Dodaj do ulubionych

Okna jaka firma

06.04.13, 11:16
Jakich firm macie okna , podzielcie się opiniami . Jest tego tak dużo a sama nie mam doświadczenia . Okna potrzebne są do domu na działce , nie musi to być górna półka ale nie chciałabym też totalnego badziewia . Na co zwracać uwagę aby uniknąć problemów .

Pozdrawiam
julk_a33
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: Okna jaka firma 07.04.13, 09:05
      Kupuj okna z firmy dużej, stabilnej na rynku. Gwarancja na okna jest do 10 lat i chodzi o to by firma z rynku nie zniknęła. Nie wiemy skąd jesteś, nie można zatem poradzić nikogo konkretnego. Każdy zna firmy ze swojego regionu.
      • slim.fast Re: Okna jaka firma 07.04.13, 14:23
        Popatrz wśród znajomych, którzy mają okna ileś-tam lat, wtedy najlepiej widać (po jakimś czasie) które okna się dobrze sprawują, a które nie. Jeśli mogę rzucać firmami to z pełną odpowiedzialnością powiem, że w poprzednim domu wstawialiśmy okna Drutex-u i byłam zadowolona, po kilku latach wyglądały równie dobrze jak przy wstawianiu, nie wymagały żadnych napraw, popraw ani nic, natomiast w nowym domu, nie wiem dlaczego (ech...), zachciało nam się odmiany i mamy okna Adams - totalna PORAŻKA, brzydkie wykończenia, rozłażą się, uszczelki nie schodzą się w miejscach łączenia, już kilka razy wołaliśmy do reklamacji, w dodatku rolety zewnętrzne są całe do wymiany, porysowały w trakcie użytkowania. uncertain Obie te firmy działają na terenie całej Polski.
        • catalina81 Re: Okna jaka firma 07.04.13, 21:34
          odradzam Urzędowski - drzwi zewnętrzne pękły po roku, ciągłe problemy z okuciami okien, fatalny serwis.
    • hela6 Re: Okna jaka firma 07.04.13, 21:54
      Już gdzieś pisałam, mam druteks - kiepskie /zepsuły sie zaraz po montażu i był kłopot/i Oknoplast całkiem fajne, trwałe i bezawaryjne, mam już wiele lat tylko nie wiem czy dalej robią dobre okna bo wiesz, czasy się zmieniają.
      • ivonn44 Re: Okna jaka firma 09.04.13, 15:09
        Ja mam doświadczenie z 2 firmami i polecam firmę MIROX- tylko nie wiem z jakiego rejonu kraju jesteś ? Solidni , terminowi- wszystko Ok i z uszczelkami itd. Ja mieszkam na terenie Wielkopolski. Pozdrawiam
        • julk_a33 Re: Okna jaka firma 10.04.13, 13:35
          okna potrzebne będą do domu na Podlasiu . Może spróbuje podpytać na forum regionalnym może tam ktoś mi podpowie , gdzie się udać .

dziękuje za pomoc .

julk_a33
        • pumarancza Re: Okna jaka firma 15.05.13, 15:55
          A ja odradzam Mirox z Poznania. Firma tragedia. Okna wykonane źle jakościowo, dużo nieestetycznych wykończeń, montaż tragiczny byle zrobić jak najszybciej. Okna krzywo zamontowane, porysowane z wadami, a teraz ciężko z reklamacją bo nie chce firma jej uznać.
          • xfinlandia Re: Okna jaka firma 18.05.13, 10:51
            Dość dużo tematów "okinnnych" jest w dziale "dom" czy "materiały budowlane". Z tym że na forum gazety przepełnione reklamowym spamem..
    • stara-a-naiwna Re: Okna jaka firma 20.05.13, 20:52
      producentów okien jest dużo

masz do wyboru: plastik albo drewno

drewno to klasa sama w sobie, ale wymaga impregnacji (co rocznej) i konserwacji (raz na kilka lat odmalowanie a czasami i zdarcie starej farby)

plastik - tylko myjesz. Białe będą tańsze niż drewniane, ale kolorowe juz porównywalne.

Okucia mogą Ci się zepsuć albo rozregulować tak samo w jednym albo w drugim.

Okna drewniane - drewno do nich użyte musi być dobrze wysezonowane. Mój brat napalił się na Sokółkę i jedno z okien po roku im zaczęło gnić (drewno było źle zabezpieczone) Firma oczywiście uznała reklamację, ale chodzenia i załatwiania i czasu zmarnowanego im nikt nie zwróci.

Okna plastikowe - wszystkie firmy w Pl robią z 5 profili - i tak naprawdę między sobą niewiele się różnią.
      ja u siebie mam profil schucko (czy schicko?) i jestem zadowolona. MS produkuje na tym profilu.

Można jeszcze zamówić okna aluminiowe - ale mają najgorsze parametry cieplne ("U") - za to można je robić największe.

Konkretnej firmy Ci nie podam. Popytaj znajomych - bo same okna to jedno a ekipa montażowa to drugie. Źle zamontowane okno - nawet najlepszej firmy nie będzie miało dobrych parametrów (uszczelnienia w okół itp)

A i cena zazwyczaj z czeoś wynika - niestety tanie często znaczy tandetne (nie mówię o kupowaniu najdroższych na rynku, ale przynajmniej o średniej cenie)

powodzenia
      • xfinlandia Re: Okna jaka firma 21.05.13, 09:51
        Generalnie zgodzę ze satrą a naiwnąsmile ale..:
        - "impregnowanie" okien drewnianych to nic innego jak przetarcie ich płynnym woskiem (tak jak np. umytą powierzchnię przeciera sięśrodkiem przeciw kurzowi).
        - Ms produkuje na profilach Brugman /Salamander (marki uznane).
        Znani producencie na Schueco to Jezierski, Hekaplast, Mielczarek + kilku innych mniejszych (tych przynajniej widuję w swoich stronach).
    • dzedlajga Re: Okna jaka firma 06.05.15, 17:51
      Ubiegłam Squirk big_grin

daria_80 napisał(a):

> Trzeba zwracać uwagę na naprawdę wiele elementów. Najlepiej skontaktuj się z na
      > jbliższym instalatorem i zapytaj o wszystkie wątpliwości. Możesz także zadzwoni
      > ć do firmy

Daria wygląda na początkującego spamera

daria_80 napisał(a):

> Trzeba zwracać uwagę na naprawdę wiele elementów. Najlepiej skontaktuj się z na
      > jbliższym instalatorem i zapytaj o wszystkie wątpliwości. Możesz także zadzwoni
      > ć do firmy

A jeśli mogę coś doradzić w sprawie okien, gdyby ktoś był zainteresowany, to warto się zastanowić nad zawiasami chowanymi w ramie i takimi specjalnymi uszczelkami wypełniającymi "rowek brudowy". Ta uszczelka kosztuje naprawdę śmieszne grosze, a okna łatwiej się myje, bo się tyle brudu nie zbiera w trudno dostępnym miejscu. A schowane zawiasy też ułatwiają mycie i wygląd okien tylko zyskuje. Mam oba rozwiązania i jestem bardzo zadowolona. Warto też zwrócić uwagę na okucia. Już niestety nie pamiętam innych nazw tylko roto, które ostatecznie wybrałam. Ale jest jeszcze jedna dobra i polecana przez znajomych firma w podobnej cenie jak roto. Znajomy ma już kilkanaście lat, ja chyba ok. 5 i zupełnie nic się nie dzieje
      • aankaa Re: Okna jaka firma 06.05.15, 18:16
        od prawie 20 lat mam okna "bezfirmowe", bez żadnych bajerów i wodotrysków. Spełniają swoje zadanie: zamykają się/otwierają/można je rozszczelnić
    • kamunyak Re: Okna jaka firma 06.05.15, 23:00
      mam okna TRAS. Wybierane przez spółdzielnie, która budynek budowała, jakies 15 lat temu.
      Okna , moze nie fatalne, jednak na pewno niezbyt godne polecenia.
      Przede wszytkim, nie da sie zrobic małej szparki, co ważne np. zimą. Musi byc od razu otwór na 20 cm, albo tylko rozszczelnienie.
      Po drugie, właśnie teraz, czyli po jakichs 10 latach, okna zacinają sie i nie otwierają się tak, jak powinny. Trzeba kilka razy próbować żeby zaskoczyły.
      Przy wyborze proponuje najpierw sprawdzić ich uzytecznośc, czyli żeby miały funkcje, na jakich ci zależy. Mnie np. bardzo brakuje ( w moich oknach) mozliwośc zrobienia otworu +/- 5cm, który dałby odpowiednią mozliwośc wietrzenia pokoju w nocy. W poprzednich "zwykłych" oknach można było ustawić sobie ten otwór bez problemu, wg własnych potrzeb.
      • aankaa Re: Okna jaka firma 06.05.15, 23:12
        za kilka zł możesz kupić www.google.pl/search?q=ogranicznik+do+okna+uchylnego&biw=1283&bih=724&tbm=isch&imgil=2AxChzFjibojUM%253A%253BqGddWrTAF7FXTM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fforum.miau.pl%25252Fviewtopic.php%25253Ff%2525253D1%25252526t%2525253D159613&source=iu&pf=m&fir=2AxChzFjibojUM%253A%252CqGddWrTAF7FXTM%252C_&usg=__-5jqWDz-NJ_w9-kmxygYAxHaclM%3D&ved=0CCsQyjc&ei=ToNKVf6fDqi_ygPdq4GYCA#imgrc=LvDzyiLZDQjz6M%253A%3Bo2RZ0ptuT6ovcM%3Bhttp%253A%252F%252Fimg11.imageshack.us%252Fimg11%252F6615%252F1003596y.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fforum.miau.pl%252Fviewtopic.php%253Ff%253D1%2526t%253D34769%2526start%253D30%3B320%3B240

montaż zajmuje kilka minut
        • squirk Re: Okna jaka firma 07.05.15, 01:52
          aankaa napisała:

Podrzucam link do mojego ulubionego skracacza linków, bardzo praktyczna rzecz - wystarczy wkleić dowolnie długi link a on skróci
          u.42.pl/
          smile
    • gratess Re: Okna jaka firma 07.10.15, 12:59
      -nie patrz na firmę
      -okna mają mieć 5 komór co najmniej, okucia znanej firmy, szyby wystarczy pakiet podwójny i żadnych zbędnych bajerów nie trzeba, ważny jest natomiast fachowy montaż; idź zamów u lokalnego producenta, który działa już ileś lat na rynku bo okna mają to do siebie, że co parę lat trzeba je przeregulować...jak zamówisz tanio u jakiegoś domokrążcy czy sprzedawcy z targowiska to potem szukaj go nie wiadomo gdzie...
    • anu_anu Re: Okna jaka firma 07.10.15, 13:49
      Kupował ktoś w firmie "Skład okien"? Działają we Wrocławiu i Opolu. Może od razu uprzedzę, że wezmę pod uwagę wyłącznie opinie znanych mi uczestników forum smile
      • anu_anu Re: Okna jaka firma 09.10.15, 12:12
        A to może ktoś pisujący stale może polecić jakąś firmę działającą we Wrocławiu?
        • anu_anu Aż tak źle jest? 10.10.15, 18:40
          Nikt nic nie może polecić?
          • sajolina Re: Aż tak źle jest? 11.10.15, 20:15
            Mam okna roto i jestem zadowolona, maja ponad 10lat i dzialaja dobrze, ale trzeba je juz bylo odmalowac (drewno). Nie wiem czy sa we Wroclawiu, ale sa w Poznaniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka