Dodaj do ulubionych

Zmywarka 45 cm - polećcie

18.04.13, 11:46
Proszę, napiszcie jaką zmywarkę wybrać? Zależy mi na niewielkiej zmywarce, dobrze byłoby gdyby można do niej nalewać ciepłą wodę (z kranu - jak to się robi?) i myć na krótkim cyklu. Ma być wolnostojąca i biała, w miarę cicha i ekonomiczna. Ma też służyć wiele lat i nie powinna być skłonna do usterek i fochów. A przy tym niezbyt droga. A jeśli droższa, to za co warto zapłacić więcej? Co jest ważne, na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Czy rzeczywiście Bosch jest bezkonkurencyjny? A np. Ariston, Amica i inne - czego one nie mają, a Bosch niby ma?
Wiem, że wątek o zmywarkach już był, ale dość dawno - pewnie już nieaktualny.
Obserwuj wątek
    • z-a-g-a-t-k-a electrolux esf43020 18.04.13, 12:03
      Ja mam od 3 lat electroluxa. Nie wiem czy można podłączyć ciepłą wodę bo nie pamiętam gdzie mam instrukcję obsługi. Myślę że na stronie electroluxa znajdziesz do niej instrukcję i tam będzie napisane. Tam też jest napisane ile zużywa wody itp. No jest biała, nie wiem czy jest jakoś specjalnie cicha. Nie mam porównania. Jest na pewno dość pakowna, moja siostra, która ma 60 cm amici czy mastecooka stwierdziła że do naszej 45 wchodzi więcej niż do jej 60. Ma tylko kilka programów, ale mnie tyle wystarcza. Jest program krótki. Wpycham do niej gary i patelnie, raczej wszystko domywa. Dla mnie miała znaczenie cena i kupiliśmy ją za jakieś 1200 zł w euro agd. Na pewno warto zwrócić uwagę na to jak są rozmieszczone kosze, czy są jakieś dodatkowe półeczki (ja mam w górnym koszu, zawsze tam można położyć małe szklanki, łopatki od smażenia czy jakieś płaskie rzeczy). A z programami to tak jak w pralce - ma się 20 a używa 3. Ja używam głownie zmywania w 65 stopniach i szybkiego. Jak brudne gary do 70 stopni. To tyle, przez 3 lata jakoś nie miałam wrażenia że jakiegoś programu mi brakuje i przydałby się jakiś dodatkowy. Generalnie ja tego electroluxa polecam. Tu jest linik electrolux esf43020
    • 987ania siemens 18.04.13, 12:21
      45cm posiadam od lat 7, fochów nie ma, wystarczy pół kostki na jeden cykl mycia, nie śmierdzi z niej. Zmywam codziennie. Ja nie mam opcji wlewania ciepłej wody i nie wiem czy w młodszych modelach jest taka opcja.
    • anika_ic Re: siemens 18.04.13, 13:25
      Ale bardzo proszę, podawajcie typ zmywarki. Mnie to do niczego niepotrzebne, ale przecież muszę zdać relację i naświetlić temat mężowi, który twierdzi, że on wybierze najlepiej, bo zna się na technice (i czyta opisy producentów). W ten sposób doszedł już do zmywarki za 1700 zł, co moim zdaniem jest nieporozumieniem. Mnie chodzi właśnie o Wasze praktyczne spostrzeżenia i uwagi, żebym mogła skontrować jego zapędy. Ani myślę wydawać tyle pieniędzy. Jak uważacie ?
      • squirk Re: siemens 18.04.13, 13:33
        anika_ic napisał:

> Ale bardzo proszę, podawajcie typ zmywarki. Mnie to do niczego niepotrze
        > bne, ale przecież muszę zdać relację i naświetlić temat mężowi, który twierdzi,
        > że on wybierze najlepiej

Moją też wybrał mąż, wolę, kiedy on wybiera takie rzeczy, bo faktycznie wszystko czyta, sprawdza, porównuje, dla mnie to nudne po prostu, określam tylko na czym mi zależy i resztę zostawiam Jemu. Wybrał Siemensa, 45 cm, do zabudowy, jestem zachwycona, zmywa na krótkim programie (do 30 min, zmywarka sama określa czas w zależności od zabrudzenia talerzy itp), mam zawieszkę zapachową więc z zapachem żadnych problemów nie ma, używam zwykłych kostek, soli itp z Lidla.
        smile
        • anika_ic Re: siemens 18.04.13, 14:06
          A ile kosztowała ta zmywarka?
          • squirk Re: siemens 18.04.13, 14:47
            anika_ic napisał:

> A ile kosztowała ta zmywarka?

Ok. 1100 zł.
            smile
    • dolmadakia Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 18.04.13, 14:41
      Zanussi Aquapulse. Chodzi 10-ty rok bez żadnej awarii. Biała,wolnostojąca. Co do tej ciepłej wody to nie wiem, bo się nie znam. ale polecam.
      • aankaa Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 18.04.13, 15:16
        też ją mam, chodzi siódmy rok bez problemów. Ma bardzo przydatny bajer - opóźniony start
    • jagoda85 Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 18.04.13, 15:54
      Ja mam boscha taką
      agdhome.pl/zmywarka-wolnostojaca-bosch-srs-45t62-eu-45-cm.html
      Mam ją już 3 lata, jestem bardzo zadowolona, dla mnie jest ważna funkcja opóźniony start, bo mam tańszą taryfę w określonych godzinach.
    • turnesolka Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 18.04.13, 22:16
      Wszystko tylko nie Amica. Poszukaj moich wcześniejszych postów o koszmarze jaki przez 1,5 roku przeżywałam z bublem z tej firmy a jak to Cię jeszcze nie przekona to wejdź sobie na profil Amici na Facebooku i zobacz ile innych ludzi się z tą firmą użera i jak wszystkich zlewają totalnie!

Dzisiejszych produktów Amici absolutnie nie można mylić z Amicą sprzed lat. To jest wszystko chińskie badziew, źle zaprojektowany, źle wykonany i słabo działający. Z dawnej Amici zostało TYLKO logo. Tak więc jak Ci ktoś napisze że ma Amicę wiele lat i jest świetna to to jest prawda tylko że tych produktów już nie ma.

Od paru mcy mam Boscha i wszystko w nim jest świetne. Teraz mam model z wyższej półki ale we wcześniejszych mieszkaniach miałam takie prawie najtańsze i też i nic nie brakowało. Siemens to w zasadzie to samo co Bosch, trzeba wybrać to co jest akurat na promocji.
      • anika_ic Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 18.04.13, 22:33
        Bardzo dziękuję za podpowiedzi i rady. mam jeszcze trochę czasu (ok. 2-3 tygodnie) do zakupu, będę wypatrywać więc okazji. O Amice nie myślałam - raczej o Bosch. Czym się kierować w wyborze, skoro wszystkie dobre? Urodą smile ? Mąż mówi, że woda i prąd będą wciąż drożeć i chce kupić najbardziej ekonomiczną. Obawiam się tylko, że wydając dużo - przepłaci, bo może są równie dobre, ale tańsze zmywarki o bardzo podobnych parametrach i tanie (ładowność, zużycie wody, energii, czas mycia i nie wiem co jeszcze). To będzie moja pierwsza zmywarka, więc nie dziwcie się, ale ja nic o nich nie wiem smile
        • mad_milk_13 Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 19.04.13, 10:09
          Może i tanie jest dobre ale patrząc na zmywarkę u koleżanki (Ariston albo inna tania), wiem że zostaję przy Siemensie. Wkładam do zmywary oprócz sztućców i codziennej zastawy, także blachy, gary, patelnie, brytfanki, miski. Dosłownie wszystko. Koleżanka garnków, patelni i czegoś tam jeszcze nie wkłada, bo zmywara nie domywa. To po co mi sprzęt do zmywania? A i jeszcze musi układać rzeczy w jakimś systemie, bo wtedy też lepiej myje. Jak ja u niej ułożę zmywanie, to poprawiają po mnie a ja wkładam tak samo jak do mojej. Druga sprawa, że moje 45cm jest większe niż jej 45cm.
        • kwiat_aloesu Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 22.04.13, 17:29
          Mam Boscha, teraz już mojego modelu nie ma w sprzedaży, ale pół roku temu to był chyba ich najbardziej zaawansowany model do zabudowy 45 cm - wybrałam go, bo zależało mi na jak najmniejszym zużyciu wody i energii. Był dość drogi, ale nie żałuję. Korzystam ze wszystkich programów - zwykle używam energooszczędnego (dziewczyny, te trzy godziny to stąd, że podgrzewa wolniej i czerpie mniej energii, tak samo w pralkach), rodzinną porcelanę umyłam na programie do szkła, brudne gary po sezonie na działce, gdzie woda jest twarda i żelazista, odmyłam na programie do garnków. Uwielbiam funkcję połowy wsadu, intensywniejszego mycia w dolnym koszu i możliwość regulacji położenia górnego kosza oraz składane podpórki na talerze. Jest cichutka i niedomyte naczynia zdarzają się sporadycznie. Razem ze zmywarką kupiłam cały sprzęt AGD do nowego mieszkania i mam jeden wniosek - jeśli można, warto zapłacić za sprzęt markowy i o dobrych parametrach.
    • kotwtrampkach Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 19.04.13, 15:22
      ja mam boscha, z ważnych rzeczy :
      - na najkrótszym praniu (30min.) jest 45stopni - domywa prawie wszystko, tylko przypalone, stare gary, albo bardzo tłuste, albo przyschnięte, albo podczas grypy myję na długim (ponad 2 godziny). Wiele zmywarek, których zakup rozważałam to najkrótsze pranie miała na 30stopni - wydaje mi sie to troche mało jednak.
      - bardzo chciałam zmywarkę z wyborem krótkich cyklów (różne temperatury, różne długości) - może teraz jest więcej dostępnych. Ciagle mam wrażenie, że 3h mycia to niewielka oszczędność nad myciem ręcznym. Ale ja nie znalazłam, może teraz jest więcej?
      - metalowe dno. większość zmywarek ma plastikowe i ono się lubi wypaczać,ale w sumie nie wiem, jakie jest w mojej smile - wiem, że trudno było znaleźć metalowe, mimo że najbardziej polecane
      • kwiat_aloesu Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 22.04.13, 17:34
        Nie, te programy trzygodzinne to duża oszczędność, bo wolniej grzeją wodę i gdzieś czytałam, że również mniej jej zużywają, bo rzadziej zmieniają. Samo majtanie ramieniem spryskującym prądu potrzebuje niewiele, stąd znaczna oszczędność. Tak samo w pralkach - moja ma wskaźnik eko i domyślny program trwa 3 h 20 min. Każde skrócenie czasu za pomocą funkcji time manager powoduje obniżanie się wskaźnika eko.
        • anika_ic Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 22.04.13, 18:50
          Bardzo dziękuję za kolejne wskazówki smile
          W miarę dojrzewania sprawy zmywarki, pojawił się jeszcze problem techniczny. Otóż, wg danych technicznych wiele zmywarek ma głębokość 62 cm. Meble będą miały głębokość 60 cm (ale blat chyba będzie 62 cm - podobno tylko w IKEA). Problem polega na tym, że docelowe miejsce zmywarki wypada w miejscu gdzie jest rura odpływowa zlewu o średnicy 50 mm. Zlew ma stanąć za zmywarką, więc ta rura jest potrzebna. Po cichu liczę na to, że jest tam jakieś wgłębienie, albo, że gdzieś niżej zmywarka ma mniejszy wymiar... A jak u Was jest podłączona zmywarka i czy wystaje poza linię blatów, piecyka, lodówki?
          • aga7211 Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 22.04.13, 22:24
            napisz proszę jak już kupicie jaki model wybraliście ,ja za jakis czas chcę zrobić remont kuchni i tez bym chciała mieć zmywarkę a podobnie jak ty nie znam się zupelnie w tym temacie co prawda wolałabym 60-tkę (bo jest nas 5-tka w domu) ale nie wiem czy sie zmieści w blokowej kuchni
            • anika_ic Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 22.04.13, 22:35
              OK. Wstępnie mąż ustalił typ Bosch SPS53E02EU (link do oferty), dzięki Waszym radom cena "zeszła" znacząco do 1.250 zł. Ale jeszcze jestem w trakcie remontu kuchni, więc chwilę potrwa, nim kupimy zmywarkę. A jak znam życie, to jeszcze wszystko może się zmienić i kupimy coś innego. Obiecuję więc, że dam znać smile

Ale co z tym podłączeniem, o którym pisałam poprzednio?? Czy zmywarka naprawdę jest tak głęboka i rura odpływowa się za nią nie zmieści?
              • anika_ic Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 25.04.13, 13:31
                Czy zmywarkę można podłączyć do ciepłej wody? Czy warto tak zrobić?
                Tak sobie myślę, że brałaby mniej prądu i naczynia byłyby lepiej umyte nawet na najszybszym programie. Co o tym myślicie? Czy też tak macie? Poradźcie smile
                • johana75 Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 02.05.13, 23:21
                  Zalezy czym ogrzewasz ciepla wodę? jeśli masz z sieci i wyszłoby taniej niż pradem to sie opłaca.
                  Ja mam podlączona do ciepłej wody z piecyka na gaz, ale nie uzywam poniewaz zanim piecyk nagrzeje ta wode i ona dojdzie do zmywarki to ciepła jeszcze nie doleci - za daleko i za mało wody zmywarka pobiera, więc teraz po prostu wyłączam piec C.O. jak włączam zmywarkę i myje normalnie na zimnej wodzie, bo i tak ciepła by nie doleciała, a gaz by byl zużyty.

Więc podłacz do ciepłej tylko jesli od razu z dojdzie do niej ciepła woda( temp. nie moze byc wyższa niż 60 st. C, tak mam u mnie w instrukcji Boscha)
                  Ja uzywam najczęściej programu Eco, wszystko domywa a pradu i wody zje najmniej. mam 60 tkę i duzo naczyń wiec nie przejmuje sie że myje 2,5 h.
                  • anika_ic Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 02.05.13, 23:29
                    Tak, mam ciepłą wodę z kranu! A więc podłączyć do ciepłej, niech tak myje i płucze, tak?
                    Bardzo dziękuję za podpowiedź, bo czasu coraz mniej (do zakupu i podłączenia) smile
                    • sigrid-1 Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 09.05.13, 18:32
                      Zależy od tego jak drogą masz ciepłą wodę, u mnie woda ciepła jest bardzo droga, więc mnie się nie opłaca, tańsza jest zimna woda, a myję zazwyczaj wtedy gdy mam tani prąd. Trzeba to sobie przekalkulować.
                      • anika_ic Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 09.05.13, 18:41
                        Mieszkam w bloku (ciepła woda i centralne ogrzewanie). To co - podłączyć do ciepłej?
                        • sigrid-1 Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 09.05.13, 21:17
                          anika_ic napisał:

> Mieszkam w bloku (ciepła woda i centralne ogrzewanie). To co - podłączyć do cie
                          > płej?
                          Ja mam tak samo, ale u mnie 1 metr ciepłej wody kosztuje 32 zł, a zimnej 9 zł z groszami, podgrzanie w czasie kiedy mam tani prąd kosztuje grosze, jak dla mnie tańsza zimna woda, nie wiem jak jest u ciebie, ja mam podłączoną zimną wodę, bo u mnie tak jest taniej.
                          • anika_ic Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 30.08.13, 10:07
                            Mam już zmywarkę! Podłączona do ciepłej wody na próbę (na koniec roku ocenimy czy tak ma zostać). Oszczędność wody? Znakomita. Ręcznie zmywam tylko to, czego nie można/nie powinno się włożyć do zmywarki. Jest lato, więc zimna woda z kranu jest letnia - do tych paru rzeczy, które myję ręcznie nawet nie odkręcam ciepłej (trzeba by było odpuścić parę litrów żeby była naprawdę ciepła).
                            Z całym przekonaniem stwierdzam, że zmywarka przedłuża moje życie smile
              • kruszonka84 Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 09.05.13, 12:24
                hej, w lutym kupiliśmy dokładnie ten model boscha z twojego linka. Jak narazie sprawuje się świetnie i w porównaniu z Beco mojej mamy mruczy jak kotek (bosch jest baaaaaaaardzo cichy).
                Podłączyliśmy do zimnej wody, najczęściej używam programu eco (włączam na noc) a gdy potrzebuje mieć czyste naczynia "na już" dodaje vario speed. polecam
    • baba_jaga08 Re: Zmywarka 45 cm - polećcie 09.05.13, 19:52
      A może kup jakąś Whirlpoola? Cenowo to nawet poniżej 1tys można zejść, chyba że się wybierze bardziej zaawansowaną technologicznie, np z 6-tym zmysłem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka