Dodaj do ulubionych

poduszka - wypełnienie

18.02.14, 22:45
Wiem, że chyba był podobny wątek ale nie mogę znaleźć. Poradźcie z jakim wypełnieniem kupić poduszkę, (lub samo wypełnienie) żeby się nie odkształcała. Ktoś wklejał chyba zdjęcia lub linki, ale chyba ślepa jestem. Potrzebuję wymienić poduchy na kanapie.
Obserwuj wątek
    • misiowazona Re: poduszka - wypełnienie 19.02.14, 17:37
      Poduchy na kanapie, tzn.takie ozdobne bardziej? Nie do spania? To nie wiemwink Ale gdyby Ci chodziło o takie do spania, to polecam z Jyska FLOWER 70X80.Wypełnienie - mikropuch poliestrowy- nie zbija się, jest miękki sprężysty, poduszkę można prać w 95 stopniach (jeszcze nie prałam, ale tak napisano na wszywce). Poszycie jest z bawełny z nadrukiem kwiatowym.
      • dzedlajga Re: poduszka - wypełnienie 20.02.14, 17:46
        Dzieki, właśnie o ten puch poliestrowy mi chodziło. Te w końcu wypcham kulkami hollow. Jak się kiedyś zbiją, to zamówiłam poduszki z suwakami i w razie co wymienię środek. A do spania też powinnam wymienić. Chyba wizyta w Jysku mnie nie minie, bo na A o puchu nie słyszeli wink
        • misiowazona Re: poduszka - wypełnienie 21.02.14, 10:47
          Faktycznie na A nie ma, jak to możliwe? Przecież tam wszystko jestsmile Może to wypełnienie ma jakąś inną nazwę ogólną, a tylko w Y nazywa się to puch/mikropuch poliestrowy?
        • anu_anu Re: poduszka - wypełnienie 21.02.14, 11:15
          Jak to nie słyszeli? Z tego zdziwienia sprawdziłam i są! Przykład
          Dałam do wyszukiwania frazę
          *puch poliestr*
          i zaznaczyłam, że w opisach też ma szukać.
          • misiowazona Re: poduszka - wypełnienie 21.02.14, 12:42
            A to nie wiedziałam, że może szukać też w opisach. Dobrze wiedzieć na przyszłość.
            • misiowazona Re: poduszka - wypełnienie 21.02.14, 12:55
              Mam jeszcze pytanie; czy kupując oddzielnie ten puch silikonowy/poliestrowy trzeba włożyć go w inlet, czy wystarczy zwykła poszewka, a na nią druga ozdobna? ta kupiona przeze mnie w Y poduszka jest z jakiegoś albo cienkiego inletu, albo z bawełny po prostu. Nie wiem, jak będzie po praniu. Kupując osobno wkład i poszewką zwykłą na suwak można sporo zaoszczędzić w stosunku do ceny z Ysmile
              • dzedlajga Re: poduszka - wypełnienie 21.02.14, 17:38
                Ja zamówiłam poszewki bawełniane z suwakiem i kulką silikonową w środku. A na wierzch poszewka ozdobna. Żadnego inletu - nawet nie słyszałam o czymś takim - podejrzewam, że to "nowoczesna" nazwa poszewki. Może chodzi o taką cieniutką, łatwo rwącą się poszewkę jak miałam w starych poduchach? Jeśli tak, to bawełniana na bank lepsza.
                Jak wszystko przyjedzie to mogę dać znać jak wyszło. Znalazłam teraz też włókninę silikonową (nie przyszło mi do głowy, żeby szukać puch lub *puch - szukałam koniecznie mikropuch i nie było wink) Ale o tej kulce też piszą puch, więc zobaczę jak się sprawdzi. Najwyżej w przyszłości będę wymieniać - w końcu ok. 12zł wypełnienia za dwie poduszki nie powinno mnie zrujnować. Jest też opcja, że dzięki suwakowi będę mogła "zakulkować" mieszkanie i je trochę porozdzielać jak się zbiją i wpakować z powrotem.
                • anu_anu Re: poduszka - wypełnienie 21.02.14, 19:20
                  Przy takich wyszukiwaniach staram się poszukiwać za pomocą krótkich fraz bo ludność pisze doprawdy różnie! Mikropuch może być mikro-puchem, mirkopuchem a nawet mikropóchem. Od czasów znalezionej na A "rzułtej" spódnicy (która o mało mnie nie zabiła swym niezwykłym opisem) - przy wyszukiwaniu jestem niezwykle elastyczna wink
                • misiowazona Re: poduszka - wypełnienie 21.02.14, 22:05
                  Nie wiem, ale wg mnie inlet to właśnie tradycyjna, stara nazwa tej materii, w której lata puch w poduszce, a nie nowoczesna nazwa. Jest to taka bawełna jakby nawoskowana, grubo dziana, by nie przepuszczała piór. Zwykła bawełna jest luźno dziana i pióra by przeszły. A czy przeszedłby ten cały mikropuch po praniu? Nie wiem i właśnie dlatego pytamwink
                  • misiowazona Re: poduszka - wypełnienie 21.02.14, 22:06

Inlet – rodzaj bardzo gęstej tkaniny bawełnianej, o splocie skośnym, atłasowym bądź płóciennym. Inlet podczas wykańczania jest bardzo silnie gładzony. Ta tkanina głównie jest używana na wsypy.

To wg Wikipedii.
                  • dzedlajga Re: poduszka - wypełnienie 22.02.14, 12:19
                    A, to dzięki, że mnie oświeciłaś. Raczej nie przejdzie, bo - przynajmniej to co ja kupiłam - to takie kulki, granulat. Poszukaj na A jak to wygląda.
              • dzedlajga Re: poduszka - wypełnienie 21.02.14, 17:40
                Dodam, że za poszewkę do spania z suwakiem (słabiej wypchana niż na kanapę) 70x80 pan lub pani wink policzyli sobie całe 19zł
    • linn_linn Re: poduszka - wypełnienie 10.10.14, 11:57
      Ciekawy sposob na poduszki:
      www.liveinternet.ru/users/4429297/post339568331/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka