Dodaj do ulubionych

Pralka nie pobiera proszku

24.03.14, 17:08
witajcie,

nie chciałem zakładać nowego wątku o pralkach, ale na poprzednim nie było odzewu,
mianowicie kupiłem używaną pralkę z allegro, do wynajmowanego mieszkania, do użytku lokatorów, w ogłoszeniu było zaznaczone, ze pralka ma 8 lat, z czego ponad 6 przestała nieużywana i jej mankamentem po tym ''postoju'' jest to, że nie pobiera proszku z zasobnika, jest to pralka marki BRANDT, ładowana o góry, ładna, czysta zadbana, poprzedni właściciel twierdzi, że pewnie zakamienił się gdzieś ten kanalik podający wodę do zasobnika proszku i dlatego nie wypłukuje, on w ostatnim okresie stosował kapsułki, wrzucając je prosto do bębna, jest ot zawsze jakieś rozwiązanie, proszek też można tak dozować, ale nie wiem jak z płynem do płukania sobie radzi - a ten z kolei ciężko wlewać podczas ostatniego płukania, przy pralce zamykanej od góry, no i problem przy praniu wstępnym, pytanie moje, czy ktoś miał podobny problem i czy macie jakieś pomysły jak to ''naprawić, czy odkamienić jeśli serio to wina kamienia. pranie z octem, czy kwaskiem pomaga na wnętrzności pralki, które z tym roztworem się stykają podczas czyszczącego prania, a sam kanalik, którym płynie woda nie, przez niego przepływa tylko czysta zimna woda bezpośrednio z kranu.
pralka np. podczas płukania pobiera wodę przez cały jego cykl i po kilku minutach zaczyna świecić diodami, co oznacza błąd "niskie ciśnienie wody" mimo, że kran jest odkręcony normalnie
Obserwuj wątek
    • ainafets Re: Pralka nie pobiera proszku 24.03.14, 17:47
      Ja zawsze sypię proszek do bębna, nigdy do szuflady ponieważ czasami mi proszek zostawał w szufladzie. Tak też radził mi fachowiec od naprawy pralek. Co do płynu do płukania: nalej do szuflady - to jest inna przegródka niż na proszek, jak zostanie po skończonym praniu w szufladzie, to będzie znaczyło, że pralka go nie pobiera. Sprawdź, czy sitko w pralce nie jest zapchane kamieniem i piaskiem od wody (to sitko w pralce do którego doprowadzony jest wąż przez który leci woda).
      • kamw1807 Re: Pralka nie pobiera proszku 24.03.14, 19:03
        ainafets napisała:

Sprawdź, czy sitko w pralce nie jest zapchane kamieniem i piaskie
        > m od wody (to sitko w pralce do którego doprowadzony jest wąż przez który leci
        > woda).
        wiem o które sito ci chodzi, niestety nie sprawdzałem, tak jak pisałem pralka pojechała do wynajmowanego mieszkania, działa i dopiera super, lecz zawiesza się z powodu 'niskiego ciśnienia wody"smile i trzeba naciskać "start" sukcesywniesmile

myślałem o wstrzyknięciu np. strzykawką gorącego octu bezpośrednio w ten ''kanalik' moze to by pomogło i rozpuściło ewentualny kamień

co do sypania proszku do bębna to nie sprawdza się to niestety w przypadku prania wstępnego
      • budzik11 Re: Pralka nie pobiera proszku 24.03.14, 19:05
        Ja też miałam wiele lat pralkę ładowaną od góry, też sypałam proszek bezpośrednio do bębna. Nigdy nie robiłam prania wstępnego, więc nie było to problemem. Płynu kiedyś używałam, normalnie spłukiwał się z pojemniczka. Co do zatkania - to może nie jest zatkany przewód doprowadzający wodę, ale ten prowadzący z pojemnika na proszek do bębna? Może zostało tam kiedyś trochę proszku, skawalił się i została taka twarda gruda, która uniemożliwia przepływ?
        • ainafets Re: Pralka nie pobiera proszku 24.03.14, 19:12
          Nigdy nie robiłam i nie robię prania wstępnego. Nie mam tak brudnych rzeczy.
          • kamw1807 Re: Pralka nie pobiera proszku 24.03.14, 19:20
            ainafets napisała:

> Nigdy nie robiłam i nie robię prania wstępnego. Nie mam tak brudnych rzeczy.

ja robię od momentu, kiedy podczas prania
            (jeszcze w starej pralce) otworzyłem bęben w trakcie prania by coś dorzucić, smród tej ciepłej wody w połączeniu z proszkiem, brudnymi rzeczami, perfumami, czy potem jest po prostu straszny, dla mnie jest to nie do końca czyste, samo płukanie później nie wystarcza, po krótkim praniu wstępnym i spłukaniu tych wszystkich nieświeżych zapachów, pranie zasadnicze odbywa się w czystej już wodzie, ja osobiście widzę różnicę, np. przy praniu białych skarpetek, czy firanek, co to za pranie w kurzu..
            • ainafets Re: Pralka nie pobiera proszku 24.03.14, 21:07
              kamw1807 napisał:

> ja robię od momentu, kiedy podczas prania
              > (jeszcze w starej pralce) otworzyłem bęben w trakcie prania by coś dorzucić, smród tej ciepłej wody w połączeniu z proszkiem, brudnymi rzeczami, perfumami, czy potem jest po prostu straszny, dla mnie jest to nie do końca czyste, samo płukanie później nie wystarcza, po krótkim praniu wstępnym i spłukaniu tych wszystkich nieświeżych zapachów, pranie zasadnicze odbywa się w czystej już wodzie, ja osobiście widzę różnicę, np. przy praniu białych skarpetek, czy firanek, co to za pranie w kurzu..

Zawsze miałam pralkę otwieraną z przodu, więc w trakcie prania nigdy nic nie dorzucam i nie miałam okazji poczuć tego smrodu o którym piszesz. Moje pranie (po praniu) zawsze ładnie pachnie, nawet jak korzystam z krótkich programów, więc wydaje mi się, że jest ok. Mam pranie raczej przepocone niż brudne, dlatego chwalę sobie krótkie programy. Firanki piorę dość często, jak są trochę zakurzone, a nie brudne. W mojej nowej pralce można samemu ustawiać czas prania, a pralka sama go sobie jeszcze skraca ponieważ bęben nigdy nie jest pełny. Problem mam tylko z niektórymi plami: nie chcą zniknąć, wybielacze nie pomagają i wielokrotne prania też nie, ale w starej pralce też nie znikały - chociaż prała bardzo długo (nie miała krótkich prań).
        • kamw1807 Re: Pralka nie pobiera proszku 24.03.14, 19:17
          budzik11 napisała:

Co do zatkania - to
          > może nie jest zatkany przewód doprowadzający wodę, ale ten prowadzący z pojemn
          > ika na proszek do bębna? Może zostało tam kiedyś trochę proszku, skawalił się i
          > została taka twarda gruda, która uniemożliwia przepływ?

pojemnik jest wyczyszczony poza tym nie spowalniałoby to pobierania wody, a pranie wstępne ja osobiście stosuję w swojej pralce bardzo często, z tego co wiem lokatorka też bo dopytywała jak rozwiązać ten problemsmile
          • budzik11 Re: Pralka nie pobiera proszku 24.03.14, 19:30
            kamw1807 napisał:

> pojemnik jest wyczyszczony poza tym nie spowalniałoby to pobierania wody,

Nie pisałaś, że pralka nie pobiera wody, tylko że "nie pobiera proszku z zasobnika". U mnie (mam już nowa pralkę, z szufladką na proszek i widzę, co tam się dzieje) kilka razy wrzuciłam proszek z grudkami (skawalił mi się w pudełku i co naskrobałam dozownikiem, to wrzucałam, czasem z większymi grudkami) i te grudki nie popłynęły z wodą podczas prania, bo nad szufladką jest taki plastikowy element, który je zatrzymał. I te grudki, które zostały w podajniku, od wilgoci zmieniły się w piankę, która, jak sobie wyobrażam, gdyby dłużej postała, wyschłaby i zatkała przepływ wody i proszku. Nie pamiętam, jak to było w starej, otwieranej od góry pralce, ale raczej proszek z wodą nie płynął sobie tak bezpośrednio do bębna z pokrywy - może u ciebie się jakiś kanalik, którego nie widać, zapchał?
            • kamw1807 Re: Pralka nie pobiera proszku 24.03.14, 19:37
              wiesz co tu raczej kamień powstał w odcinku od miejsca gdzie przykręcasz węża w pralce do zasobnika z proszkiem. czyli taka mała rurka, którą wodą pod ciśnieniem wypłukuje proszek z zasobnika po zamknięciu pokrywy i leci to bezpośrednio na bęben.
              poprzedni właściciel twierdził, że tego problemu nie było wcześniej, dopiero po tym jak została na nowo podłączona po 6 latach nie używania,
              • budzik11 Re: Pralka nie pobiera proszku 24.03.14, 20:07
                To może jakiś wyciorek? Albo patyk do szaszłyków? Albo żyłka z zawiązanym na końcu wacikiem nasączonym czymś odkamieniającym (ocet, roztwór "kamyka")?
                • elzbieta9022 Re: Pralka nie pobiera proszku 24.03.14, 20:47
                  Ja właśnie szukam pralki która płukałaby bardzo dokładnie, bo jestem alergikiem i mam bardzo delikatną skórę i niestety nie mogę nosić źle wypłukanych ubrań. Szukam pralki z opcją dla alergików, widziałam, że lg oferuje takie modele, na forach czytałam, że dobrze płucze.
                  • ainafets Re: do elzbieta 9022 24.03.14, 21:13
                    elzbieta9022 napisała:

> Ja właśnie szukam pralki która płukałaby bardzo dokładnie, bo jestem alergikiem
                    > i mam bardzo delikatną skórę i niestety nie mogę nosić źle wypłukanych ubrań.
                    > Szukam pralki z opcją dla alergików, widziałam, że lg oferuje takie modele, na
                    > forach czytałam, że dobrze płucze.

Kupiłam kilka miesięcy temu pralkę Electroluxa i ta pralka ma możliwość dodatkowego płukania - taką:
                    www.oleole.pl/pralki/electrolux-ewf1076gdw.bhtml?gclid=CPapps79q70CFXMPtAodVysA6w#opis
                  • kamw1807 Re: Pralka nie pobiera proszku 25.03.14, 08:02
                    elzbieta9022 napisała:

> Ja właśnie szukam pralki która płukałaby bardzo dokładnie, bo jestem alergikiem
                    > Szukam pralki z opcją dla alergików, widziałam, że lg oferuje takie modele, na

w domu używam Lg od 2 lat, z serii sex motion, rzeczywiście płucze bardzo dobrze, nigdy nie zdarzyło się, ze coś jest niedopłukane,
                    w standardzie ma 3 płukania (przy redukcji czasu 2), dodatkowo możesz zwiększyć 1, lub 2 (opcja płukanie+ i płukanie++), a dla alergików ma dodatkową funkcję "płukanie antyalergiczne", gdzie ostatnie płukanie przeprowadzane jest w ciepłej wodzie, która pozwala dokładniej usunąć resztki detergentu, wydłuża to co prawda cykl o ok 20min, no ale wiadomo to czas dla pralki na podgrzanie wody, no i wyciągasz po odwirowaniu ciepłe praniesmile

a oprócz tych wszystkich funkcji xzwiązanych z płukaniem, pralka posiada program prania o nazwie "płukanie detergentu" cykl prania niewiele różni się od innych, ale wszystkie płukania przeprowadzane są w większej ilości wody i trwają troszkę dłużej, niż w pozostałych cyklach, to program stworzony dla alergików, dodatkowo program "ubranka dziecięce" (z przypisanym już praniem wstępnym) też skupia się na dokładnym płukaniu w tym cyklu zaprogramowane jest 5 płukań, polecamsmile
                  • kamw1807 Re: Pralka nie pobiera proszku 25.03.14, 08:02
                    elzbieta9022 napisała:

w domu używam Lg od 2 lat, z serii six motion, rzeczywiście płucze bardzo dobrze, nigdy nie zdarzyło się, ze coś jest niedopłukane,
                    w standardzie ma 3 płukania (przy redukcji czasu 2), dodatkowo możesz zwiększyć 1, lub 2 (opcja płukanie+ i płukanie++), a dla alergików ma dodatkową funkcję "płukanie antyalergiczne", gdzie ostatnie płukanie przeprowadzane jest w ciepłej wodzie, która pozwala dokładniej usunąć resztki detergentu, wydłuża to co prawda cykl o ok 20min, no ale wiadomo to czas dla pralki na podgrzanie wody, no i wyciągasz po odwirowaniu ciepłe praniesmile

a oprócz tych wszystkich funkcji xzwiązanych z płukaniem, pralka posiada program prania o nazwie "płukanie detergentu" cykl prania niewiele różni się od innych, ale wszystkie płukania przeprowadzane są w większej ilości wody i trwają troszkę dłużej, niż w pozostałych cyklach, to program stworzony dla alergików, dodatkowo program "ubranka dziecięce" (z przypisanym już praniem wstępnym) też skupia się na dokładnym płukaniu w tym cyklu zaprogramowane jest 5 płukań, polecamsmile
                  • budzik11 Re: Pralka nie pobiera proszku 25.03.14, 11:03
                    elzbieta9022 napisała:

> i mam bardzo delikatną skórę

Ja też mam Elektroluxa (nie wiem, jaki model, ale nową, kupioną niecały rok temu) i właśnie ma opcję dodatkowego prania - czy to dla alergików, czy t np. do prania niemowlęcych ubranek. A jeśli masz wrażliwą skórę - możesz prać właśnie w płynach do prania dziecięcych ciuszków, są delikatniejsze i nie zawierają tyle alergenów, co zwykłe proszki, poza tym płyny własnie lepiej się wypłukują niż proszki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka