Dodaj do ulubionych

Malowanie płytek w kuchni

16.03.13, 19:14
Czy ktoś malował lub widział pomalowane płytki ceramiczne na ścianach w kuchni?
Malował sam lub widział u znajomych.
Jaki jest efekt takiego malowania i jak się płytki "sprawują" po takim malowaniu, czy farba odchodzi, zmywa się itd.
Widziałam w necie kilka przykładów pomalowanych płytek, ale nie wiem jaki jest efekt np. po roku lub dłużej.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Malowanie płytek w kuchni 16.03.13, 19:23
      po co chcesz je malować?

sprawdź najpierw czy koszt farby do płytek nie będzie porównywalny z ich wymianą.
      w kuchni z reguły płytek jest niewiele, zatem czy gra warta świeczki?
      • stef63 Re: Malowanie płytek w kuchni 16.03.13, 19:51
        Położenie nowych wiąże się z kuciem i zerwaniem starych. Przeraża mnie taki remont, więc sobie wymyśliłam, że może by pomalowac płytki w kuchni na ścianach (na podłodze mogą byc), i do tego nowe meble.
        Czytałam w necie, że niektórzy malują płytki czy to w kuchni czy w łazience i podobno dobrze im to wychodzi, ale nie wiem jak długo utrzymuje się ten dobry efekt, który podobno jest na początku.
        U nikogo nie widziałam na własne oczy tak pomalowanych płytek, na zdjęciach w necie wyglądają dobrze, dlatego jest ciekawa opinii tych, którzy takie coś już widzieli.
    • kaskahh Re: Malowanie płytek w kuchni 16.03.13, 19:58
      nie wiem, czym malowane, ale znajomi mieli w lazience.wszystkie. kafle byly biale, a farba pomalowanych( te byly granatowe)- nooo zoltawa. podczas ostatniej wizyty rzucilo mi sie w oczy nowe ich rozwiazanie - pas pomalowanych kafli przykryli jakims drewnem

nie podobaly mi sie te pomalowane, farba byla moze zle dobrana? widac bylo bardzo roznice
    • kol.3 Re: Malowanie płytek w kuchni 16.03.13, 21:13
      Pierwsze słyszę. Osobiście wątpię aby dało to dobry efekt.
      • stef63 Re: Malowanie płytek w kuchni 16.03.13, 21:33
        W necie znalazłam m.in. takie wątki:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,93276122,93276122,0.html
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,100303079,100303079,0,2.html?v=2
        na zdjęciach wygląda fajnie, to co piszą autorzy też, ale nie wiem jak długo jest taki efekt bo wątki są stare, zarchiwizowane i nie znalazłam nic nowego na ich temat.
        • sajolina Re: Malowanie płytek w kuchni 17.03.13, 00:03
          Też o tym myślałam, ale ja chciałam przemalować płytki podłogowe, a z tym jest gorzej. Autorko, może zadaj pytanie o malowanie płytek na forum wnętrza mieszkań albo remont, tam Ci pewnie pomogą.
          • stara-a-naiwna Re: Malowanie płytek w kuchni 17.03.13, 08:50
            na forum dom -> wnętrza mieszkań ktoś ostatnio pokazywał pomalowaną łazienkę
            powala na kolana smile

cena (bo pytałam - myślę u siebie) niewiele ponad 100zł (!!!) <
            • nostress.ka21 Re: Malowanie płytek w kuchni 17.03.13, 12:38
              Pewnie o TEN wątek chodzi smile Ja mam go w ulubionych i zawsze jak mam dość swojej łazienki to tam zaglądam. Jednak właśnie obawiam się utrzymania czystości, jakiegoś bardziej agresywnego mycia itp.

Zapewne jak farba jest dobrze położona, na odpowiednio przygotowanym podłożu to nie grozi odpryskami, pęcherzami itp jednak właśnie możliwość mycia mi nie daje spokoju. Czy to łazienka czy kuchnia wiadomo, że czasem zdarzy się potrzeba solidniejszego wyczyszczenia. Jak to reaguje na środki czyszczenia? Bo samo przetarcie wilgotną szmatką z odrobiną uniwersalnego płynu do czyszczenia może nie wystarczyć.... uncertain
              Jak się dowiem wszystkiego to bez wahania odmienię grobową łazienkę big_grin
              • stef63 Re: do nostress.ka21 17.03.13, 20:25
                Wielkie dzięki za wklejenie linka do wątku sotie. Tego wątku nie znalazłam, znalazłam jeszcze kilka innych (poza tymi do których wkleiłam linki), ludzie pisali, że ładnie im wyszło to malowanie, zamieścili też zdjęcia, ale na moim kompie się te zdjęcia nie wyświetlały, więc nie mogłam zobaczyc efektu.
                Ja chcę pomalowac tylko ściany w kuchni na biało. Moje płytki mają 13 lat i mi się poprostu nie podobają, są ładnie położone, nieuszkodzone i nawet po 13 latach mają białe fugi. Z tego co czytałam w necie koszt pomalowania płytek nie jest duży, więc pomyślałam o malowaniu ponieważ przeraża mnie remont (skucie i położenie nowych + mieszkanie podczas remontu). Gdyby koszt malowania był porównywalny z kosztem położenia nowych to oczywiście bym nie myślała o malowaniu.
                Jeżeli efekt malowania jest taki jak na zdjęciach i powiedzmy wytrzyma kilka lat to bym się na malowanie zdecydowała i do tego kupiłabym nowe meble do kuchni. Dlatego tak wypytuję o efekt malowania, chodzi mi zwłaszcza o to jak się pomalowane płytki sprawują w trakcie normalnego użytkowania i powiedzmy jakimś dłuższym okresie czasowym (od malowania).
                • stef63 Re: do nostress.ka21 17.03.13, 20:28
                  Jeszcze mi się przypomniało, że na forum wnętrza mieszkań w jakimś wątku (znalazłam przez wyszukiwarkę forumową) ktoś odradzał to malowanie. Niemniej w necie spotkałam więcej opinii za malowaniem niż przeciw, i dlatego tak dopytuję.
    • agava07 Re: Malowanie płytek w kuchni 18.03.13, 09:01
      Też o tym malowaniu płytek kiedyś myślałam. Jestem po remoncie. Skucie płytek to mniejszy problem, niż to sobie wyobrażamy. Weź młotek, puknij w kilku miejcach i same odpadną. Więcej kurzu będzie przy zmatowianu starych płytek pod farbę wink. Zwłaszcza, że planujesz wymianę mebli ( może wystarczy wymiana samych fronktów szafek lub uchwytów?). A na skutą powierzchnię nie musisz znowu płytek kłaść. Może specjalne panele kuchenne? - dostępne w marketach budowlanych itp. Szkło? Stalowe płyty? Itd.
    • barbs Re: Malowanie płytek w kuchni 18.03.13, 11:20
      Malowałam płytki odświeżając mieszkanie przed sprzedażą. Moim zdaniem rozwiązanie bardzo tymczasowe, jak chcesz na szybko, małym kosztem odświeżyć, a w planach za niedługo masz grubszy remont. Przed zrobieniem nowych mebli na bank bym skuła i dała nowe.
      • stef63 Re: Malowanie płytek w kuchni 20.03.13, 20:25
        Dziękuję wszystkim za rady. Muszę to malowanie płytek jeszcze sobie przemyślec.
        • biedronka_pstra81 Re: Malowanie płytek w kuchni 20.03.13, 20:47
          Hej! Nie wiem czy jesteś jeszcze zainteresowana ale gdybyś była, to:
          - przemalowałam kuchnię prawie 5 lat temu,
          - płytki były błyszczące, nie zostały zmatowione, bo moje ręce nie dałyby rady,
          - podkład Tikkurilla,
          - farba szara - malowane i płytki, i fugi; miała być biała ale typ farby, którą pierwotnie miałam malować pod wpływem temperatury przy kuchence mógł zżółknąć więc padło na szary; potem zmieniłam farbę ale nie kolor; jeżeli chcesz malować na biało wybierz odpowiednią farbę, smile
          - nic, przez te prawie 5 lat, się z nimi nie stało, dobrze się czyszczą, ale drapakiem ich nie szorowałam, smile
          - nic mi nie odeszło, nie wybrzuszyło się, odpryski mechaniczne załatwili "fachowcy" od blatu
          - goście, dopóki się im nie powie, nie są w stanie się zorientować, że płytki zostały przemalowane.
          • stef63 Re: do biedronka_pstra81 20.03.13, 21:51
            Biedronka dzięki za tą informację. A czy może wiesz jakiej firmy farbę białą trzeba kupic, jaki podkład, żeby płytki zawsze były białe.
    • mac_24 Re: Malowanie płytek w kuchni 21.03.13, 10:58
      Mam pomalowane płytki na ścianie w kuchni. Malowałam farbami FLUGER, użyłam podkładu 3x +farba 3x koloru białego. Maluje się szybko i wygodnie za pomocą wałka, jednak zajmuje to trochę czasu gdyż odstęp pomiędzy kolejnymi malowaniami to ok 24 godz. można nałożyć po 2 warstwy to zależy czy się ładnie pokryje i nie ma prześwitów. Po pomalowaniu powłoka uzyskuje trwałość po kilku dniach, można chlapać wodą itp, ale nie polecam szorować.
      Przed malowaniem wymyłam płytki płynem do naczyń aby odtłuścić powierzchnię, nie zmatowiałam ich.
      Moje płytki były błyszczące w okropne kwiatki, krzywo położone, raczej "bezfugowo".
      Efekt końcowy bardzo ładny, malowałam rok temu, myję, szoruję, nie ściera się i nie odpryskuje nic. Nad kuchenką gazową również w porządku pomimo,że czasami zapominam wyłączyć czajnika i para bucha na nie kilka minut.
      Moją powierzchnia płytek to ok 4 m2, koszt podkładu (0,75 l)plus farba (0,75l) to ok 80 zł( 3 krotnie malowanie). Zostało mi ok 1/3 puszki podkładu i farby
      • stef63 Re: Malowanie płytek w kuchni 21.03.13, 19:23
        Ta sobie myślę, że chyba się zdecyduję na pomalowanie tych płytek, tylko nie będę zmieniac mebli.
        Jak wyjdzie źle to je skuję i wtedy zrobię porządny remont.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka