Dodaj do ulubionych

Śmierdzące potem pranie

11.11.12, 16:58
Jak w temacie.Mam na stanie dojrzewającą nastolatkę,pocącą się dość ostro.Stosuje antyperspiranty,ale ciuchy wiadomo prać trzeba i tak.Córcia ma dużo bluzek t-shirtów z długim i krótkim rękawem w przeróżnych kolorach z róznymi napisami i aplikacjami.No i tu pojawia się problem.Jak wypiorę bluzki to one po wyschnięciu,w miejscach pod pachami nadal zalatują potem.Piorę je na 40 stopni.Na metce jest napisane,że powinnam w 30,ale w tak niskiej temperaturze żadna plama mi nie zejdzie,nie mówiąc już o zapachu.Piorę w niemieckim Persilu.Czy są może jakieś dodatki do prania aby takie zapachy zniwelować?Słyszałam o Vanishu Hygiene,ale czy to działa?A może jakieś inne sposoby?
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 17:32
      Ze "sposobów" to zapierać miejsca pod pachami białym jeleniem, przed praniem właściwym w pralce. Nie wiem, czy zawsze pomaga, ale warto spróbować.
      • sadosia75 Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 23:11
        Pomaga zawsze !
        Zacierać plamy i prać wyłącznie w białym jeleniu.
        Stary sprawdzony sposób który polecam każdemu kto ma problemy z plamami potu na koszulkach.
    • my_valenciana Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 17:55
      Jest płyn do dezynfekcji prania firmy Sagrotan, pewnie są też już innych firm. Wszystko piorę w 60 stopniach, zniszczyłam tylko 2 rzeczy dziecka - pofarbowały ale tylko same siebie, więc z powodu marnej jakości nie było mi żal wyrzucić. Ręcznie piorę tylko swetry z wełną i kaszmirem.
    • lirio Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 18:15
      Polecam PERSIL HYGIENE SPULER - płyn do płukania. Kupisz na allegro lub w sklepach z niemiecką chemią. Stosuję go i na serio działa na odzież sportową i ręczniki zupełnie dobrze.
      • k1234561 Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 18:26
        Dzięki dziewczyny.Płynu do płukania raczej nie mogę uzywać,bo suszę pranie w suszarce.A z tego co się orientowałam nie należy stosować płynu do płukania,jeśli pranie ma być suszone w suszarce.Coś tam się ponoć na częściach suszarki osadza.
        Poszukam tego Sagrotanu gdzieś w necie,albo zapytam u Pana Niemca na targowisku wink
        Ale nadal czekam na Wasze sugestie.
        • lirio Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 19:03
          Ten persil nie jest typowym zmiękczającym płynem do prania.

Możesz spróbować lekko zaprać pachy mydłem antybakteryjnym, bezbarwne i delikatne jest w Lidlu:
          Takie jak tu:
          2.bp.blogspot.com/-1IXSSPsYFFA/TdfopOGgXfI/AAAAAAAAABQ/uXqZQaMvOj8/s1600/DSC00419.JPG
          Ewentualnie z pseudomedycznych jest mydło Vanessa - o ile dobrze pamiętam bezbarwne, typowych medycznych nie polecam bo są barwione.
        • kasiak37 Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 21:49
          mam 2 w jednym czyli pralkosuszarke,od zawsze uzywam plynow do plukania.
    • roseanne Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 18:36
      nam pomaga dluzszy cykl w praniu, bez dodatkow, nawet w nizszych temperaturach
    • graue_zone Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 19:14
      Nastolatka w żadnym wypadku nie powinna używać antyperspirantów. Zapytaj pediatry lub dermatologa.

Pod pachami możesz zapierać lub namaczać, powinno pomóc.
      • lirio Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 19:45
        A czemu nie powinna - ma śmierdzieć?? - mityczny związek pomiędzy rakiem a antyperspirantami obalono. Antyperspirant z drogerii to zupełnie coś innego niż apteczna siekiera. Poza tym antyperspirant to czasem nadużycie "słowne" są np. w Rossmanie produkty natural odor prevention z serii Crystal Essence (no aluminium chlorohydrate, parabens, phthalates).
        • graue_zone Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 20:14
          Nie miałam na myśli raka, ale skład. Zapytaj lekarza, ja pytałam nawet kilku. I wcale nie musi śmierdzieć, są dezodoranty nie antyperspiranty, a równie skuteczne. Nie mówiąc już o tym, że po dłuższym używaniu, gdy się przestanie, to pot po prostu zalewa (u mnie tak jest). Też mam dorastającą nastolatkę w domu i wiem, czego używa. Nie śmierdzi.
          • lirio Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 20:25
            Ok, rozumiem. Właśnie o tym pisałam, że można używać czegoś alternatywnego. Opcji nic nie używam i śmierdzę nie zniosę wink
            • graue_zone Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 23:08
              No pewnie, ja też nie. Pilnuję swojej, żeby jej w nawyk weszło, że ma NIE ŚMIERDZIEĆ. smile
    • intuicja77 Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 20:43
      jaki jest skład tych bluzek ? Obawiam się ,że bluzki które nie są w 100 % bawełniane po jakimś czasie zaczynają tak śmierdzieć sad
      • hela6 Re: Śmierdzące potem pranie 12.11.12, 21:11
        Większość odzieży sportowej ma 0% bawełny i sportowcy jakoś nie stosują ich jednorazowo.
    • mancipi Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 21:25
      poza zapieraniem możesz jeszcze spróbować wydłużyć cykl prania oraz ładować go mniej do bębna-jak jest za dużo to trudno aby się doprało. aczkolwiek bywa ciężko, wiem bo ten problem przerabiam z koszulkami M
      • k1234561 Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 22:06
        Antyperspirant ma z Rossmana.Musi coś takiego uzywać bo po dezodorantach,zwykłych problem nadal był.Doszłoby do tego,że prawie na każdej przerwie musiałaby biec do łazienki i się spryskiwać tym dezodorantem,dlatego woli raz dziennie użyć antyperspirantu.Ona już sama przez to jest przewrażliwiona na punkcie higieny osobistej.Z jednej strony to dobrze,że tak o siebie dba,z drugiej jest to czasem uciążliwe.Ale tu nie o tym wątek.Bluzki mają w składzie w przeważającej części bawełnę,jednak jest tam conieco sztucznych dodatków,bo te bluzki są lekko dopasowane i dosyć elastyczne,poza tym mają różne aplikacje i napisy.
        Raz jeszcze dziękuję za rady.Cóż kupię mydło polecane tutaj i będę zapierać,przed włożeniem do pralki.Chyba innej rady nie będzie.A może ktoś jednak tego vanisha hygiene stosował?
        • graue_zone Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 23:12
          Doszłoby do tego,że prawie na każdej przerwie musiałaby biec do łazienki i się spryskiwać tym dezodorantem.

To właśnie efekt antyperspirantów. Niech przestanie na tydzień (kiedy np. nie ma szkoły i może często się myć) używać dezodorantów w ogóle. Pocenie się unormuje, a potem może np. Nivea Pure. Bardzo dobre dezodoranty w kule dla nastolatek. Albo Lavera - ale to trochę słabsze, bo już całkowicie naturalny.
          • turnesolka Re: Śmierdzące potem pranie 12.11.12, 18:19
            Po pierwsze jak się odstawi deo czy antyperspiranty jak się nie chodzi do szkoły/pracy i nie będzie się wtedy pocić to niczego nie dowodzi bo ludzie się najwięcej i "najsmrodliwiej" pocą z nerwów.
            Po drugie najpierw straszysz antyperspirantami a potem polecasz antyperspirant??? NIVEA PURE skład: Aqua, Aluminum Chlorohydrate, PPG-15 Stearyl
            Ether, Steareth-2, Steareth-21, Chamomilla Recutita Flower Extract,
            Bisabolol, Persea Gratissima Oil, Glycine Soja Oil, Trisodium EDTA.
            • graue_zone Re: Śmierdzące potem pranie 12.11.12, 18:58
              Aż poszłam sprawdzić. I przepraszam, pomyliłam się, to nie o Nivea Pure mi chodziło, tylko o Nivea Natural Action. Pomyliłam nazwy. Co do pocenia się - po antyperspirantach pocisz się niezależnie od nerów. Mnie zalewał pot, a byłam na wakacjach. I trwało to gdzieś tydzień, potem praca gruczołów unormowała się i starczał mi Nivea Natural.
              • turnesolka Re: Śmierdzące potem pranie 12.11.12, 20:23
                Tak ten faktycznie to czyste Deo a nie antyperspirant ale jak dla mnie trochę za słabe, jak mam dzień na wysokich obrotach to po paru godzinach czuję jednak zapach potu. Zwłaszcza o tej porze roku kiedy człowiek non stop zmienia temperaturę otoczenia.
          • madzioreck Re: Śmierdzące potem pranie 13.11.12, 00:45
            > To właśnie efekt antyperspirantów. Niech przestanie na tydzień (kiedy np. nie m
            > a szkoły i może często się myć) używać dezodorantów w ogóle.

Mam wrażenie, że mylisz dezodorant z antyperspirantem. Po drugie, antyperspiranty nie zabijają, są stworzone dla ludzi nadmiernie się pocących, a nie wszyscy pocą się nadmiernie. Jeśli jednak ktoś ma taki problem, to nie rozumiem, dlaczego ma się męczyć z mokrymi plamami i niefajnym zapaszkiem.
            • graue_zone Re: Śmierdzące potem pranie 13.11.12, 07:48
              Nie ktoś a nastolatka, u której właśnie kształtuje się wydzielanie potu i praca gruczołów. Jako dorosła osoba używam antyperspirantów, ale już 12-13 letnia dziewczynka nie powinna. Zresztą, co ja się będę kłócić. Idź do pierwszego lepszego pediatry lub dermatologa, pokaż mu skład i zapytaj. Potem możemy dalej rozmawiać.
        • ja.dorcia co do nadruków... 11.11.12, 23:22
          Jeżeli nadruk nie puścił przy praniu w 40 stopniach, to przy 60 też nie puści. Ja bardzo często tak piorę różne koszulki, koszule i tylko w jednej miałam problem. Ale to nie był nadruk, tylko taka typowa naprasowanka, w dodatku z boku koszulki (puściła już w praniu w 40 stopniach).
          Pozatym, w suszarce chyba masz wyższą temperaturę? Ewentualnie, zawsze możecie jedną sztukę "poświęcić" dla testu. Aha, kolory również nie bledną, a mówię tutaj o rzeczach kupowanych w sklepach takich jak H&M, Reserverd czy Cubus, czyli takich, co generalnie cudem jest jak po 3 praniach wciąż trzyma fason. Kolory też nie blakną.
    • kamunyak Re: Śmierdzące potem pranie 11.11.12, 23:42
      Jeśli chodzi o bluzki to zapaszek potu usuniesz namaczając bluzki w ciepłej wodzie z octem. Można, a nawet warto (aplikacje), namaczać same pachy. Ja stawiam miskę w wannie i wkladam do niej tytlko miejsca pach. Taki roztwór usuwa takze żółte plamy z potu (białe koszulki) ale trzeba moczyc kilka godzin. Potem piorę odzież jak zwykle, czyli w 40 stopniach zazwyczaj.
      Nie powinno się nic stać ale w przypadku kolorowych bluzek spróbuj może najpierw na jakies starszej i sprawdź czy sie nie odbarwia.
      Tak robię tylko z tymi koszulkami, które "zalatują" potem po praniu.
      Normalnie to przed samym praniem zapieram miejsca pach mydełkiem odplamiajacym dr. Beckmann z Rossmanna, myslę zresztą, ze moze być każde inne mydło, byle zaprać.
      Natomiast jeśli chodzi o pocenie sie to jest to bardzo indywidualna sprawa. ja mam dwóch synów i jeden, będąc nastolatkiem, pocił się (i poci) umiarkowanie, natomiast drugi dosyć mocno i to właśnie on ma problem z odzieżą.
      Jeśli chodzi o dezodoranty to ja akurat nie mogę używać antyperspirantów. Nie wiem czy jestem na jakis składnik w nich uczulona czy co ale po ich uzywaniu pocę się bardziej i, za przeproszeniem, mam wrażenie, że śmierdzę mimo użycia dezodorantu. Wiele osób zreszta ma problem z antyperspiratami dlatego zalecana jest ostrozność w ich stosowaniu.
      I dlatego też ja uzywam wyłącznie dezodorantów, nawet jeśli muszę w trakcie pracy iśc do łazienki i zrobic to ponownie. W takim przypadku mam zawsze w torebce piankę antybaktryjną Osmozy. Niby jest przeznaczona do rąk ale ja uzywam jej do pach gdzie też doskonale usuwa bakterie a przecież o to chodzi bo to bakterie rozkładajace pot powoduja specyficzny zapach. Przy czym ta pianka jest najskuteczniejsza ze znanych mi srodków, żele antybakteryjne, dostępne w sklepach, w ogóle sie nie sprawdziły. Pewnie dlatego zresztą trudno jest ja kupić.
      Poza tym moze warto kupować dla córki jednorazowe wkładki antypotowe. Przykleja sie je w miejscu pach, chronia odzież i można je zmienić w ciągu dnia jeśli zajdzie taka potrzeba.
      https://p.alejka.pl/i2/p_new/53/42/wkladki-pod-pachy-24-sztuki_0_n.jpg
      • aqua-27 Re: Śmierdzące potem pranie 12.11.12, 10:20
        Mam do oddania za friko całkiem pokaźny zestaw takich wkładek chroniących przed potem.
        Mnie już nie są potrzebne.
        Jeżeli ktoś byłby zainteresowany - proszę o kontakt: mtk@poczta.onet.pl
        • dekaskow Re: Śmierdzące potem pranie 12.11.12, 10:57
          to ja się na takie wkładki piszę.
    • turnesolka Re: Śmierdzące potem pranie 12.11.12, 18:12
      Jakiś czas temu pisałam tu o śmierdzącym ciuchach po praniu w 40 stopniach, dziewczyny poleciły vanisha hugiene. Kupiłam używam już parę tygodni i jak dla mnie rewelacja! U mnie to był ogólny problem śmierdzących koszulek. Teraz jak piorę w 40 stopniach to praktycznie zawsze dodaję vanisha, do 60stopni czasem też.
    • danuu Re: Śmierdzące potem pranie 12.11.12, 18:25
      Hmmm... dziwna sprawa. Też bym poszła do lekarza. Mam w domu sportowca, 9 treningów w tygodniu, koszulki z treningow wrzuca praktycznie mokre od potu do prania. Ja piore w 50 st. jeszcze nigdy nic mi sie nie zniszczylo, zadna aplikacja, kolor nie zszedl. Piore w niemieckich Arielach. Wszystko sie dopiera idealnie, biale jest biale, czarne jest czarne wink Ale rotacja jest spora: jedna koszulka = jeden trening.
      • hela6 Re: Śmierdzące potem pranie 12.11.12, 21:17
        Wcale nie dziwna.
        Ludzie się pocą różnie.
        Jednym nogi śmierdzą innym nie.
        Są tacy którzy własnie ze strachu pocą się śmierdząco, inni nie mają zróżnicowania.
        Terening = pranie? Żadna rewela, norma.
        • danuu Re: Śmierdzące potem pranie 12.11.12, 23:07
          nie chwale sie, ze dbam o higiene, tylko chodzilo mi o to, ze czesto piore w wyzszych temperaturach niz autorka watku i ubrania sie nie niszcza smile
    • casilda_armento Re: Śmierdzące potem pranie 12.11.12, 21:26
      Polecam mydełko Beckmann do odplamiania ( jest łatwo dostępne np. w Rossmannie). Usuwa zapach i plamy. Wspomniany juz Biały Jeleń też jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka