Dodaj do ulubionych

co ułatwia Wam sprzątanie?

10.10.12, 18:19
Jak w temacie - co ułatwia wam sprzątanie? Jakie sprzęty sprawiają, że praca Pani Domu staje się szybsza, łatwiejsza, przyjemniejsza, a dom lśni bez wielkiego wysiłku?
Ja mam 2: zmywarka do naczyń i h2o mop x5 (mop + myjka parowa)
Korzystałam tez z odkurzacza piorącego teściowej i muszę powiedzieć, że przy dzieciach - rewelacja smile Wszystkie plamy z tapicerek i dywanów zniknęły.
A co Wy polecacie?
Obserwuj wątek
    • mama_trzech Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 10.10.12, 18:22
      Zapomniałam oczywiście dodać pralkę i odkurzacz, mikrofalówkę czy kuchenkę z piekarnikiem - bo wydaje mi się, że to standard sprzątająco - gotującej PDsmile
      • labellaluna Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 10.10.12, 18:53
        A mi pomaga przede wszystkim dobra organizacja i planowanie. Np. sprzątam zawsze w piątki i wtorki i nie ma dyskusji, po prostu wiem, że w te dni MUSZĘ mieć czas na porządki. We wtorki zawsze piorę ręczniki, które akurat zmieniam we wtorki właśnie oraz piątki. Poza tym przed sprzątaniem łazienki spryskuję zlew, wannę, baterię płynem do mycia tychże i zostawiam na jakiś czas, by brud namiękł, a w tym czasie sprzątam co innego. Gdy wracam do łazienki tylko przecieram i wszystko lśni.

Ze sprzętu sprzątającego typu mop parowy na razie nie korzystam, gdyż moja powierzchnia mieszkalna nie należy do przesadnie dużych i ogarniam wszystko zwykłym odkurzaczem i mopem. Ale po przeprowadzce do domu na pewno kupie sobie coś takiego.
      • gazetowy.mail Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 14.10.12, 10:58
        Oooo.... wymyślono piekarnik który sprząta? smile
      • mm1501 Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 18.10.12, 08:36
        Zmywalne farby do ścian
    • anu_anu Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 10.10.12, 18:45
      Panna, która raz w tygodniu przychodzi sprzątać wink
      Oraz rodzina przyuczona aby "mniej-więcej" sprzątać po sobie na bieżąco.
      Żaden automat tego nie zastąpi...
      • ulkahanka Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 10.10.12, 19:10
        Odtwarzacz do plyt. Nienawidzę sprzątać, więc jak dochodze do wniosku, że nawet jak na moje naprawdę niewygórowane, czy wrecz mocno zaniżone standardy jest już zbyt brudno, to włączam sobie jakąs długą a fajną płytę i sprzątam póki nie przestanie grać smile
        • mama_trzech Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 10.10.12, 19:29
          Tez włączam dobrą muzykę, tle że z radia - polecam Eskę Rock wink
          • budzik11 Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 10.10.12, 20:15
            Mnie pomaga radio (Tuba.fm, najchętniej przeboje z lat 80' smile). Poza tym - nowoczesność w domu i zagrodzie - pralka, zmywarka, odkurzacz, żelazko.
            • sueellen Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 28.10.12, 20:09
              z tuby słucham smooth jazz cafe i radio wysokich obcasów, poza tym z tubylczych smooth 70s na okrągło.
    • dolmadakia Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 10.10.12, 20:16
      Utrzymywanie porządkusmile
    • keepersmaid Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 10.10.12, 20:20
      Male mieszkanie smile
      • ruchanki Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 10.10.12, 20:24
        w sprzątaniu pomaga , a w zasadzie wyręcza - dobra robotnica - sprzątaczka
      • mama_trzech Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 10.10.12, 20:41
        Chyba raczej mało rzeczy, a do tego dobrze zorganizowana przestrzeń smile Bo mieszkanie, czy małe, czy duże jeśli jest zagracone to z porządkiem zawsze będzie ciężko..
        Chodziło mi bardziej o urządzenia lub gadżety smile Wiem, wiem - takie "zabawki" nie posprzątają za mnie, ale mogą znacząco pracę ułatwić. Wcześniej zmywałam ręcznie , a podłogi myłam mopem i też było czysto. Jednak skoro można sobie ułatwić życie - to dlaczego tego nie zrobić?
        • anu_anu Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 11.10.12, 08:35
          Z gadżetów to oczywiście pralka, zmywarka, odkurzacz, dobry mop, dobra deska do prasowania, żelazko z dobrym nawilżaniem.
          Oprócz tego miejsce aby trzymać różne użytkowe rzeczy (wiadra czy miski nie dodają urody łazience), wieszać pranie (rozstawiona suszarka też średnio zdobi). Zawsze jak oglądam wizualizacje różnych nowych mieszkań/domów to się zastanawiam - gdzie przyszli mieszkańcy będą te prozaiczne rzeczy upychać...
    • turnesolka Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 10.10.12, 20:44
      ergonomia w kuchni - młynek do odpadów, zlew podwieszony pod blatem, duży blat roboczy, bliskość zlewu zmywarki i szafek na naczynia, proste fronty szafek kuchennych

w łazienka zrezygnowałam z kabin, szyb etc na rzecz zasłonek. Mycie kabiny prysznicowej była zawsze dla mnie koszmarem, teraz co 2 tyg piorę zasłonki, wywieszam i już

centralny filtr wody - minimalizuje kamień i inne osady w kuchni i łazience

podłogi z materiałów łatwych w myciu

dobry odkurzacz do dywanów i ograniczenie ich ilości do minimum.

ograniczenie ilości bibelotów i otwartych półek

pozbycie się telewizora, i tak go nie oglądaliśmy a strasznie się kurzył.
    • hela6 Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 10.10.12, 21:25
      Nic. Zawsze robię to z obrzydzeniem.
      Już wolę ogródek skopać.
    • foremkaania Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 10.10.12, 22:02
      1. Dobra organizacja.
      2. Sprzątanie na bieżąco.
      3. Moje dzieci sprzątają po sobie - układają zabawki, kredki i kolorowanki, buty itp.
      4. Posiłki spożywamy w kuchnio-jadalni. Dzięki temu nie ma plam na tapicerce, dywanach i ścianach.
      • dorota_11 robot odkurzacz 11.10.12, 09:00
        Poza tym, o czym wdpd juz wspomniała - robot - odkurzacz, mój akurat samsung. On odkurza codziennie, ja tradycyjnym odkurzaczem raz w tygodniu. Robot niestety nie jest z gumy i nie wszędzie wjedzie smile
        No i dobra myjka do szyb ze ściągaczką wody - zasługuje na Nobla
        • framaga32 do mama_trzech 11.10.12, 13:09
          napisz mi coś o mopie parowym H2O, jakie powierzchnie nim sprzatasz i jak się sprawdza, chcę taki kupić, ale mam kilka pytań, napiszę do Ciebie na gazetowego
    • ewenny58 Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 11.10.12, 23:19
      ja ostatnio jestem zachwycona takim ustrojstwem podobnym do waty na patyku
      świetnie się tym wyciera kurze, zwłaszcza zakamarki, ramy obrazów, bibeloty itp.
      kupuje w drogeriach na stoisku ze specyfikami do sprzątania, euro-mop.pl/pl/szczotka-do-kurzu.html
      wycieranie kurzy skraca o połowę
      • kikimora78 Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 12.10.12, 08:30
        a mnie to zawsze zastanawia: bo jak ścieram ścierą, to ten syf na ścierze zostaje (ostatnio ścieram nawilżonymi chusteczkami dla niemowląt - rewelka), ale jak taką miotełką - to moim zdaniem - ten kurz tylko przelatuje gdzie indziej. Jak to działa?
        • ewenny58 Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 12.10.12, 16:47
          kikimora78 napisała:

> a mnie to zawsze zastanawia: bo jak ścieram ścierą, to ten syf na ścierze zosta
          > je (ostatnio ścieram nawilżonymi chusteczkami dla niemowląt - rewelka), ale jak
          > taką miotełką - to moim zdaniem - ten kurz tylko przelatuje gdzie indziej. Jak
          > to działa?
          >
          ja myślę, że ta"wata" przyciąga kurz a nie pozwala, żeby unosił się do góry i z powrotem osiadał na sprzętach, to taka zaczarowana różdżka
          ja oczywiście tego nie znalazłam tylko moi chłopcy wyczaili to w drogerii a oni zawsze potrafią ułatwić sobie pracę, zwłaszcza sprzątanie , ha,ha
          jak spotkasz tego typu ustrojstwo to wypróbuj, taki wkład starcza mi na dwa sprzątania,
          po pierwszym sprzątaniu wytrzepuje go na podwórku, po drugim wyrzugam
    • claratrueba Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 12.10.12, 08:58
      Brak durnostojek.
      Roomba.
      Duża wada wzroku smile
    • pyzzi Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 12.10.12, 11:00
      1.Miotła . Szybsza od odkurzacza smile
      2.Dobre środki do czyszczenia , wtedy wypłukany mop jest czyściutki, a brudy z powierzchni łatwo "odchodzą".
    • niebieska_kotka Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 12.10.12, 17:14
      Odlaczenie neta i tvwink
      Net to straszny zlodziej czasusmile))
      I awantura z MezczyznaMojegoZycia wink
      Nigdy tak nie czyszcze piekarnika, czy polek w szafie, rzadko odwiedzanych, jak po awanturze z chlopemwink)
    • misiowazona Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 12.10.12, 19:55
      Najbardziej ułatwia mi sprzątanie podział pracy.Tzn.ja robię to co lubię, a resztę mąż. Nie lubię sprzątania podłóg, odkurzania i mycia ich. Całą reszte mogę robić bez bólu.
      • ewenny58 Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 12.10.12, 20:08
        misiowazona napisała:

> Najbardziej ułatwia mi sprzątanie podział pracy.Tzn.ja robię to co lubię, a res
        > ztę mąż. Nie lubię sprzątania podłóg, odkurzania i mycia ich. Całą reszte mogę
        > robić bez bólu.
        to zupełnie tak jak u mnie, podłogami zajmuje się chłop
    • mamakazo Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 12.10.12, 21:22
      1. Podział obowiązków na całą rodzinę, dzieci sprzątają po sobie
      2. Odkurzacz z filtrem wodnym- ogranicza ilość kurzu
      3. Sciany pomalowane Satynową- szybkie ścieranie śladów paluchów
      3. Pozbywanie się wszystkich niepotrzebnych rzeczy na bieżąco
    • kejt1979 Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 14.10.12, 10:02
      www.wymiatam.com/domowe-porzadki/show/niezbednik/
      • malenkie7 Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 14.10.12, 14:25
        pani, która raz w tygodniu porządnie sprząta mieszkanie
        ja tylko utrzymuję porządek
        abardzo przydatny jest odkurzacz z filtrem wodnym i chusteczki W5 z Lidlasmile
    • soyyo Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 15.10.12, 21:28
      Jestem facetem, hehe i też czasem sprzątamwink
      tzn. bardziej odkurzamwink a odkurzam odkurzaczem Philips z turbo mocą.
    • anika_ic Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 18.10.12, 01:10
      Dla mnie ważna jest organizacja, potem odkurzacz z odpowiednimi końcówkami ( objaśniam tu inspirujacacodziennosc.blogspot.com/2012/08/odkurzenie-mebli-to-mozliwe.html ) oraz mop na chwał (właśnie ten ! oraz odpowiednie środki czystości.
      • niebieskaa4 Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 18.10.12, 15:59
        Bardzo podoba mi się ten blog.
        • sylabina Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 18.10.12, 16:15
          Kilkanaście ścierek z mikrofibry, grube rękawice, dobry spryskiwacz, do którego wlewam jakiś ani płyn na bazie octu, mleczko.
          • sylabina Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 18.10.12, 16:16
            Ani - tani.
    • maryna132 Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 18.10.12, 15:51
      dobry sprzęt sprzątający i środki czystości to podstawa, dla mnie hitem są także ściereczki z mikrofazy rewelacyjnie się nimi wyciera i myje www.clearstore.pl/sciereczki-z-mikrofibry-40-x-40-cm-220-g-zolta-niebieska-czerwona-lub-zielona-opakowanie-5-sztuk-p3171.html
    • roseanne Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 26.10.12, 15:29
      smile) polecam meza
      a serio sprzet uzywany to : zmywarka, odkurzacz i sciereczka z mikrofibry do kurzu i spray odpowiedni do wiekszosci powierzchni, bez potrzeby zmieniania butelki co chwila,
      lubie jeszcze chusteczki do lazienki i kuchni, z lyzolem

a podstawa to odpowiednie zorganizowanie, nie wtedy k gdy wszscy sobie pod nogi wchodza, z dobra muzyka
      • marzeka1 Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 26.10.12, 18:06
        Podział obowiązków: czyli coś robię ja, coś mąż, coś synowie- i mam czysto w domu, bo tak lubię; takie wynalazki jak pralka czy zmywarka oszczędzają czas.
    • dzedlajga Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 26.10.12, 23:49
      Czytając różne pomysły przyszło mi do głowy, że w utrzymaniu czystej podłogi w przedpokoju, a raczej, żeby wyglądała na czystą pomaga mi to, że jest beżowa w delikatne, nieco ciemniejsze smugi. Dzięki temu niewielkie zabrudzenia nie są po prostu widoczne. Co przy psie oraz przy ciągłym braku czasu jest błogosławieństwem. Odkurzyć piach od czasu do czasu - ok. Ale nie muszę latać ciągle ze szmatą, żeby podłoga jakoś wyglądała. Dodam, że wg. mnie mopy tylko rozganiają brud i w końcu doszłam do wniosku, że wolę posprzątać rzadziej, ale porządnie ścierką i na kolanach. Wtedy wiem, że naprawdę jest czysto.
      • misiowazona Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 28.10.12, 15:44
        Też mam beżową w mazgi, ale nawet jak nie widać, to JA mam poczucie, że jest brudna. Ja to wiem i juz to mi szkodzi na wątrobęsmile
        Ale z oknami jest podobnie- nie mamy firan ani zasłon, przez co okna muszą być idealne, żeby dobrze wyglądały. Gdy były firanki, lubiłam myć okna, bo okna wygladały po tym czysto, a niedoskonalości w postaci smug nie były widoczne - kamuflowały je firanki. Teraz myję szyby rzadziej (o paradoksie), bo zniechęca mnie to, że efekt i tak nie będzie bdb.
    • sueellen Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 28.10.12, 20:06
      Pani od sprzątania dwa razy w tygodniu + regularne porządki smile
      Mam odkurzacz piorący ale jeszcze nigdy go nie użylam. Raz dywany mi poprał jeden Ekwadorczyk, którego przygarnęłam na 3 tygodnie bo nie miał się gdzie podziać, poza tym myślę sobie aby użyć wreszcie i coś tym umyć, ale na myśleniu się kończy...
      • zetka31 Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 02.11.12, 21:10
        mąż smile
    • paskud_agg Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 26.03.13, 16:38

Dziewczyny, w wielu postach przewija się słowo wytrych: "organizacja". Co się dla was pod tym hasłem kryje? Możecie rozwinąć?

Ja próbuję sobie opracować jakiś system, ale okazuje się, że w praktyce zawsze jest inaczej niż w teorii i nawet, jeśli raz coś wykonam zgodnie z założeniami, to zwykle jest to jeden jedyny i niepowtarzalny raz wink Każdy następny raz wygląda inaczej, nigdy nie wykonuję dwa razy dokładnie tych samych czynności.

Co do głównego tematu wątku: mnie bardzo pomaga ograniczenie ilości rzeczy "wolno stojących" i ilości rzeczy w ogóle. Ale do ideału jeszcze mi brakuje wink
      • anika_ic Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 26.03.13, 22:02
        Sprzątanie ułatwia obranie właściwej strategii, najodpowiedniejszej w danych okolicznościach. A sposobów na organizację sprzątania jest sporo. Najgorszy z nich, to moim zdaniem, metoda lawinowa, która, jak się okazuje, jest często spotykanym zjawiskiem smile
        • barba50 Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 26.03.13, 23:24
          https://img824.imageshack.us/img824/9292/60038543580373984051893.jpg
          • baba-baba Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 27.03.13, 10:22
            cif
            ścierki z mikrofibry biedronkowe
            i nic tak nie usuwa tłuszczu jak ludwik,taki psik psik pomarańczowy,cały "syf"znika bez szorowania
            • anika_ic Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 01.04.13, 19:44
              Imelina - nowe tworzywo, które prawdopodobnie zostanie zastosowane w obudowach odkurzaczy, ale przede wszystkim - węży i końcówek odkurzaczy! Wreszcie przestaniemy obijać meble rozpędzonym odkurzaczem, wąż się rozciągnie a końcówka dopasuje do powierzchni big_grin
              • bilada Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 02.04.13, 23:01
                Mi sprzątanie ułatwia firma wyczyscimy.pl/ big_grin
                • squirk Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 03.04.13, 01:49
                  forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=wyczyscimy.pl - musisz być prawdziwą fanką wink
                  Proszę administrację o skasowanie spamu.
                  smile
    • tin_t Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 03.04.13, 22:22
      przenośny odtwarzacz mp3 i dobry audiobook.
      nic innego.
    • mirszy Re: co ułatwia Wam sprzątanie? 04.04.13, 19:39
      Ostatnie moje odkrycie - KARCHER WV 50 do mycia okien i nie tylko. W życiu nie miałam tak czystych szyb, zawsze jakaś smuga się znalazła. A z tym urządzeniem to i wielkie lustro (mam na całej ścianie w wiatrołapie) i kabina prysznicowa.
      Jak dla mnie super. Teraz jeszcze muszę odłożyć na mopa obrotowego, bo jak mocno wycisne to żadnych kropek od wody nie widać na szkliwionej podłodze (wypróbowałam mamy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka