Dodaj do ulubionych

Miód z bakaliami

08.12.12, 17:43
lub bakalie w miodzie, jak kto woli smile Czy daktyle też można dodać - nie będzie zbyt słodko? W przepisie są migdały, włoskie i laskowe.
może macie sugestie, porady na ten temat, to byłabym wdzięczna smile
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Miód z bakaliami 08.12.12, 18:20
      Nie dodawałabym daktyli, za dużo szczęścia jednocześnie, a orzechy i migdały ułożyłabym warstwami, bardzo ładnie to wygląda po zalaniu miodem.
      smile
    • furtive_kitten Re: Miód z bakaliami 08.12.12, 20:24
      Bedzie za slodko. Mozesz dodac daktyle i sie przekonac smile

Mogloby ciekawie wyjsc zamiodowanie skorki pomaranczowej i /lub cytrynowej.
    • niusowo Re: Miód z bakaliami 09.12.12, 16:06
      a jak sie robi taki specjal? uklada sie bakalie i zalewa miodem?po prostu? a jaki miód? nie znam siesmile, wiec moze glupio pytam. Ale w tym roku chce zrobic wszystkie slodycze gwiazdkowe sama, i to bylby jeden z pomyslow.
      A swoją drogą, czy orzechy, ktore sa zatopione w miodzie miękną?
      • budzik11 Re: Miód z bakaliami 09.12.12, 16:48
        Tez jestem ciekawa, nie słyszałam nigdy.
      • kk345 Re: Miód z bakaliami 09.12.12, 19:14
        Tak, bakalie (orzechy najlepiej) zalewa się zwyklym miodem, nie wyplywaja, jesli się je ciasno ulozy, nie- nie miekna po zalaniu miodemwink
        • budzik11 Re: Miód z bakaliami 09.12.12, 20:25
          No i co się potem z tym robi? Łyżką je tak po prostu czy, np. piecze jak granolę czy co?
          • niusowo Re: Miód z bakaliami 09.12.12, 20:37
            ja kiedys przywiozlam cos takiego z Bulgarii i wykorzystalam np do kruchych babeczek. upeiklam male babeczki z kruchego ciasta i nalozylam lyzeczka orzechy z miodem.
            Moja mama na 100% bedzie to jadla lyzeczką, bo ona b.lubi miód i orzechysmile.
            Mozna tez stosowac jako polewę do deserów (lody, bita smietana). Co kto lubi.
            Mozna i na pieczywo pewnie. Skoro jest maslo orzechowe, jest czekolada na pieczywo..Ale to juz nie moje klimatysmile
          • kk345 Re: Miód z bakaliami 09.12.12, 20:54
            Wyzera sie łyzeczką, za duzo się tego nie da zjeśćsmile
        • anyx27 Re: Miód z bakaliami 10.12.12, 17:18
          kk345 napisała:

> Tak, bakalie (orzechy najlepiej) zalewa się zwyklym miodem,

Ale teraz nie ma płynnego miodu w tym okresie.
          • squirk Re: Miód z bakaliami 10.12.12, 17:39
            Mam miód wielokwiatowy kupiony w sezonie prosto ze sprawdzonej pasieki, zgęstniał nieco ale nadal jest płynny.
            Taki scukrzony też da się "upłynnić" i zalać nim orzechy.
            smile
          • budzik11 Re: Miód z bakaliami 10.12.12, 19:03
            anyx27 napisała:

> Ale teraz nie ma płynnego miodu w tym okresie.

Wystarczy podgrzać lekko miód i robi się płynny (np. wstawić słoik do ciepłej kąpieli wodnej), nie trzeba czekać do lata na nowy smile
    • nuova Re: Miód z bakaliami 09.12.12, 18:11
      Był przepis na głównej GW, jak odszukam, to wkleję. Też właśnie zamierzam toto wykorzystać jako podarunek na bn. Nie znam szczegółów, o które pytacie, bo będę robić to 1szy raz w życiu. Zastanawiam się czy miód potem pachnie/smakuje tymi "wkładkami" orzechowymi? smile ...aaa i czy orzechy nie popłyną w górę?
      • nuova Re: Miód z bakaliami 16.12.12, 16:29
        nuova napisała:

> Był przepis na głównej GW, jak odszukam, to wkleję.

Tekst linka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka