Dodaj do ulubionych

dobre noże

09.12.13, 21:24
polećcie coś,czy fiskars to rzeczywiście dobry pomysł ,noży mam pełno a tak naprawdę używam 2-3 b o inne tępe albo nie leżą dobrze w dłoni
Obserwuj wątek
    • noting Re: dobre noże 12.12.13, 10:29
      dobre noże to są ceramiczne, najlepiej różnego rozmiaru,
      lepsze są całe ceramiczne, niż tylko pokryte powłoką ceramiczną
      ale te drugie też są dobre,
      świetnie i lekko kroją, nie trzeba używać wiele siły,
      wystarczą trzy noże (różnej wielkości) i odpadają ci wszelkie noże typu: do jarzyn, do sera itp.
    • verycherry Re: dobre noże 12.12.13, 14:48
      Ja kupiłam z rok temu noże victorinox takie z piłką, niewielkie, z kolorowymi plastikowymi uchwytami, coś po niecałe 20 zł sztuka, jestem zachwycona, tanie a dobre, kroją świetnie wszystko, warzywa, pieczywo. Dokładnie takie:
      www.swissknife.pl/produkt/100,Noz-do-pomidorow-i-kielbasy-Victorinox.html
      • vandene Re: dobre noże 12.12.13, 16:27
        i ja pochwalę victorinox
        taki niepozorny, a stał się moim ulubionym i najczęściej używanym nożem
    • tia-dalma Re: dobre noże 12.12.13, 16:11
      Ja niedawno dostałam komplet noży z takim stojakiem w kształcie ludzika wink Kojarzycie pewnie. Myślałam, że to tylko gadżet, a okazało się, że to najlepsze noże jakie posiadam smile
    • doral2 Re: dobre noże 12.12.13, 21:53
      tępe noże się ostrzy.
      nie trzeba kupować co miesiąc nowych, wystarczy je naostrzyć.
      nie trzeba tez kupować wypasionych, drogich noży. one też prędzej czy później się stępią i też trzeba je naostrzyć.
      nie ma noży ostrych na for ever.
    • weisefrau Re: dobre noże 13.12.13, 08:23
      Nóż ze stali manganowej + osełka za kilka złotych i masz komplet na całe życie. Nie zmywaj noży w zmywarce, ostrz w razie potrzeby i będzie OK. Babcia umiała nóż naostrzyć bodaj o dno ceramicznego talerza, o kamienny próg domu, o parapet. Ja jestem rozpuszczona jak dziadowski bicz i mam w tym celu osełkę z Obi za 4 złote.
      Nóż wymaga ostrzenia jeżeli nie przecina bez wielkiego nacisku pomidora w skórce.
      Noży zębatych nie da się tak naostrzyć.
      Przed kupnem weź do ręki, poczuj jak w niej leży.
      Noże ceramiczne też się tępią z wiekiem, ale nie da się ich naostrzyć samodzielnie. Ponadto upuszczony nóż ceramiczny popęka.
    • enaka Re: dobre noże 13.12.13, 13:08
      Victorinox. Tylko i wyłącznie, jestem im wierna od wielu latsmile Najbardziej znanego pikutka odkryła moja mama, teraz cała rodzina ich używa.
      • squirk Re: dobre noże 14.12.13, 02:32
        enaka napisała:

> Victorinox. Tylko i wyłącznie, jestem im wierna od wielu latsmile Najbardziej zna
        > nego pikutka odkryła moja mama, teraz cała rodzina ich używa.

Mamy 3 pikutki, wyglądają kiepsko, tandetnie i w ogole kto to wymyślił ale są niesamowite i kochamy je miłością tkliwą, popieram.
        smile
    • nawalonych7krasnali Re: dobre noże 14.12.13, 00:54
      w Ikei noże mają w porzo. Do tego rolka do ostrzenia. Co jakiś czas trzeba tylko przejechać, aby wyrównać profil.
      • turnesolka Re: dobre noże 14.12.13, 19:45
        Kiedyś Ikea'owe noże były syper ale teraz coś pozmieniali i są słabe. Tak samo garnki z ich podstawowej serii to zupełnie co innego niż parę lat temu sad
    • morgen_stern Re: dobre noże 14.12.13, 13:19
      Po raz pierwszy mam nóż ceramiczny i jestem zachwycona. W życiu nie miałam ostrzejszego. Tylko trzeba uważać na palce i paznokcie, bo niemal każde dotknięcie zabija smile
    • turnesolka Re: dobre noże 14.12.13, 19:44
      Mam jeden fiskarsa - do pomidorów i jest rewelacyjny. Tylko nie kupuj tej najdroższej wersji z rączką taką jakby gumową w dotyku bo po myciu w zmywarce ta guma zaczyna się złuszczać
    • drzewkopomaranczowe Re: dobre noże 18.12.13, 10:55
      A jaką polecacie ostrzałkę do noża,ja mam taką jakby szpikulec-był dołączony do zestawu noży -nistety kiepska jest i nie używam jej,marzy mi się ostrzałka elektryczna coby się nie na męczyć ale może są inne łatwe w uźyciu a skuteczne
    • headvig Re: dobre noże 18.12.13, 11:18
      ja mam fiskarsa - ale nie te najdroższe - czarne tylko te tańsze (5 szt w stojaku). bardzo ostre i wygodne. może ta guma na rączce wygląda tandetnie, ale dobrze się trzyma. do tego mam w komplecie ostrzałkę - takie rolki między którymi się przejeżdża nożem - ostrzy super.
      aha - noży nie myje się w zmywarce bo się niszczą i tępią (ogólnie noży, nie chodzi o firmę).
      ceramiczne odradzam, chyba że chcesz kupować do pół roku. jeśli spadnie - od razu jest połamany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka