Dodaj do ulubionych

blacha z ikea muffiny

25.10.12, 19:14
Jakie papilotki kupić do takiej blachy ?
www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00133038/?query=DR%C3%96MMAR+Blacha+%22muffin%22
dołki głębokie i wąskie.
Obserwuj wątek
    • kaskahh Re: blacha z ikea muffiny 25.10.12, 19:23
      kiedys kupilam w ikea zwyczajna, ta ktora pokazujesz jest juz dla mnie niezwyczajna ( i nie kupilam)
      pasuja tylko foremki kupione w ikea
      chyba ze sie bardzo myle, poprawcie
      • kluska2cv Re: blacha z ikea muffiny 25.10.12, 21:00
        też kupiłam taką blachę i kupiłam papilotki zestaw różnych rozmiarów również z ikei, niestety nie pasowały. Poszukiwania odpowiednich papierków się nie powiodły, blacha wyladowała w skupie złomu. Chociaż teraz żałuje bo mogłam sobie wsadzić do szuflady jako organizer na drobiazgi.
    • raszefka Re: blacha z ikea muffiny 25.10.12, 21:57
      Być może takie, moje miały wprawdzie inny wzorek, ale pasowały.

Tyle, że moim zdaniem te dołki są beznadziejnie głębokie i użyłam blachy raz. Teraz kupiłam, też w ikei silikonowe foremki i jestem bardzo zadowolona.
      • pamana Re: blacha z ikea muffiny 26.10.12, 11:03
        A nie były za niskie ? dołek w blaszce to 8 cm a te mają 4 wysokości.

Pocięłam papier do pieczenia i wyłożyłam nim otworki ale papier jest dość sztywny więc wyrastają takie kominy z babeczek, nie mają takiego grzybka na górze.

Może takie by pasowały :
        allegro.pl/muffiny-papilotki-tulipan-kwiat-50x80-mm-40-sztuk-i2723053586.html
        • raszefka Re: blacha z ikea muffiny 26.10.12, 20:33
          pamana napisała:

> A nie były za niskie ?

W zakładce "produkty uzupełniające" jest właśnie Twoja blacha, więc to muszą być te.

Chyba że Twoja blacha jest jakaś inna, w mojej dołki mają 5cm smile
    • furtive_kitten Re: blacha z ikea muffiny 25.10.12, 22:37
      Kupic papier do pieczenia i pociac na kwadraty...?
    • roseanne Re: blacha z ikea muffiny 26.10.12, 15:46
      cos im sie nomenklatura pomieszala
      to nie mufinki tylko pop-overs, prawie dwa razy glebsze

nie widzialam papilotek do tego
    • budzik11 Re: blacha z ikea muffiny 26.10.12, 17:42
      Podobno do blach Ikei pasują tylko papilotki Ikei.

CytatI jeszcze inna nietypowa metalowa forma (na zdjęciu poniżej), znaleziona przeze mnie tylko w popularnej szwedzkiej sieciówce, do której pasują już inne, wyższe papilotki. Niestety, do kupienia tylko w ich sklepach, w większych miastach.
      to z "Moich wypieków" - o formach i papilotkach: www.mojewypieki.com/post/pieczemy-muffinki-i-babeczki---wybieramy-formy
      • pamana Re: blacha z ikea muffiny 03.11.12, 15:58
        Fakt, papilotki z ikea pasuja do blachy ww ale papilotki nie są dostepne w ikea od jakiś 3 miesiecy- takie info dostalam wczoraj w ikea poznań uncertain Jeśli ktoś będzie w ikea i jednak beda jakies resztki to proszę o kontakt smile
        p.
        • budzik11 Re: blacha z ikea muffiny 03.11.12, 19:21
          IMO szkoda zawracać sobie głowę ikeowską blachą i ich <niedostępnymi> papilotkami. Kup zwykłą blachę, do której pasują zwykłe papilotki, to koszt kilkunastu złotych. Z ciekawości sprawdziłam - ok. 12-13zł. Do tego silikonowe papilotki za 7zł i będziesz miała zestaw na lata.
          • kuka9 Re: blacha z ikea muffiny 03.11.12, 22:58
            ja nie używam do tej blachy papilotek i jest ok smile
            • budzik11 Re: blacha z ikea muffiny 04.11.12, 10:38
              I jak wychodzą mufiny? Nie w sensie jak się udają, tylko jak wychodzą z blachy? Ja sobie nie wyobrażam. Próbowałam i tak (blacha wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką), i z papierowymi papilotkami, i w całej silikonowej formie i jednak zwykła blacha plus te karbowane, silikonowe papilotki sprawdza się najlepiej. I mufinki wychodzą bez straty (nie przywierają, nie zostaje pół babeczki na blasze), łatwo, jednym pchnięciem od spodu, i są ładne (dzięki tym karbowaniom).
              • kuka9 Re: blacha z ikea muffiny 04.11.12, 15:48
                ja smaruje blachę tylko masłem i wychodzą bez problemu. Nigdy nie robiłam z papilotkami, a ponieważ nie mam problemu z wyciąganiem to jakoś nawet nie czuję potrzeby kupowania papilotek...
                --
          • pamana Re: blacha z ikea muffiny 04.11.12, 22:42
            Teraz to wiem, jednak szkoda mi 39 zł na blachę, której nie będę uzywaćsad
            • justynka_28 Re: blacha z ikea muffiny 05.11.12, 08:43
              Tez mam ta blache i uzylam jej tylko raz. Kupujac,nie zwrocilam uwagi na to,ze jest taka gleboka. Ja niczym jej nie smarowalam. Muffinki wyszly z niej normalnie. Tak, przy okazji macie jakies dobre,sprawdzone przepisy na ciasto muffinkowe?
              • kruszysia Re: blacha z ikea muffiny 05.11.12, 08:56
                Liczne przepisy na muffinki mieszkają tutaj:
                www.mojewypieki.com
                Na lewym marginesie ekranu znajdź zakładkę "Muffiny i babeczki"

Smacznego!
                • lidka_edziecko Re: blacha z ikea muffiny 06.11.12, 01:14
                  mam jedną silikonową forme na muffiny i drugą blaszana z ikea, nigdy nie uzywałam papilotek, muffiny z tej blaszanej lekko podważone drewnianym nozykiem do masła wyskakuja znakomicie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka