Dodaj do ulubionych

Czy pralkę można ustawić na suszarce?

26.03.13, 13:17
Mam pralkę o głębokości 50cm i chcę kupić suszarkę kondensacyjną o głębokości 60cm. Czy można ustawić pralkę na suszarce? Wszyscy producenci w swoich katalogach pokazują, że zawsze pralka stoi na dole.

Wiem, że chodzi o to, że pralka bardziej wibruje i jest cięższa. Ja ze względu na wymiary pralki nie mogę na niej jednak postawić suszarki.

Pytanie więc rodzi się samo - czy ktoś z Was posiada taki zestaw ustawiony w sposób opisany przeze mnie?
Obserwuj wątek
    • irenazu Re: Czy pralkę można ustawić na suszarce? 26.03.13, 14:32
      Mam dużo miejsca, więc tego problemu nie mam, ale były już podobne wątki i ktoś miał zrobiony stelaż czy coś w tym rodzaju i na tym ustawioną chyba suszarkę. Więc może warto coś takiego zrobić i na stelażu ustawić suszarkę. Bo jednak pralka potrafi nieźle się rozedrgać, a suszarka jest spokojniejsza.
    • wrodar Re: Czy pralkę można ustawić na suszarce? 26.03.13, 14:47
      Doprecyzuję pytanie smile

Jeśli ktoś ustawił pralkę na suszarce, to czy taka konstrukcja jest stabilna? Wystarczy między suszarkę i pralkę włożyć matę antywibracyjną lub takoweż nóżki?

Mam naprawdę małą łazienkę i nie zmieszczę żadnego stelaża, ani mebla.
      • sasilla Re: Czy pralkę można ustawić na suszarce? 26.03.13, 16:03
        Z tego co wiem stawia sie odwrotnie, bo suszarka nie wiruje, jest bardziej statyczna. Pralka jednak niezle sie rusza przy odwirowywaniu. Dodatkowo, ja bym sie bala co w przypadku wylania wody z pralki - awarie nie sa takie rzadkie. sad
        W suszarce zbiera sie tej wody niewiele, wiec nawet ewentualne zalanie nie powinno pralce zaszkodzic.
        Ja bym jednak pokombinowala, zeby suszarka poszla na gore.
    • kk345 Re: Czy pralkę można ustawić na suszarce? 26.03.13, 16:36
      A nie mozesz wysunąć pralki o te 10 cm do przodu, rzucic na nią blat 60-tke i wtedy postawic na tym suszarke? Suszarka jest lekka, nie powinno jej to sprawić róznicy.
      Odwrotnie bym nie stawiala, z uwagi na cięzar i podskoki pralki to może być ryzykowne.
      • irenazu Re: Czy pralkę można ustawić na suszarce? 26.03.13, 17:41
        Ustawianie pralki na macie antywibracyjnej nie pomoże. Właśnie swoją z niej zdjęłam. Pralka wręcz tańczyła na tej podkładce. Ona tylko zapobiega przenoszeniu wibracji na resztę pomieszczeń. A może jakiś blat na solidnej konstrukcji przymocowanej do ścian? A może znajdzie się jakiś kąt w innym pomieszczeniu?
        • kk345 Re: Czy pralkę można ustawić na suszarce? 26.03.13, 19:15
          A dlaczego piszesz mi o macie antywibracyjnej?
    • anu_anu Re: Czy pralkę można ustawić na suszarce? 26.03.13, 17:56
      Znajomi tak zrobili - postawili pralkę na suszarce. Skończyło się efektownym zeskokiem pralki na ziemię, włącznie z praniem.. Oprócz rozwalonej pralki mieli jeszcze uszkodzone kafle na podłodze i na ścianie (wyrwany kontakt pociągnął za kafel + róg pralki przejechał po kilku kaflach).
      Nie bez powodu ustawia się to dokładnie odwrotnie...
      • irenazu do kk345 26.03.13, 19:19
        To nie było do ciebie. Przeczytaj 3 wpiswink
        • kk345 Re: do kk345 26.03.13, 20:20
          A widzisz- kiedy nie zachowujesz drzewka, dyskusja traci sens.
          A wystarczy kliknąc na "odpowiedz" kolo nicku osoby, z którą dyskutujesz i wszystko jest prostsze- jaki widzisz w ten sposób moja odpowiedź pojawia się dokładnie pod Twoim postem a nie trafia w przypadkowe miejsce drzewka.
    • turnesolka Re: Czy pralkę można ustawić na suszarce? 27.03.13, 09:18
      poza stabilnością pomyślałabym jeszcze o ewentulanym wycieku wody z pralki, to się niestety zdarza.
      • kamw1807 Re: Czy pralkę można ustawić na suszarce? 01.04.13, 14:14
        ja w momencie kiedy zdecydowałem się na zakup suszarki, był to Whirlpool 60-tka, a pralka wtedy jeszcze Polar z serii Każdego Dnia, gł.-48cm, to początkowo stały obok siebie
        (kuchnia była dość duża) jednak po 2 miesiącach wymieniłem pralkę, na taką gł.-60cm, by suszarkę móc postawić na górze, odwrotnie nie ryzykuj
        pomyśl o wymianie pralki
        • kk345 Re: Czy pralkę można ustawić na suszarce? 01.04.13, 18:45
          Wymiana sprawnej palki na nową,tylko głębszą, to byłby chyba mało ekonomiczny gest...
    • wrodar Re: Czy pralkę można ustawić na suszarce? 30.03.13, 14:01
      Dziękuję za liczne odpowiedzi. Zrobię chyba właśnie tak jak ktoś wcześniej sugerował - wysunę pralkę, przymocuję do niej blat 60cm i na tym postawię suszarkę.

Wesołych Świąt wszystkim!
      • katarzyna.nz Re: Czy pralkę można ustawić na suszarce? 19.11.17, 11:45
        Czy mogę wiedzieć jak zamocowany jest blat i czy na nim jest dodatkowo uchwyt pod suszarkę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka