Dodaj do ulubionych

Lodówka side by side

08.12.13, 21:12
Czy któraś z Was ma taką typową lodówkę side by side - w sensie, że po jednej stronie chłodziarka, po drugiej zamrażarka (takie duże dół / góra to nie dla nas), najlepiej jeszcze z takim okienkiem z kostkarką i wodą? I może się podzielić opiniami? smile
Najbardziej mi przypadł do gustu któryś z samsungów, ale chętnie poznam opinie na temat innych.
Obserwuj wątek
    • anja30 Re: Lodówka side by side 08.12.13, 21:39
      Mam samsunga. Zamrażarka: wąskie półki, zbyt rzadko, trudno rozsądnie poukładać. Chłodziarka: duży garnek nie wchodzi, o dużej patelni zapomnij. Szuflady są bardzo wygodne, a szuflada ze zwiększoną wilgotnością (chyba o to tam chodzi) naprawdę rewelacja. Oglądałam w sklepie side by side w układzie góra-dół i następnym razem na pewno wybiorę taką. Moja dodatkowo stoi przy ścianie jednym bokiem więc do umycia muszę ją wyciągać na środek bo drzwi się nie otwierają do końca i półek nie wyciągnę. I drzwi są z czarnego szkła, a to już tortura na własne życzeniesmile
      • yaga7 Re: Lodówka side by side 08.12.13, 21:55
        Dużych garnków, patelni czy dużych czegokolwiek nie zamierzam wkładać, bo nie mam takich potrzeb, też dlatego odpadła side by side typu góra/ dół, bo jak znam życie i tak otwierałabym obie połowy drzwi, bo bym zapominała, po której stronie chłodziarki coś stoi wink

A ile masz w cm do tej ściany?

Gdzieś właśnie czytałam, że w samsungu jeżeli się drzwi otwiera tak na kąt prosty, to nie da się wysunąć do końca szuflad, trzeba otworzyć prawie na 180 stopni. Też tak masz?
        • anja30 Re: Lodówka side by side 09.12.13, 07:44
          Dokładnie, otwiera się pod kątem prostym i ani półek, ani szuflad nie wyjmiesz. Są jednak kółka na których, wyjeżdża bez problemu. Jednak minusów jest tylko kilka,a lodówka jest od 7 lat kompletnie bezawaryjna. IMO wartosmile
          • cilantre Re: Lodówka side by side 09.12.13, 12:52
            Przed zakupem zapoznaj się z cenami filtrów do wody. Ja mam lodówkę LG i filtry są dość tanie. Sąsiad kupił samsunga i teraz skąpi na filtry , bo twierdzi, że są po 200 zł ( zmienia się najczęściej co 6 mies.).
            Jeśli jest to dla ciebie bez znaczenia, to wybieraj taką, jaka ci się podoba. Polecam tzw.barek w drzwiach - trzymasz tam np.mleko lub inne podręczne przedmioty i nie musisz otwierać wtedy całych drzwi.
            W mojej lodówce kostkarka jest na drzwiach - pojemność zamrażarki jest przez to trochę większa. Moi sąsiedzi pokupowali takie lodówki, jak zobaczyli, że nie kupujemy wody w butelkach. Woda z lodówki jest ciągle brana do picia, na herbatę/kawę, na zupę itp. Kostki lodu też zużywane codziennie smile
            Polecam - to najlepszy z ostatnich naszych nabytków smile
            • yaga7 Re: Lodówka side by side 09.12.13, 13:02
              200 na pół roku jest do przyjęcia, bo i tak mamy osobno wodę z Brity - ja zresztą zimnej nie piję, ale mąż się właśnie napalił strasznie na taką lodowatą wodę, więc pewnie on miałby lodówkową, ja normalną wink

Tak, ten barek w drzwiach właśnie też nam się podoba.

A powiedz mi, czy ta kostkarka na drzwiach też wymaga podłączenia do bieżącej wody, czy to jest taka, że samemu się wodę wlewa?
              • anja30 Re: Lodówka side by side 09.12.13, 13:04
                W samsungu jest podłączenie wody i kostkarki do wodociągu.
                • yaga7 Re: Lodówka side by side 09.12.13, 13:05
                  W każdym? Niezależnie od tego, czy kostkarka jest tylko na drzwiach czy na drzwiach i jeszcze w zamrażalniku?
              • cilantre Re: Lodówka side by side 10.12.13, 16:06
                Raczej mają podłączenie bieżącej wody. Robił to nam hydraulik ( w zestawie z lodówką jest 6-metrowy wężyk z PCV - u nas idzie pod szafkami i pod listwą przypodłogową, gdyż lodówka stoi w po drugiej stronie od zlewu).
                Wypuszcza się go pod zlewem, tam też jest umiejscowiony filtr ( u sąsiada filtr jest w środku lodówki uncertain ). Pobierasz wodę wodociągową filtrowaną, a kostkarka sama ją sobie pobiera i sama robi co trzeba smile
                Popatrz w sklepach i popytaj. A co do filtra, to znalazłam do mojej lodówki na internecie filtr na 12 miesięcy za 70 zł, więc warto poszukać smile
          • yaga7 Re: Lodówka side by side 09.12.13, 13:03
            Nawet nie wiedziałam, że ma kółka - faktycznie, to wtedy nie problem.
          • joxanna Re: Lodówka side by side 09.12.13, 14:36
            My się przymierzamy do side-by-side i właśnie samsungi oglądalismy i to nas od nich odstrasza - ze nie da się sensownie wysunąć szuflad. Co to za kółka? Próbowaliśmy działać w sklepie i te szuflady po prostu zaczepiają o półeczki w drzwiach. Nie otwierają się.
            • opium74 Re: Lodówka side by side 09.12.13, 17:47
              Mam daewoelectronics. Ma kostkarka, zimna wodę. Jest bardzo pojemna. W części chłodzącej ma barek w drzwiach , półkę na napoje, 2 szuflady z regulacja wilgotności i 1 z regulacja temperatury od -3 st do +3 co jest bardzo wygodne do trzymania ryb i mięsa.
              Jest duża, pojemna, pakowna.
    • slim.fast Re: Lodówka side by side 09.12.13, 18:05
      Mam już prawie rok LG o największych gabarytach z kostkarką w drzwiach zamrażarki i barkiem w lodówce. Mam taki rozstaw półek, że spokojnie wchodzą mi i duże gary i duże patelnie. W kuchni mam zabudowę pod sam sufit (lodówka jest cała obudowana) i musi "wystawać" z tej zabudowy o szerokość drzwi, wtedy drzwi elegancko otwierają się do 180 stopni, wszystkie szuflady chodzą jak trzeba, dla nas na 4 osoby jest idealna. W barku trzymam głównie keczup i mleko, bo to rzeczy, których się najczęściej u nas używa. Kostkarka musi być podłączona do wody, co 6 m-cy wymienia się filtry, całe lato korzystaliśmy z lodu, teraz już rzadziej z zimnej wody. Aha, no i polecam kostkarkę w drzwiach, bo jeśli jest umiejscowiona w środku zamrażalki to niepotrzebnie zajmuje miejsce. Wszystkie lodówki side-by-side są na kółkach i w razie czego jedna osoba spokojnie daje radę wysunąć ją do przodu z tej zabudowy i wymienić filtr do wody.
    • yaga7 A Sharp? 09.12.13, 21:33
      Ma ktoś Sharpa?

Po kolejnym rajdzie w celu oglądania lodówek wpadły nam w oko Sharpy, problem tylko w tym, że ceny w okolicach 5-6k wink
      Ale jednak po naotwieraniu się fyfnastu lodówek stwierdzam, że takie 4-drzwiowe Sharpy są lepsze niż Samsungi side-by-side.
      • slona78 Re: A Sharp? 09.12.13, 23:06
        Ja właśnie myślałam o Sharpie, ale wersja 4-drzwiowa (french door) kosztowała ok.6tys, wiec zdecydowałam się na podobnego Samsunga - góra - lodówka - french door, dół - zamrażarka -szuflady, i to rozwiązanie jest dla mnie idealne. Ale ja z tych leniwych, stwierdziłam, że nie będę codziennie schylać się do podłogi żeby wygrzebać coś z lodówki wink
        • yaga7 Re: A Sharp? 10.12.13, 08:26
          Z tego co pamiętam, to chyba w tych Samsungach jest tak gigantyczna szuflada w zamrażarce? Bo jak tak, to jednak mi to nie pasuje.

I po przeczytaniu połowy wink internetu i zrobieniu wywiadu wśród znajomych mam trochę negatywnych opinii o jakości Samsungów...
          • slim.fast Re: A Sharp? 14.12.13, 11:03
            Też słyszałam trochę gorsze opinie o Samsungach, dlatego wzięliśmy LG. W naszym modelu w lodówce na dole są 2 szuflady - jedna na warzywa, druga na mięso o specjalnej, regulowanej temperaturze, innej niż w całej komorze, więc np. jak chcesz przechować surowe mięso na drugi dzień - to ta szuflada jest idealna. W zamrażalce też na dole są 2 szuflady, a reszta to półki. Oprócz tego jest jeszcze mnóstwo półeczek na drzwiach, zamykanych i otwartych. Poza tym te wszystkie modele są różne i różnią się ilością, wielkością i rozstawem półek, na pewno wybierzesz coś, co ci idealnie podpasuje.
    • turnesolka Re: Lodówka side by side 14.12.13, 19:47
      Miałam taką jak mieszkałam w USA i była fantastyczna. Jedna uwaga co do kostkarki to w USA woda z kranu jest zdatna do picia, w PL raczej nie wieć zwróć uwagę skąd kostkarka pobiera wodę do robienia lodu.
      • anka-ania Re: Lodówka side by side 14.12.13, 20:11
        turnesolka napisała:
        > w USA woda z kranu jest zdatna do picia, w PL raczej nie(...)

No proszę Cię! Mam bardzo dobrą wodę z kranu, lepszą niż wiele butelkowych. W Polsce oczywiście.
        Poza tym z tego, co pisali wyżej użytkownicy tych lodówek, wywnioskowałam, że wyposażone są w filtry wody, więc w ogóle nie ma tematu.
        • turnesolka Re: Lodówka side by side 17.12.13, 16:04
          pijesz wodę z kranu bez przegotowania??? chodzi mi oczystość mikrobiologiczną a nie o zanieczyszczenia czy walory smakowe.
          • anka-ania Re: Lodówka side by side 17.12.13, 21:27
            Tak, można u nas pić wodę nieprzegotowaną. Woda jest tak czysta pod względem bakteriologicznym, że nawet nie jest chlorowana.
          • cilantre Re: Lodówka side by side 18.12.13, 14:03
            Oto, co potrafi "mój" filtr:

" Zewnętrzny filtr wody do lodówki.
            Filtr wykonany w najnowszej technologii,
            doskonale usuwa z wody zanieczyszczenia mechaniczne (piasek i wielocząsteczkowe substancje organiczne),
            chemiczne (chlor, pestycydy, chlorofenole, fluorki itp.)
            metale ciężkie (ołów, nikiel, chrom i wiele innych).
            Dzięki specjalnemu składowi medium filtracyjnego tworzy środowisko bakteriostatyczne (likwiduje i nie dopuszcza do rozwoju bakterii, wirusów i zarodników).
            Zapewni czystą i smaczną wodę.
            Wyraźnie poprawia smak i zapach wody."

Wszyscy, którzy próbują wodę z mojej lodówki bardzo chwalą jej smak i zgodnie stwierdzają, że nie ma sensu kupować wody butelkowanej.
    • an_ka89 Re: Lodówka side by side 24.02.14, 19:48
      Ja mam LG i nie zamieniłabym jej na żadną inną. Jest tak zaprojektowana, że mogę spokojnie włożyć do niej produkty o różnej długości i nie będzie on wadził o półki. Zamrażarka dosyć pojemna, a w upalne dni dozownik wody, spełnia swoje zadanie.
    • tomira74 Re: Lodówka side by side 10.11.14, 19:05
      Mam od kilku lat (ok 5) LG jeszcze bez kostkarki -
      - mala pojemność zamrażalki
      - mała pojemność lodówki
      + ładnie wygląda
      + jeszcze się nie popsuła
      + szybko mrozi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka