pamana 25.10.12, 19:14 Jakie papilotki kupić do takiej blachy ? www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00133038/?query=DR%C3%96MMAR+Blacha+%22muffin%22 dołki głębokie i wąskie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaskahh Re: blacha z ikea muffiny 25.10.12, 19:23 kiedys kupilam w ikea zwyczajna, ta ktora pokazujesz jest juz dla mnie niezwyczajna ( i nie kupilam) pasuja tylko foremki kupione w ikea chyba ze sie bardzo myle, poprawcie Odpowiedz Link
kluska2cv Re: blacha z ikea muffiny 25.10.12, 21:00 też kupiłam taką blachę i kupiłam papilotki zestaw różnych rozmiarów również z ikei, niestety nie pasowały. Poszukiwania odpowiednich papierków się nie powiodły, blacha wyladowała w skupie złomu. Chociaż teraz żałuje bo mogłam sobie wsadzić do szuflady jako organizer na drobiazgi. Odpowiedz Link
raszefka Re: blacha z ikea muffiny 25.10.12, 21:57 Być może takie, moje miały wprawdzie inny wzorek, ale pasowały. Tyle, że moim zdaniem te dołki są beznadziejnie głębokie i użyłam blachy raz. Teraz kupiłam, też w ikei silikonowe foremki i jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link
pamana Re: blacha z ikea muffiny 26.10.12, 11:03 A nie były za niskie ? dołek w blaszce to 8 cm a te mają 4 wysokości. Pocięłam papier do pieczenia i wyłożyłam nim otworki ale papier jest dość sztywny więc wyrastają takie kominy z babeczek, nie mają takiego grzybka na górze. Może takie by pasowały : allegro.pl/muffiny-papilotki-tulipan-kwiat-50x80-mm-40-sztuk-i2723053586.html Odpowiedz Link
raszefka Re: blacha z ikea muffiny 26.10.12, 20:33 pamana napisała: > A nie były za niskie ? W zakładce "produkty uzupełniające" jest właśnie Twoja blacha, więc to muszą być te. Chyba że Twoja blacha jest jakaś inna, w mojej dołki mają 5cm Odpowiedz Link
furtive_kitten Re: blacha z ikea muffiny 25.10.12, 22:37 Kupic papier do pieczenia i pociac na kwadraty...? Odpowiedz Link
roseanne Re: blacha z ikea muffiny 26.10.12, 15:46 cos im sie nomenklatura pomieszala to nie mufinki tylko pop-overs, prawie dwa razy glebsze nie widzialam papilotek do tego Odpowiedz Link
budzik11 Re: blacha z ikea muffiny 26.10.12, 17:42 Podobno do blach Ikei pasują tylko papilotki Ikei. CytatI jeszcze inna nietypowa metalowa forma (na zdjęciu poniżej), znaleziona przeze mnie tylko w popularnej szwedzkiej sieciówce, do której pasują już inne, wyższe papilotki. Niestety, do kupienia tylko w ich sklepach, w większych miastach. to z "Moich wypieków" - o formach i papilotkach: www.mojewypieki.com/post/pieczemy-muffinki-i-babeczki---wybieramy-formy Odpowiedz Link
pamana Re: blacha z ikea muffiny 03.11.12, 15:58 Fakt, papilotki z ikea pasuja do blachy ww ale papilotki nie są dostepne w ikea od jakiś 3 miesiecy- takie info dostalam wczoraj w ikea poznań Jeśli ktoś będzie w ikea i jednak beda jakies resztki to proszę o kontakt p. Odpowiedz Link
budzik11 Re: blacha z ikea muffiny 03.11.12, 19:21 IMO szkoda zawracać sobie głowę ikeowską blachą i ich <niedostępnymi> papilotkami. Kup zwykłą blachę, do której pasują zwykłe papilotki, to koszt kilkunastu złotych. Z ciekawości sprawdziłam - ok. 12-13zł. Do tego silikonowe papilotki za 7zł i będziesz miała zestaw na lata. Odpowiedz Link
kuka9 Re: blacha z ikea muffiny 03.11.12, 22:58 ja nie używam do tej blachy papilotek i jest ok Odpowiedz Link
budzik11 Re: blacha z ikea muffiny 04.11.12, 10:38 I jak wychodzą mufiny? Nie w sensie jak się udają, tylko jak wychodzą z blachy? Ja sobie nie wyobrażam. Próbowałam i tak (blacha wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką), i z papierowymi papilotkami, i w całej silikonowej formie i jednak zwykła blacha plus te karbowane, silikonowe papilotki sprawdza się najlepiej. I mufinki wychodzą bez straty (nie przywierają, nie zostaje pół babeczki na blasze), łatwo, jednym pchnięciem od spodu, i są ładne (dzięki tym karbowaniom). Odpowiedz Link
kuka9 Re: blacha z ikea muffiny 04.11.12, 15:48 ja smaruje blachę tylko masłem i wychodzą bez problemu. Nigdy nie robiłam z papilotkami, a ponieważ nie mam problemu z wyciąganiem to jakoś nawet nie czuję potrzeby kupowania papilotek... -- Odpowiedz Link
pamana Re: blacha z ikea muffiny 04.11.12, 22:42 Teraz to wiem, jednak szkoda mi 39 zł na blachę, której nie będę uzywać Odpowiedz Link
justynka_28 Re: blacha z ikea muffiny 05.11.12, 08:43 Tez mam ta blache i uzylam jej tylko raz. Kupujac,nie zwrocilam uwagi na to,ze jest taka gleboka. Ja niczym jej nie smarowalam. Muffinki wyszly z niej normalnie. Tak, przy okazji macie jakies dobre,sprawdzone przepisy na ciasto muffinkowe? Odpowiedz Link
kruszysia Re: blacha z ikea muffiny 05.11.12, 08:56 Liczne przepisy na muffinki mieszkają tutaj: www.mojewypieki.com Na lewym marginesie ekranu znajdź zakładkę "Muffiny i babeczki" Smacznego! Odpowiedz Link
lidka_edziecko Re: blacha z ikea muffiny 06.11.12, 01:14 mam jedną silikonową forme na muffiny i drugą blaszana z ikea, nigdy nie uzywałam papilotek, muffiny z tej blaszanej lekko podważone drewnianym nozykiem do masła wyskakuja znakomicie Odpowiedz Link