Dodaj do ulubionych

zwykły robot z misą

16.02.14, 21:56
Potrzebuję zwykłego robota z misą za max. 200zł. Do ubijania piany z białek i robienia ciast ucieranych. Mam 3 inne "maszyny" do ciasta drożdżowego, chleba, szatkowania...
Zastanawiam się nad Zelmerem z metalową misą ZELMER 481.64MM.
Macie jakieś doświadczenia ze sprzętem tego typu??
Obserwuj wątek
    • autumna Re: zwykły robot z misą 17.02.14, 08:15
      Mam starego Zelmera z miską, ich konstrukcja specjalnie się nie zmieniła. Bardzo lubię ten typ miksera, bo może stać i mieszać sam, a w razie potrzeby można go wziąć do łapy i wymieszać coś czy ubić pianę w całkiem innej misce albo w garnku.
      W moim trzeba podczas mieszania wygarniać łyżką ciasto przy ściankach miski, gdzie nie sięgają mieszadła. W tych nowych jest jakaś "łopatka samozgarniająca" , która pewnie robi to sama.
      Ja sobie ten rodzaj chwalę, następny kupię taki sam, planetarnego nie chcę. Obecny ma nędzne 150 W i daje radę rzadszym ciastom drożdżowym, twój podany model 400, więc sporo uciągnie.

Wybierając, uważaj na pojemności misy, 3l jest OK, ale widziałam gdzieś bodajże Boscha z misą litrową - chyba zwariowali.
      • shiva772 Re: zwykły robot z misą 17.02.14, 10:25
        Używam Philipsa z misą i jestem zadowolona, pojemność miski to bardzo ważna sprawa.
    • ka_thy Re: zwykły robot z misą 17.02.14, 18:05
      Ja bym nie wchodziła w Zelmera. Dzisiejszy Zelmer to zupełnie inna jakość niż kiedyś.
      • lirio Re: zwykły robot z misą 18.02.14, 14:05
        A masz jakieś inne propozycje??
        Odkurzacz mi działa dużo lepiej niż renomowanej zagranicznej marki wink
      • cilantre Re: zwykły robot z misą 18.02.14, 14:09

Mam tak zachwalanego Zelmera - robot Fenomen. Chwalony był szczególnie mocny silnik. U mnie padł po okresie gwarancji, używałam go może kilkanaście razy. Ten robot ma jeszcze kilka dość istotnych wad, które powtarzają się co i raz w opiniach.
        Ja na pewno już nie kupiłabym nic kuchennego z Zelmera.
        • ka_thy Re: zwykły robot z misą 18.02.14, 17:27
          Miałam stary robot ręczny Zelmera i chciałam wymienić na nowiutki o eleganckim designie i kolorze pasującym do kuchni big_grin Pochodził niedługo, zepsuł się jeszcze na gwarancji, bodajże w trakcie przygotowań świątecznych więc mąż go sam rozkręcił i złapał za głowę jak zobaczył co w środku, miękkie plastiki, które nawet nie mają szansy pochodzić długo. Samo mocowanie mieszadeł wyrobiło mi się już po kilku włożeniach - fakt, krzywo wkładałam jedno mieszadło ale tak mi samo wchodziło smile I podejrzewam, że w tym komplecie z misą jest taki sam robot, o takiej samej konstrukcji.

Co proponuję w zamian? Szczerze to nie wiem, sama mam ręczny robot Boscha i jestem bardzo zadowolona, ale czytałam, że Bosch z misą jest źle zaprojektowany - nie da się wyjąc misy bez ściągania robota ze stojaka.
          • nikoru Re: zwykły robot z misą 18.02.14, 20:23
            Ja mam Bosch MUM i ciasto drożdżowe z kilograma mąki wyrabia bez problemu. Średnio co tydzień piekę dwie duże keksówki chleba (też ok. kilogram mąki) i wychodzi super.
            Często korzystam z blendera kielichowego do robienia koktajli, od czasu do czasu z maszynki do mielenia mięsa, z tarek jak mam dużo do utarcia. Mniejszą ilość wolę na tarce (jednak sporo mniej mycia).
            I tak od czterech lat. Jestem naprawdę zadowolona. Jedynie z czym sobie nie radzi, to ubicie piany (lub nawet całych jajek z cukrem) z 3-4 jajek. Od 5 mieszadła lepiej sięgają dna misy.
            Trzeba też pamiętać, że najpierw wbijamy jaja a cukier dodajemy stopniowo. W przeciwnym razie na dnie misy zostanie nieroztarty cukier.
            • autumna Re: zwykły robot z misą 19.02.14, 09:47
              > I tak od czterech lat. Jestem naprawdę zadowolona. Jedynie z czym sobie nie rad
              > zi, to ubicie piany (lub nawet całych jajek z cukrem) z 3-4 jajek.

No i za to nie lubię mikserów stojących. Ręcznym ubiję nawet i jedno jajko w mniejszym naczyniu.
            • lirio Re: zwykły robot z misą 19.02.14, 10:15
              Nie chcę Mum bo jak napisałam limit kasy to 200zł i ma służyć do ubijania piany.
              • shiva772 Re: zwykły robot z misą 19.02.14, 11:11
                allegro.pl/mikser-z-misa-philips-hr1565-20-i3955890294.html
                Biały kosztuje 200 zł, ma 2 lata gwarancji, i 3 litrową misę, ja nasuwam nim wszystko: nawet wstępnie ugniatam drożdżowe (kończę ręcznie), zwykłe keksy, serniki, biszkopty co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Wręcz chcę zajechać ten mikser bo następny ma być jakiś wypasiony planetarny, ale się narazie nie daje ;0)
                • lirio Re: zwykły robot z misą 19.02.14, 11:45
                  Dziękuję serdecznie!
    • marta1973 Re: zwykły robot z misą 18.02.14, 20:31
      Mam taki zestaw od 2003r . Używam go kilka razy w miesiącu, niekiedy wrzucam do misy twarde produkty ,a mikser ciągnie jak smoksmile. Wyrobiło mi sie jedynie plastikowe mocowanie od blendera , bo krzywo dokręcałam, więc blender dokupiłam sobie osobno. Inne części plastikowe też już sie powoli wykruszają, ale misa sie sama kręci i sam mechanizm miksera jest OK. Moja mama ma zelmera od 1985 około i też chodzi.

Nie wiem jak jakość sprzętu produkowana później.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka