Dodaj do ulubionych

kanapa- polećcie

24.10.12, 14:43
mam do wymiany kanapę z pojemnikiem na pościel, która ma już swoje lata, na której śpimy z mężem mamy do tego 2 fotele tzw. finki i 2 pufy. Ze względu na fakt, iż nie możemy wstawić łóżka małżeńskiego- pokój spełna 2 role: pokoju dziennego i sypialni. Polećcie proszę, firmę i nazwę kanapy- jeżeli jesteście zadowoleni ze swoich ..... Napiszcie czy zakupu dokonaliście przez internet? Szukamy szerokiej wygodnej kanapy i ewentualnie foteli...pufy niekoniecznie. Na dodatek meble w pokoju mają kolor czarny i tutaj jest chyba mały problem....
Obserwuj wątek
    • for.malina Re: kanapa- polećcie 24.10.12, 17:04
      Szczerze polecam bedinge, amamy materac murbo i nigdy nie spałam na niczym wygodniejszym

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S59874368/
      • ania.rene Re: kanapa- polećcie 25.10.12, 11:27
        ja mam karlstad, ale nie spimy na nim, jedynie sporadycznie.

ale wydaje mi sie, ze bedzie problem, bo skoro autorka watku ma czarne meble ( sad )
        to moze stylem nie pasowac.
        • ania.rene Re: kanapa- polećcie 25.10.12, 11:29
          wrzuc jakies foty, latwiej bedzie cos doradzic
      • kascerka Re: kanapa- polećcie 25.10.12, 14:45
        zmieniliśmy ostatnio wersalkę na taką samą kanapę, też mamy ten materac i różnica w spaniu jest kolosalna smile śpi się jak na normalnym łóżku smile
        • ivonn44 Re: kanapa- polećcie 25.10.12, 15:45
          jestem zaskoczona, okazuje się z tego co piszecie, że jakość kanap z IKEA się zmieniła. Moja siostra dokonała kiedyś zakupu kanapy i jakość była fatalna - było to ok 8 lat temu.
          • nostress.ka21 Re: kanapa- polećcie 26.10.12, 01:01
            Ale między kanapami z Ikea a tą przedstawioną tutaj jest ogromna różnica. Ja dzisiaj "zmacałam" ikeowy narożnik z funkcją spania i po 2 latach wygląda tragicznie, niewygodny starsznie nawet w siedzeniu... A właścicielka mówi, że spała na nim z 3 miesiące, następnie służył do sporadycznego spania...

Ja sama nie wiem co myśleć, bo moja kanapa z BRW się rozleci lada moment i sama szukam czegoś "sensownego" indifferent
          • asfo Re: kanapa- polećcie 26.10.12, 18:41
            Jest różnie, te całkiem najtańsze kanapy z ikei faktycznie są do niczego, trzeba patrzeć na te droższe.

Mam od kliku lat sofę narożną Manstad, na której od półtora roku stale śpię i jedyne widoczne zniszczenia są dziełem kota. Siostra też ma taką od podobnego czasu i też jest zadowolona. Podoba mi się szczególnie łatwość rozkładania - nie trzeba się z tym gimnastykować, wystarczy pociągnąć za wysuwaną część i już. Jedyny problem, to trochę przymały jak na moje potrzeby pojemnik na pościel.
            www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40223112/#/20198972
            Wychodzę też z założenia, że kanapa nie jest na wieczność i wolę mieć coś, co będę mogła bez żalu wymienić jak uznam, że na to pora.
            • nostress.ka21 Re: kanapa- polećcie 27.10.12, 18:09
              No właśnie dokładnie ten narożnik oglądałam sad
              W sumie szukając jakiś wpisów to spotkałam się z przeważającą większością z negatywnymi komentarzami, więc naprawdę nie wiem indifferent

Zdaję sobie sprawę z tego, że cena jest niska, przynajmniej jak na kanapę, jednak nie stać mnie na to by co 2 lata takową wymieniać indifferent
              • asfo Re: kanapa- polećcie 29.10.12, 12:47
                Mój narożnik ma więcej niż dwa lata i jak pisałam - byłby w dobrym stanie, gdyby go koty nie obdrapały. Nic się jak do tej pory nie połamało ani nie poprzecierało, egzemplarz u siostry też się trzyma.
                • kr_ka_11 Re: kanapa- polećcie 30.10.12, 14:13
                  również mam narożnik Manstad od dwóch lat i też jestem bardzo zadowolna. Służy głownie do siedzenia ale okazjonalnie również się na nim śpi i bardzo dobrze się trzyma. Ja tam go szczerze rekomenduje smile

a kiedyś jakbyśmy mieli zmieniać to myślałam o tej:
                  www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S69902158/
    • anika_ic Re: kanapa- polećcie 27.10.12, 22:02
      Ja polecam sofę Manstadt z IKEA (1500 zł, kolor beż, granatowy i czerwony). Jest to naroznik rozkładany (140 szer x 200 cm - miejsce do spania), może stać nawet na środku pokoju (z każdej strony tapicerka). Ja mam taki od prawie roku i jestem bardzo zadowolona (wygodna, pianka poliuretanowa, która się nie wysiedzi!!, nie zajmuje wiele miejsca, można zmontować na lewo lub na prawo, ma pojemnik na pościel). Do tego po namyśle kupiłam jeden fotel Poang, za to z podnóżkiem i też jestem b. zadowolona! Zobacz na stronie IKEA.
      Mam nadzieję, że do czarnych mebli nie dobierzesz czarnej kanapy?!
      W razie czego możesz trochę rozweselić meble, zwłaszcza jeśli trochę się znudziły.

I proszę nie wszczynać awantury nt. jakie to badziewie jest z IKEA, bo mam dużo mebli i sprzętów stamtąd i jestem nimi zachwycona. Ale odmienność gustu dopuszczam smile. A niedowiarków oraz zwolenników zapraszam na mój blog
    • grzech_o_1 Re: kanapa- polećcie 27.10.12, 22:35
      Nie wiem jaki model kanapy? Wybór w sklepach meblowych jest gigantyczny obecnie. Ale kolor!
      Nie ma z tym obecnie problemu. Jak się wybierze w salonie model, to sprzedawca ma pokazać próbki obić jakie oferuje producent. Wybiera się obicie. Czarne na pewno też będzie. Zamawia się i najdalej za dwa tygodnie kanapa w salonie do odbioru.
      Wypraktykowane, bo tak też zamawialiśmy zestawy wypoczynkowe i spanie dla syna pod meble!
    • nostress.ka21 Agata Meble - opinie... 29.10.12, 10:06
      Znacie?

Ja się przymierzam do kupna kanapy z funkcją spania, najlepiej narożnika. Najgorsze jest to, że ma pełnić funkcję codziennego spania indifferent Jak już pisałam odpada BRW (rozlatuje się), Ikeowe narożniki (zmacane i w stanie podobnym do BRW), ModoAlto podobno ok, ale nie stać mnie big_grin

Wczoraj odwiedziłam znajomych, którzy śpią na narożniku Agata Meble i po 2 latatch nie widać na nim drastycznych śladów użytkowania. Mówią, że nic się nie odkształciło, że tapicerka była wielokrotnie prana, a kanapa jest naprawdę solidnie eksploatowana.

Ja potrzebuję czegoś co będzie duże, wygodne i tanie big_grin Tzn. zdaję sobie sprawę, że tanie kanapy nie są długowieczne, ale jednak wolę kupić coś co po 2 latach będzie nadawało się do użytku, a poza tym będzie jakoś sensownie wyglądało przez cały okres użytkowania.

Znacie te narożniki/sofy z Agata Meble? Możecie wyrazić swoją opinię na ich temat? Będę naprawdę wdzięczna smile
      • nostress.ka21 Re: Agata Meble - opinie... 29.10.12, 10:15
        Genewa
        Bazyl
        Pisa New
        To są te, które w drodze głosowania zostały zaakceptowane przeze mnie i NM, ale naprawdę nie mam pojęcia, która będzie lepsza. Nie ukrywam, że kusi mnie opcja zmiany szezlonka prawo/lewo, opcja manewrowania po całym pokoju i częstej zmiany aranżacji jest bardzo kusząca smile

A jak sprawdzają się dwa rodzaje sprężyn? Tzn bonel i sprężyna falista? Aktualnie mamy piankę i niby sprężyny faliste, ale jedyne sprężyny jakie znam w obecnej kanapie to te z mechanizmu podnoszenia indifferent I naprawdę aktualny narożnik jest strasznie niewygodny, zarówno do spania, jak i siedzenia. Naprawy tapicerskie i uzupełnianie wysiedzianej pianki nie mają tutaj już dłużej racji bytu sad
      • anika_ic Re: Agata Meble - opinie... 29.10.12, 12:43
        Ja nadal upieram się przy sofie Manstad (patrz niżej mój wpis), ale zgadzam się, że "zmacanie" w sklepie nie zachwyca, ponieważ często się zdarza, że eksponowane meble są zmontowane byle jak. Moja sofa (z funkcja spania oczywiście) sprawuje się bez zarzutu i wątpię bym gdzieś dostała równie funkcjonalny narożnik za tę cenę (1,5 tys.). Jedyny mankament sofy to to, że gdy np. naciśniesz ręką na siedzisko, to zostaje odcisk ręki na tapicerce (zmarszczenie obicia, bo pod spodem jest ta super pianka). Ale to nie problem (dla mnie) - wystarczy przejechać ręką w tym miejscu i wszystko się wygładza.
        • nostress.ka21 Re: Agata Meble - opinie... 30.10.12, 12:58
          Przeczytałam Twój post i niestety, ale naprawdę zmacałam tę kanapę, zmacałam nie na ekspozycji sklepowej, ale u znajomej. Niestety, ale to co zobaczyłam mnie naprawdę przeraziło. Pamiętam jak kupowała owy narożnik i jego aktualny stan mnie po prostu przeraził i zniechęcił całkowicie. Mimo, że początkowo był to mój faworytsad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka