aga7211 09.12.13, 21:24 polećcie coś,czy fiskars to rzeczywiście dobry pomysł ,noży mam pełno a tak naprawdę używam 2-3 b o inne tępe albo nie leżą dobrze w dłoni Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
noting Re: dobre noże 12.12.13, 10:29 dobre noże to są ceramiczne, najlepiej różnego rozmiaru, lepsze są całe ceramiczne, niż tylko pokryte powłoką ceramiczną ale te drugie też są dobre, świetnie i lekko kroją, nie trzeba używać wiele siły, wystarczą trzy noże (różnej wielkości) i odpadają ci wszelkie noże typu: do jarzyn, do sera itp. Odpowiedz Link
verycherry Re: dobre noże 12.12.13, 14:48 Ja kupiłam z rok temu noże victorinox takie z piłką, niewielkie, z kolorowymi plastikowymi uchwytami, coś po niecałe 20 zł sztuka, jestem zachwycona, tanie a dobre, kroją świetnie wszystko, warzywa, pieczywo. Dokładnie takie: www.swissknife.pl/produkt/100,Noz-do-pomidorow-i-kielbasy-Victorinox.html Odpowiedz Link
vandene Re: dobre noże 12.12.13, 16:27 i ja pochwalę victorinox taki niepozorny, a stał się moim ulubionym i najczęściej używanym nożem Odpowiedz Link
tia-dalma Re: dobre noże 12.12.13, 16:11 Ja niedawno dostałam komplet noży z takim stojakiem w kształcie ludzika Kojarzycie pewnie. Myślałam, że to tylko gadżet, a okazało się, że to najlepsze noże jakie posiadam Odpowiedz Link
doral2 Re: dobre noże 12.12.13, 21:53 tępe noże się ostrzy. nie trzeba kupować co miesiąc nowych, wystarczy je naostrzyć. nie trzeba tez kupować wypasionych, drogich noży. one też prędzej czy później się stępią i też trzeba je naostrzyć. nie ma noży ostrych na for ever. Odpowiedz Link
weisefrau Re: dobre noże 13.12.13, 08:23 Nóż ze stali manganowej + osełka za kilka złotych i masz komplet na całe życie. Nie zmywaj noży w zmywarce, ostrz w razie potrzeby i będzie OK. Babcia umiała nóż naostrzyć bodaj o dno ceramicznego talerza, o kamienny próg domu, o parapet. Ja jestem rozpuszczona jak dziadowski bicz i mam w tym celu osełkę z Obi za 4 złote. Nóż wymaga ostrzenia jeżeli nie przecina bez wielkiego nacisku pomidora w skórce. Noży zębatych nie da się tak naostrzyć. Przed kupnem weź do ręki, poczuj jak w niej leży. Noże ceramiczne też się tępią z wiekiem, ale nie da się ich naostrzyć samodzielnie. Ponadto upuszczony nóż ceramiczny popęka. Odpowiedz Link
enaka Re: dobre noże 13.12.13, 13:08 Victorinox. Tylko i wyłącznie, jestem im wierna od wielu lat Najbardziej znanego pikutka odkryła moja mama, teraz cała rodzina ich używa. Odpowiedz Link
squirk Re: dobre noże 14.12.13, 02:32 enaka napisała: > Victorinox. Tylko i wyłącznie, jestem im wierna od wielu lat Najbardziej zna > nego pikutka odkryła moja mama, teraz cała rodzina ich używa. Mamy 3 pikutki, wyglądają kiepsko, tandetnie i w ogole kto to wymyślił ale są niesamowite i kochamy je miłością tkliwą, popieram. Odpowiedz Link
nawalonych7krasnali Re: dobre noże 14.12.13, 00:54 w Ikei noże mają w porzo. Do tego rolka do ostrzenia. Co jakiś czas trzeba tylko przejechać, aby wyrównać profil. Odpowiedz Link
turnesolka Re: dobre noże 14.12.13, 19:45 Kiedyś Ikea'owe noże były syper ale teraz coś pozmieniali i są słabe. Tak samo garnki z ich podstawowej serii to zupełnie co innego niż parę lat temu Odpowiedz Link
morgen_stern Re: dobre noże 14.12.13, 13:19 Po raz pierwszy mam nóż ceramiczny i jestem zachwycona. W życiu nie miałam ostrzejszego. Tylko trzeba uważać na palce i paznokcie, bo niemal każde dotknięcie zabija Odpowiedz Link
turnesolka Re: dobre noże 14.12.13, 19:44 Mam jeden fiskarsa - do pomidorów i jest rewelacyjny. Tylko nie kupuj tej najdroższej wersji z rączką taką jakby gumową w dotyku bo po myciu w zmywarce ta guma zaczyna się złuszczać Odpowiedz Link
drzewkopomaranczowe Re: dobre noże 18.12.13, 10:55 A jaką polecacie ostrzałkę do noża,ja mam taką jakby szpikulec-był dołączony do zestawu noży -nistety kiepska jest i nie używam jej,marzy mi się ostrzałka elektryczna coby się nie na męczyć ale może są inne łatwe w uźyciu a skuteczne Odpowiedz Link
headvig Re: dobre noże 18.12.13, 11:18 ja mam fiskarsa - ale nie te najdroższe - czarne tylko te tańsze (5 szt w stojaku). bardzo ostre i wygodne. może ta guma na rączce wygląda tandetnie, ale dobrze się trzyma. do tego mam w komplecie ostrzałkę - takie rolki między którymi się przejeżdża nożem - ostrzy super. aha - noży nie myje się w zmywarce bo się niszczą i tępią (ogólnie noży, nie chodzi o firmę). ceramiczne odradzam, chyba że chcesz kupować do pół roku. jeśli spadnie - od razu jest połamany. Odpowiedz Link