bo wieczko nie pasuje i jak je chce się docisnąć to się całe składa. I jeszcze mam dla córci taki kubek z wieczkiem i dziurką na słomkę niby fajny, ale też musi się namordować zanim wieczko zamknie. Pozatym super produkty.
      • magda.tyl Re: patenty na tupperware 08.06.12, 11:18
        Cud kuchenny służy do gotowanaia potraw przez zalanie ich wrzątkiem. Fajnie robią się makarony, kasze. Robiłam np. zupę ze świeżych ogórków, bardzo dobra. Przepisy w internecie - jest ich masa.
        Mix max (shaker) dobry do rozmieszania np ciasto na naleśniki, ubicia bitej śmietany. Nie zostają grudy bo wszystko rozbija się o ten wiatraczek w środku.
        Miska do ciasta drożdżowego jest rewelacyjna, jak ktoś nie umie zrobić (lub sie nie chce zagniatać) drożdżowego, to to jest rozwiązanie, wystarczy składniki wymieszać.
        Dzbanek do kompotu rewelacyjny, napój wychodzi leciutki, coś między sokiem z kartonu a zwykłym gotowanym kompotem.
        Jak dla mnie najlepszymi produktami tupperware (a mam ich sporo i zostałam niedawno konsultantką) są pojemniki do przechowywania pożywienia z kratką kondensacyjną - fakt niesamowicie drogie jak na "zwykły plastik" ale wierzcie wędlina zachowuje swoje walory smakowe nawet po tygodniu przechowywania, nia podchodzi wodą. To samo sery - świeże nawet tydzień. Piszę tak o tygodniu, bo dłużej nie przechowuję, może można dłużej.
        Ostatnio trzymałam na próbę w tęczowej szklarni dojrzałe pomidory - nic się z nimi nie działo przez 16 dni - po tym czasie zmiękły. Jakbym przetrzymała niedojrzałe, to na pewno byłyby świeże dłużej. Oczywiście nikt tak długo nie trzyma w domu pomidorów, ja chciałam sprawdzić czy faktycznie ta szklarnia spowalnia proces dojrzewania.
    • sid8888 Re: patenty na tupperware 08.06.12, 22:51
      ja polecam siekaczkę do cebuli-rewelacja!
      • zoyka6 Re: patenty na tupperware 09.06.12, 21:21
        Jak się używa tego cudu kuchennego? Dostalam coś takiego przed wielu laty,a dziś sie dowiaduję, że to rewelacja. A ja głupia nie wiedziałam. Czy wystarczy zalać produkty wrzątkiem i czekać?
        • mewa000 Re: patenty na tupperware 09.06.12, 21:54
          Dokładnie. Np rybę robię tak-przyprawioną układam na "sicie", to zalewam wrzątkiem z rozpuszczoną kostką Knorra, zamykam i czekam ok 40 minut smile poszukaj w necie przepisów bo jest tego mnóstwo
          • kk345 Re: patenty na tupperware 09.06.12, 23:43
            Cud cudem, ale wytłumaczcie mi rewolucyjnośc tego sprzetu-bo przez 40 minut, to tradycyjnymi metodami zdążę rybę przyrzadzić, zjeść i jeszcze pozmywac po obiedzie...
            • thmwag1 Re: patenty na tupperware 10.06.12, 09:38
              Bo tu zalewasz wrzatkiem i na 40 minut zapominasz,a ty piszesz o klasycznym gotowaniu i wykorzystywaniu źródła ciepła smile p.s. też mi sie wydaje że ich nazwy są lekko przesadzone
              • kk345 Re: patenty na tupperware 10.06.12, 11:01
                No tak, ale miałoby to sens w miejscu bez kuchenki- tyle, że i tak musisz wodę zagotowac, więc ułatwienie mało ułatwiające, a dodatkowo trwające dłużej
                • mewa000 Re: patenty na tupperware 10.06.12, 13:44
                  Masz rację.
                  Ale patrząc całościowo to oszczędzasz prąd czy gaz, bo musisz tylko zagotować ten litr czy dwa wody, a trwa to chwilę, przy tradycyjnym przygotowywaniu potrawy jednak ten gaz (czy prąd zależy od kuchenki) idzie Ci dłużej.
                  • kk345 Re: patenty na tupperware 10.06.12, 14:20
                    Ekhem, usmażenie ryby to 3 minuty z każdej strony- kontra 40 minut czekania po zalaniu wrzatkiem w plastikowym cudzie, czyli minimalna strata energii kontra katastrofalna strata czasu.
                    Bardzo naciągane argumenty
                    • dorada9999 Re: patenty na tupperware 11.06.12, 10:15
                      Uważam, że pojemniki tupperware sprawdzają się super przy przechowywaniu warzyw.
                      Zarówno szklarnie do całych warzyw jak i miski do pokrojonych. Szatkuję kapustę na surówkę i przechowuję ją kilka dni zużywając po trosze, a ona ciągle jak nowa. Nienawidzę krojenia kapusty więc jak już się zmobilizuję to całą rżnę a potem konsumuję 2-3 razy dziennie z różnymi dodatkami. Również dobrze przechowują się sałatki jarzynowe.
                      Te pojemniki, które mam, do przechowywania wędlin, czy surowego mięsa nie sprawdziły się (mięso bardzo szybko puszcza sok a wędliny robią się oślizłe). Maselniczka tez moim zdaniem do kitu.
                      Mix max jest niezły, używam go systematycznie.
                      Na żadne drogie cuda się nie kusiłam wiedząc, że będą tylko półki zagracały, no i te ceny.
                      • mysia125 Re: patenty na tupperware 11.06.12, 16:12
                        dorada9999 napisała:

> Szatkuję kapustę
                        > na surówkę i przechowuję ją kilka dni zużywając po trosze, a ona ciągle jak no
                        > wa.

I tylko witamin brak wink
          • zuzanka79 Re: patenty na tupperware 12.06.12, 20:51
            Ostatnio w sobotę robiłam w tym cudzie sałatkę z makaronu i kurczaka.
            Makaron muszelki i kurczaka pokrojonego w kotę i zamarynowanego wcześniej w oliwie z ziołami zalałam wrzątkiem z odrobiną soli . Odczekałam jakieś 20 min potrząsając tym pojemnikiem ze 2 razy ( bałam się że może mi się posklejać makaron). Pokroiłam ogórka, żółty ser, oliwki, koper i co tam jeszcze miałam, makaron z kurczakiem wyciągnęłam, odsączyłam ( gotowałam na załączonym sicie), wodę wylałam , wsypałam wszystko do tego cudu, zalałam sosem do sałatek potrząsnęłam ze dwa razy, przyprawiłam do smaku i ... wyszło super. I tylko jeden pojemnik do umycia tongue_out
    • thmwag1 Re: patenty na tupperware 12.06.12, 11:26
      No a jeszcze jedna kwestia
      Znalazłam, że mają w ofercie deskę do krojenia białą. Ma ktoś z was? Warta grzechu?
      Bo ja używam właściwie cały czas białą z ikei ale szybko widać na niej ślady noża i niemożliwie szybko się odbarwia.
      Może ta, z 30-letnią ( smile ) gwarancją, mi się sprawdzi?
    • autumna Re: patenty na tupperware 06.08.12, 15:54
      Skusiłam się na "Cud kuchenny" i przydaje mi się głównie do przechowywania posiłku dla dziecia - zasypia czasem znienacka tuż przed obiadem. Ładuję gorącą porcję do pudła, po ponad godzinnej drzemce jest jeszcze dobrze ciepłe, akurat do podania głodomorowi.
    • beakarp Re: patenty na tupperware 07.08.12, 22:54
      Dzbanek do kompotu jest supersmile
      A w rodzinie widziałam takie pudełko do kiszenia ogórków - były super smaczne, i nie pleśniały jak w zwykłym garze
    • makinetka82 : ) 26.09.13, 19:29
      Witam, jestem tu nowa co prawda, ale pozwolę sobie odświeżyć wątek smile Ja tez byłam na pokazie i wyszłam ... powiedzmy zaskoczona, jakie to wszystko cudne, fajne i przydatne ... A potem wróciłam do domu, wstępując po drodze do sklepu, kupiłam mleko skondensowane... i zrobiłam identyczną ( !!!) kawę w półlitrowym słoiku po majonezie - nie potrzebowałam do tego shakera za 60 zł : ) Wyszła pyszna, a moi znajomi do tej pory robią wielkie oczy : D
      • linn_linn Re: : ) 26.09.13, 20:55
        Ciasto drozdzowe wyrosnie w kazdym pudelku / nawet w misce przykrytej folia /, a taki shaker no name kosztuje 1,5 euro. Nie dajcie sie zwariowac...
      • kkowalska1 Re: : ) jak robicie kawę w Mix Maxsie? 26.09.13, 21:20
        poproszę przepis
    • fruzia80 Re: patenty na tupperware 26.09.13, 20:42
      Dla mnie jest jeden najpiękniejszy cud tej firmy - najzwyklejsze na świecie, najprostsze butelki plastikowe. Moje dzieci od 2 lat noszą w nich do szkoły wodę, napoje, herbatę. Super sprawa, są niezniszczalne, myję je w zmywarce, łatwe do utrzymania w czystości. Zapłaciłam za nie coś ok.30zł /szt. Mam takie 0,5l, nakrętka z takim cypkiem po boku, który ułatwia odkręcanie.
      • aka79 Re: patenty na tupperware 27.09.13, 19:07
        Wpiszcie w google - cud kuchenny tupperware przepisy i wyskoczy cała lista razem z filmikami na youtube. Tak samo z pozostałymi produktami smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka