Dodaj do ulubionych

jak działa bidetta - kran z funkcją bidetta?

30.12.12, 19:00
Stoję przed koniecznością kupna armatury łazienkowej i wymyśliłam sobie, że do bidetów najchętniej chciałabym baterię bidetową ze słuchawką bidetową z przyciskiem w rączce. Oczywiście nic takiego nie mogę znaleźć.

Pytanie dla tych, co lubią krótko i konkretnie:
Jak działa taka słuchaweczka bidetowa zwana bidettą? A konkretniej jak się ustawia ciepłotę wody? Czy woda leci i z kranu baterii i ze słuchawki jednocześnie? Czy jeśli zamknę dopływ wody na słuchawce, to zacznie lecieć z kranu? Czy utrzymuje się właściwa temperatura wody przy wielokrotnym uruchamianiu przycisku na bidetcie?

Pytanie dla tych, co lubią wnikać w szczegóły:

Stoję przed koniecznością kupna armatury łazienkowej i wymyśliłam sobie, że do bidetów najchętniej chciałabym baterię bidetową ze słuchawką bidetową z przyciskiem w rączce. Oczywiście nic takiego nie mogę znaleźć. Są do wyboru tylko:
1) same baterie bidetowe z ruchomymi końcówkami, albo
2) zestawy bidetta montowane na ścianie lub podtynkowe, działające na zasadzie prysznica (zamiast słuchawki prysznicowej jest słuchawka bidetowa) - ale co wtedy mam zrobić z niewykorzystaną dziurą w bidecie?
3) baterie umywalkowe (nie bidetowe) z funkcją bidetta (z bidettą), czyli z dołączaną słuchaweczką bidetą;

Wynika z tego, że jeśli montuję bidet ceramiczny z dziurą, a chcę mieć też słuchawkę bidetową na dłuższym wężyku to zostaje mi ta trzecia opcja, czyli bateria umywalkowa (bez ruchomej końcówki, jak w typowych bateriach bidetowych) ale za to ze słuchawką-bidettą.
Jak to działa? Czy dobrze rozumiem, że ustawiam ciepłotę wody normalnie na baterii, a później uruchamiam przycisk na słuchawce, by woda poleciała? Wtedy leci mi woda i ze słuchawki i z krany, czy tylko ze słuchawki?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: jak działa bidetta - kran z funkcją bidetta? 30.12.12, 19:23
      Ale bidetta to jest taki kompromis jak się chce mieć bidet a się nie da, wtedy podłączasz sobie bidettę do umywalki a korzystasz siedząc na sedesie. Ja np. spotkałam sie z takim rozwiązaniem w hotelach czy w gabinetach ginekologicznych. Dlatego nie ma optymalnego rozwiązania bidetta + bidet, bo jak masz bidet, to robisz po prostu wylewkę bidetową.
      Jak przekręcasz/naciskasz rączkę w bidetcie, wtedy nie leci woda z kranu. Ciepła leci taka, jaka ustawisz przy kranie, w samej rączce bidetty nie ma regulacji.
      • przeddomowo Re: jak działa bidetta - kran z funkcją bidetta? 30.12.12, 20:10
        Ale bidetta to jest taki kompromis jak się chce mieć bidet a się nie da, wtedy
        > podłączasz sobie bidettę do umywalki a korzystasz siedząc na sedesie.

No tak, ale ja planuję mieć bidet ceramiczny, tylko że tyłek chciałabym myć na nim za pomocą słuchawki na wężu, bo uważam to za wygodniejsze. I szukam do tego rozwiązania. Typowe baterie bidetowe uważam za mało wygodne, mimo ruchomej końcówki. Już chyba wygodniejsze byłyby baterie z wyciąganą wylewką. W rączce "bidetta" podoba mi się możliwość swobodnego manipulowania tą rączką i możliwość zamykania i otwierania dopływu wody przyciskiem w rączce.
      • przeddomowo Re: jak działa bidetta - kran z funkcją bidetta? 30.12.12, 20:12
        zaraz zaraz...
        "bo jak masz bidet, to r
        > obisz po prostu wylewkę bidetową. "

A co to jest wylewka bidetowa? To jest jakaś rączka z wężykiem czy co? Może o to mi właśnie chodzi. Bo jeśli wylewka bidetowa, to zwykła bateria bidetowa z ruchomą końcówką na kranie, to takie coś uważam za mało wygodne.
        • budzik11 Re: jak działa bidetta - kran z funkcją bidetta? 30.12.12, 20:16
          przeddomowo napisała:

> A co to jest wylewka bidetowa? To jest jakaś rączka z wężykiem czy co?

Kran po prostu, tak się profesjonalnie nazywa big_grin

A co do wygody korzystania z bidetu - siadaj przodem (do kranu), jest wygodnie i nie trzeba niczym manipulować smile
        • pitahaya1 Re: jak działa bidetta - kran z funkcją bidetta? 30.12.12, 21:23
          Wylewka bidetowa to nic innego jak zwykły kran, tak mocowany na bidecie. Od razu z mieszalnikiem.
          Do tego zrób sobie osobno, obok bidetu ceramicznego, podtynkowy mieszacz z wężykiem i słuchawką, jak w prysznicu.

Ja tak mamsmile Tzn. ja nie mam bidetu jako takiego. Mam normalną muszlę a obok podtynkowy mieszacz z zewnętrzną bidetką. Temperaturę ustawiam tak samo, jak w prysznicu.

Unikniesz w ten sposób pustego otworu e muszli.
          Albo zaślep ten otwór, jeśli faktycznie nie chcesz z niego korzystać. Choć w sumie po co?
          • pitahaya1 tu masz linki 30.12.12, 21:25
            www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/tres-1-34-123.html
            forum.muratordom.pl/showthread.php?65674-Bidetta-czy-bidet/page5
            Tu masz bidetkę obok sedesu. A u Ciebie będzie bidetka obok bidetubig_grin
    • kwiat_aloesu Re: jak działa bidetta - kran z funkcją bidetta? 30.12.12, 23:04
      Mam bidettę z osobną regulacją temperatury wody, osobno wyprowadzoną z rury. Bardzo polecam - raz ustawionej temperatury się po prostu nie dotykam, kiedy chcę użyć rączki siedząc na sedesie, podnoszę tylko dźwignię i naciskam przycisk. Na początku żałowałam, że warunki lokalowe nie pozwalają na bidet, ale teraz nie zaminiłabym się za nic.
    • ookaa Re: jak działa bidetta - kran z funkcją bidetta? 30.12.12, 23:29
      Pomyślałam, czy nie dałoby się zamiast baterii bidetowej założyć na bidecie stojącej baterii umywalkowej z wyciąganą wylewką. Jest tego trochę na rynku. Trzeba by tylko znaleźć jakąś względnie niedużą. Wyciągana wylewka najwygodniejsza jest, gdy miejsce wypływu wody jest na jej końcu (a nie np. w połowie). Taka bateria wypełniłaby dziurę w bidecie. Pytanie tylko, czy wężyki i reszta bebechów kranu zmieści się za miską bidetową. Trzeba by to przed zakupem sprawdzić.
      No i druga opcja: poniechać montaż bidetów, a za to przy miskach wc pozakładać bidetty. Przestrzegam tylko przed bidettami Hansgrohe (lubią cieknąć). No i umywalki powinny być blisko sedesów, żeby można było manipulować przy założonych na nich (znaczy się na umywalkach) bateriach.
    • przeddomowo Re: jak działa bidetta - kran z funkcją bidetta? 31.12.12, 12:39
      wykluczam sytuację, w której mam tylko miskę ustępową. Zakładam, że bidet będzie też u mnie pełnił funkcję "miski". Z tego co piszecie zostaje mi rozwiązanie baterii bidetowej na bidecie+ niezależnej montowanej w ścianie bidetty (z regulacją temperatury- czyli z mieszaczem, albo już z ustawioną temp.) albo baterii umywalkowej z wyjmowaną wylewką - montowanej na bidecie.
      Zaślepianie dziury w bidecie i tylko bateria podtynkowa na ścianie? Nie wiem jak zaślepiać, by było ładnie.
      • pitahaya1 Re: jak działa bidetta - kran z funkcją bidetta? 31.12.12, 15:56
        przeddomowo napisała:

> Zaślepianie dziury w bidecie i tylko bateria podtynkowa na ścianie? Nie wiem ja
        > k zaślepiać, by było ładnie.

Zajrzyj do sklepów. Może mają w sprzedaży jakieś ładne i funkcjonalne zaślepki, w kolorze baterii, miski.
      • turzyca Re: jak działa bidetta - kran z funkcją bidetta? 02.01.13, 00:50
        > Zaślepianie dziury w bidecie i tylko bateria podtynkowa na ścianie? Nie wiem ja
        > k zaślepiać, by było ładnie.

Ja bym zostawila wylewke na bidecie, bedzie wygodniej nalewac do miski, nie trzeba bedzie weze trzymac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka